Tujina

EU uvedla sankcije proti 40 beloruskim posameznikom

Bruselj, 02. 10. 2020 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
5

Evropska unija je tudi uradno uvedla sankcije proti 40 beloruskim posameznikom, ki jih je prepoznala kot odgovorne za nasilje nad protestniki po predsedniških volitvah in za nepravilnosti v volilnem procesu. Na seznamu pa ni dolgoletnega beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka.

Sankcije vključujejo prepoved potovanj v EU ali prečkanja njenega ozemlja in zamrznitev morebitnega premoženja, ki bi ga osebe na seznamu imele v EU, so sporočili v Bruslju.

Sankcije in seznam oseb, ki jih zadevajo, so bili danes že objavljeni v uradnem listu EU. Na seznamu ni Aleksandra Lukašenka, so pa številni drugi visoki državni uradniki, med drugim notranji minister Jurij Karajev in cel niz njegovih podrejenih, pa tudi člani osrednje volilne komisije, vključno z njeno vodjo Lidijo Jermošino.

Dogovor o uvedbi sankcij proti odgovornim za volilne goljufije, represijo in nasilje v Belorusiji, ki jih v Uniji načrtujejo že od sredine avgusta, so voditelji članic EU sprejeli v četrtek, na prvi dan zasedanja v Bruslju.

EU rezultatov avgustovskih predsedniških volitev, na katerih je glede uradne izide slavil Lukašenko, ne priznava. V svojih sklepih so voditelji znova izrazili polno podporo pravici beloruskih prebivalcev, da predsednika države izvolijo na novih svobodnih in poštenih volitvah, brez zunanjega vmešavanja.

Beloruske oblasti so pozvali, naj prenehajo z nasiljem in represijo, izpustijo vse priprte in politične zapornike, spoštujejo medijsko svobodo in civilno družbo ter začnejo vključujoč nacionalni dialog.

Belorusija je še pred uradno objavo sankcij danes sporočila, da v odziv nanje z današnjim dnem uvaja sankcije proti Uniji. Z njimi povezanega seznama sicer niso javno objavili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
03. 10. 2020 17.03
-3
Narod pa trpi, pa bo še trpel tudi če Lukashenko odstopi, demokracija se ne uvede čez noč. Ne razumem pa kje podpora temu diktatorju, kako more nekdo biti večni redsedmik.
Berdem
03. 10. 2020 16.42
Da ne bo tako kot kaznujejo Severno Korejo, ko ga naj narod
Generacija56
03. 10. 2020 16.11
Tudi ta medij se je začel zavedati laži in konstruktov, ki jih objavlja... Onemogočeno komentiranje pove vse. Sedaj laži še samo brez možnosti reakcij... Torej nekaj ljudi ne bo moglo potovati? Grozno, a ne? Kaj pa bi iskali v fašistični skupnosti, kar EU JE?
samuray1
03. 10. 2020 08.28
+1
Od zahodnjaških oportunističnih svinj,drugo ni niti za pričakovat. Na drugi strani pa tolerirajo tisto črnogorsko gologuzijo ki obuva nogavice za 700€.
Saloreich
02. 10. 2020 19.09
+2
Živel Lukašenko!