Tujina

EU in ZDA z dogovorom glede 17-letnega spora o Airbusu in Boeingu

Bruselj, 15. 06. 2021 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob začetku vrha EU in ZDA v Bruslju potrdila dogovor o 17-letnem sporu v povezavi z državno pomočjo za letalska proizvajalca Airbus in Boeing, zaradi katere sta strani vzajemno uvedli carine.

"Srečanje se je začelo s prebojem glede letalskih prevoznikov," je sporočila von der Leynova po navedbah v tvitu govorke komisije Dane Spinant. To po predsedničinih besedah resnično odpira novo poglavje v odnosih, saj gre za premik od 17-letnega spora k sodelovanju.

Bloomberg je o doseženem dogovoru na podlagi anonimnih virov poročal že prej nekaj urami. Šlo naj bi za petletno podaljšanje štirimesečnega premirja, doseženega marca letos, kmalu po začetku mandata Bidnove administracije, ki traja do 11. julija.

ZDA in EU si vzajemno očitajo nedovoljeno državno pomoč letalskima šampionoma na obeh straneh Atlantika. V WTO so presodili, da lahko ZDA uvedejo carine na 7,5 milijarde dolarjev evropskih dobrin, obenem pa so prižgali zeleno luč EU za ocarinjenje skoraj štirih milijard dolarjev ameriškega uvoza letno.

Boeing 737 max
Boeing 737 max FOTO: AP

ZDA so po pridobitvi soglasja s 25-odstotnimi dajatvami ocarinile nekatere svetovno uveljavljene evropske produkte, kot so vino, sir in olive, na Airbusova letala pa so uvedle 15-odstotno dajatev. EU je odgovorila z napovedjo dodatnih carin na ameriška letala, traktorje, sladki krompir, arašide, zamrznjen pomarančni sok, tobak, kečap in tihomorskega lososa.

Ob koncu leta 2020, torej še v času administracije prejšnjega predsednika Donalda Trumpa, so nato ZDA napovedale še nove carine na francoske in nemške izdelke, in sicer na dele za letala ter nekatere penine, konjake in vinjake.

Naznanilo dogovora je simbolno sporočilo ob srečanju vodilnih predstavnikov osrednjih institucij EU z Bidnom, ki poteka v Bruslju. To je prvi vrh EU in ZDA po marcu 2014. V ospredju pogovorov so po pričakovanjih Kitajska, Rusija in podnebne spremembe.

Po tem, ko je Trumpov mandat zaznamovalo spodkopavanje multilateralizma, ki je močno skrhalo čezatlantsko vez, zdaj v Bruslju izpostavljajo, da so se odnosi že v prvih mesecih Bidnove administracije znova utrdili in da "se je vrnila diplomacija".

Veliko prahu sicer ob teh pozitivnih sporočilih dviga napoved, da na novinarski konferenci po koncu vrha ne bo Bidna, le von der Leynova in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
16. 06. 2021 11.01
Airbus je to vojno zmagal, saj so pri boeingu zavozili. Na staro letalo so vgradili novejše, bolj ekonomične motorje, jim spremenili program, ne da bi o tem obvestili pilote. Gledali smo 737 strmoglaviti. Program so spremenili, ker se je spremenilo težišče letala. Novi, bolj ekonomični motorji so bili namreč preveliki za staro podvozje, zato so jih namestili bolj naprej in malo višje. S spremembo programa so hoteli vplivati kompenzirati spremembo težišča. Avtopilot narejen za strmoglavljenje, če pilot ni pozoren.
Dante69
15. 06. 2021 13.39
+3
Eu jenkijev sploh ne potrebuje. Nadalnja tema vezana na njih popoplnoma brez predmetna.
nikhrast
15. 06. 2021 16.13
-2
Seveda, EU naj prekine vse izvoze v Ameriko, ta je pa dobra, si član stranke Levica?
Generacija56
15. 06. 2021 13.01
+5
Ni Trump začel vojne z carinami.... Zanimivo bo prebrati, kaj so se "partnerji" dogovorili. Ker, partnerji niso. Airbus MORA uvažati komponente iz ZDA, preko katerih ZDA VPLIVAJO, komu bo EU lahko letala prodala... Ni vse v carinah.... Ker, Nemčija postaja s svojim izvozno usmerjenim gospodarstvom največja žrtev ZDA, preko nje pa EU. Nemčijo tiščijo ven, a ZDA posnamejo vse, od koder so jih iztisnili. Nafta iz Rusije, Rusija je 2. največji izvoznik nafte v ZDA, a Nemčijo želijo zaustaviti s Severnim tokom2.... Siemens je moral odpovedati turbine v Rusijo, vskočil je General Electric s svojo Evropsko firmo, Nuovo Pignone in še in še.... Kitajska, kjer gradi Tesla tovarne, a Nemčija naj uveljavlja sankcije? Ko to spremljaš, se vprašaš, kje so meje človeške neumnosti, hlapčevstva....
Zmaga Ukrajini ...
15. 06. 2021 14.08
+0
Ne, seveda ni trampeljn začel trgovinske vojne. Začela jo je Miki miška.
Generacija56
15. 06. 2021 14.22
+2
Jp! Miki miška, McDonaldsova ikona in 12-letna deklica, gola, ki beži pred napalmom..... Najdeš fotko na mojem profilu na nacionalki.