Tujina

Evropski milijoni naj bodo vezani na spoštovanje načel pravne države

Bruselj, 20. 10. 2020 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
14

Kar 77 odstotkov Evropejcev pričakuje, da bodo evropska sredstva odvisna od spoštovanja načel pravne države, ugotavlja raziskava, ki jo je naročil Evropski parlament. Sicer pa večina državljanov EU podpira večji proračun povezave za premagovanje pandemije. Kot prednostno nalogo vidijo javno zdravje, sledijo pa mu gospodarsko okrevanje in podnebne spremembe.

Evropejci pričakujejo, da bodo evropska sredstva odvisna od spoštovanja načel pravne države.
Evropejci pričakujejo, da bodo evropska sredstva odvisna od spoštovanja načel pravne države. FOTO: Dreamstime

Raziskava po naročilu Evropskega parlamenta je bila izvedena v začetku oktobra 2020, skoraj osem od desetih sodelujočih (77 odstotkov na nivoju povezave in 78 odstotkov v Sloveniji) pa podpira zamisel, da bi morala EU zagotavljati sredstva državam članicam le pod pogojem, da nacionalna vlada spoštuje demokratična načela in vladavino prava.  

Evropejci podpirajo večji proračun EU za boj proti covidu-19

Da bi morala imeti EU na voljo več finančnih sredstev, da bi lahko premagala posledice pandemije koronavirusa, meni 54 odstotkov Evropejcev in 62 odstotkov Slovencev. V 20 državah članicah EU se večina anketirancev strinja s to trditvijo, v 14 državah članicah EU pa absolutna večina anketirancev podpira večji proračun EU, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Javno zdravje je glavna prednostna naloga pri porabi za anketirance v 18 državah. Estonija, Latvija in Češka so gospodarsko okrevanje postavile na vrh, medtem ko državljani Avstrije, Danske in Nemčije najbolj podpirajo boj proti podnebnim spremembam. Na Hrvaškem, Slovaškem in Finskem so anketiranci menili, da so zaposlovanje in socialne zadeve njihova glavna prednostna naloga pri porabi.

Glede porabe dodatnih sredstev v proračunu EU pa več kot polovica vprašanih meni, da bi moralo biti javno zdravje prednostna naloga, temu pa bi sledili oživitev gospodarstva in nove priložnosti za podjetja, podnebne spremembe in varstvo okolja ter zaposlovanje in socialne zadeve. Zanimivo - na ravni EU so podnebne spremembe in okolje v primerjavi z zadnjo anketo, izvedeno junija 2020, nadomestile zaposlovanje med prvimi tremi prednostnimi področji porabe.

Evropejce skrbi osebni finančni položaj

Jasen kazalnik pomembnosti čimprejšnjega sprejetja potrebnih odločitev za sveženj za oživitev gospodarstva in večletni finančni okvir pa je zaskrbljujoč osebni finančni položaj evropskih državljanov od začetka pandemije

Velika večina državljanov se boji posledic za njihov osebni finančni položaj oziroma posledice že čutijo. 41 odstotkov vprašanih iz Slovenije meni, da je kriza covida-19 že vplivala na njihov osebni dohodek, več kot tretjina pa jih pričakuje, da se bo to zgodilo v prihodnje. Le okoli petina vprašanih pri nas pričakuje, da razmere v zvezi s covidom-19 ne bodo vplivale na njihov osebni dohodek. 

EU je del rešitve

Po Evropi sicer še naprej vlada precej veliko zaupanje EU, ko gre za obvladovanje pandemije. Dve tretjini anketirancev (66 odstotkov na ravni povezave, v Sloveniji 63 odstotkov) se strinjata, da bi morala imeti EU več pristojnosti za obvladovanje kriz, kot je pandemija koronavirusa. Le četrtina se s to trditvijo ne strinja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekodnas
21. 10. 2020 15.23
.zanima me a bodo pol še odpisi davčnih dolgov v milijonih ali ne. samo toliko da me ne bo preveč skrbelo..
SLObunkeljn
21. 10. 2020 12.20
Pol se mi lahko za to pomoč kar pod nosom obrišemo. Kar so že uplenili, pa bomo itak vračali davkoplačevalci.
hotchilipoper
21. 10. 2020 08.25
+1
Milijoni prihajajo,milijoni odhajajo neznano kam
RamzesII
20. 10. 2020 21.39
-2
Javno zdravje kot prvo, a že to je zelo raztegljiv pojem. Denar boste dobili, če boste sledili ukazom od zgoraj itd., kar je na koncu javnemu zdravju bolj škodljivo kot koristno.
Periot222
20. 10. 2020 21.01
+3
Orbanu se ze sline cedijo!
anatomija
20. 10. 2020 19.47
+2
hm , zelo malo komentarjev je tukaj . Svečkarjem se tresejo roke in ne morejo pisati . Na Trstenjakovi pa so v dilemi in ne vedo kaj jim sporočiti , da napišejo
pravisprehajalec
20. 10. 2020 20.02
-4
Glede na stanje slopvenskega pravosodja, ki je razpadlo v zadnjih 10 letih pod levičarji, se tresejo roke kvečjemu levičarjem. zastaranja, oprostitve mafijcev, kolki, žilbne opornice itd. Pravni red Slovenije je na dnu europske lestvice,....
Walter Pravicek
20. 10. 2020 19.03
-1
Tedaj je jasno da:Madžarska,Poljska,Slovaška in Slovenija nima kaj za pričakovati!V Sloveniji ni bilo tako,kot na Madžarskem,čehoslovaškem(tedaj sta bili še ena država),ampak Janša je hlapec Orbanu,pa mora tako narediti!
pravisprehajalec
20. 10. 2020 18.54
-2
Končno, da se to uredi. Slovenci imamo dovolj kraj in zastaranj primerov. Žilne opornice, kolki, avtoceste, operacijske mize. Naj Europa disciplinira naše pravosodje, ali pa ne bo denarja....
anatomija
20. 10. 2020 17.58
+4
Kako bo sedaj Janša zapravil 10 miljard , ki jih ne bo dobil . Aja on nima težav . Vzel bo kredit in vračanje naložil na pleča državljanov
pravisprehajalec
20. 10. 2020 18.55
-1
Janša ima najmanjši problem, ker je šele 6 mesecev. Europa je spremljala razgradnjo slovenskega sodstva zadnjih 10 let....
KladivoSi
20. 10. 2020 17.00
+5
Bravo, + v kolikor kateri od politikov države članice neupravičeno troši denar EU ga vračavz lastnim premoženjem. Sodi pa mu Evropsko sodišče, zaprt pa je v Haagu.
pravisprehajalec
20. 10. 2020 18.56
-1
Marsikdo bo premislil, ob tvojem predlogu. naj spomnimo, da pravna država ne deluje, primeri zastarajo (opornice, kolki, avtoceste itd), mafijce pa spuščajo na prostost.
KladivoSi
20. 10. 2020 21.05
+2
Ampak le za trenutek, ko se zave ta so to le želje malega človeka. Si bo v naslesnjem trenutku nabasal žepe v vrednosti ene občine in se z nasmškom vrnil pred kamere slovenskih medijev. Na poti pa bo še tvitnil eno moralno misel. Si to mislil @pravisrehajalec.