Tujina

Evropska komisija bi zmanjšala zaščito volkov

Bruselj, 21. 12. 2023 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrnitev volka je velik uspeh pri ohranjanju vrst in danes po ocenah v gozdovih držav Evropske unije živi več kot 20.000 teh živali. V Bruslju zato predlagajo, da bi status volka v okviru Bernske konvencije spremenili iz strogo zavarovane v zavarovano živalsko vrsto.

Zavijanje volkov
Zavijanje volkov FOTO: Shutterstock

Evropska komisija je predstavila predlog sklepa o prilagoditvi statusa zaščite volka v okviru Bernske konvencije, s katerim bi status volka spremenila iz strogo zavarovane v zavarovano živalsko vrsto.

Te dni objavljena poglobljena analiza, ki jo je naročila Evropska komisija, je namreč pokazala, da se je populacija volkov v zadnjih dveh desetletjih znatno povečala. Danes je v EU več kot 20.000 volkov, pri čemer je opazen trend splošne rasti populacij in širjenja območij v vseh celinskih državah članicah EU, so ugotovili.

"Vrnitev volkov je dobra novica za biotsko raznovrstnost v Evropi. Toda koncentracija tropov volkov v nekaterih evropskih regijah je postala resnična nevarnost, zlasti za živino. Za bolj aktivno upravljanje kritičnih koncentracij volkov so lokalne oblasti prosile za več prožnosti," je ob tem pojasnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Globoko sem prepričan, da lahko in bomo našli ciljno usmerjene rešitve za zaščito tako biotske raznovrstnosti kot našega podeželja," je dodala.

Bernska konvencija deluje v okviru Sveta Evrope. Pogodbenice Bernske konvencije so vse države članice EU, Evropska unija in druge evropske države ter tudi štiri afriške države. Je prva mednarodna pogodba, ki obravnava tako varstvo posameznih rastlinskih in živalskih vrst kot tudi njihovih habitatov. 

O predlogu Evropske komisije bo najprej odločal Svet EU. Če bi ta predlog podprl, bi ga nato obravnaval in se do njega opredelil Stalni odbor Bernske konvencije, v naslednji fazi pa bi lahko sledila sprememba zakonodaje EU.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andraa
22. 12. 2023 09.29
mogoče za ovcami?
andraa
22. 12. 2023 09.28
no nutrije ste se že oglasile?že jokate?
punkracij
21. 12. 2023 18.54
+1
V Sloveniji pa se bo prav gotovo na diktat nmevladnih organizacij ne glede na posledice zaščitil v ustavi.
G. Papež
21. 12. 2023 17.46
+2
Z divjadjo se gospodari. To je zahtevno delo in nima veze z dnevno politiko kot je to zdaj pri nas. Če bi nekdo resno delal na tem, bi se že danes pisalo, spraševalo in polemiziralo o populaciji bobrov, male divjadi, plazilcev... na Dravskem polju ( rokavi Drave, umetne tvorbe kanala HE Zlatoličje ) v zvezi s postavljanjem panelov za sončne el. na področju Nature 2000. Tako pa težav ne predvidijo ampak jih zaznajo, ko se odločajo o neumnih projektih.
andraa
21. 12. 2023 16.55
-1
EU je ugotovila da je volkov preveč in predstavljajo nevarnost domačim živalim.Konkretno pri nas koliko ovc so že raztrgali a jih nevladniki še zmeraj zelo ščitijo,pa še plačani so za to.
trgft
21. 12. 2023 17.26
+6
Tudi nevladnikom bodo kmalu prirezali krila