Tujina

Etiopijci zaradi 'sistemske napake' z bankomatov dvignili več milijonov

Adis Abeba, 19. 03. 2024 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neverjetna in izjemno draga napaka se je zgodila največji etiopski komercialni banki. Zaradi "sistemske napake" so lahko prebivalci na bankomatih "prosto po Prešernu" dvigovali denar. Banka si zdaj prizadeva, da bi povrnila te velike vsote denarja – pokradli naj bi okoli 36 milijonov evrov.

Stranke največje komercialne banke v Etiopiji (Commercial Bank of Ethiopia – CBE) so v soboto zgodaj zjutraj ugotovile, da lahko na bankomatih dvignejo več gotovine, kot je dejansko imajo na svojih bančnih računih.  

Preden je institucija ugotovila napako in zamrznila transakcije, je minilo kar nekaj ur, prebivalci pa so v tem času dvignili ali na druge banke prenesli več kot 36 milijonov evrov, poroča BBC.

Večino denarja dvignili študentje

Na ponedeljkovi novinarski konferenci je predsednik banke Abe Sano pojasnil, da so večino denarja dvignili študenti. Novice o napaki so se namreč prek telefonskih klicev in sporočil hitro razširile po univerzah. Pred bankomati v kampusu so nastale dolge vrste, eden od študentov iz zahodne Etiopije pa je za BBC povedal, da so ljudje denar dvigovali, vse dokler v kampus niso prispeli policisti in jih ustavili.  

Študent, ki obiskuje Tehnološki inštitut univerze Jimma, je pojasnil, da so mu prijatelji okoli 1. ure po lokalnem času sporočili, da se da z bankomatov dvigniti velike zneske in da zadeva deluje tudi pri nakazilih prek aplikacije banke. Še en študent z univerze Dilla v južni Etiopiji je povedal, da je več njegovih vrstnikov med polnočjo in 2. uro po lokalnem času dvignilo večje vsote denarja. 

Komercialna banka CBE v Etiopiji
Komercialna banka CBE v Etiopiji FOTO: Shutterstock

Bančne račune ima pri CBE, ki je bila ustanovljena pred 82 leti, odprte več kot 38 milijonov ljudi. Etiopska centralna banka, ki je upravni organ finančnega sektorja, je v nedeljo objavila izjavo, da je med "vzdrževalnimi in inšpekcijskimi dejavnostmi" prišlo do "napake". Se pa je izjava nanašala na prekinitev storitve, do katere je prišlo, ko je CBE zamrznila vse transakcije. Denarja, ki so ga stranke dvigovale, v tej izjavi niso omenili.  

Sicer pa tudi predsednik CBE ni natančno povedal, koliko denarja je bilo dvignjenega med sobotnim incidentom, je pa povedal, da je nastala izguba v primerjavi z vsemi sredstvi banke majhna. Izjavil je še, da CBE ni bil žrtev kibernetskega napada in da stranke ne bi smele biti zaskrbljene, saj da so njihovi osebni računi ostali nedotaknjeni. 

Najmanj tri univerze so objavile izjave, v katerih študentom svetujejo, naj vrnejo denar, ki ni njihov. Kot pravi Sano, osebe, ki bodo denar vrnile, ne bodo obtožene kaznivega dejanja.  

A kljub njegovi izjavi ni jasno, kako uspešni so ti poskusi banke, da bi denar dobila nazaj. Študent z univerze Jimma je v ponedeljek sporočil, da ni slišal, da bi kdo vračal denar, vendar pa je povedal, da je v kampusu videl policijska vozila. Uradnik iz univerze Dilla pa je sporočil, da bančni uslužbenci v kampusu zbirajo denar, ki ga nekateri študenti prostovoljno vračajo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
19. 03. 2024 16.02
"Kot pravi Sano, osebe, ki bodo denar vrnile, ne bodo obtožene kaznivega dejanja." Ni potrebno, dovolj je da so zabeleženi.
Ramzess
19. 03. 2024 16.02
A ni nedolgo nazaj en tak primer že bil.
sabro4
19. 03. 2024 13.41
+3
Banka si zdaj prizadeva, da bi povrnila te velike vsote denarja – pokradli naj bi okoli 36 milijonov evrov. TO NI KRAJA, TO JE ŠLAMASTIKA BANKE
Realist981
19. 03. 2024 16.32
Res je haha, ah novinarji 24kur v svojem elementu
12apostol
19. 03. 2024 11.31
ToSmJesz
19. 03. 2024 11.25
-5
Etiopija - Etiopijci, Somalija - Somalijci, Nemčija - Nemčijci, Španija - Španijci.
Krneki 00
19. 03. 2024 09.27
+12
kok veselja je to moglo biti ....
bohinj je zakon
19. 03. 2024 09.25
+9
Fotka je zelo nazorna. Kakršen bankomat - taka banka. Propada.
proofreader
19. 03. 2024 09.08
+6
Banka bo lepo zaslužila, če jim bo zaračunavala obresti za negativno stanje na računu.
zdravkob
19. 03. 2024 08.57
+10
A ta slika čisto resno, ta kiosk je Centralna banka?!