Tujina

EU bo preiskovala Facebookovo uporabo podatkov oglaševalcev

Bruselj, 04. 06. 2021 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija je naznanila protimonopolno preiskavo glede Facebookove uporabe podatkov, ki jih dobi od oglaševalcev. Komisija želi s preiskavo ugotoviti, ali daje uporaba teh podatkov Facebooku nepošteno prednost na trgu spletnih oglasov. Podobno preiskavo bo izvedla tudi Velika Britanija.

"Podrobno bomo preučili, ali ti podatki Facebooku prinašajo neupravičeno konkurenčno prednost, zlasti v sektorju spletnih oglasov, kjer Facebook tekmuje tudi s podjetji, od katerih zbira podatke," je sporočila izvršna podpredsednica Evropske komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager.

Evropska komisija je naznanila protimonopolno preiskavo glede Facebookove uporabe podatkov, ki jih dobi od oglaševalcev.
Evropska komisija je naznanila protimonopolno preiskavo glede Facebookove uporabe podatkov, ki jih dobi od oglaševalcev. FOTO: Dreamstime

Podobno preiskavo zoper družbo, ki upravlja istoimensko družbeno omrežje, je danes sicer naznanil tudi britanski varuh konkurence. Primera, ki sta ju odprla Evropska komisija in britanski varuh konkurence CMA, sta ločena, a regulatorji tesno sodelujejo. Preiskovalci bodo v okviru preiskav obenem ugotavljali, ali Facebookova enotna prijava uporabnika družbi omogoča, da neupravičeno uporablja podatke, zbrane v njegovih družbenih omrežjih, aplikaciji za zmenke in oglaševalskih platformah.

Podrobno bodo preučili, ali ti podatki Facebooku prinašajo neupravičeno konkurenčno prednost, zlasti na področju spletnih oglasov, kjer ljudje dnevno kupujejo in prodajajo blago in kjer Facebook tekmuje tudi s podjetji, od katerih zbira podatke, je pojasnila. "V današnje, digitalnem gospodarstvu podatki ne smejo biti uporabljeni na načine, da izkrivljajo konkurenco," je opozorila komisarka.

Uradna preiskava je sledila predhodni preiskavi, ki se je osredotočila na Facebookovo storitev Marketplace, ki je na voljo večini od treh milijard Facebookovih uporabnikov. Podjetja, ki oglašujejo na Marketplaceu, morajo Facebooku posredovati podatke, na podlagi teh pa bi lahko spletni velikan izkrivljal konkurenco, menijo na komisiji. Roka za zaključek preiskave ni, na komisiji pa pravijo, da bo njeno trajanje odvisno od dejavnikov, kot je sama kompleksnost primera.

Facebook spremljajo afere zaradi uhajanja podatkov

Po škandalu Cambridge Analytica, ki je od Facebooka pridobilo podatke približno 87 milijonov ljudi in jih nato uporabilo v predvolilni kampanji za ameriške predsedniške volitve, se je Facebook aprila letos soočal tudi s hekerskimi težavami. 

Hekerjem je uspelo z vdorom pridobiti različne osebne podatke več kot pol milijarde njihovih uporabnikov iz 106 držav sveta. Slovenija ni izjema. V gmoti podatkov smo lahko našli imena in priimke, telefonske številke in elektronske naslove tudi približno 110.000 slovenskih uporabnikov, med njimi so tudi znanih politikov. 

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.