Tujina

Etiopija: V jezu na Nilu že toliko vode, kot je bil cilj za prvo leto

Johannesburg, 21. 07. 2020 21.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Etiopija je danes sporočila, da se je v jezu na Modrem Nilu, ki povzroča napetosti v odnosih med Etiopijo, Egiptom in Sudanom, v nekaj tednih nabralo že toliko vode, kot je bil cilj za prvo leto.

Gradnja jezu v Etiopiji.
Gradnja jezu v Etiopiji. FOTO: AP

Iz urada etiopskega premierja Abija Ahmeda, lanskega dobitnika Nobelove nagrade za mir, so sporočili, da se je jez Veliki etiopski preporod (Gerd) v zadnjih dveh tednih, ko je bilo deževno obdobje, že napolnil do ravni, ki je bila cilj za prvo leto.

Po poročanju britanskega BBC naj bi v prvem letu v jezu zadržali 4,9 milijarde kubičnih metrov vode, v končni fazi pa naj bi imel kapaciteto 74 milijard kubičnih metrov vode.

Etiopija, Sudan in Egipt morajo nujno doseči dogovor

Etiopija je novico sporočila v času, ko so se voditelji Afriške unije (AU) sešli na virtualnem vrhu o jezu, ki bi lahko bil povod vojne za vodo med državami ob Nilu. Predsednik komisije AU Musa Faki Mahamat je danes poudaril, da morajo Etiopija, Sudan in Egipt nujno doseči dogovor, ki bo ščitil interese vseh treh strani.

Največji afriški jez naj bi Etiopiji zagotovil oskrbo z elektriko. Je namreč del projekta največje hidroelektrarne v Afriki, s katero želi ta država za več kot dvakrat povečati svojo proizvodnjo elektrike in postati njen velik izvoznik. To bi tudi zmanjšalo hudo revščino v Etiopiji in pospešilo njen razvoj.

Slapovi Modrega Nila v Etiopiji.
Slapovi Modrega Nila v Etiopiji. FOTO: Shutterstock

Egipt in Sudan, ki ležita nižje ob afriškem veletoku, pa se bojita, da bosta zaradi jezu dobila po Nilu premalo vode in bosta tako imela težave pri oskrbi z vodo. V od Nila odvisnem Egiptu se še posebej bojijo vpliva jezu v času suše.

Vprašanje, ki ima potencial za izbruh vojne

Adis Abeba, Kairo in Kartum si že več kot deset let po diplomatski poti prizadevajo doseči rešitev vprašanja, ki po mnenju mnogih analitikov in politikov v sebi skriva potencial za izbruh vojne. Več krogov tristranskih pogovorov o 4,6 milijarde dolarjev (okoli 4 milijarde evrov) vrednem projektu, ki ga je Etiopija začela leta 2011, se je končalo brez napredka.

Etiopija je že dlje časa načrtovala, da bi jez začela polniti z vodo ta mesec, v času deževne dobe. Egipt in Sudan sta prosila, da se vse tri države pred začetkom polnjenja jezu dogovorijo o tem, kako hitro naj se jez napolni, koliko vode mora Etiopija pustiti naprej in kako reševati prihodnje spore. Etiopija je nedavno priznala, da se jez že polni z vodo, a je vztrajala, da gre za "naraven proces".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.