Tujina

EU pozvala Rusijo k temeljiti preiskavi zastrupitve Navalnega

Bruselj, 03. 09. 2020 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
6

Evropska unija je pozvala Rusijo k pregledni in celoviti preiskavi zastrupitve ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega. V Bruslju bodo počakali na izsledke te preiskave, preden se bodo odločili za morebitne sankcije, je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

Josep Borrell, visoki zunanjepolitični predstavnik EU.
Josep Borrell, visoki zunanjepolitični predstavnik EU. FOTO: AP

Nemška vlada je v sredo sporočila, da je preiskava, ki so jo izvedli v laboratoriju nemške vojske, nedvoumno pokazala, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok. "Rusijo pozivamo k pregledni in celoviti preiskavi. V interesu Rusije je, da pripravi odgovore, saj to kemično sredstvo ni prosto dostopno in je bilo uporabljeno na ruskih tleh proti ruskemu državljanu," je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, Peter Stano

"Kar zadeva morebitne ukrepe in sankcije - v tej fazi nobena preiskava ne nakazuje, kdo je odgovoren. Želimo, da se odgovorne privede pred sodišče, vendar je treba za to začeti preiskavo in prinesti rezultate. Nismo še tam," je dodal Stano.

Zaskrbljenost zaradi zastrupitve Navalnega je izrazil tudi generalni direktor Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) Fernando Arias. "V skladu s konvencijo o kemičnem orožju zastrupitev posameznika z uporabo živčnega strupa šteje za uporabo kemičnega orožja. Takšna domneva je izredno skrb zbujajoča," je poudaril.  V OPCW spremljajo razmere in so pripravljeni nuditi svojo pomoč.

Zveza Nato pa je danes za jutri dopoldne sklicala zasedanje Severnoatlantskega sveta na ravni veleposlanikov, na katerem naj bi po navedbah diplomatskih virov razpravljali o odzivu zavezništva na zastrupitev Navalnega. Po srečanju bo generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg imel izjavo za medije. Po navedbah diplomatskih virov je pričakovati, da bo zavezništvo pozvalo ruske oblasti k obširni preiskavi primera.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fichte
04. 09. 2020 08.17
+3
Porazili so Napoleona. Porazili so Hitlerja. Ja, sedaj se jim pa zaradi EU tresejo hlače. Haha. Samo pipico za plin zaprejo, pa je Evropa čez pol leta fuč.
Skdesni
04. 09. 2020 08.15
+0
Ne more Putin sam sebe preiskovat.
Ate_ist
04. 09. 2020 08.47
+1
nima zakaj sam sebe preiskovat. navalni je preteklost. nova ustava mu je zaprla finančno pipo iz tujine. žal mi je za njega in njegovo družino. žena je naredila ogromno napako, ker ga je dala odpeljati v tujino, ker ga bodo tam sedaj prinesli na žrtveni oltar.
Generacija56
04. 09. 2020 08.01
+3
Edino, kar je potrebno preiskati, je vpletenost Nemške oblasti v konstrukt ameriške politike. Spomnimo, ameriški sekretar javno prizna: " Lagali smo, goljufali in kradli". Ta ista oblast je prisluškovala Merklovi. Ker je Nemčija tudi vojaško zasedena, je popoln hlapec tej politiki. To potrjuje tudi ujet prisluh med Berlinom in Varšavo, ki je glavni vir vseh napetosti, vmešavanja v notranje zadeve, tako Belorusije, kot Rusije. Kot smo že ugotovili, Rusija z Navalnim nima več nikakršnih težav, ker ga je zakonsko onemogočila. Ne more se več financirati iz tujine. Zakaj bi se ga torej bala, izvedla zakonske prilagoditve, potem pa ga zastrupljala???? Vse konstrukt. Izkoristiti politično mrtvo osebo za javno diskreditacijo Rusije... Torej, zastrupili so ga ravno tile, ki so nato poslali drug dan letalo po njega.... Dva tedna potrebovali, da so sproducirali "politično " diagnozo... A Ruski vrhunski laboratorij, ki je dobil ISTE vzorce telesnih tekočin, sledov strupa ni našel... Nemce smo že ujeli na laži... In zakaj Nemec igra to igro? Ker je Nemška politika defacto zagovornik Rusije... Zaradi Severnega toka 2. Želi celo ukiniti sankcije Rusiji. S to potezo so potrdili pripadnost politiki NATO, vendar, kot se že vidi, hkrati Nemčija ne bo uvedla novih sankcij, ker dolgoročno ne želi škodovati svojim interesom. Torej, imamo le megafon diplomacijo, ki navdušuje široke mase, pametnemu človeku pa je že vse jasno.
Ate_ist
04. 09. 2020 08.14
+1
ne pa ni vsem jasno! ovce ne vidijo, da o zastrupitvi govorijo zgolj politiki. nihče od zdravnikov ali varnostnih organov ni stopil pred novinarje in te novice potrdil. naša vlada pa je že potrdila pripravljenost podpreti novo laž colina powella 2
AlternativeFacts
03. 09. 2020 21.55
+7
Novičok je kaj sedaj? Full hud sovjetski strup ki ubije vsakega, ki pride z njim v stik in ni protistrupa, razen pri 2, ki sta kaj...