Tujina

EU s četrtim svežnjem sankcij kaznovala tudi Lukašenkovega sina in snaho

Bruselj / Minsk, 21. 06. 2021 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
18

EU je potrdila nove sankcije proti 86 posameznikom in pravnim osebam, odgovornim za zatiranje oziroma hude kršitve človekovih pravic v Belorusiji ter za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku in aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča. Ukrep je že objavljen v uradnem listu EU. To je četrti sveženj sankcij, kmalu se pričakuje še peti. Pri tem gre sicer za doslej najostrejši sveženj sankcij Unije zaradi zatiranja v tej državi. Poleg EU pa so usklajeno sankcije proti Belorusiji uvedle še ZDA, Velika Britanija in Kanada.

EU je potrdila četrti sveženj sankcij zaradi zatiranja v Belorusiji. (Na fotografiji protesti v Belorusiji)
EU je potrdila četrti sveženj sankcij zaradi zatiranja v Belorusiji. (Na fotografiji protesti v Belorusiji) FOTO: AP

Ministri, ki so se pred zasedanjem na zajtrku pogovorili z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, so potrdili sankcije proti 78 posameznikom in osmim pravnim osebam, piše v uradnem listu.

Sedem posameznikov in eno podjetje v državni lasti so kaznovali zaradi odgovornosti za prisilni pristanek Ryanairovega letala in aretacijo Romana Protaseviča. Med kaznovanimi sta obrambni minister Viktor Hrenin ter minister za promet in zveze Aleksej Avramenko.

Med preostalimi kaznovanimi posamezniki sta tudi sin beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Dimitri in predsednikova snaha Lilija, ki je poročena z njegovim najstarejšim sinom Viktorjem Lukašenkom.

Za posameznike to pomeni prepoved potovanja v Unijo in zamrznitev premoženja, za pravne osebe pa zamrznitev premoženja.

To je četrti sveženj takšnih sankcij zaradi zatiranja prebivalstva v Belorusiji. Ob upoštevanju današnje odločitve je na kazenskem seznamu skupno 166 posameznikov, med njimi tudi Aleksander Lukašenko, in 15 pravnih oseb.

Poleg tega je EU v začetku junija zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala zaprla svoj zračni prostor za letala beloruskih letalskih družb.

Zunanji ministri EU so danes v Luksemburgu dosegli dogovor o gospodarskih sankcijah proti oblastem v Belorusiji. Gospodarske sankcije naj bi se nanašale na finančni, energetski in kemični sektor. Formalna odločitev se pričakuje v prihodnjih dneh oziroma po vrhu Unije, ki bo v četrtek in petek v Bruslju.

Zunanji ministri EU pa so danes tudi podprli peti sveženj sankcij – gospodarske sankcije v finančnem, energetskem in kemičnem sektorju, ki naj bi jih Unija dorekla do zasedanja voditeljev članic. To bo v četrtek in petek potekalo v Bruslju.

Sankcije naj bi se nanašale na sedem področij, med njimi naj bi bili tobačni sektor, finančne storitve, kalijeve spojine, ki se uporabljajo pretežno kot gnojila, in naftni derivati.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je po zasedanju pojasnil, da se za gospodarske sankcije niso odločili že na začetku, ker ne prizadenejo le tistih, proti katerim so uperjene, temveč vse. Namen je vplivati na ravnanje oblasti v Minsku. Če ne bi bili prepričani, da bodo sankcije delovale, se ne bi odločili zanje, je Borrell odgovoril na vprašanje, ali pričakuje kakšen učinek in ali se ne boji, da bodo zgolj potisnile Belorusijo še bolj v objem Rusije. Ob tem je izpostavil, da beloruska opozicija poziva k še več sankcijam.

Današnje sankcije EU so bile sicer usklajene skupaj z Veliko Britanijo, Kanado in ZDA, ki so prav tako uvedle sankcije proti Belorusiji. "Zavezani smo podpori dolgo časa zatiranim demokratičnim prizadevanjem beloruskih ljudi in stojimo skupaj v uvajanju omejitev režima," so sporočili v skupni izjavi.

Washington je med drugim 46 Belorusom prepovedal vstop v državo, na seznamu so se znašli tudi predstavniki vlade, še 16 oseb in pet pravnih oseb pa so uvrstili na črni seznam. Velika Britanija pa je več višjim predstavnikom beloruskega režima prepovedala vstop v državo in zamrznila sredstva.

Logar: EU z gospodarskimi sankcijami cilja na denarnice Lukašenkovega režima

EU želi z načrtovanimi gospodarskimi sankcijami zaradi represije v Belorusiji kaznovati denarnice režima predsednika Aleksandra Lukašenka, pa je medtem poudaril vodja slovenske diplomacije Anže Logar po zasedanju zunanjih ministrov EU.

Zunanji ministri EU so danes v Luksemburgu podprli gospodarske sankcije zoper Belorusijo. Te bo Unija po napovedih dorekla do četrtka. (Na fotografiji zunanji minister Logar z vodjo beloruske opozicije Tihanovsko.)
Zunanji ministri EU so danes v Luksemburgu podprli gospodarske sankcije zoper Belorusijo. Te bo Unija po napovedih dorekla do četrtka. (Na fotografiji zunanji minister Logar z vodjo beloruske opozicije Tihanovsko.) FOTO: Damjan Žibert

Da je EU danes potrdila četrti sveženj sankcij proti posameznikom in pravnim osebam, odgovornim za zatiranje v Belorusiji, ministri pa so podprli tudi peti sveženj – sektorske sankcije, ki naj bi jih Unija uradno sprejela do vrha ta konec tedna – je Logar povedal tudi v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell je že ob prihodu sicer izpostavil, da je namen teh sankcij izvajati pritisk na beloruske oblasti, da bi spremenili njihovo ravnanje. Namen teh sankcij je finančno izčrpati beloruski režim, je ob prihodu izpostavil nemški zunanji minister Heiko Maas. "Mislim, da bodo te sankcije boleče. Upam, da bodo tako zelo boleče, da bodo spravile režim na kolena," pa je dejal vodja luksemburške diplomacije Jean Asselborn.

Takšne sankcije vselej gospodarsko vplivajo tudi na članice Unije, a države so načelne in tudi Slovenija bo načelna, je poudaril minister. Cilj sankcij so po njegovih besedah demokratične volitve z opazovalci iz EU in drugih mednarodnih institucij, ki bodo potrdili verodostojnost volitev.

Logar, ki se je večer pred zasedanjem sestal s Tihanovsko – ministri so se z njo pogovorili tudi na zajtrku pred zasedanjem – je povedal, da jim je predstavila predloge beloruske opozicije, kako do cilja – sklica demokratičnih volitev.

Beloruska opozicija, ki med drugim govori že o šestem krogu sankcij, po Logarjevih besedah želi, da se omogoči šolanje na daljavo tistim, ki so jih zaradi nestrinjanja z oblastmi izključili iz fakultet, da se omogoči delo oziroma poslovanje tistim ljudem in podjetjem, ki so izgubili službe ali posel, ter da se zagotovijo sredstva za nadaljnji boj na terenu.

Predlaga tudi, da se Belorusija začasno izključi iz Interpola, da ne bi režim zlorabljal podatkovnih baz za dostop do beloruskih državljanov v tujini, da se olajša vizumska ureditev, da se ne potrjujejo akreditivi beloruskim veleposlanikom v članicah Unije in da se ne gostijo predstavniki režima.

Beloruska opozicija sicer po Logarjevih navedbah pravi, da sankcije Unije imajo vpliv. To po njegovih besedah potrjujejo tudi informacije, da je nekatere ministre članic Unije klical beloruski kolega. V Minsku naj bi obljubljali, da bodo prijetega opozicijskega novinarja Protaseviča v znak popuščanja prepeljali iz zapora v hišni pripor, a EU bo vztrajala pri izpolnitvi vseh zahtev, je poudaril Logar.

Te zahteve so: takojšnja in brezpogojna izpustitev političnih zapornikov in pridržanih zaradi miroljubnega zavzemanja za temeljne svoboščine, takojšnja ustavitev nasilja in represije, kaznovanje odgovornih za represijo nad prebivalstvom ter iskren in vključujoč dialog s civilno družbo z namenom sklica demokratičnih volitev.

Slovenski zunanji minister Anže Logar se udeležuje zasedanja zunanjih ministrov EU. Ob prihodu na zasedanje je izpostavil, da je Unija glede Belorusije poenotena ter da bodo zavzeli zelo ostro stališče glede kršenja človekovih pravic in drugih kršitev režima predsednika Aleksandra Lukašenka.

Belorusija bo aktualna tudi med slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Logar je spomnil, da bo decembra vrh EU in vzhodnega partnerstva, pri čemer se odpira vprašanje, koga iz Belorusije povabiti na ta vrh Unije s šestimi vzhodnimi sosedami.

Po eni strani je Evropski parlament sprejel deklaracijo, da ne priznava beloruskega režima, po drugi strani pa tudi demokratična opozicija ni uradno priznana, je Logar ponazoril dilemo. Ministri so se odločili, da bodo odločitev o tem sprejeli pozneje, bliže vrhu.

Strinjali so se tudi, da bi bilo treba organizirati vrh oziroma konferenco o Belorusiji, na kateri bi dorekli to in druga aktualna odprta vprašanja, je še pojasnil slovenski zunanji minister.

Poleg Belorusije sta bili osrednji temi današnjega zasedanja še Irak in odnosi z Latinsko Ameriko. V povezavi s slednjo se pričakuje v prihodnjih šestih mesecih več dejavnosti Unije, je dejal Logar in napovedal, da bo v času slovenskega predsedovanja obiskal to regijo.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stanchy55
08. 08. 2021 16.01
+1
Kdo daje to pravico, da ukrepa proti državi, ki ni v EU? Delajo podobno napako kot Amerika.
Boskica
02. 08. 2021 10.23
+1
Bogate države,ki so zdaj v EU komaj čakajo da EU razp... Britaniji nič ne manjka.In država z tako kilometrino že ve zakaj so ßli iz Eu
Boskica
02. 08. 2021 10.20
-1
Kaj se Slovenska vlada zdaj spreneveda.Pred tem incidentom pa jih ni nič motilo v Belorusiji in so sodelovali na veliko v gospodarstvo ... Po še zdaj verjetno.
Uporabnik1095190
22. 06. 2021 10.08
+4
Vse države, ki niso pripravljene plesati tako kot hoče Amerika in EU, so takoj kaznovane s sankcijami. Se še komu zdi, da gre za navadno izsiljevanje vseh, ki niso pripravljeni kloniti zahtevam, ki so v njihovo škodo? Sadam in Gadafi tudi nista hotela kloniti pa so oba pospravili. Kakšno je trenutno stanje tam pa vsi vemo.
Generacija56
21. 06. 2021 21.15
+3
Ne se preveč naslajati na neko povezavo Orban - Janša... Ni je. Za Orbana je Janša vajenec, ki se želi prilepiti nekam, česar ne razume. Orban mu pa vzame vse, kar se ponuja. NKBM, naprimer. Orban je doktor znanosti za malega trgovca z orožjem. A se zaradi tega EU spravlja nanj... In mu nič ne more. Večina EU ljudstev misli enako, kot on. EU ne bo Združene Evropske države, po vzoru ZDA. NIKOLI!
Stanchy55
08. 08. 2021 15.57
+1
Zmaga Ukrajini ...
21. 06. 2021 20.27
-3
Veseli me, da piratska akcija ugrabitve letala na mednarodnem letu ne bo šla tako hitro v pozabo. Zato je prav, da jih EU kaznuje. In to ravno tam, kjer jih najbolj boli - v denarnici.
samuray1
21. 06. 2021 20.42
+2
Glej,pokvarjen si. Pa tudi zapomni si; vse to še čaka EU-nijske podrepnike. In to kmalu.
Greghorian
21. 06. 2021 20.48
+2
Lahko je lukasenko borec za pravice(smešno sploh napisati) , samo naj se drzi mednarodnih zakonov in igra po pravilih. Isto velja za našo vlado da ne bo še nas doletelo podobno.
bohinj je zakon
21. 06. 2021 20.23
+3
Lukašenko ima nekaj domačih živali. Je EU pozabila, da tudi njih kaznuje. Kdaj bosta kaznovana Madžarska, Polska in še kdo? Selektiven pristop?
Greghorian
21. 06. 2021 20.50
-1
Janša drži z madzarsko in Poljsko in hkrati še prevzema vodenje EU. Lahko bi rekli da ima eu zvezane roke ker se boji reakcij slovenskega pacienta za katerega ne dvomim da nebi destabiliziral EU če bi mu to koristilo.
patogen
21. 06. 2021 20.14
-6
Slovenski kulovci in levičrska srenja pa v luft. Sile reakcije dvigajo glave...
Silvester Ali62
21. 06. 2021 20.08
+6
poserje se Putin na te sankcije.zaradi teh sankcij se bo Belorusija še bolj povezala z Rusijo
Greghorian
21. 06. 2021 20.51
-2
Naj se, narod pa tudi nebo večno tega gledal kako jih lukasenko vleče v tretje države
Generacija56
21. 06. 2021 20.06
+6
Pred oči si je potrebno naslikati, kaj je EU! Kopica držav, ki so bile nekoč POMEMBNE, ker so imele kolonije. Na njih obogatele... Drugi del, več kot polovica, pa hlapčkov, ki so se v to združbo priključile zaradi tega bogatega trga... A nimajo čisto nič od tega, razen da inteligenca beži v te države, kjer se da več zaslužiti. Brez ovir. Ko bo padel prvi kamen, se bo vse razbežalo.... Kot jata ptic. Belorusija je stabilna država. In ima se na koga osloniti.
zigasubic
21. 06. 2021 19.55
+2
Oranžna revolucija ni uspela, zato sedaj povečujejo pritisk na finančni sektor Belorusije. Če gledamo iz vidika Zahoda (v tem primeru so najbolj dejavne Baltske republike in Poljska) je to še bolje kot takojšen prevrat. Tako bodo osiromašili Beloruski narod (nižje plače) in nato zelo poceni pokupili državno premoženje. Kdor je bil v Belorusiji ve, da je infrastruktura na zelo visokem nivoju. Nizke plače in dobro gospodarstvo z odlično infrastrukturo po diskontnih cenah z novo predsednico, ki je na tvoji plačilni listi. Bodimo pošteni, tu ni načelnosti, to je samo biznis.
Dante69
21. 06. 2021 19.49
+5
ta eu postaja prava greznica.
Generacija56
21. 06. 2021 19.10
+5
Hahahahahaha... KAZNOVAL? EU ni svet... EU je tolpica kolonijalistov, ki bi si rade podredile neko državo, a svet je tam zunaj.... Kitajska ne uvaja sankcij, in še 100 drugih držav ne.... Je pa zanimivo, da se pojavljajo posamezniki v parlamentih, kot v Finski, naprimer, ki se jim že sanja.