Tujina

Europol zaplenil 320 ton nevarnih prehranskih izdelkov

Bruselj, 22. 07. 2020 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
3

Europol in Interpol sta koordinirala operacijo OPSON 2020, ki je preiskovala preprodajo ponarejenih in podstandardnih prehranskih izdelkov. Akcija, v katero so bili udeleženi organi 83 držav, je potekala od decembra 2019 do junija 2020. Pri tem so zaplenili 320 ton potencialno nevarne hrane in pijače. Ob tem so poudarili, da je še posebaj problematična spletna prodaja.

Ponarejeni živilski izdelki, pa tudi tisti, ki ne izpolnjujejo vseh predpisanih standardov, so ponekod, kjer regulacija ni dovolj stroga, na voljo na prodajnih policah, opozarjajo pri evropskem policijskem uradu Europol. "Porast spletne prodaje tovrstnih izdelkov pa ogroža javno zdravje. Operacijo OPSON smo sprožili, da bi se spopadli z organiziranim kriminalom na tem področju," so zapisali. 

Po ugotovitvah poročila Europola, je letošnja operacija razkrila zaskrbljujoč trend pojave nizkokvalitetnih živil, ki je morda povezan s pandemijo Covid-19. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V operaciji so uspeli razbiti 19 organiziranih kriminalnih združenj in pridržali 406 osumljencev. Pri tem so zaplenili 12.000 ton potencialno nevarnih živil v vrednosti 28 milijonov evrov.

Od tega je bilo največ hrane za živali (5000 ton), alkoholnih pijač (2000 ton) ter večja količina kosmičev, žit, kave, čaja in začimb. Zaplenili so tudi velike količine žefrana – 90 kilogramov v Španiji in sedem kilogramov v Belgiji. Skupna vrednost je bila 306.000 evrov. Ameriške oblasti pa so zaplenile 147 kilogramov semen mareličnih jedrc, ki so jih preprodajalci ponujali kot zdravilo za raka.    

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anica Hafner
23. 07. 2020 12.44
+1
Veliko prehranskih dopolnil je nevarnih. Posebej tisti za hujšanje. Morali bi biti prepovedani. Ostali so manjvredni ali nič. Zato bi.morali biti bolj pod kontrolo
sapipinofera
22. 07. 2020 16.49
+9
Če ne bo reda v EU bo EU propadla. Le tako naprej. Res pa je, da kriminalci neznajo drugače kot se izogibat zakonodaji, davkom ipd . Zato bi morala EU na nek način le poskrbeti za več služb za tista področja EU kjer kriminal odrašča. Ne nazadnje niso vedno sami krivi, da ne morejo priti do spodobnega zaslužka. Podobno kot je v Italiji mafija. Če bi znala država poseči v tiste kraje in prinesti dostojen kruh ljudem, jih ne bi mogli kriminalci snubit v svoje vrste.
Wahl
22. 07. 2020 15.47
+14
Sedaj bo pa žena jezna, ker ne bo dobila čudežnega napitka za topljenje maščob, hahaha