Tujina

Dodik pričakoval brezpogojno priporočilo za začetek pogajanj z EU

Bruselj, 08. 11. 2023 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je po predstaviti širitvenega poročila EU sporočil, da so pričakovali brezpogojno priporočilo za začetek pogajanj, v Federaciji BiH pa so poročilo pozdravili kot konstruktivno kritiko. S poročilom so zadovoljni tudi v Srbiji, čeprav to ni prepoznalo napredka v boju proti korupciji in zunanji politiki.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen o pristopnih pogajanjih z BiH
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen o pristopnih pogajanjih z BiH FOTO: AP

Kot je dejala von der Leyen ob današnji predstavitvi letošnjega širitvenega poročila, je Bosna in Hercegovina opravila "številne pozitivne politične in zakonodajne korake". Pri tem je omenila hitro sestavo sveta ministrov januarja letos, napredek pa so oblasti v Sarajevu naredile tudi na področjih boja proti organiziranemu kriminalu in terorizmu. "Obenem pa z zaskrbljenostjo spremljamo sprejemanje neustavnih zakonov s strani predstavnikov oblasti Republike Srbske," je povedala.

Po navedbah visokega uradnika komisije je to ključna težava, ki BiH ovira na njeni poti v EU. Ukrepi, ki so jih sprejeli v Republiki Srbski, predstavljajo "bistveno nazadovanje", je povedal.

Komisija spričo tega državam članicam EU priporoča, da začnejo pristopna pogajanja z Bosno in Hercegovino, ko bo ta dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo. Bruselj bo članicam o napredku pri tem poročal najkasneje marca 2024. BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016, decembra lani pa ji je Evropski svet podelili status kandidatke za članstvo. 

Predsednica sveta ministrov BiH Borjana Krišto je danes ocenila, da še vedno lahko hitro napredujejo proti EU, čeprav Evropska komisija ni dala priporočila za začetek pristopnih pogajanj. Kot pomembno je izpostavila ugotovitev o opaznem napredku v primerjavi s poročilom iz lanskega leta ter ocenila, da so rezultati posledica politike kompromisov in dogovorov, poroča sarajevski časnik Dnevni avaz.

BiH in EU
BiH in EU FOTO: Shutterstock

Premier bosansko-hercegovske entitete Federacije BiH Nermin Nikšić je po poročanju Dnevnega avaza ocenil, da gre za najboljše poročilo doslej. Izpostavil je tudi, da, potem ko so v BiH več let zanemarjali reforme, teh ne morejo izvesti v nekaj mesecih, lahko pa napredujejo, kar da so tudi storili.

"Poročilo omenja napredek, ki smo ga dosegli, vendar tudi konstruktivno kritiko," je še dejal Nikšić. Ob tem je dodal, da se zavedajo, da dinamika reformnega procesa zaradi številnih ovir ne poteka tako, kot bi si želeli. "Tega se zavedajo tudi v EU, zato se kritike nanašajo predvsem na politike iz Republike Srbske, ki so jasno označeni kot dejavnik blokad," je poudaril.

Predsednik Republike Srbske Srba Milorad Dodik je medtem na družbenem omrečju X krivdo za zastoj pripisal EU, češ da je "zamudila svojo priložnost". "Pričakovali smo brezpogojno priporočilo za začetek pogajanj in zeleno luč, da ne glede na vse negotovosti glede prihodnosti EU in širitve začnemo s pravim delom organizacije in pogajanj," je zapisal Dodik.

Glede na tehnična merila EU najbližje Črna gora

Danes predstavljeni širitveni sveženj vključuje tudi oceno napredka drugih držav Zahodnega Balkana, med katerimi je EU glede na tehnična merila najbližje Črna gora, navaja vir pri komisiji. Izrazil je upanje, da bo po nedavnem imenovanju vlade Črna gora hitro naredila korak naprej.

Srbija je sicer po oceni komisije v zadnjem letu sprejela številne reforme, vendar pa mora storiti še več. Po navedbah uradnika komisije sta ključni uskladitev zunanje politike z EU, med drugim na področju sankcij proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, ter normalizacija odnosov s Kosovom.

Napredek pri tem je ključen tudi za odprtje tretjega tematskega sklopa pogajanj, v katerem so poglavja o konkurenčnosti in vključujoči gospodarski rasti, za kar je sicer Srbija že izpolnila tehnične pogoje.

Von der Leyenova na obisku v Črni gori
Von der Leyenova na obisku v Črni gori FOTO: AP

Pomen normalizacije odnosov s Srbijo je Bruselj izpostavil tudi v poročilu o napredku Kosova, ki je še edina država Zahodnega Balkana brez statusa kandidatke za članstvo. Kot je povedala predsednica komisije von der Leyen, bi bila vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova velik korak naprej.

Albanijo čaka še kar nekaj dela

Glede Albanije, ki je pristopna pogajanja z EU začela julija lani, so medtem viri pri EU poudarili, da je sprejela pomembne reforme, vendar pa jo čaka še nekaj dela pred odprtjem pogajalskega sklopa o temeljnih vrednotah. V Bruslju upajo, da bo Svet EU odločitev o tem sprejel še pred koncem leta.

Upajo tudi na začetek pogajanj o tem prvem tematskem sklopu s Severno Makedonijo, ki je pristopna pogajanja prav tako začela julija lani. Eden od ključnih predpogojev za to je sicer sprememba makedonske ustave. Bruselj medtem glede Turčije, ki je pogajanja o članstvu v EU začela leta 2005, a so že več let v zastoju, ugotavlja, da v zadnjem letu ni obrnila negativnega trenda odmikanja od EU.

Na decembrskem vrhu, v ospredju katerega bo širitev unije, bosta komisija in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell predstavila posebno poročilo o odnosih s Turčijo.

Lenarčič: BiH je pokazala največji pospešek v reformnem procesu

Današnja priporočila Evropske komisije glede širitve so jasno sporočilo, da EU misli resno glede širitve, tako na Zahodni Balkan kot tudi z Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo, je v odzivu na današnjo objavo letnega širitvenega poročila Evropske komisije o napredku držav, ki se želijo pridružiti EU, dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Po mnenju ministrice je pomembno, da bo tudi Bosna in Hercegovina ob dodatnem naporu kmalu lahko začela pogajanja za polnopravno članstvo v EU, je na družbenem omrežju X sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

"V Sloveniji smo prepričani - in to vseskozi zagovarjamo -, da bo Evropa še bolj stabilna, varna in prosperitetna, ko bo širitev zaključena," je poudarila Fajon. Dodala je, da širitev unije na Zahodni Balkan in Vzhod ni samo v interesu EU in novih članic, temveč je geostrateška nujnost.

Odločitev Evropske komisije glede širitvenega svežnja, posebej priporočila Svetu EU za začetek pogajanj z BiH, je pozdravil tudi komisar za krizno upravljanje iz Slovenije Janez Lenarčič, ki je pri tem ocenil, da je komisija danes "široko odprla pot za začetek pogajanj z Bosno in Hercegovino".

Ta je od lanskega prejema statusa kandidatke pokazala "največji pospešek doslej v svojem reformnem procesu prevzemanja evropskih standardov", meni Lenarčič, ki je prepričan, da lahko BiH kmalu doseže potrebno raven izpolnjevanja ključnih prioritet, ki pogojujejo začetek pogajanj, o čemer bo komisija presojala marca prihodnje leto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
09. 11. 2023 16.50
+2
Propalica lopovska
zdravapamet1
09. 11. 2023 09.57
+2
hahahaahahhahahhaaa
Špinača
08. 11. 2023 20.54
+9
rusoljubci in ovi abdekani nikoli v EU.
Rudar
08. 11. 2023 20.11
+9
Od EU denar, od Rusije kimanje. Eh, ne bo šlo po mojem.
Rudar
08. 11. 2023 20.04
+11
Še Severna Koreja pa bo.
šemalopabo
08. 11. 2023 19.56
+12
najbolje , da sedež eu preselijo v banjaluko, saj ne bo nobene razlike
Rožice so zacvetele
08. 11. 2023 19.22
+11
BiH v EU? Lepo vas prosim, že CRO je bila napaka. V BiH je vedno več žensk zafirnkanih, ali je pa morda po novem to nov model Evrope? Oni čez 100 let ne bodo dosegli nivoja za v EU. Kakšne nore ideje.
MiskoPol
08. 11. 2023 19.48
+1
Rožice, če vprašaš Italijane in Avstrijce, bodo rekli, da je bil tudi sprejem Slovenije v EU napaka.
Panter 63
08. 11. 2023 20.17
-3
Po anketah v EU smo naj bolje nezazeleni v EU. To je za Rozice ne cvetijo.
Misija1
08. 11. 2023 21.22
+7
Ne moreš primerjati Slovenije, Avstrije in Italije, ter na drugi strani BiH in ostale države, ki so v EU. BiH je leglo korupcije ter ekonomsko dno, takoj za Ukrajino, Gruzijo, Albanijo in Makedonijo. Tako da niti najmanj ni primerljivo.
zdravapamet1
09. 11. 2023 10.01
+2
Tudi Slovenija je bila očitno velika napaka....edina komunistična dežela daleč okoli....malo še ga naj lomijo na tej vladi pa bomo vsi leteli ven. In če kdo ploska, naj bo mu jasno da bomo hitro kot bosna zraven kućana in jankovića...danes BDP 30 000 evrov na osebo, jutri 7000 na osebo kot je v bosni in srbiji.
Pujček
08. 11. 2023 19.18
+7
Po zaslugah. Hebi ga, to je svet na pravilih namesto na pravu.
mastrion
08. 11. 2023 19.07
+12
Bosna, črna Gora, Ukrajina, Moldavija so samo rak rana EU. Že mi smo v Evropi med najšibkejšimi členi, te države pa v EU ne sodijo, ker bo veliko denarja primoranega pošiljati prav njim.
Chincha11
08. 11. 2023 18.55
+12
Malo morgen Ursulica!!
SREBRNIBREG.
08. 11. 2023 18.52
+12
Romunija, Bolgarija, Ukrajina, Makedonija, Bosna...In temu se pravi EU. Jemljejo jih, da imajo poceni delovno silo za izkoriščanje.
Misija1
08. 11. 2023 21.25
+3
Za Romunijo ni več ravno tako. Romunija je v zadnjih 10 letih minimalno plačo dvignila za faktor 3, gospodarstvo pa za skoraj faktor 2. V dobrih 10 letih! Kdor je redno v Romuniji lahko vidi, da se je zelo zelo razvila ter niti približno ne spada v isti sektor kot države, ki si jih naštel. Romunija kot država se že leta dolgo odpira zahodnim firmam, ki imajo tam svoje podružnice ter proizvodnjo. Plače pa so se zelooo dvignile in povprečen Romun ima vsaj 2 krat več prihodkov, kot povprečen bosanec.
zdravapamet1
09. 11. 2023 10.02
+1
Vsi nas že prehitevajo, nimajo oni komunistične mafije na oblasti...
Kukuriku1
08. 11. 2023 18.41
+19
Upam da Bih ne pride v eu kr ni nic pametnega,vse sami kriminalci..
vvvilice
08. 11. 2023 18.32
+11
Zakaj širitev? Ker rabijo nove trge in BiH je bogata z rudnimi bogastvi, vodami, neokrnjeno naravo, zato.
Rudar
08. 11. 2023 20.09
+2
Ne. Ker rabijo delavce brez izobrazbe za 800 evrov mesečno. BIH je bogata po tem, ne po rudninah.
Mucamjau
08. 11. 2023 18.28
+11
Klasik
08. 11. 2023 15.32
+19
NE!!!mojega glasa nimate
zdravkob
08. 11. 2023 15.24
+9
Kakšen status pa ima Črna gora? Verjetno so oni prej za v EU kot Bosna.
Slava_Rusiji
08. 11. 2023 15.07
-4
Bosna si res zasluži vstop v EU, ker je podobno stanje v državi pri nas.
Xxdproxx
08. 11. 2023 18.43
+3
Rudar
08. 11. 2023 20.12
+0
JApajaDAja
08. 11. 2023 14.40
+18
čez tisoč let, ko nas več ne bo.......