Tujina

Evroposlanci: zaostritev pravil glede splava na Poljskem ogroža zdravje žensk

Bruselj, 26. 11. 2020 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
4

Evropski poslanci so sprejeli resolucijo, v kateri so poudarili, da zaostritev glede umetne prekinitve nosečnosti na Poljskem "ogroža zdravje in življenja žensk". Zapisali so še, da je sodba poljskega ustavnega sodišča "samo še en primer političnega prevzema pravosodja in sistematičnega kolapsa vladavine prava" na Poljskem.

Za resolucijo je glasovalo 445 evroposlancev, proti 145, 71 pa se jih je glasovanja vzdržalo, so sporočili iz Evropskega parlamenta. 

Od slovenskih evropskih poslancev so resolucijo podprli Tanja Fajon in Milan Brglez (oba S&D/SD) ter Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ). Romana Tomc, Milan Zver (oba EPP/SDS), Franc Bogovič (EPP/SLS) in Ljudmila Novak (EPP/NSi) pa so se glasovanja vzdržali.

V resoluciji so poudarili, da oktobrska odločitev poljskega ustavnega sodišča, s katero je prepovedalo splav zaradi razvojnih nepravilnosti zarodka, "ogroža zdravje in življenje žensk", saj večino umetnih prekinitev nosečnosti opravijo iz tovrstnih razlogov. Prepoved te možnosti, ki je bila leta 2019 podlaga za 96 odstotkov splavov na Poljskem, bi vodila v porast "nevarnih, skrivnih in življenjsko ogrožajočih splavov", so zapisali poslanci.

Izpostavili so, da so to odločitev sprejeli "sodniki, ki so jih izvolili in so popolnoma odvisni od politikov iz vladajoče koalicije pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost (PiS)", je parlament zapisal v sporočilu za javnost.

Neomejen in pravočasen dostop do reproduktivne zdravstvene oskrbe ter spoštovanje avtonomije in odločanja žensk pri reprodukciji sta ključna za zaščito človekovih pravic žensk in enakosti spolov, so še poudarili. Spomnili so, da so institucije EU in države članice pravno obvezane k upoštevanju in zaščiti pravic žensk.

Izrazili so tudi podporo in solidarnost s poljskimi državljani, predvsem z ženskami in pripadniki skupnosti LGBTI+, ki "so se kljub tveganjem javnega zdravja podali na ulice, da bi protestirali proti omejitvam njihovih temeljnih svoboščin in pravic". Odločitev sodišča je bila sprejeta v času strogih omejitev za zajezitev covida-19, "kar je onemogočilo pravo demokratično razpravo", so opozorili poslanci.

Obsodili so pretirano in nesorazmerno uporabo sile in nasilja nad protestniki s strani varnostnih sil in drugih, kot so skrajno desne nacionalistične skupine, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Evropski parlament je v resoluciji zapisal še, da je sodba poljskega ustavnega sodišča "samo še en primer političnega prevzema pravosodja in sistematičnega kolapsa vladavine prava".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sokril
27. 11. 2020 17.39
Omejitev splava tudi ogroža proizvodnjo cepiv. Pa ravno sedaj ko potrebujemo cepiva za kovid, potrebujmo čim več splavov.
Heretik1
27. 11. 2020 09.42
-1
Se točno vidi, kdo od slovenskih evroposlancev je proti človekovim pravicam in kdor je proti človekovim pravicam, jih tudi sam ne sme biti deležen! Splav JE človekova pravica!
Drekachi24
27. 11. 2020 08.09
Sem za pravico do splava, absolutno. Moti pa me izraz "enakost spolov". Zakaj ne enakovrednost ali enakopravnost spolov?
Razumnež
26. 11. 2020 21.46
Slovenci smo z referendumom zaprli trgovine ob nedeljah. Če bi s tem posredno napadli LGBT skupnost, bi nas EU opozorila, da ne spoštujemo vladavine prava. Boste nekateri rekli zakaj? Saj je referendum ja volja ljudstva in po vladavini prava je treba to voljo spolnjevati... Dragi moji... Je že res volja ljudstva, samo če se dotična skupina odloči, da temu ni tako, potem ni. Demokracija gre s to "vladavino prava" v zaton. Demokracija je umrla! Naj živi izbrana elita!