Tujina

Evropski parlament o odvzemu imunitete Puigdemontu in Cominu

Strasbourg, 16. 01. 2020 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je špansko vrhovno sodišče na Evropski parlament podalo zahtevo za odvzem imunitete poslancema Puigdemontu in Cominu, je parlament, ki take zahteve prejme pogosto, začel z obravnavo. Ta bi sicer lahko trajala več tednov ali celo mesecev.

Podpredsednica Evropskega parlamenta Ewa Kopacz je sporočila, da je parlament začel obravnavati zahtevo španskega vrhovnega sodišča, da evropskima poslancema iz Katalonije Carlesu Puigdemontu in Toniju Cominu odvzame imuniteto. "Španske oblasti so od predsednika Evropskega parlamenta zahtevale odvzem imunitete Carlesu Puigdemontu in Toniju Cominu, da bi lahko nadaljevale sodna postopka proti tema dvema evropskima poslancema. V skladu s pravili je bila ta zahteva predana odboru za pravne zadeve (JURI)," je povedala.

Carles Puigdemont v Evropskem parlamentu.
Carles Puigdemont v Evropskem parlamentu. FOTO: AP

Postopek bi lahko trajal več tednov ali celo mesecev. Odločitev odbora bo moral na plenarnem zasedanju potrditi Evropski parlament. Ta sicer pogosto prejme zahteve za odvzem imunitete, ki jih v večini primerov tudi odobri.

Kot je znano, sta nekdanji katalonski predsednik Puigdemont in nekdanji katalonski minister Comin svoja sedeža v Evropskem parlamentu zasedla šele v ponedeljek, čeprav sta bila izvoljena že na majskih evropskih volitvah. Po poskusu odcepitve Katalonije od Španije sta se namreč zatekla v Belgijo, zato nista mogla prevzeti svojih mandatov. Decembra lani pa je Sodišče EU odločilo, da jima pripada imuniteta evropskega poslanca in da lahko prevzameta mandat.

Na volitvah je bil za evropskega poslanca izvoljen tudi nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, ki v Španiji prestaja 13-letno zaporno kazen zaradi svoje vloge v poskusu katalonske odcepitve od Španije. Špansko vrhovno sodišče je nedavno sporočilo, da ga kljub odločitvi Sodišča EU, da mu pripada poslanska imuniteta, ne priznava kot evropskega poslanca. Evropski parlament je pretekli teden sporočil, da se je njegov mandat končal 3. januarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heretik1
17. 01. 2020 12.20
In kje je zdaj Evropsko sodišče za človekove pravice?
jankomat
16. 01. 2020 21.17
pa obsojame kitajce in ostale ,evropa se pa kiti z demokracijo,podpira pa demokratično nasilkje v španiji.
zagor2
16. 01. 2020 13.43
+10
"Špansko vrhovno sodišče je nedavno sporočilo, da ga kljub odločitvi Sodišča EU, da mu pripada poslanska imuniteta, ne priznava kot evropskega poslanca. Evropski parlament je pretekli teden sporočil, da se je njegov mandat končal 3. januarja." Kaj pa pol rabmo EU sodišče, če se ga ne priznava???
BUONcaffee
16. 01. 2020 12.22
+6
Kalvarija se nadaljuje.