Tujina

Janša: Kriza ima brez skupnega ukrepanja lahko usodne učinke za EU

Bruselj, 27. 03. 2020 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ravni EU v času pandemije koronavirusa po besedah premierja Janeza Janše potrebujemo boljšo koordinacijo in hitrejši pretok informacij in izkušenj. "Razsežnosti krize so resnično velike in imajo lahko velike in usodne učinke na koherentnost EU ter ekonomske in monetarne unije," je izpostavil Janša.

Voditelji članic EU so dali finančnim ministrom območja evra dva tedna časa, da pripravijo predloge za fiskalno ukrepanje v odziv na krizo zaradi novega koronavirusa, piše v skupni izjavi, ki so jo sprejeli včeraj. 

Pri teh predlogih je treba upoštevati izjemno naravo šoka zaradi novega koronavirusa in bolezni covid-19, ki sta prizadela vse države, so še zapisali v skupni izjavi. Evropskega reševalnega mehanizma ESM pa v izjavi niso omenili, čeprav je bil v ospredju razprave.

Razlog je očitno italijanski premier Giuseppe Conte, ki je po italijanskih navedbah blokiral skupen odziv voditeljev EU na krizo zaradi novega koronavirusa. Načrtovani ukrepi naj se mu namreč ne bi zdeli dovolj močni, inovativni in prilagojeni vojnim razmeram.

Conte, ki je pred dvema letoma grozil tudi z vetom na skupne rešitve pri soočanju z migracijskimi izzivi, a je na koncu pristal na dogovor, naj ne bi želel pristati na skupno izjavo. Evropi naj bi bil dal deset dni časa, da poišče rešitev, ki bo ustrezala resnosti razmer.

Voditelji pozdravili dosedanje ukrepe ECB in EK

Voditelji so pozdravili dosedanje ukrepe Evropske centralne banke (ECB) in Evropske komisije. Razprava se je osredotočila na nadaljnje ukrepanje. Evroskupino so povabili, da v roku dveh tednov predstavi predloge odziva, ki naj bodo ustrezni naravi tega izziva brez primere, so povzeli v uradu.

Janša je na vrhu voditeljev pozdravil doslej sprejete ukrepe evropskih institucij. Glede na nujnost razmer je Evropsko komisijo pozval k pospešitvi postopkov in dobave v sklopu skupnega naročila nujne medicinske in zaščitne opreme, so izpostavili v njegovem uradu.

Janša izpostavil strateški vidik zaščitne opreme

Po mnenju Janeza Janše je izjemnega pomena tudi ustrezno in pravočasno ukrepanje za blažitev socialnih in ekonomskih posledic krize. "Glede na izredne okoliščine je Slovenija podprla pobudo za skupni dolžniški inštrument," so njegove besede povzeli v uradu vlade za komuniciranje.

Izpostavil pa je tudi strateški vidik zaščitne opreme v tej krizni situaciji, ki je primarnega pomena, tako kot to v stanju vojne velja za municijo. Pomembno je tudi vprašanje institucionalne sposobnosti predvidevanja, na mestu je vprašanje, zakaj je Svetovna zdravstvena organizacija pandemijo razglasila tako pozno.

Glede ukrepov za ponovno normalno delovanje družb po koncu krize so voditelji držav ocenili, da bo potrebna celovita strategija izhoda iz krize. V ta namen so pozvali predsednico Evropske komisije in predsednika Evropskega sveta, da se ob posvetovanju z ostalimi institucijami, zlasti z ECB, lotita predloga časovnega načrta za obnovo in ustreznega akcijskega načrta, so še zapisali v uradu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski premier je sicer v prvem odzivu takoj po koncu virtualnega zasedanja na Twitterju zapisal: "S težko muko na koncu vsaj malo pospešili pripravo simetričnega odgovora za celotno EU. Upanje umre zadnje. Koronaobveznica."

Pred tem je Janša med zasedanjem tvitnil, da se zasedanje vleče že od 16. ure in da razprava odraža vso resnost položaja, kakršnega Evropa ni imela vse od leta 1945. "Še vsaj nekaj časa se bo treba zanesti predvsem nase," je še dodal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (226)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
30. 03. 2020 16.55
+0
EU je padla na izpitu iz solidarnosti. Denar, ki smo ga dobili, bomo tako ali drugače vrnili. Z obrestmi! Medtem, ko se je Nemčija povezovala z Rusijo, Kitajsko in Kubo so se naši politiki držali sankcij kot pijanec plota! Ker je tako naročil veliki brat čez lužo! Cankar je imel prav. Hlapci! Politiki, in ne narod! Italijani so sneli zastave EU! Jih bomo mi tudi?!
Transformerji
30. 03. 2020 14.02
EU bo razpadla, torej se obnašajmo tako, kot da je že razpadla. Iščimo nova prijateljstva med člani razpadajoče unije - zavedajmo pa se, da moramo biti odvisni v glavnem sami od sebe, zadržati naše strokovnjake doma, zadržati naše vodne vire.... skratka, tudi politiki se morajo zavedati, da vodijo svoje državljane, ne pa skrbeti samo za svojo rit. Ne glede na politično opredeljenost - biti enotni!
Timy15
30. 03. 2020 13.14
+1
Kakor za krizo migrantov tako,tako za krizo koronavirusa Evropa ni pripravljena.
Realist9234
30. 03. 2020 09.17
+1
Nisem ne levi in ne desni, prav tako ne črn in ne rdeč, vendar tokrat podpiram JJ in njegovo ekipo. V času epidemije se že kaže prava slika Evrope - vsak naj skrbi zase, v Bruselj pa naj se le pošilja denar, da bodo lahko gospodje tam spodobno živeli. Sedaj se vidi da bogatim EU državam za preostali del držav v EU ni mar. Važno je, da jih imajo pod kontrolo in lahko diktirajo pravila nakupov v EU in izvoza iz EU, ter lahko brez carin plasirajo svoje drage izdelke. Na drugi strani pa izkoriščajo poceni delovno silo v teh državah. Slovenci, Vam je sedaj jasno v kakšni EU skupnosti živimo?
majmun11223344
29. 03. 2020 12.29
+0
Gospod Janez v Evropi se je začela kriza leta 1939,z napadom Nemčije na Poljsko. Verjamem da Nemci, kolaboranti, izdajalci, domači izdajalci v tem času niso čutili neke posebne krize. Križa za njih se je dejansko začela leta 1945. Zalostno da ste z temi vašimi besedami ovrgli vso trpljenje milijonov ljudi, ki so morali preživlja krutost ukrepov nacistične Nemčije, kolaboranti in izdajalcev. Vendar vam kaj razlagat, od vas pričakovat razumevanje in realen pogled vem he nemogoče, vas pogled je drugačen, za vas še je začela kriza leta 1945,ne prej tiste žrtve prej so vam nepomembne. Hvala da poskušate bit človek, na žalost pa vam ne uspeva.
Ciymbalta
29. 03. 2020 08.26
+1
Janez pa njegova kriza. Dokler bo Sloveniji socialna pomoč 409 evrov Sloveniji ne bo krize
štrekeljc
27. 03. 2020 21.37
-1
citiram: ...vso resnost položaja, kakršnega Evropa ni imela vse od leta 1945. Čaki no, a se ni druga vojna v Evropi začela 1. septembra 1939, ko je Hitler napadel Poljsko. Aja, za kolaborante ne, njihove težave so se res začele šele po njihovem porazu.
Uporabnik1919993
27. 03. 2020 21.09
+0
Nekateri pač nikakor ne marajo demokracije in še vedno hočejo enopartijski sistem, ker so bili tam zaščiteni. Referendum 1990 ste izigrali, da ste takoj za tem začeli nadaljevati prejšnjo politiko. Glede na komentarje me zanima: trenutna vlada je posledica demokracije, tudi prejšnja je bila itd. A si upate takole udrihati po vladi oz. direktorju v podjetju kjer ste zaposleni (če to ni javna uprava kjer so vaši na čelu), ki ni bil voljen demokratično ampak ga je nastavil lastnik pa komu od zaposlenih to paše ali pa ne. Rdeče revolucije v podjetjih se pa lahko dogajajo samo še v Zasavju, saj veste Čebine in kar gre zraven.
M teorija
27. 03. 2020 21.08
-1
Ko je Janez predsedoval EU, je prišla kriza iz ZDA v EU, kot predsednik vlade kriza pri nas. Ko se je začelo z sestavljanjem nove koalicije in s potrditvijo Janeza kot mandatarja Korona, potresi v soseščini, padec kometa, ...Kaj šele bo z ponovnim predsedovanjem EU!? Je kot magnet za krize!?
kure bedne
27. 03. 2020 21.04
+3
Đabe smo vsi Slovenci lahko po 14 dni doma v karanteni, če nam pa gruče ilegalcev dnevno v državo prinašajo sto in eno bolezen. Janez je tukaj pogrnil kolko je dolg in širok. Samo neko mečkanje o vojski ali ne vojsko na mejo. Mislim, da je že tega mečkanja preveč. Vsi smo pljuvali po cmerarju kakšna mevža je bil- a tale Janez ga pa krepko prekaša.
kure bedne
27. 03. 2020 21.40
+5
Janša je kriv in njegova pohlepnost oz. nesposobnost. Naj se skrije v klet Cankarjevega doma, tam kjej je že bil in kjer mu je mesto.
majmun11223344
29. 03. 2020 12.33
Antarktika žal so virus v Slovenijo zanesli Slovenci, prav. Verjamem pa da je virus prišel iskat takšne kot si ti prevzete, egoiste. Upam da spadaš v kategorijo kjer virus išče ljudi. Žal si poškodovan, z kompleksom večvrednosti, to je v večini problem nizkega sloja ljudi, ljudi z nizko izobrazbo, mogoče niti z nedokončano osnovno šolo, tako da te po eni strani vseno razumem. Virus pa te ne bo razumel, tvojega blebetanja polnega žolča in smradu
M teorija
27. 03. 2020 21.02
-2
Rusi, Kitajci in Kubanci so nam lahko za vzor!?
puspan
28. 03. 2020 16.31
MTeorija, sem jaz tudi mislil, ko so Rusi prav teatralno šokirali s hitrostjo njihove pomoči Italiji. No, danes pa šok za javnost, glede te pomoči. Nič tragičnega ni bilo, bolj cirkus, kot vse drugo. Na oči seveda senzacija, a kaj pomaga vse to, če od vsega poslanega, pomoči potrebnim italijanom, nimajo kaj razbiti. Spet en velik nateg, nič drugega.
puspan
28. 03. 2020 16.32
optimist11
27. 03. 2020 20.52
-1
Malo ste pozni. Kitajska in Rusija sta že prevzeli inciativo.
Principat
27. 03. 2020 19.54
-2
a janša ? pa lepo vas prosim ! to govorijo vsi ,,,, trenutno pa se vsak velikan briga za sebe ,, če bo slovenija želela biti zraven , bo morala ubogati , a o tem pa niti besedice ni črhnil
iga_biba
27. 03. 2020 19.11
+0
kriza taka, da je potrebno ponoči sejati. Res je naša vlada super 26 ur na dan delajo. Tonin in Počivalšek na stranskem tiru, pivčev tudi ni. Je Janša prevzel vajeti vseh konjev, kot je rekel govorec kacin. O madžarsakih milijonih pa vse tiho.
korintos25
27. 03. 2020 19.32
+0
To pa ne bo držalo, Orban doniral tri maske.
optimist11
27. 03. 2020 20.53
-1
A imamo zunanjega ministra? Najbrž dela na tihi diplomaciji..
matejcko
27. 03. 2020 18.10
-1
Ker stanujem v neposredni bližini begunskega centra, lahko iz prve roke povem, da je nastanjenih iz dneva v dan več....malce smo pozabili na to problematiko, morda je tudi to ena od teorij zarote....
optimist11
27. 03. 2020 20.55
-3
Tu sem pričakoval konkretne rezultate nove vlade. In če ne zajezijo prihoda migrantov so enaki kot Fajonova samo da ima ena stranka dva SS v nazivu.
riss
27. 03. 2020 18.02
+2
borec91, si v isti orto skupini s srebrnim bregom, volk beninom, vertexom in ostalimi zagovorniki sistema, ki so se mu odpovedali v civiliziranem svetu
vlahov
27. 03. 2020 18.02
+3
Zdaj je priložnost , da se izpostavi 30% revščina v RS v 30 letih osamosvojitve . Zdaj je čas , da se politiki v RS začno spogledovat z najsrečnejšimi državami v EU . Finska , Norveška , ... Menim , da Šarec ni bil sposoben rešiti RS in je prav , da je uskočil JJ na mesto razreševalca usode .. Sem a-političen in ne volim ; do sedaj , ko bom volil JJ - upam . Imam 360e inv. pokojnine .. Že 30 let se ni nihče spomnil , da bi nas 300.000 revnih upokojencev kdo nagradil .. Kje so pa še ostali reveži -?
Brakedirt
27. 03. 2020 20.17
-4
volil bos komunista, ki je pripeljal drzavo pred bankrot?
riss
27. 03. 2020 18.00
+3
A se Lenarčič ne bo prikazal več v Sloveniji? Res nič od njega za lastni narod. Mogoče pa nisem obveščen?
riss
27. 03. 2020 17.56
-3
borec91, ti si norec 100%
matejcko
27. 03. 2020 17.54
+3
Zakaj nihče od vlade ne izusti, da naj si nihče v gospodarstvu, od najmanjšega s.p.ja, do največjih firm ne dovoli, da se ustavi pretok denarja, torej, da naj se račune plačuje v roku....., če si ti nekumu dolžan in ne moreš plačati, ker tebi ne plačajo je začaran krog, ki vodi v pogubo dežele in vseh, ki v njej delamo. Še enkrat, če obstane kroženje denarja, smo izgubili bitko, za veke vekomaj