Tujina

EU in Združeno kraljestvo dosegla dogovor o odnosih po brexitu

Bruselj, 24. 12. 2020 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š, Neža Pušnik
Komentarji
158

EU in Združeno kraljestvo sta ponoči nadaljevala pogajanja o prihodnjih odnosih in dosegla dogovor. Sporna so bila predvsem vprašanja okoli ribištva in poslovnih pravil v prihodnosti, dogovor pa sta dosegla le teden dni pred rokom. Medtem ko je bil britanski premier Boris Johnson ob razglasitvi dogovora naravnost navdušen, je predsednica Evropske komisije spregovorila o grenko-sladki ločitvi.

V Bruslju se je pokadil bel dim.
V Bruslju se je pokadil bel dim. FOTO: AP

Po dolgotrajnih pogajanjih sta EU in Združeno kraljestvo vendarle dosegla dogovor o brexitu. 

Britansko blago bo od zdaj dolžno carinjenja in pregledov ob vstopu v EU, torej bo konec s prosto trgovino. Prav tako ne bo nič več z avtomatsko prepoznavo profesionalnih kvalifikacij; zdravniki, medicinske sestre, farmacevti, veterinarji, inženirji ali arhitekti, vsi bodo morali pridobiti dovoljenje za delo v posamezni državi članici. 

Kar bo zagotovo velika sprememba, je tudi, da je konec s prostim pretokom ljudi. Državljani Združenega kraljestva tako ne morejo več brez dovoljenj delati, živeti ali študirati v državah članicah. Prav tako bodo za obisk EU zdaj potrebovali potni list, vizume pa le v primeru obiskov, ki trajajo več kot 90 dni v 180-dnevnem obdobju. Dogovor pomeni tudi, da je konec z vsemi programi EU, med bolj znanimi je Erasmus, za katerega je tudi britanski premier dejal, da ga je bilo zelo težko pustiti za sabo, a da je bil "izredno drag". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

(Avtor tega tvita je ob objavi dokumenta zapisal: "Ta dokument bi lahko bil naslovljen: 'Da odvrnemo druge'." Prikazuje namreč, kaj vse se za prebivalce UK spreminja). 

Pri ribištvu so se dogovorili za tranzicijsko obdobje petih let in pol, v tem času pa bodo pravice ostale nespremenjene – to pomeni, da recipročni dostop do ribolovnih vod ostaja. 

Obe strani sta se strinjali, da morata vseskozi dosegati minimalne okoljske, socialne in delovne standarde, vsake štiri leta pa bodo po besedah predsednice Evropske komisije preverili, če se tega držijo. V primeru, da se ugotovi nespoštovanje teh standardov, lahko katerakoli od strani uvede tarife, ki pa jih mora odobriti neodvisni arbitrarni panel.

Podrobnosti dogovora, ki po poročanju BBC obsega kar 1500 strani, sicer še niso znane, vsi pa vemo, da je hudič prav v podrobnostih. 

Von der Leynova: Čas je, da pustimo brexit za seboj

Doseči dogovor je bilo zelo težko, je na tiskovni konferenci po doseženem dogovoru dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Z Veliko Britanijo bomo še naprej sodelovali na področju podnebnih sprememb, energije, varnosti, prometa in drugih stvari, ki so pomembne. Še vedno smo močnejši skupaj," je poudarila. Izpostavila je še, da jim je z dogovorom uspelo zagotoviti tudi pet let in pol gotovosti za ribiške skupnosti. Zagotovila je tudi, da so bila sprejeta učinkovita orodja za reagiranje, če pravila ne bodo spoštovana. 

Tudi britanski premier Boris Johnson je stopil pred kamere, in ko so ga vprašali, kje so sprejeli največji kompromis, je povedal, da prav pri vprašanju ribištva in ribolovnih vod. "EU je želela tranzicijsko obdobje 14 let, mi smo hoteli tri leta, končali smo pri petih letih," je dejal. Von der Leynova je sicer dejala, da so se dogovorili za pet let in pol. 

Ursula von der Leyen in Michel Barnier
Ursula von der Leyen in Michel Barnier FOTO: AP

"Ta debata je vedno tekla o suverenosti. A vprašati se moramo, kaj to pomeni v 21. stoletju. Gre za združevanje naših moči in glasu. Gre za povzdigovanje drug drugega v kriznih časih, namesto da se poskušaš sam postaviti nazaj na noge. In EU dokazuje, da to lahko deluje tudi v praksi," je bila sporočilna predsednica Evropske komisije. 

"Zdaj je čas, da obrnemo list in pogledamo v prihodnost. Velika Britanija ostaja naš partner in dolgotrajni zaveznik, še vedno si delimo skupne globalne cilje," je nadaljevala von der Leynova. "Čutim zadovoljstvo in odkrito olajšanje. Ločitev je pogosto grenko-sladka, a v besedah T. S. Eliota: 'Končati pomeni začeti.' Čas je, da pustimo brexit za sabo."

Glavni pogajalec za EU Michel Barnier pa je dejal: "Ura ne tiktaka več." V nadaljevanju se je zahvalil vsem politikom, državljanom in celo novinarjem za vlogo, ki so jo odigrali v pogajanjih. Pojasnil je, da dogovor temelji na štirih stebrih. To so prosta in pravična trgovina, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma. "Danes čutimo olajšanje s priokusom žalosti, ko primerjamo, kaj je bilo pred tem in kaj nas čaka," je še dejal. 

"Parlament se zahvaljuje evropskim in britanskim pogajalcem za njihova intenzivna prizadevanja za ta zgodovinski dogovor, čeprav v zadnji minuti. Čeprav še vedno globoko obžalujem odločitev Združenega kraljestva za odhod iz EU, pa sem vedno verjel, da je izpogajana ločitev v najboljšem interesu obeh strani. Ta dogovor bo zdaj lahko tvoril nove temelje za gradnjo našega novega partnerstva," pa je sporočil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli

'Dogovor je fantastična novica za družine in podjetja po vsej Veliki Britaniji'

Boris Johnson na tiskovni konferenci po doseženem dogovoru.
Boris Johnson na tiskovni konferenci po doseženem dogovoru. FOTO: AP

"Vse, kar smo britanski javnosti obljubili leta 2016, smo s tem dogovorom izpolnili. Nazaj smo vzeli nadzor nad našim denarjem, mejami, zakoni, trgovino in ribolovne vode. Dogovor je fantastična novica za družine in podjetja po vsej Veliki Britaniji," so v skoraj ekstatični izjavi zapisali na Downing Street številka 10.

"Nič več nismo pod luninim vlekom EU, vezani na pravila EU, evropsko sodišče ne igra več vloge. Vsi naši ključni cilji glede vrnitve suverenosti so bili doseženi. To pomeni, da bomo 1. januarja 2021 imeli popolno politično in ekonomsko neodvisnost," so nadalje zapisali in poudarili tudi to, da bodo imeli nadzor nad tem, kdo vstopi v Veliko Britanijo, saj se bo končal prost pretok ljudi. 

Downing Street 10
Downing Street 10 FOTO: AP

"Ta dogovor smo dosegli v rekordnem času pod izjemno zahtevnimi pogoji, ščiti pa integriteto našega trga in trga Severne Irske znotraj njega. Brexit je za nami in zdaj lahko v popolnosti izkoristimo fantastične priložnosti, ki so nam na voljo kot neodvisnemu trgovskemu narodu," so zaključili. 

Na tiskovni konferenci je Johnson v nagovoru dejal: "Ljudem, ki to gledajo, bi rad rekel, da je eno, da dobiš svobodo, to je fantastično, ampak kako bomo to znali uporabiti, je tisto, kar bo v prihodnjih letih štelo."

Manj navdušen je bil odziv škotske premierke Nicole Sturgeon, ki je opozorila, da se brexit dogaja v nasprotju z njihovo voljo. "Ni dogovora, ki bi nadoknadil to, kar nam brexit jemlje. Čas je, da si začrtamo lastno prihodnost neodvisnega, evropskega naroda," je dejala. Spomnimo, leta 2016 je 62 odstotkov Škotov glasovalo za to, da bi ostali v EU.

Zasedanje veleposlanikov držav članic EU, na katerem bodo obravnavali dogovor, je po neuradnih informacijah predvideno za petek ob 10.30. Države članice bodo po poročanju francoske tiskovne agencije odločale, ali bodo potrdile začasno uporabo sporazuma.

Pred 31. decembrom, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu, ga bo moral potrditi tudi britanski parlament. Ko bo sporazum podpisan in objavljen v uradnem listu EU, bo 1. januarja začel začasno veljati. Evropski parlament pa ga bo obravnaval in potrjeval šele zatem.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bavci11
25. 12. 2020 12.46
+0
Skoda saj je bila Evropa z Anglezi oz Zduzenim kraljestvom dosti mocnejsa in predvsem pluralna. Imajo pa seveda vso pravico da gredo na svoje saj to ni Jugoslavija ali SSSR. Vesel Bozic in Srecno Novo leto tudi njim.
Esprit
25. 12. 2020 12.25
+1
Osebno ne podpiram izhoda iz EU, podpiram pa, da se EU bistveno bolj demokratično uredi. Tudi veliko bolj pregledno, kot tudi uporabno in dostopno za ljudi. V trenutku pa podpiram izstop iz NATA...dokler smo v NATU tako dolgo si talec ZDA in imperializma. Tako dolgo si talec njihovih vojn, v katere se potegne vse ostale države.
kokicas
25. 12. 2020 12.09
+5
Vsi veseli se veselijo in si čestitajo tam pred mejo pa jim stoji na tisoče tovornjakov za božič ker se gredo oni politične igrice. Žalostno od vseh v Evropi da so dopustili da pride do tega kar se je zgodilo ampak se bo verjetno na to hitro pozabilo. Ko pa pridejo migranti s čolnom pa polno humanitatcev in ostalih hiti na pomoč, državljani EU ja pa so prepuščeni sami sebi. Ker je v to bilo vključenih veliko prevoznikov upam da bi se kaj zmenili in malo ustavili promet tja do sredine januarja Angliji Franciji in ostalim da jim pokažejo kako zelo so odvisni od njih
Uporabnik20876
25. 12. 2020 13.22
+1
Res je tako. EU je uporabila kamione za orožje da so pokazali Angležem kaj se jim lahko zgodi v kontra stran. Nima nobene veze z virusom..
SEJBOBOL
24. 12. 2020 21.43
+2
Kot da je za neke stvari kak strašn dogovor ... pfff
SEJBOBOL
24. 12. 2020 21.50
+1
VolilecSlo
24. 12. 2020 21.34
+7
Verjemite, da jim bo še žal, kajti izgubili so ogromen trg pridobili pa popolnoma nič. To se zgodi, če uboga raja nasede nacionalistom in njihovim puhlim obljubam.
Uporabnik1262524
24. 12. 2020 21.33
+9
Božično voščilo tistega, ki nam je uničil božični večer, so pa skrili, da ga komaj najdeš.
kryptix
24. 12. 2020 21.26
-3
Pokojni je imel še 2 jeklenki plina v avtu da ko poči da zlo poči ampak jeklenki sta ostali celi Marko žal ne.
Betuul
24. 12. 2020 21.02
+5
Lepo bi bli z nami ! Pa bi lepo praznovali kurentovanje , zeleni jurij , krompirjeve počitnice , tradicionalni zajtrk z medom in pa vse tak! Ob en poskočno novo leto 2021 eu & breksit
Alojz69
24. 12. 2020 20.52
+0
Bravo zdaj mamo meje v EU ampak ne vprsat po negativnem testu ampak koliko jezikov obvladas
franci1972slo
24. 12. 2020 21.20
+9
Fery Zaka
24. 12. 2020 20.45
+4
Dosegli so zmago in sicer tako, da so blokirali komentarje pod novico o tovornjakarjih. Tako se dela, 24ur, politično korektno. Do elit, ne pa tudi do raje. Kanon futr.
Alojz69
24. 12. 2020 20.11
-4
Ja ja kaj zdaj oljuvamo po njih to sem napovedal 3006
Alojz69
24. 12. 2020 20.11
-2
franci1972slo
24. 12. 2020 21.19
+7
Alojz si že božično travarco odprl vidim
farobasso
24. 12. 2020 20.06
-4
brexit?? A so to kakšni picajzli?
dr21
24. 12. 2020 20.04
+0
dr21
24. 12. 2020 19.55
+15
Kaj so se zmenili??? Tovornjaki bodo čakali 3 dni na meji in vse se jim bo podražilo. Zmenli so se samo za tiste ribe
muceli
24. 12. 2020 19.53
+20
Angleži so bili nekoč velesila, kolonialni veleposestnik, zmagovalec v WW2. Ampak ti časi so že zdavnaj mimo, obnašanje in miselnost pa ne. Tako nekako kot bogataš, ki je na stara leta bankrotiral, pa se temu ne zna prilagodit. Poleg tega so edina evropska sila, ki je dejansko sodelovala pri napadu na Irak poleg Američanov. Podpiram Škote pri težnji po samostojnosti.
gruber74
24. 12. 2020 20.40
-6
Vse najvecje firme in banke imajo sedez v Angliji. Kaj pa pr nas?
daiči
24. 12. 2020 19.52
+15
Pa kerga briga ta njihov brexit, že prej k se niso znal zmenit so bli dolgočasni, zdej so pa še bolj, evropa je neumna k jih niso brcnli vn gole in bose, majo se za neki več, že to k niso hotli evra velik pove o njih, če si u neki skupnosti si u skupnosti. Sramota evrope so.
farobasso
24. 12. 2020 19.42
+3
Združeno kraljevstvo? A ne sedi una 100 let stara baba njihova imperialka na milijardah pa draguljih? Tam naj vzamejo.. adijo Britanci pa vaši funti pa klaftre pa kaj ste se še izmislili.. palce, čevlje samo centimetrov ne.. pa kdo vas rabi? Že avtomobile moramo za vas posebaj delat, ker se ne znate po tapravi strani vozit. Bodite tam na svojem otočku pa upajte da je vaš Trump zmagal.. imperij ste morali razdat nazaj, tako kot ste ga zavzeli.. zdaj vam pa neki v rit skače. ja, kok je bilo včasih fajn a ne? Zdej pa še iz EU?
Alojz69
24. 12. 2020 19.39
-10
Hvala bogu EU je proslost
Sofijaaaaaa
24. 12. 2020 19.27
+4
Britanci si bili vedno sami svoj gospodar... oni ne bodo nikomur podlozniki
reakcionar
24. 12. 2020 19.31
-1
reakcionar
24. 12. 2020 19.18
-10
Eno od najlepših božičnih daril za Evropo! Brez Britanije, oziroma Anglije, Walesa, Škotske ter dela Irske si ni moč predstavljati pojem "Evropa", vsaj ne v celoti! Veselimo se nadaljnega sodelovanja z staro in ponosno Britansko kraljevino in še posebej z vami, Vaše Veličanstvo kraljica Elizabeta II. Pridite nam še kdaj v goste v Slovenijo. Bog obvaruj naše prijateljstvo. Bog obvaruj Kraljico!
Paine
24. 12. 2020 19.20
+11