Tujina

Evropska prihodnost za BiH: dosežen dogovor o reformah

Bruselj, 13. 06. 2022 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Politični voditelji Bosne in Hercegovine so v Bruslju dosegli dogovor o reformah, ki jih mora storiti BiH za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji, so sporočili iz Evropskega sveta. Sestanek je bojkotiral predsednik Hrvaške demokratske stranke BiH Dragan Čović, vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik pa je podal ločeno mnenje.

Na sestanek je na povabilo predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela prišla večina predstavnikov od 15 povabljenih parlamentarnih strank ter vsi člani tričlanskega predsedstva Milorad Dodik, Željko Komšić in Šefik Džaferović.

 Člani predsedstva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović in Milorad Dodik ob ločenem srečanju z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock
Člani predsedstva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović in Milorad Dodik ob ločenem srečanju z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock FOTO: AP

Na srečanju so po osmih urah pogovorov dosegli sporazum o "močnem in verodostojnem zemljevidu, po katerem bodo izvedli reforme v BiH, da bi dosegli napredek proti evropski prihodnosti."

Voditelji so se v sporazumu zavzeli za varovanje in gradnjo mirne, stabilne, samostojne in neodvisne funkcionalne evropske države Bosne in Hercegovine, ki jo sestavljajo Bošnjaki, Hrvati in Srbi kot konstitutivni narodi ter državljani Bosne in Hercegovine, ki jo tvorita dve entiteti in distrikt Brčko, so dodali.

Sporazum poudarja pomen reform, ki bodo pospešile evropske integracije BiH, ter izpostavlja 14 prednostnih nalog, ki jih je BiH naložila Evropska komisija in so ključne za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v EU.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel.
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel. FOTO: AP

Podpisniki sporazuma so se zavzeli za izvedbo demokratičnih volitev, razvoj evropskih institucij, načela vladavine prava, pravne reforme in evropsko prihodnost BiH. Poleg tega so izkazali polno predanost spoštovanju odločitev mednarodnih in domačih sodišč ter se zavezali, da bodo delali na učinkoviti izvedbi splošnih volitev v državi, po volitvah pa konstruktivno sodelovali pri hitrem oblikovanju novih zakonodajnih in izvršnih organov oblasti na vseh ravneh, a v skladu s predpisanimi roki. Ob tem so se zavezali k volilni reformi in omejenim reformam ustave v šestih mesecih od oblikovanja oblasti.

Zasedanje Evropskega sveta v Bruslju (slika je simbolična).
Zasedanje Evropskega sveta v Bruslju (slika je simbolična). FOTO: AP

Sporazum je podprla večina voditeljev političnih strank v parlamentu BiH z izjemo Dragana Čovića ter vodij srbskih strank DNS in PDP Nenada Nešića in Branislava Borenovića.

Vodja Hrvatov v BiH je kot razlog za svoj bojkot navedel hrvaškega člana predsedstva BiH Komšića, ki mu sam pravi "drugi bošnjaški član predsedstva BiH".

"Nima smisla sodelovati na sestankih, ki bodo legitimirali in promovirali dva bošnjaška člana predsedstva in vse tiste, ki ne delijo temeljnih ustavnih principov. Velika hvala Charlesu Michelu in Andreju Plenkoviću," je Čović v nedeljo zapisal na Twitterju.

Nešić pa je sporočil, da dokument ni v interesu Republike srbske in v skladu s stališčem narodne skupščine RS, po katerem je treba ohraniti nevtralno stališče do vojne v Ukrajini. Iz istega razloga je ločeno mnenje ob podpisu sporazuma podal tudi Dodik, ki je zahteval izločitev obsodbe ruske agresije na Ukrajino.

Sporazum je na koncu podpisalo 12 voditeljev od 15 povabljenih voditeljev v BiH. V uradu predsednika Evropskega sveta so poudarili, da gre za pravno neobvezujoč dokument, pripravljen z namenom, da BiH izstopi iz politične blokade in nadaljuje pot evropskih integracij.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
13. 06. 2022 14.34
+0
Ubogi Bosanci, ker morajo prenašati evropske nebuloze..
Burtonnn
13. 06. 2022 13.24
+2
Bosna bo v EU, ko bo na vrbi grozdje raslo!
Korintos11
13. 06. 2022 14.35
+0
Millady
13. 06. 2022 14.47
+1