Tujina

EU na seznam sankcij dodala več ruskih oligarhov blizu Putina

Ljubljana, 28. 02. 2022 21.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.K., D.L.
Komentarji
2

EU je na seznam sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino dodala več posameznikov iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na seznamu sta med drugimi prvi mož ruskega energetskega velikana Rosneft, Igor Sečin, in izvršni direktor naftne družbe Transneft, Nikolaj Tokarev, pa tudi tiskovni predstavnik Kremlja, Dmitrij Peskov. Kanada pa je prepovedala uvoz ruske nafte, češ da so prihodki od nafte pomagali podpirati Putina in ruske oligarhe ter voditi vojno proti Ukrajini.

Po objavi v uradnem listu EU so danes začele veljati nove sankcije proti več ruskim oligarhom in poslovnežem, ki so dejavni v naftnem, bančnem in finančnem sektorju, pa tudi proti članom ruske vlade in visokim vojaškim predstavnikom ter osebam, ki so prispevale k širjenju protiukrajinske propagande in spodbujanju pozitivnega odnosa do invazije na Ukrajino, so zapisali v sporočilu Sveta EU.

Na seznamu sankcij sta se med drugimi znašla izvršna direktorja ruskih energetskih in naftnih družb Rosneft in Transneft, Sečin in Tokarev. Ob njiju pa še oligarh in glavni delničar organizatorja potovanj Tui, Aleksej Mordašov, pa tudi milijarder in prvi mož Alfa Banke Mihail Fridman in poslovnež Ališer Usmanov.

Peskov in Putin
Peskov in Putin FOTO: AP

Med posamezniki, za katere veljajo sankcije, sta še tiskovni predstavnik ruskega predsednika Peskov ter violinist in Putinov zaupnik Sergej Roldugin. Njegovo ime se je že večkrat pojavilo v t. i. panamskih dokumentih v povezavi z več offshore podjetji.

EU je tako na seznam danes dodala skupno 26 oseb in en pravni subjekt, za katere veljajo omejevalni ukrepi v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, so še navedli v sporočilu Sveta. Zanje veljata zamrznitev vseh sredstev, ki jih imajo v EU, in omejitev potovanj v Uniji.

Današnja odločitev dopolnjuje sveženj ukrepov, ki jih je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell napovedal v nedeljo po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU. Ta sveženj sankcij vključuje tudi zagotavljanje opreme ukrajinskim oboroženim silam v okviru evropskega mirovnega instrumenta, zaprtje zračnega prostora EU za vsa ruska letala in prepoved transakcij z rusko centralno banko. 

Kanada prepovedala uvoz ruske nafte

Kanadski premier Justin Trudeau je danes prepovedal uvoz ruske nafte. Ob tem je dodal, da so prihodki od nafte pomagali podpirati ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske oligarhe ter voditi vojno proti Ukrajini.

"Danes objavljamo prepoved celotnega uvoza surove nafte iz Rusije, industrije, ki je zelo koristila predsedniku Putinu in njegovim oligarhom," je na novinarski konferenci dejal Trudeau. Dodal je, da je Kanada v zadnjih letih sicer uvažala zelo malo ruske surove nafte, a ta ukrep po njegovih besedah pošilja močno sporočilo.

Kanada, ki je v vrhu držav z največjimi zalogami nafte na svetu, je sicer neto izvoznica te surovine, a vseeno uvaža nafto. "Naše sporočilo je jasno. Ta nepotrebna vojna se mora končati," je dejal Trudeau.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masai mara
01. 03. 2022 11.41
+2
Rusijo je treba politično in ekonomsko osamiti in ljudje bodo hitro spoznali kdo jim dela škodo. Lastni narod bo odstranil to rusko fašistično oblast
Covid 19
01. 03. 2022 09.02
+3
Rusi so razbili ukraini letališča,ki jih je gradil narod z davki.5 Večletna zapora zračnega prometa za ruse in njihove flote in letališča bodo propadla sama od sebe..