Tujina

EU pripravljena sodelovati pri varnostnih jamstvih za Ukrajino

Bruselj, 30. 06. 2023 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska unija in države članice so pripravljene sodelovati pri zagotavljanju varnostnih jamstev za Ukrajino, so v objavljenih sklepih vrha zapisali voditelji članic EU. Pozdravili so tudi sprejetje ljubljansko-haaške konvencije o sodelovanju pri pregonu najhujših mednarodnih zločinov.

"Evropska unija in države članice so pripravljene skupaj s partnerji prispevati k prihodnjim varnostnim jamstvom za Ukrajino. Tako bi Ukrajini pomagali, da bi se lahko branila na dolgi rok, odvračala dejanja agresije in se upirala destabilizaciji," piše v sklepih vrha, ki so jih voditelji potrdili že v četrtek pozno popoldne.

Kakšna bi bila ta varnostna jamstva, sicer ni znano. So se pa voditelji zavezali, da bodo preučili možnosti, kako bi lahko EU prispevala k temu. Pri tem bodo upoštevane varnostne in obrambne politike določenih držav članic. Po neuradnih informacijah so si za to prizadevale predvsem tiste, ki so nevtralne in niso del Nata.

Ukrajinska in zastava Evropske unije
Ukrajinska in zastava Evropske unije FOTO: Shutterstock

Evropski svet, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, je zagotovil nadaljnjo vojaško podporo ter pozval k nadaljnjim dobavam topniškega streliva in raket Ukrajini. Zavzeli so se še za stabilno finančno podporo Ukrajini in pozdravili njene napore za približevanje uniji.

Vrh EU je ob tem ostro obsodil "namerno uničenje jezu hidroelektrarne Kahovka, ki ima uničujoče humanitarne, okoljske, kmetijske in gospodarske posledice, predstavlja pa tudi tveganje za varnost jedrske elektrarne Zaporožje".

EU: Rusija bo odgovarjala za agresijo na Ukrajino

Evropska unija poleg tega zagotavlja, da bo Rusija odgovarjala za agresijo na Ukrajino. Voditelji so pozdravili sprejetje Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, o kateri so se diplomati dogovorili konec maja na konferenci v Ljubljani. Voditelji so vse države pozvali, naj čim prej pristopijo h konvenciji.

Predsedniki vlad in držav članic so po potrditvi sklepov o Ukrajini zasedanje nadaljevali z razpravo o migracijah, ki se je zaradi različnih stališč med članicami precej zavlekla, na koncu pa so jo prekinili.

Poljska in Madžarska namreč nasprotujeta pred tremi tedni doseženemu dogovoru notranjih ministrov o obvezni solidarnosti pri sprejemanju prosilcev za azil. V sklepe vrha želita po neuradnih informacijah zapisati, da bi vsaka država sama odločila, kako bi pomagala preobremenjenim državam članicam. Med zasedanjem se je pojavila tudi možnost, da migracij sploh ne bi vključili v sklepe, a temu nasprotujejo nekatere druge članice, med njimi Italija.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
02. 07. 2023 14.28
+2
Super Uršula in Macron, Pariz gori, Ukrajina pa se gre vojnega turizma, samo tako naprej, le kaj bi dajali denar državam v EU, Ukrajini še 50 milijard, tam lahko v miru vsi ti EU birokrati pokradejo plen, še ena malenkost , Uršula zelo pogosto srečuje Zelenskega, ki je izjavil da je v Ukrajini umrlo 21.000 Vojakov Wagnerja, Ukrajina je izredno napredna pravna in demokratična država, in Zelenski poseduje vse odlike Demokratičnega Eu voditelja, ali bi nam mogoče zaupal, KOLIKO UKRAJINCEV JE PADLO V TEJ VOJNI ?? ali pa je Zelenskega in vse vodje EU to STRAH POVEDATI ??
krpati
30. 06. 2023 09.19
+1
Mešanje megle......
Zverinjak
30. 06. 2023 09.14
+5
Hm..a tudi v primeru da Ukrajinci tako kot Jez vrgli v luft, načrtujejo da v luft pošlejo Zaporoško Nuklearko?!?! Rusija na to opozarja že kar nekaj časa, un šef Grossi iz IAEA agencije je pa tud navaden pajac!!!!
Zverinjak
30. 06. 2023 09.24
+3
Če do tega pride, verjemite mi, da začnem z lovom na Ukrajince po Sloveniji!!!!!
Katja100
05. 07. 2023 12.50
IAEA je že uradno zanikala, da bi bil postavljen eksploziv v nuklearki v Zaporožju, ampak te novice (razen redkih) mediji ne objavljajo, ampak še kar naprej gonijo dezinformacije in laži Zelenskega. Ukrajinci so že lani načrtovali napad na nuklearko Zaporožje, a takrat jim je spodletelo, upam, da tudi tokrat ne bodo uspešni. To je res brezobzirno, takoj bi morali prenehati podpirati Ukrajino.
punkracij
30. 06. 2023 08.27
+2
Predvidevam ,da bomo glede na sposobnost naše veje sodne oblasti vLjubljani dobili sodišče za pregon ljudi,ki so si umazali roke z nečednostmi v trenutnem in zelo aktualnem konfliktu.