Tujina

EU in Združeno kraljestvo v sporu glede diplomatskega statusa

Bruselj/London, 21. 01. 2021 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
14

Med Združenim kraljestvom in EU je izbruhnil diplomatski prepir glede statusa veleposlanika Unije v Londonu. Združeno kraljestvo Joãu Valeu de Almeidi noče dodeliti polnega diplomatskega statusa, ki ga podelijo drugim veleposlanikom. Britansko zunanje ministrstvo namreč vztraja, da de Almeida in njegovi uradniki ne bi smeli imeti privilegijev in imunitet, ki jih diplomatom zagotavlja Dunajska konvencija.

Britanska odločitev je v izrazitem nasprotju s 142 drugimi državami po vsem svetu, v katerih ima EU delegacije in imajo vsi njeni veleposlaniki enak status kot diplomati, ki predstavljajo suverene države. Po poročanju britanskih medijev Združeno kraljestvo ne želi ustvariti precedensa z obravnavanjem mednarodnega telesa na enak način kot za nacionalno državo. Kot kaže, veleposlanik João Vale de Almeida kraljici ne bi mogel podeliti svojih poverilnic, kot to lahko naredijo drugi vodje diplomatskih misij.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve, je zato že pisal britanskemu zunanjemu ministru Dominicu Raabu in izrazil "resne pomisleke".

João Vale de Almeida
João Vale de Almeida FOTO: AP

O diplomatskih pravicah naj bi zunanji ministri EU razpravljali prihodnji ponedeljek, ko se bodo prvič sestali po prehodnem obdobju po brexitu 31. decembra. Britanski urad za zunanje zadeve, skupnost in razvoj želi z delegacijo EU ravnati le kot s predstavniki mednarodne organizacije. To pomeni, da diplomati EU ne bi imeli popolne zaščite Dunajske konvencije, ki jim da imuniteto pred pridržanjem, sodno jurisdikcijo in obdavčenjem. Pravice osebja mednarodnih organizacij so namreč bolj priložnostne in manj določene.

EU na drugi strani trdi, da ni tipična mednarodna organizacija, ker ima svojo valuto, pravosodni sistem in pristojnost za sprejemanje zakonov. V pismu Raabu novembra lani je Borrell med drugim zapisal: "Vaša služba nam je poslala osnutek predloga za ustanovitev sporazuma, glede katerega imamo resne pomisleke. Ponujeni dogovori ne odražajo posebnosti EU in ne odgovarjajo na prihodnje odnose med EU in Združenim kraljestvom kot pomembno tretjo državo. Delegaciji in njenemu osebju ne bi podelili običajnih privilegijev in imunitet. Predlogi ne predstavljajo razumne podlage za dosego dogovora." 

Uradniki EU britansko zunanje ministrstvo zasebno obtožujejo hinavščine, saj je, ko je bila leta 2010 zaradi Lizbonske pogodbe ustanovljena zunanja služba EU, imenovana Služba za zunanje delovanje, Združeno kraljestvo podpisalo predloge, da se diplomatom EU podelijo "privilegiji" in imunitete, enakovredne tistim iz Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih z dne 18. aprila 1961.

Dominic Raab
Dominic Raab FOTO: AP

En vir iz EU je dejal: "Zdi se malenkostno. Tu ne gre za privilegije, ampak za načelo. Kaj to pove o Veliki Britaniji in o tem, koliko je vreden britanski podpis?" Nekateri v EU se bojijo tudi, da bi sovražne države kopirale Združeno kraljestvo in znižale zaščito, dodeljeno diplomatom EU v njihovi državi. Zaradi tega bi postale lahke tarče nadlegovanja in izgona.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije je povedal, da se Združeno kraljestvo kot podpisnik Lizbonske pogodbe dobro zaveda statusa EU v zunanjih odnosih, saj je bilo z njim seznanjeno in ga je podpiralo, ko je bilo član EU. "EU ima po svetu 143 delegacij, kar ustreza diplomatskim predstavništvom. Brez izjeme so vse države gostiteljice sprejele, da tem delegacijam in njihovemu osebju dodelijo status, enakovreden statusu diplomatskih predstavništev držav po Dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih, in Združeno kraljestvo se tega dejstva dobro zaveda." 

"Od izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije se ni spremenilo nič, kar bi upravičilo kakršno koli spremembo stališča Združenega kraljestva. Status EU v zunanjih odnosih ter poznejši diplomatski status države in mednarodne organizacije po vsem svetu priznavajo in pričakujemo, da bo Združeno kraljestvo z delegacijo EU ravnalo v skladu s tem in brez odlašanja," je dodal. 

Tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva pa je povedal le, da z EU nadaljujejo sodelovanje pri dolgoročnih dogovorih za delegacijo EU v Veliki Britaniji. "Medtem ko razprave še potekajo, ne bi bilo primerno, da ugibamo o podrobnostih morebitnega sporazuma."

Koronavirus pasica november

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Butalec8
21. 01. 2021 11.40
+2
Kak vsi pomilujete britanijo kaj ste res tolko omejeni ostala Eu bo na izgubi vsaj tolko ko britanija ce ne še bolj 30 miljard letno so prispevali v proracun Eu pa nenasitni uvoznik vsega so bli , sedaj pa bo tega konec
Generacija56
21. 01. 2021 17.29
Butalec, prosim ne več biti butalec... VB je bila največja koristnica nepovratnih sredstev v EU, ker je znala "zmotati" EU politike, da niso vedeli, kje jim je zadnjica, kje glava... EU je neto samo dobila... Da ne omenjam njihove politike.
Generacija56
21. 01. 2021 11.33
+2
Rusi in Kitajci to rešijo v minuti. Recipročno odvzamejo to, kar je predmet spora, NJIM! Pa še vize šoferju ne izdati, naj se vozi z podzemno!
Cool8
21. 01. 2021 11.27
+2
United Kingdom-u se na splošno ne piše dobro, sedaj bodo pa trdili da je sonce, takrat ko je oblačno....tako ne bodo prišli prav daleč. EU je zelo močna združba držav, ne moreš kar tako pometati z njo, Indija je bila druga stvar včasih.....!
mungus
21. 01. 2021 10.42
+4
Zafrustrirani angležeki
kr--en
21. 01. 2021 10.32
+1
Zakaj? "Because they can"!
BellaCiao
21. 01. 2021 10.28
+9
Tipično za Angleže...ena ostarela nacija, ki ji znotraj VB grozi popoln razpad...
borjac
21. 01. 2021 10.08
+10
Malce bolj na tesno bo šlo sedaj Britancem, njihov Trump igra golf na Floridi, Biden bo normaliziral odnose z EU, in te odnose ne bo postavljal na kocko zaradi Britanije, bo pa z Britanijo sodeloval, vendar ne z nekimi super sporazumi kot jih je napovedoval Trump, ZDA bodo ostale ZDA v zunanji politiki, ne glede na predsednika, gledali bodo predvsem svoje koristi, kot so to zmeraj delali.
TEDO84bv0MEDO
21. 01. 2021 11.32
In Amerika bo spet začela kakšno vojno. S Trumpom na oblasti ni Amerika z vojsko okupirala nobene države, zato je ameriška vojaška mafija predelala rezultate volitev, da je zmagal Biden.
Brabus
21. 01. 2021 10.08
+3
Bojim se, da vse skupaj razpada, pojavlja se star pregovor, da" v španoviji še pes crkne".
gggg1
21. 01. 2021 11.12
-1
Trentno res ne kaže dobro Veliki Britaniji. Vsak čas bo manjša.
Butalec8
21. 01. 2021 09.38
-5
O obseznih spopadih med ISIL-om ter Sarajevsko policijo bomo brali kaj tu , al bomo to probali obdrzat pod radarjem da ne vznemirimo imigrantoljubcev
heavyd
21. 01. 2021 10.09
-3
Morajo do konca položit ploščice v kopalnici pri Fajonki.. In še nekaj malega dela v spalnici imajo.
Butalec8
21. 01. 2021 11.17
+1
9 komadov sem jih ze razburil...ne se bat se o tem tu ne bo nihce nic bedel