Tujina

EU prepričana, da Johnson blefira in ne bo odstopil od pogajanj

Bruselj, 06. 10. 2020 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
10

Čeprav Velika Britanija ni več del Evropske unije, to še ne pomeni konec brexita. Rok za dogovor o na novo postavljenih odnosih med VB in EU se hitro približuje. Slednja sicer pri pogajanjih ne namerava popuščati britanskemu premierju Borisu Johnsonu, za katerega verjame, da blefira pri grožnjah, da bo odstopil od pogajanj, če ne dobi tega, kar hoče.

EU je pripravljena pogajanja z Veliko Britanijo zavleči v november ali december in celo tvegati, da britanski premier Boris Johnson uresniči grožnje in odstopi od pogajanj, piše Bloomberg, ki je govoril z višjim diplomatom znotraj Unije. 

Johnson je že začel popuščati, saj je zdaj dejal, da je 15. oktober zadnji dan, ko mora EU potrditi, da je dogovor mogoč. Tako to ni več zadnji datum za dosego dogovora. Kljub temu naj bi bil resen glede svojega ultimata in če v naslednjem tednu ne bodo dosegli napredka, bo Britancem povedal, da dogovor ni mogoč. 

Na pogajalski mizi je še vedno veliko vprašanj, pri katerih ne najdejo skupnega jezika. Uradniki EU so dejali, da v zadnjem času niso dosegli resničnega napredka, prav tako niso bili navdušeni nad predlogi, ki jih je Velika Britanija predložila prejšnji teden.

Združeno kraljestvo je iz EU izstopilo konec januarja, a brexit se bo dejansko zgodil konec leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem je država še vedno del notranjega trga in carinske unije. Če dogovora o novem sporazumu do konca leta ne bo, bodo trgovinski odnosi med stranema temeljili na minimalnih standardih WTO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Britanci so se odločili povsem pravilno morala bi jim pa pod nujno slediti še "Slovenija,Madžarska,Poljska in Češka"ter se jim priključiti,ker EU hoče zopet sestaviti nazaj staro yugoslavijo kar je že dokaz z vstopom hrvarške,romunije in tako naprej. Spet se bo golila Slovenija za makedonske ter ostale balkanske lenuhe kot se je za čas komunajzarske diktature..
Uporabnik113189
07. 10. 2020 11.23
Zopet tem opranim glavam v komisiji nič ni jasno.. Anglija ima že vse skozi načrt, na katerem vztraja in precej jasno je tudi razložen, dejanja pa kažejo tudi na izstop brez dogovora, ker bodo tako največ zaslužili.. EU jih mora krepko udariti po denarnici, sicer bo sama sebi kriva, da bo takšna zveza držav razpadla. Še vedno niso spoznali, da gre za napad na EU s strani ZDA in VB, ki je celo kombiniran s strani nekaterih drugih držav, na primer Rusije, ki ji tudi ustreza.. Ponavlja se scenarij pred WW2, ko so velesile potisnile to staro celino v vojno, ki se je dogajale na naši celini.. Zakaj ne bi potisnili vojno dogajanje na primer na ozemlje ZDA, naj med seboj kar se da učinkovito obračunavajo ZDA in VB, naj bo čim več vsega v ruševinah in mrtvih, koncentracijskih taborišč, pa jim bomo mi iz oaze miru pošiljali konzerve..
Akame1979 .
06. 10. 2020 21.30
Italija je rekla, da bodo izstopili iz EU v roku 5-ih let, če se izkaže da je samostojnost pozitivna Anglijo
kure bedne
06. 10. 2020 18.36
+1
Angleži so isti kekkci kot naš hojsek. Odstopi kao pa še vedno ne odstopi. Svet je čisto zablužen.
Nimasmisla
06. 10. 2020 17.23
+1
Dogovor bo samo če bo eu totalno popustila
A3umf
06. 10. 2020 15.50
-1
Johnson ve, kaj hoce in ima jasen cilj. Evropa pa nima jasnega cilja! Vsaka drzava ima svoje interese! SLOGA Veliko Britanijo JACI, NESLOGA PA EVROPO TLACI!
Rotter
06. 10. 2020 16.17
+0
Phaha, sloga?? Si spal zadnja 3 leta? Glede ničesar se med sabo ne morjo zment, kaj hočejo. Škotski referendum o neodvisnosti pa je tudi na vidiku.
puspan
06. 10. 2020 15.23
+2
Hvala Bogu, da gredo svojo pot, saj so samo zbirko delali.
puspan
06. 10. 2020 15.23
+0
pepi bolcev
06. 10. 2020 14.49
+6
??? Kaj ti so se vedno not??? Dobro jih farbajo volilce... od kje mi je ze to znano?