Tujina

Evropska komisija o Janševem napadu na novinarko: Te besede obsojamo

Bruselj, 18. 02. 2021 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan, STA, T.V.
Komentarji
1440

"Zaščita novinarjev bi morala biti prioriteta vsake države. Sovraštva, groženj in osebnih napadov ne sme biti." Tako so v Evropski komisiji odgovorili na vprašanje dopisnika avstrijskega časnika Die Presse o Janševem napadu na novinarko Politica. Gre sicer za skoraj leto dni staro izjavo podpredsednice Vere Jourove, ki so jo v Bruslju ponovili in potrdili, da za temi besedami trdno stoji tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen. Vprašanju, ali Janšev tvit obsojajo, so se najprej izognili, na vztrajanje novinarjev pa prikimali.

Spomnimo, Vera Jourva je lani v kontekstu napadov na novinarje v Sloveniji izjavila, da bi morali imeti novinarji možnost poročanja brez strahu. "Svobodni in neodvisni mediji so ključni za demokracijo in vrednote EU. Njihova naloga je, da preverjajo odgovornost nas, politikov. Zaščita novinarjev mora biti prioriteta za vsako državo. Ne sme biti sovraštva, groženj in osebnih napadov." 

 "Te besede veljajo tudi danes," je povedal govorec Evropske komisije Christian Wigand. "In da – za njimi trdno stoji tudi predsednica komisije," je dodal.

Glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer je dejal, da Janšev tvit obsojajo, prav tako obsojajo takšne napade na novinarje.
Glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer je dejal, da Janšev tvit obsojajo, prav tako obsojajo takšne napade na novinarje. FOTO: Aljoša Kravanja

"Z vami v tem medijskem središču sodelujemo vsak dan, zato zelo dobro poznamo profesionalnost in predanost bruseljskih novinarjev," je v odgovoru dopisniku avstrijskega časnika Die Presse Oliverju Grimmu poudaril Wigand. Ob tem je izrecno izpostavil avtorico Politicovega članka o položaju medijev v Sloveniji Lili Bayer

Kot smo poročali včeraj, je Janez Janša zapisal, da Bayerjeva v članku, ki je kritičen do njega, laže.  

Zvrstila so se številna dodatna vprašanja tujih bruseljskih dopisnikov, tako glede položaja medijev v Sloveniji kot glede Janševih obtožb novinarke Politica. Novinarji so večkrat vprašali, ali torej komisija jasno obsoja Janševo ravnanje. Konkretnemu vprašanju, ali obsojajo komunikacijo Janše, so se v EK najprej izognili. Na vztrajanje novinarjev pa je glavni govorec komisije Eric Mamer naposled le dejal, da Janšev tvit obsojajo, prav tako obsojajo takšne napade na novinarje. "Ne sprejemamo žaljivih besed, ki so bile usmerjene proti novinarki, in jih obsojamo," je dejal.

Mammer je še poudaril: "Naš odziv je zelo jasen. Obsojamo vsakršne žalitve ali napade na novinarje. Niti sanjali ne bi o tem, da bi to počeli tukaj v Bruslju, in nikakor ne pričakujemo, da bi se drugi zatekali k takšnim praksam. Naj ne bo nikakršnih dvomov glede tega."

Wigand je v odzivu na novinarska vprašanja še spomnil, da je komisija v poročilu o vladavini prava septembra lani izrazila zaskrbljenosti zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji. "Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom je razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv kazenskega pravosodja," piše v poročilu.

Izpostavili so tudi nedavni načrt za krepitev demokracije in svobode medijev ter poudarili, da jemljejo grožnje zelo resno in da bodo predlagali posebna priporočila za zagotavljanje varnosti novinarjev.

Iz politične skupine socialistov in demokratov so sporočili, da se noben novinar ne sme zoočati z grožnjami, "ko opravlja svoje delo, izraža svoje mnenje in govori resnico".
Iz politične skupine socialistov in demokratov so sporočili, da se noben novinar ne sme zoočati z grožnjami, "ko opravlja svoje delo, izraža svoje mnenje in govori resnico". FOTO: AP

Na vprašanje, ali bo komisija zaradi položaja medijev sprožila pravni postopek proti Sloveniji, je Wigand odgovoril, da na podlagi poročila o vladavini prava poteka dialog s članicami, a da na področju pravosodja komisija ne more vedno ukrepati, na primer kazensko pravo je v veliki meri v nacionalni pristojnosti. Mamer je k temu dodal, da pravnega postopka ne bodo sprožili na podlagi tvita.

Pozneje se je oglasil tudi izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans, ki je zapisal: "Ni treba, da nam je všeč, kar piše v medijih. Je pa treba spoštovati svobodo medijev. Poniževanje, grožnje in napadi na novinarje so neposredni napadi na svobodo medijev. Zato si novinarji, kot je Lili Bayer, zaslužijo našo podporo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Odzval se je tudi Janša, ki je sporočil, da bo z "velikim veseljem" v Sloveniji sprejel delegacijo katerekoli institucije, "ki bi skušala dokazati, da so večinski mediji pod nadzorom vlade Republike Slovenije". "Verjetno bi zadoščal že nekajurni obisk s korektnim prevajalcem, recimo med 18. in 22.30 uro zvečer, pa bi bilo vse jasno," je še dodal. 

Na vprašanje, ali bo predsednica von der Leynova o tem govorila s slovenskim premierjem prihodnji teden, ko je vrh unije, so v komisiji odgovorili, da bo zasedanje virtualno in da to ni format, ki bi omogočal takšne vrste pogovore.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel odzivov slovenskega premierja na članek Politica po neuradnih informacijah javno ne bo komentiral. Neuradno je slišati pojasnila, da predsednik govori v imenu vseh 27 voditeljev in da ne more kritizirati enega med njimi, demokratično izvoljenega voditelja, a da sicer nedvomno pripisuje velik pomen svobodi medijev.

K stališču EK so se pridružili tudi v Stranki evropskih socialistov (PES) in politični skupini socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu.

"Svoboda medijev v Sloveniji je na udaru premierja Janše. Njegovo nadlegovanje in ustrahovanje novinarjev sta popolnoma nesprejemljiva. Evropa si ne sme zatiskati oči ob njegovem vedenju. Ogrožene so pravice Slovencev in skladnost z našimi temeljnimi vrednotami," so zapisali v PES.

Iz S&D so sporočili, da se noben novinar ne sme soočati z grožnjami, "ko opravlja svoje delo, izraža svoje mnenje in govori resnico". "Janša poskuša s taktiko ustrahovanja spodkopati in diskreditirati vse kritične medije. Komisija se mora premakniti, da bi zagotovila, da mu ne bo uspelo."

Na premierjevo tvitanje se je danes odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi). "Ne bi me presenetilo, če bi se Slovenija zaradi neprimernih odzivov predsednika vlade znašla pod drobnogledom Evropskega parlamenta in drugih evropskih institucij," je zapisala. Janša se je odzval, da se  ne boji drobnogleda in da pozdravlja  "čim bolj dosleden "drobnogled" slovenskega medijskega prostora". 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1440)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonymous82
20. 02. 2021 10.27
+3
JJ imej dobro zastrazeno hiso cudni casi so danes
ivan z Doba
20. 02. 2021 08.35
+2
zlati70
19. 02. 2021 12.59
-8
Štefan Prša Ko bosta @rtvslo in @PopTV začela poročati korektno, takrat @JJansaSDS ne bo več twital. Ne bo potrebe. Sporočam vsem razumnim Slovencem, kdo nasprotuje Twitu predsednika vlade Janeza Janši. LEVICA; SD; LMŠ; SAB ; RTV in POP TV pa časopis Delo, Novice in PREDVSEM MLADINA ter globoka država in Udba. Torej privilegiranci, lažnivci, protestniki, in režimski mediji. Zato predlagam slednik, da svojo aktivnost zmanjšajo na razumno mero in ne bodo imeli z twiti Janeza Janše problemov. Sloveniji ni prepovedano izražanje svojega mnenja. To da lažnivce boli resnica je pa problem njihov.
SDS_je_poden
19. 02. 2021 14.48
+6
Zlati, dobro so te oprali na NoriTV. Zdej se pa levi, pa desni z Jajotem na čelu speljite in pustite normalnim ljudem dihat. DOL Z VLADO!!!
SDS_je_poden
19. 02. 2021 14.50
+7
Zlati še to, DA, V Sloveniji JE PREPOVEDANO izražanje mnenja in to je postalo prepovedano pod to vlado. Greš s transparentom pred parlament, ti policija izstavi položnico za 400 EUR. DOL Z VLADO!!!
papi1
19. 02. 2021 12.42
-8
Kakšen obup levičarjev. Eno leto star članek, brez dokazov, brez primera, podprt seveda z neimenovanimi viri, bi vsak normalen človek označil za laž. Res je tale naša levica izgubilja razsodnost in tone vse globlje in globlje.
zibertmi
19. 02. 2021 12.13
+7
»Ni manjše države, ni večjega diktatorja« Evropa opazuje Slovenijo in se zgraža nad Janševo vojno z mediji
zibertmi
19. 02. 2021 12.11
+8
Kot je rekel urednik Euronewsa: ''SAMO POVEJ, KDAJ IN KJE?'' Si upaš stopiti pred slovenski narod? Da ti razčistiš s slovenskim narodom in da slovenski narod razčisti s tabo. IZ OČI V OČI. Ker 30 let je predolga doba in ker se v očeh vidi laž ali resnica, ne pa v medijih. Niti tvojih niti levičarskih (tako jih ti imenuješ).
zibertmi
19. 02. 2021 11.55
+6
na dobo bo potrebna investicija v povečanje število celic.v jugi smo imeli goli otok samo tja sedaj ,ker je otok zaščiten, ne smejo odlagat smeti
Nidani
19. 02. 2021 11.28
+5
Je Twito že vstal? Kakšna bo danes škoda in sramota?
zibertmi
19. 02. 2021 11.36
+4
Goflja_1
19. 02. 2021 11.21
-6
kaj novinarji 24ur... ste že našli kliniko v Avstraliji ?
zibertmi
19. 02. 2021 11.37
+5
so pa orožje iz 90 setih,pa patrijo,pa v bančno luknjo nlb so padli pa še in še .daj zlezi že iz tiste zatohle kleti.miksa se ti že tako sedaj od strašnih novic,kot bi bil hipnotiziran
puspan
19. 02. 2021 10.43
-5
Najbolj se veselim volitev, ker vem, da boste spet izgubili. V vseh teh letih vam ni uspelo sestaviti ekipe, ki bi se lahko enakovredno kosala z Janšo. Sami luzerji in podtaknjenci. Lahko se na popek mečete, zmagovalec bo pa spet Janša.
zibertmi
19. 02. 2021 10.09
+9
koliko ima janez in sds našega denarja ,da v poštne nabiralnike vsakemu pošilja pisma za podporo puklavega.še dobro ,da tega ne raznašajo kar člani sami.poštarju pač ne moreš zamerit saj opravlja svoje delo.je pa čudno kako jajota ne najdejo kadar je to potrebno.naslednja pošta od jajota bo verjetno kar položnica.bi mu jo človek zarinil v najtemnejši del telesa
zibertmi
19. 02. 2021 10.05
+6
menda so si pristojni izmislili odgovor glede komuniciranja govorcev v medijih.nočejo več komunicirati,ne ne smejo.jajo je stavek prekvalificira.le kako pri njegovi polomljeni angleščini to sveni
wolfterier
19. 02. 2021 09.56
-8
Zdajle vas bom pa takole izzval: Objavite,kateri novinar je bil pretepen,iz službe vržen,so mu odvzeli kamero ali kaj podobnega.Pa tisti naj se javi,ki je tako prestrašen,da je nehal lagat !
crazymoto
19. 02. 2021 09.52
+9
Obsojen bi moral biti janez...!
zibertmi
19. 02. 2021 09.41
+7
sveče ga ne boste obranile. .njegovih 15% se pa tudi topi.tudi najbolj goreči v javnosti s težavo kaj rečejo
zibertmi
19. 02. 2021 09.38
+8
jajo epidemija te bo pojedla.vesolna leta stran si od številk šarca ,ki si ga pošiljav v zapor.je pa res ,da denarnice ste si pa vsi vaši priviligiranci,ti seveda prednjačiš,dodobra naponili
zibertmi
19. 02. 2021 09.37
+8
janša a se svojega praga sramuješ,pri vsaki aferi s prstom kažeš na druge.ker si sam masten,se spravljaš na ljudi ker so si privoščili žemljo in to zakoniti.polite se vsi skupaj z smdljivo vodo iz čistilnih naprav
zibertmi
19. 02. 2021 09.36
+7
v janševem slovarju ni besede ne.katekizem ima napako in pred božjimi zapovedmi manjka beseda ne
zibertmi
19. 02. 2021 09.18
+9
janša pravi,blažimo slovenski razkol.ponujamo roko zaslepljenim,sovražnim.jaz janške odkrito preziram, janški mene / nas odkrito sovražijo. To je kvalitetna značajska razlika med nami in njimi. A torej Janša nagovarja lastne privržence ?
rockon
19. 02. 2021 08.31
-9
Druže Twito, mi ti se kunemo... aja ne, zamešal sem... to je ta levi Tito, njegov totalitarni režim je povsem sprejemljiv za lawake
zibertmi
19. 02. 2021 09.27
+8
poglej tvoj tvito je edini komunist izključen sicer iz partije.kaznjenec ,ki je edini,ki je iz zapora hodil v službo v parlament odločat o poštenju v državi.edini ,ki mu za zaposlitev ni bilo potrebno podat potrdila o nekaznovanju.ki je od ,ne ,prd osamosvojitvijo vpleten v vse afere slovenije.ki je izdal prejšnjo in to državo,ki je spremenim nebroj zakonov ,da ga zelo težko obsodiš.spreminaj zakonodajo upokojencev plačilnega prometa preko sdk,ki ga ni več.kriz za probleme s hrvati na meji,ker v času osamosvajanja TO ni bila postavljena na katasterke točke meje.kriv za patrijo,depalo vas.orožje,bančno luknjo v nlb zaradi tajkunizacije.kriv za takratni bankrot leta 2013 koje vodenje prevzela alenka.kriv za sedanjih 11 miljard minusa ,kredita ,uradno,do 2015,izdajo 60 letnih obvezni.zopet 100 tisoč brezposelnih že drugič.o zaščitni opremi je pa škoda govorit.horvat je včeraj take pokal v tarči ,da se ti človek kar zasmili
zibertmi
19. 02. 2021 12.24
+2