Tujina

Evropska komisija predlaga zamrznitev 7,5 milijarde sredstev Madžarski

Bruselj, 18. 09. 2022 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija državam članicam EU predlaga, da se Madžarski zamrzne evropska sredstva v višini okoli 7,5 milijarde evrov, je danes sporočil evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Komisija se je zato odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja in boja proti korupciji, ki predstavljajo tveganje za proračun EU.

Kot je pojasnil komisar za proračun, se je komisija odločila, da Svetu EU predlaga zamrznitev evropskih sredstev v višini okoli 7,5 milijarde evrov, kar predstavlja več kot tretjino madžarskih kohezijskih sredstev. Gre za nadaljevanje postopka v okviru mehanizma pogojevanja izplačila evropskih sredstev z vladavino prava, ki je namenjen zaščiti finančnih interesov EU pred kršitvami načel pravne države.

Madžarska je po Hahnovih besedah čez poletje predstavila 17 ukrepov, namenjenih naslovitvi tveganj za evropski proračun. Med temi so nov in neodvisen urad za integriteto, delovna skupina za boj proti korupciji, prilagoditev kazenskega zakonika, ki bo omogočila sodno presojo odločitev tožilstva, ter spremembe pravil za javne sklade na področju javnega naročanja.

Za ukrepanje se je EK po komisarjevih besedah odločila zaradi pomanjkljivosti na področjih javnega naročanja, boja proti korupciji in pregona kaznivih dejanj. Pri tem gre za kršenje načel vladavine prava, ki predstavljajo tveganje za proračun EU.

Svet EU, v katerem so države članice, ima zdaj en oziroma največ tri mesece časa, da odloči o predlogu za zamrznitev sredstev. Za potrditev je potrebna kvalificirana večina, kar pomeni najmanj 55 odstotkov oziroma 15 držav članic, v katerih živi najmanj 65 odstotkov celotnega prebivalstva EU. Zamrznitvi se obeta potrditev, čeprav Madžarska upa, da se to ne bo zgodilo, so za STA povedali viri pri EU.

Evropska komisija
Evropska komisija FOTO: Dreamstime

V tem času bo komisija pozorno spremljala razmere in Svet obveščala o morebitnih relevantnih elementih, ki bi lahko vplivali na njeno oceno, so pojasnili v Bruslju. Madžarska se je sicer zavezala, da bo komisijo o izpolnitvi ključnih pogojev obvestila do 19. novembra. Hahn je zato države članice pozval, naj rok za odločitev podaljšajo na tri mesece.

Po podatkih EU je imela naša vzhodna soseda med vsemi članicami v obdobju 2015–2019 daleč največji delež nepravilnosti pri porabi evropskih sredstev. Bruselj jo je zato pozval k preglednosti in odgovornosti pri javnih naročilih. Usoda finančnih tokov iz Bruslja v Budimpešto bo sicer znana čez nekaj mesecev.

Evropski poslanci so izrazili zaskrbljenost zaradi stanja demokracije na Madžarskem, ki se po njihovem še poslabšuje. Evropsko komisijo so pozvali, naj ukrepa, med drugim z zamrznitvijo evropskih sredstev. Poslance še naprej skrbi stanje demokracije in temeljnih pravic na Madžarskem, ki se je po tistem, ko je Evropski parlament leta 2018 sprožil postopek po 7. členu proti tej članici, še poslabšalo, in sicer z "namernimi in sistematičnimi prizadevanji madžarske vlade", ki ga je zaostrilo neukrepanje Evropske komisije, izhaja iz osnutka poročila, predstavljenega na zasedanju v Strasbourgu.

Madžarski minister Tibor Navracsics, ki je pristojen za pogajanja z EU, je v prvem odzivu dejal, da "obstaja dobra možnost", da bo Madžarska lahko dosegla dogovor z Evropsko komisijo do konca tega leta in izpolnila zahteve. Gergely Gulyas, vodja kabineta premierja Viktorja Orbana, pa je potrdil, da bo parlament v naslednjem tednu sprejel več ukrepov, ki naj bi odpravili skrbi Bruslja.

Pomisleki glede spoštovanja vladavine prava

Kot je znano, je komisija 22. julija dala Madžarski rok, da odpravi njene pomisleke glede spoštovanja vladavine prava, preden bi vlade članic EU pozvala, naj Budimpešti začasno zamrznejo del sredstev, ki naj bi jih Madžarska prejela iz evropskega proračuna. To je del mehanizma pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, namenjenega zaščiti finančnih interesov EU pred kršitvami načel pravne države s strani vlad držav članic EU. 

Kot smo poročali, je Madžarska odgovorila Evropski komisiji v zvezi z mehanizmom pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava. Budimpešta je po mnenju Madžarske predložila obsežen sveženj ukrepov, s katerimi odgovarja na vse pomisleke Bruslja. Ob tem je dodala, da ostajajo odprti za konstruktiven dialog.

Evropska komisija pa je tedaj ocenila, da vsi ukrepi, ki jih je Madžarska sprejela do konca julija, niso zadostni. V primeru neizpolnjevanja zahtev bi mehanizem po poročanju medijev Madžarsko vsaj začasno prikrajšal za del od skupno 21 milijard evrov kohezijskih sredstev.

Evropska komisija Madžarski  še vedno ni odobrila 5,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Zamrznitev teh sredstev bi bila velik udarec za madžarsko gospodarstvo, ki trpi zaradi slabitve valute, naraščajočih stroškov zadolževanja, vse večjega proračunskega primanjkljaja in visoke inflacije.

KOMENTARJI (424)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rdeča petokraka
19. 09. 2022 10.37
+2
Lepo bi bilo da se posvetijo tudi Poljakom če se že vtikajo v države !
zibertmi
19. 09. 2022 10.00
+3
še dobro da smo se znebili rašidija bi bili v isti golažu.že tako nam je zaradi njega evropa vzela 300 milijonov,ker se je zlagal v poročilu za gospodarsko rast.dobro ,da je golob dobil zeleno luč za črpanje 3.2 milijardi iz koheziskih skladov
Su-57
19. 09. 2022 08.15
-1
Samo izsiljevanje. Toliko o enotnosti EU
zibertmi
19. 09. 2022 10.49
+1
saj ni nihče nobenega silil v eu ali nato
za naše
18. 09. 2022 20.35
+0
Ne vem,kako se je lahko miselnost nekaterih evropejcev tako spremenila?! Če si za svojo državo in svoje ljudi te izločijo,in si Fašist ali Nacist ! Halooo ,a noben več ne misli s svojo glavo?
kiropraktik
18. 09. 2022 19.32
+5
Afganistan dobiva evropske milijarde! Tam je demokracija in pravna država na višku? Dvolična Evropa!
marre
18. 09. 2022 19.30
-1
Prav zanimivo kako sta oba z Vuckotom zacela javno cviliti za ukinitev sankcij in to ravno v casih, ko slisimo od Putinovih uradnikov in Putina samega zahteve, po ukinitvi sankcij v zameno za energetne itd.. Ocitno je mali gospodarcek iz Kremlja ukazal svojima pudelckoma, da je treba zacet lajat.. Proti istim sankcijam, ki kao Rusijo nc ne prizadanejo hahaha..
za naše
18. 09. 2022 18.30
-1
Če ne ubogaš evrope se pazi ,ker evropa je največja demokracija na kupu... slovenčki smo s fa fajonko sploh imeli veliko od nje.
Pogastar
18. 09. 2022 18.11
+2
Putin financira Orbana,ta pa Ivana.
kiropraktik
18. 09. 2022 19.33
+1
Pomnim
18. 09. 2022 17.57
+5
Sredstva, s katerimi razpolaga Evropska Unija, so sredstva držav, ki jo tvorijo. EU nima neodvisnega vira sredstev. V uniji smo, da nam bi bilo bolje, a Evropski parlament in komisija, sta nam zrihtala vojno z Rusijo. Naši Evropski poslanci (sredinski, desničarski in še kdo) so pri tem navdušeno sodelovali. Blaginja množic gre z roko v roki z mirom, nikoli z vojno. Vojna prinaša samo razdejanje, pomanjkanje in trpljenje. Mir so nam ti politiki bili dolžni zagotoviti. Ne da bi nas vprašali za mnenje, so se odločili drugače. Odločili so se za vojno z Rusijo. Zapomnimo si, kdo nas danes vodi in kdo ves čas navija za vojno. Kdo nalaga na plamen. Kdo meni, da je gasiti požar nemoralno! Zapomnimo si tako lokalne, kot tudi vse evropske hujskače. To so ljudje, ki naj na koncu plačajo zapitek. Zadeva bo draga. Vprašanje je ali bo dovolj tem ljudem pobrati vse kar imajo, tako kot to oni delajo zdaj z ljudmi, ki jih smatrajo ruske simpatizerje ali podpornike režima (plenjenje premoženja je očitno popolnoma normalna, moralno neoporečna in legalno vzdržna stvar). Fantje in dekleta, ki strumno zagovarjate vojno, zavedajte se, da se v vojnah ne da izogniti izgubam v lastnih vrstah. Resna vojna kot je tale, ki jo zahod bije proti vzhodu in v vojno sili poleg Rusije tudi Kitajsko, pa še koga, se kaj lahko spremeni v preoblikovanje svetovnega reda. Rusi in Kitajci to jasno vedo, ZDA prav tako. Marsikomu zunaj te glavne konfliktne osi so stvari tudi jasne. Kaj pa mi, mi vemo kaj zagovarjamo? Vemo ali smo na strani pravice, ali teme? Glede na medijsko krajino, se bojim, da vse pove cenzura informacij, ki jo je EU uvedla praktično takoj po začetku spopadov v Ukrajini. Nekdo si zelo močno želi, da povprečni Evropejec ne bi dvomil o tem, kar vodilna EU politika razglaša za resnico.
Millady
18. 09. 2022 18.04
+6
Točno tako! Mi v EU zagovarjamo...kaj zagovarjamo?
prašek
18. 09. 2022 18.26
-1
nikhrast
18. 09. 2022 18.41
-4
kiropraktik
18. 09. 2022 19.34
+1
Walter Pravicek
18. 09. 2022 17.51
+2
Bači Viktor-7,5 milijarde Evrov?Z tem bi preuredili obe rafineriji surove nafte iz Rusije v drugo sorto iz drugih dežel.
prašek
18. 09. 2022 17.41
+0
Mi Forintošoljubci obožujemo Viktorja 😂😂😂😘😘😘😘😘
VeNoM
18. 09. 2022 17.30
+4
Tale InterReflactions pa je brez lajfa... Danes sem šel 3x v razmaku par ur gledat komentarje pa vsakič je na vrhu.
Castrum
18. 09. 2022 16.40
-15
Mi rusofili obožujemo Viktorja.
nikhrast
18. 09. 2022 17.09
+2
Saj vemo da se hecaš, uživaš pa evropske privilegije.
A3umf
18. 09. 2022 16.21
-6
Ce bi Madzarski narod odlocal, bi bili vsi proti Putinu, ker pa odloca Putinov placanec Orban, pa odloca proti lastnemu narodu samo, da kasira od Putina!
Millady
18. 09. 2022 16.33
+12
Pa ni videti demonstracij kot v Nemčiji, na Češkem ali Nizozemskem. Zakaj ne protestirajo?
Jožica55
18. 09. 2022 16.55
-4
Millady se sprašuješ? Tudi v Rusiji ne protestirajo pa upam, da veš zakaj.
Millady
18. 09. 2022 17.35
+6
InterRefIections
18. 09. 2022 15.50
+0
Jaz pravim, da mora država, ki je z eno nogo v EU, z drugo pa ne, EU zapustiti. Tak primer so npr. Švica, Lihtenštajn, Norveška in Islandija. Z njimi se prav lepo razumemo zunaj. UK se jim je tudi pridružila, naj se še Madžarska. V njej naj ostane zgolj tisti, ki sprejme evro, EU parlament in Schengen. Ti "enonožci" namreč samo škodo delajo.
Korintos11
18. 09. 2022 16.04
+1
Za sprejem Evra moraš biti finančno sposoben. Hrvati pa ne sprejmejo AS, kaj pa naj z njimi?
Pomnim
18. 09. 2022 18.07
+5
Tudi mi, bi morali EU zapustiti. Ta družba je pokvarjena, in če z njo držimo samo zato, ker nam je udobno, smo pokvarjenci tudi mi.
Antoniozmaj
18. 09. 2022 15.48
+10
pacient je imel včeraj rojstni dan, pa da mu še jaz z zamudo voščim... janez, želim ti, da se čim prej vrneš v svojo celico na Dob, da tam odsediš maksimum kazni, brez prostih vikendov, da bo tvoja celica polna "izbrisanih, trenerkarjev...". Iz srca ti to želim!!!
Korintos11
18. 09. 2022 16.04
+9
nikhrast
18. 09. 2022 17.05
-6
Pa koliko cajta boste še obsedeni z Janšo, zgleda da ima ta folk mentalne probleme.
Pomnim
18. 09. 2022 18.09
+6
Ne Folk, Janša jih ima. In vsi, ki takemu človeku kot je on lahko sežejo v dlan.
User300173
19. 09. 2022 10.09
+1
bohinj je zakon
18. 09. 2022 15.43
-1
Zdaj so se spravili na Orbana. Naslednji naj se pripravi..........
Antoniozmaj
18. 09. 2022 15.49
+5
upam, da bo naslednji slovenski pacient, nanj se pa spravijo vsa možna sodišca
nikhrast
18. 09. 2022 17.06
-2
Pustite Goloba pri miru, komaj je prišel na oblast.
serumresnice
18. 09. 2022 15.41
+9
Še dobro, da smo imeli pravočasno volitve, ker v nasprotnem bi bili na istem kot Madžarska.
Antoniozmaj
18. 09. 2022 15.43
+8
serumresnice, točno tako. Pa verjetno bi bilo že polovica slovenskega kapitala v madžarskih rokah. Smrt janšizmu!!!
InterRefIections
18. 09. 2022 15.37
-1
EU ne bo razpadla, le "čiščenje" bo izvedla. Britanci so šli sami ven, Madžare vržemo ven. Češka in Poljska se lahko še integrirata, zunaj pa čakajo Ukrajina, Moldavija, Srbija, BIH, Albanija, Turčija, Kosovo, Makedonija in Črna Gora. Je pa lepo, da Bruselj postane čim bolj strog pri vstopu, da ne bo treba leta 2030 spet novo "čiščenje".
Korintos11
18. 09. 2022 16.05
+2
Če gre Madžarska bo šlo tudi nekaj drugih .
Millady
18. 09. 2022 16.37
+3
Te, ki jih je Inter naštel pa EU rabi za ....za kaj že?
SREBRNIBREG.
18. 09. 2022 15.35
+0
Torej, če ne kimaš uničevalcem EU in hlapcem Amerike kot je Ursula in njeni pomagači si sankcioniran in kaznovan.