Tujina

Po Evropi pustošijo požari: španski vlak ustavil sredi gorečega gozda

Pariz/Madrid/Lizbona/Rim, 18. 07. 2022 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.V., STA, K.K.
Komentarji
20

Po Južni Evropi še naprej pustošijo gozdni požari. V Španiji je aktivnih okoli 20 požarov, ki so, kot kaže, že terjali smrtne žrtve. V gorah so namreč našli truplo starejšega moškega. Vzrok smrti sicer še ni potrjen, vendar pristojni menijo, da je bila smrt neposredno povezana s požarom. Zelo pretresljivo izkušnjo so imeli tudi potniki na vlaku od Madrida do Ferrola, saj se je vlak ustavil sredi gorečega gozda. Še okoli pet požarov gori na Portugalskem, na jugovzhodu Francije, kjer so evakuirali že več kot 16.000 ljudi, pa še dva. Izredne razmere so razglasili tudi v Združenem kraljestvu in Italiji. Meteorologi v več evropskih državah opozarjajo na možnost novih temperaturnih rekordov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rekordno visoke temperature tudi na Otoku
    01:15
    Iz 24UR: Rekordno visoke temperature tudi na Otoku
  • Iz SVETA: Vročinski val po Evropi
    02:53
    Iz SVETA: Vročinski val po Evropi
  • Iz SVETA: Rdeče opozorilo
    02:08
    Iz SVETA: Rdeče opozorilo

Vročinski valovi so zaradi podnebnih sprememb postali pogostejši, intenzivnejši in dlje trajajoči. Temperature v Zahodni Evropi naj bi se ta teden povzpele še višje, na okoli 40 stopinj Celzija, medtem pa se Južna Evropa že sooča s posledicami močne poletne vročine, ki je po mnenju znanstvenikov posledica podnebnih sprememb v svetu.

Po Sredozemlju – od Maroka na zahodu do Krete na vzhodu – je napotenih na tisoče gasilcev in veliko vodnih letal. Od torka celotno regijo prevzemajo zelo visoke temperature.

V Španiji 22 aktivnih požarov: v gorah našli truplo, vlak ustavil sredi gorečega gozda

Policija v španski regiji Kastilja in Leon je sporočila, da so v gorah našli truplo 69-letnega moškega, ki naj bi tam redil ovce. Preiskovalci zaenkrat še niso potrdili vzroka smrti, vendar menijo, da je bila neposredno povezana z gozdnim požarom. Do najdbe trupla je prišlo le dan po tem, ko je 62-letni gasilec umrl, ko so ga med gašenjem istega gozdnega požara blizu portugalske meje ujeli plameni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik vlade Pedro Sanchez je medtem obiskal prizorišče gozdnega požara v jugozahodni regiji Extremadura, eni najbolj vročih v Španiji, kjer je poudaril, da požari in podnebne spremembe resno ogrožajo državo. "Letos so požari v naši državi uničili že več kot 70.000 hektarjev ozemlja. Za lažjo predstavo, to je skoraj dvakrat več od povprečja v zadnjem desetletju," je Sanchez dejal na novinarski konferenci in dodal, da podnebne spremembe ubijajo ljudi, ekosisteme in biotsko raznovrstnost.

Po večjem delu Španije še vedno veljajo opozorila pred ekstremno visokimi temperaturami zaradi vročinskega vala, ki ga poganja vroč severnoafriški zrak. Španska meteorološka agencija Aemet je napovedala, da se bodo temperature, ki so dosegle tudi do 45 stopinj Celzija, s torkom začele zniževati.

Po obsežnih območjih Španije naj bi sicer še vedno nenadzorovano divjalo okoli 20 požarov, od juga do Galicije na severozahodu pa so uničili okoli 4500 hektarjev zemlje.  

Zelo pretresljivo izkušnjo so imeli tudi potniki na vlaku od Madrida do Ferrola, saj so se v ponedeljek peljali mimo gorečih gozdov, ko se je vlak med plameni ustavil.  

Eden od potnikov na vlaku Francisco Seoane je posnel požare in tvitnil, da so potniki, medtem ko je vlak stal sredi gorečih gozdov v severozahodni provinci Zamora, doživljali "panične napade". Po nekaj minutah je vlak nadaljeval pot, poroča AP. 

Francija evakuirala več kot 16.000 oseb

Na jugozahodu Francije pa so evakuirali še več tisoč ljudi, saj sta v departmaju Gironde na jugozahodu države v zadnjem tednu izbruhnila dva velika požara, in sicer v krajih La Teste-de-Buch in Landiras. Požganih je bilo že več kot 13.000 hektarov rastlinja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V letoviškem obmorskem kraju La Teste-de-Buch, ki ima 26.000 prebivalcev, so evakuirali prebivalce dveh okrožij, skupaj približno 8000 ljudi. Hitro spreminjajoči se vetrovi so namreč povečali tveganje, da bi se požar razširil na stanovanjska območja, ki so se znašla pod oblaki strupenega dima.

Francoska meteorološka služba Meteo je skupaj s 14 drugimi departmaji na zahodni obali Francije razglasila rdeči alarm zaradi vročinskega vala, ki bi lahko na nekaterih območjih prinesel nove temperaturne rekorde.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebivalec mesta na jugozahodu Francije, kjer so gozdni požari uničili več kot 10.500 hektarjev zemlje, je stanje opisal kot "postapokaliptično," poroča BBC. Oblasti medtem pozivajo plezalce v Alpah, naj počakajo z izleti na Mont Blanc zaradi nevarnosti skalnih podorov, ki jih povzročajo izredne podnebne razmere.

Na Portugalskem se razmere izboljšujejo

Vremenske razmere pa se izboljšujejo na Portugalskem, vlada je v nedeljo znižala stopnjo pripravljenosti, ker naj bi se temperature v prihodnjih dneh znižale za do 8 stopinj Celzija. V petek in soboto so poročali o skoraj 250 novih požarih, največ jih je bilo severozahodno od Porta. Do zdaj so gozdni požari uničili 30.000 hektarjev zemlje, predvsem na severu. 

Vrhunec vročine je trenutno na Iberskem polotoku in naj bi se v prihodnjih dneh razširil proti severu in vzhodu. 

Po podatkih Inštituta za varstvo narave in gozdov ICNF so plameni v enem tednu uničili več kot 25.000 hektarjev zemljišč.
Po podatkih Inštituta za varstvo narave in gozdov ICNF so plameni v enem tednu uničili več kot 25.000 hektarjev zemljišč. FOTO: AP

Visoke temperature so napovedane tudi v Združenem kraljestvu, kjer naj bi se dvignile do rekordnih vrednosti, tudi do 41 stopinj Celzija. Meteorološki urad je za danes in jutri izdal rdeče opozorilo zaradi ekstremne vročine v večjem delu Anglije, od Londona in jugovzhoda do Yorka in Manchestra. Zdravstvene oblasti so izdale izredno opozorilo četrte stopnje.

Ekstremna vročina lahko poškoduje tudi infrastrukturo, npr. taljenje cestnega asfalta in upogibanje železniških prog, zato bi lahko v Združenem kraljestvu prišlo tudi do zaprtja cest, pa tudi do zamud pri železniškem in zračnem prometu.

V Italiji zaradi suše izredne razmere

V Italiji je vlada razglasila izredne razmere v izsušeni Padski nižini – najdaljša reka v državi je ponekod samo curek.

Suša v Italiji
Suša v Italiji FOTO: AP news room

Po navedbah politico.eu je reka Pad dosegla rekordno nizek nivo vode po mesecih brez obilnega deževja. Ključni vir vode, ki se razteza od Alp do Jadranskega morja, se uporablja za pitje, namakanje in pridobivanje električne energije v hidroelektrarnah. V regiji Piemont v Severni Italiji je več kot 170 občin izdalo ali namerava izdati odloke o porabi vode, kar pomeni prepoved vsakršne uporabe, razen za hrano, domačo uporabo in zdravstveno nego. Vsakdo, ki bi ga zalotili pri uporabi vode za zalivanje javnih ali zasebnih vrtov, pranje dvorišč ali avtomobilov, bi lahko bil kaznovan z globo do 500 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

c00kies
18. 07. 2022 21.54
Malo so se ustavili, da je lahko mladina na hitro selfije posnela in še pravi čas objavila. Ja, požari so nova realnost s katero bo treba živeti. Sahara tiši na Sever in tudi k nam bo prišla, brez skrbi.
NisemBot
20. 07. 2022 08.12
Glede na stanje novinarstva in kakovost poročanja, noben ne ve kaj točno se dogaja po svetu. Sahara bi bila lahko popolnoma zelena pa ne bi o tem nič vedli ker smo stalno filani s strani medijov samo o nekih grozovitostih...
srecnii
18. 07. 2022 21.52
-1
Sami sebe uničujem s takim načinom življenja.
borjac
18. 07. 2022 21.47
+3
Žalostno, vlak se je ustavil sredi gorečega gozda, vendar mala pa ne hudobna pripomba, ta model z slušalkami bi poslušal muziko tudi takrat, ko bi mu že hlače gorele.
dark horse
18. 07. 2022 21.50
+1
Mcmrtfg
18. 07. 2022 21.17
+1
medtem v Celju gasilci......
devlon
18. 07. 2022 21.01
+6
Ustavili so zato, da so lahko vsi poslikali za instagram
SVOBODAGOVORAhaha
18. 07. 2022 21.01
+5
Človeški faktor za prodajanje "Gretine bajke" pokroviteljev lobistov "rešiteljev sveta"!
Bonsa
18. 07. 2022 21.22
+0
Da ne boš piskal, ko ti bo streho odneslo. Z brezumjem bi morali izgubiti svobodo do pomoči ali la vsaj do neumnega govora.
User723439
18. 07. 2022 21.43
-1
In ti kvazisvobodagovorahaha, kaj je po voznem vzrok za požare? Globalno ohlajanje, o katerem tupite točno dvakrat letno, ko je za stopinjo hladneje, kot bi moralo biti v tisti času?
NisemBot
20. 07. 2022 08.25
Evropa je zaraščena dosti bol, kot kdarkoli prej v zadnjih 100 letih. Slovenija ima skoraj za ⅓ svoje površine več "gozda" (v bistvu je to kumaj kak gozd ker gre za nekoč obdelane površine, ki so sedaj na htro zarastle z vsem mogočim plevelo) Skrajni primer tega ke naš Kras in Istra, kjer je bil beg prebivalstva iz podeželja zaradi "mejne situacije" še toliko izrazitejši in so ostale prazne cele vasi. Je ogromno zapuščenih po teh regijah tudi Kočevskem... Ni domačino da bi te površine čistli in obdeloval. Njihovi potomci se vsi gužvajo nekje pomestih... Ni živine, ki bi ta plevel popasla in ni pastirjev, ki bi na to pazla... Nedostopno zaraščena zemlja, za katero noben ne skrbi pa še posebej dobro zgori, ko je suša...
Nace Štremljasti
18. 07. 2022 21.01
+4
pišete da je gojil ovce in pasel paradajz super slovnica
MojsterSplinter
18. 07. 2022 20.56
+1
Turizem smo ljudje.
InterRefIections
18. 07. 2022 20.53
+6
V soboto bo v Novi Gorici 38 stopinj, v Dubaju pa 41 stopinj. Dobro nam gre.
lipov list
18. 07. 2022 20.47
+6
nekje sem bral da se bodo do konc stoletja v Parizu z kameli vozili....gre v to smer
flojdi
18. 07. 2022 15.06
+4
.spet mi je padlo na misel..nekoc smo ziveli v hisah.ki so imele greznice.vsa porabljena voda je sla tja.danes je vsa speljana v en sam dolocen plac.in je vsa zemlja tam odvisna samo od dezja.ce ga ni dovolj s(m)o Prepametni v Dr eku
Melonija
18. 07. 2022 20.51
+1
User723439
18. 07. 2022 21.46
Aja,greznice bodo rešile sušo... Bravo. Vrhunec intelekta, kako, da te ne ukradejo? Kam pa misliš, da so speljane male čistilne naprave? Vse je isto, čista voda gre preferenčno v ponikalnico (luknjo, napolnjeno s športom, kamor ponika voda). Samo voda je malo bolj čista.
User723439
18. 07. 2022 21.48
Šodrom* (pesek... Autocorrect je popravil šodr v šport po neki logiki...)