Tujina

Evropski parlament sprejel resolucijo o vladavini prava v Sloveniji

Bruselj/Ljubljana, 16. 12. 2021 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejel resolucijo o vladavini prava v Sloveniji, s katero izraža veliko zaskrbljenost zaradi globoke razklanosti v državi. Zanjo je glasovalo 356 poslancev, proti 284, 40 pa se jih je vzdržalo. Med vzdržanimi je 33 poslancev desnosredinske EPP, med katerimi je tudi slovenska poslanka Ljudmila Novak (NSi).

Predlog resolucije so vložile štiri politične skupine v Evropskem parlamentu – socialdemokrati, liberalci, zeleni in levica. Največja skupina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), sicer evropska politična družina slovenskega premierja Janeza Janše, se jim ni pridružila.

V EPP so si po neuradnih navedbah tudi prizadevali, da bi resolucijo umaknili z dnevnega reda tokratnega plenarnega zasedanja, saj da sta glavna razloga zanjo, zapleti z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev in financiranje STA, že rešena.

Med slovenskimi poslanci v Bruslju so resolucijo podprli Milan Brglez (SD), Tanja Fajon (SD), Klemen Grošelj (LMŠ) in Irena Joveva (LMŠ), proti pa so glasovali Franc Bogovič (SLS), Romana Tomc (SDS) in Milan Zver (SDS). Ljudmila Novak (NSi) pa je bila med 33 poslanci iz vrst EPP, ki so se vzdržali.

Po neuradnih informacijah so se v EPP v sredo na sestanku dogovorili, da naj bi danes glasovali proti. Večina poslancev, ki so oddali svoj glas, je bila dejansko proti, 33 se jih je vzdržalo, eden pa je glasoval za resolucijo.

Proti resoluciji so poleg poslancev EPP v glavnem glasovali še poslanci zmerno evroskeptične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), skrajno desne Identitete in demokracije (ID) ter nekateri nepovezani poslanci.

Sprejeto besedilo resolucije je takšno, kot so ga minuli petek javno objavili.

Edino dopolnilo, ki ga je vložila poslanka ECR, so zavrnili. V zavrnjenem predlogu spremembe je med drugim pisalo, da slovenske javne institucije kljub politični polarizaciji in surovemu tonu javne razprave na splošno delujejo dobro ter da parlament čestita slovenski vladi za uspešno predsedovanje Svetu EU.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropski parlament je s sprejeto resolucijo tako izrazil "globoko zaskrbljenost zaradi ravni javne razprave, ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, kar je spodkopalo zaupanje v javne organe in med njimi".

V njej je tudi izpostavil, da morajo vplivne javne osebnosti in politiki, tudi člani vlade, voditi z zgledom ter zagotoviti spoštljivo in civilizirano javno razpravo, brez ustrahovanja, napadov, žaljenja in nadlegovanja.

Poleg tega je pozdravil imenovanje evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji po šestmesečni zamudi in ob tem izrazil zaskrbljenost zaradi predlaganih sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki bi omogočile retroaktivno spremembo meril za imenovanje in tako tvegale razrešitev imenovanih delegiranih tožilcev.

Zabeležil je tudi obnovitev državnega financiranja STA in izpostavil pomen dolgoročne finančne vzdržnosti za neodvisno delovanje agencije ter pozval vlado k nadaljnjemu državnemu financiranju STA, ki ga je pravno dolžna zagotoviti, in k zagotovitvi uredniške neodvisnosti agencije.

Resolucija vključuje tudi izraz zaskrbljenosti nad vsemi napadi, kampanjami blatenja, klevetanji, kazenskimi preiskavami in strateškimi tožbami proti udeležbi javnosti (SLAPP), ki jih izvajajo vplivne javne osebnosti in politiki, vključno s člani vlade, še zlasti če ti prihajajo od oblasti in uradnih oseb, ter poziv vsem akterjem, naj prenehajo s takšnimi dejanji.

Prav tako vsebuje poziv slovenski vladi, naj zagotovi zadostno financiranje RTV Slovenija ter naj preneha z vsakršnim političnim vmešavanjem in pritiski na njeno uredniško politiko in zagotovi njeno neodvisnost.

Slovenska vlada se je pod drobnogledom evropskega parlamenta med drugim znašla zaradi nefinanciranja STA, neimenovanja tožilcev, nove policijske zakonodaje in vladanja z odloki.
Slovenska vlada se je pod drobnogledom evropskega parlamenta med drugim znašla zaradi nefinanciranja STA, neimenovanja tožilcev, nove policijske zakonodaje in vladanja z odloki. FOTO: AP

V osemnajstih točkah resolucije je še vrsta drugih sporočil, na primer poziv vladi k imenovanju nacionalnih tožilcev ter izraz zaskrbljenosti zaradi prakse vladanja z odloki in glede sorazmernosti izrednih ukrepov, ki se sprejemajo zaradi pandemije covida-19.

Prav tako je parlament v resoluciji vlado pozval, naj zagotovi, da spremembe zakona o policiji nikakor ne bodo vodile v neupravičeno politično vmešavanje ali vplivale na zmogljivosti policijskih sil.

Evropski poslanci so resolucijo danes izglasovali, potem ko so letos večkrat razpravljali o stanju demokracije v Sloveniji, na plenarni razpravi ali v okviru odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe).

Marca so na plenarni razpravi govorili o svobodi medijev v Sloveniji, junija je bila Slovenija v ospredju razprave o evropskem javnem tožilstvu zaradi zapletov z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, novembra so razpravljali o temeljnih pravicah in vladavini prava.

Poleg tega je vzela Slovenijo pod drobnogled posebna skupina za spremljanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic (DRFMG), ki deluje pod okriljem odbora Libe. Delegacija odbora je oktobra tudi obiskala Slovenijo. Z njo se ni sestal ne Janša ne nobeden od ministrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
26. 12. 2021 09.56
naslednjih 6 mesecev se bo izkazalo koliko domo ljubov bo klicanih na sestanke eu!
muci007
23. 12. 2021 09.24
Kdaj bodo v EU parlamentu obravnavali izpustitev narko kartelja balkanskih bojevnikov? Kdaj bodo obravnavali odpis 29mio € Zokitovim podjetjem?
muci007
23. 12. 2021 09.22
+1
Fajonova se ne zaveda, da je v Sloveniji vsak dan bolj osovražena. Radi jo imajo le Balkanci, Kosovarji, Albanci ter migranti ter nasledniki KPS.
Sputnik8
17. 12. 2021 14.41
+0
Tu imate primer kako levičarji širijo laži po celotni Evropi.
srebrnibreg
17. 12. 2021 16.41
+2
Torej je v EU parlamentu ogromna večina levičarjev. To bo ja. Levičarji so krivi ne vladna kriminalna združba.
sinhron
17. 12. 2021 13.29
+2
Žalostno toda izgleda potrebno je tako izglasovanje resolucije , da se bodo morda nekateri iz vrha vodstva države in njihovi podporniki zamislili nad načinom vodenja , nad škodljivostjo takega vodenja države in uničevanjem demokracije z avtoritarnim in klientelističnim sistemom polnim korupcije , laži , podtikanja , potvarjanja , diskvalifikacij , diskreditacij in komprimitiranja ! Za krščanske demokrate je pa značilno , da si ne upajo izraziti svojega mnenja v najbolj kočljivem trenutku , tako v EU kot v Slovenskem parlamentu in raje ne glasujejo , da se ne bi zamerili SDS !
Adolph
17. 12. 2021 11.18
+3
Kot obicajno,brezvredno europsko klobasarjenje . . . . . . . Popolnoma odvec,kot krof . . . . . . . . .
Space Voyager
17. 12. 2021 10.14
+0
Tale resolucija je sprejeta samo zaradi naše interne politične vojne. EuroNews recimo o tem sploh ne poroča - res bi bilo bebavo poročati o resoluciji EU, da država deluje dobro.
NIKI 2
17. 12. 2021 08.53
+5
Odlično vodenje to je splošna floskula ob menjavi predsedovanja na katerem področju smo naredili kakšen vidni preboj prosim za info. O MRTVIH VSE NAJLEPŠE
plavimil
17. 12. 2021 08.41
+3
Kje so pa pohvale za ODLIČNO vodenje, vsi nam to priznajo, samo levičerji NE, tega vi niste zmožni napisati, za ludomilo, pa itak vemo da je prodana duša levičarjev, in levičarji spet niso zamudili priložnosti , da ne bi srali po Sloveniji.
Space Voyager
17. 12. 2021 08.40
-1
In zdaj je svet popolnoma drugačen. ... Aja, ne, ni. Kakšna izguba časa in davkoplačevalskega denarja. Samo lewaki se lahko spomnijo tako dragega blatenja.
lizing
17. 12. 2021 08.27
+3
Luda mila se je vzdržala ..Česa? Ta zadnjega špricarja?
lakala28
20. 12. 2021 19.46
Luda mila je spet dokazala, da je politična stremuhinja. Kot borči. Samo da je poleg in da je denar in pet minut slave. Fej in fuj. Takih ne rabimo niti na svinjskih polknah, kaj šele za predsednika države.
gnoj222
17. 12. 2021 08.22
+1
Kriminalci bi se odcepli da bi Janša lohka kradu v miru. Pametneje je par zapornikom pokazat vrata v celico.
?ebula
17. 12. 2021 08.19
-2
Kako ga ni sram se sploh pojaviti v evropskem parlamentu.
Bonsa
17. 12. 2021 08.12
+5
In zdaj ta tip piše da se je Tanja F. Prodala ker je glasovala ZA. Komaj čakam volitve.
gnoj222
17. 12. 2021 08.09
+5
Taki politiki in poltikom na najvišji ravni bi bilo treba pokazat vrata v celico. In nivo v 30.letih konstantno pada. To je vlak v drugo Romunijo izpred 30.let, kamoli Švico.
motorist_mb
17. 12. 2021 08.08
-1
Niste več merodajni tak da adio EU!
Senzor
16. 12. 2021 21.59
-3
Nihče od teh hlapcev v EU Trampu ne seže niti do spodnjih gat.
Reto
16. 12. 2021 21.59
+0
So what, nepomembno kot lanski sneg. ..
MucaNeGrize
16. 12. 2021 21.58
+2
lažnivi janša ni d od demokrata. ..morali bi mu trajno prepovedati delovanje v politiki......če ne prej - takrat - ko je retvital , da bi morala DEMOKRATIČNO IZVOLJENA POSLANKA - ŽENSKA ....dobiti dve tri okol kepe....kar eksplicitno pomeni fizično obračunavanje....
MucaNeGrize
16. 12. 2021 21.56
+6
strahopetni skrivač je najprej krulil ...pridite v Slovenijo....potem pa ....Poleg tega je vzela Slovenijo pod drobnogled posebna skupina za spremljanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic (DRFMG), ki deluje pod okriljem odbora Libe. Delegacija odbora je oktobra tudi obiskala Slovenijo. Z njo se ni sestal ne Janša ne nobeden od ministrov.
Sputnik8
17. 12. 2021 14.47
-1
Niso se sestali ker je zahteval snemanje. Komisija ni upala govoriti. Nekaj je kar govorijo v javnosti drugo na sestankih. Enako kot levičarji na shodih in ko so v politiki. EU komisija se je u.s.r.a.l.a. ko je Janša zahteval snemanje sestanka.