Tujina

Evropski parlament z ukrepi za učinkovitejši odziv na zdravstvene krize

Strasbourg, 04. 10. 2022 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropski poslanci so v Strasbourgu potrdili ukrepe, ki bodo okrepili zmogljivosti Evropske unije za preprečevanje in nadzor izbruhov nalezljivih bolezni ter obvladovanje čezmejnih zdravstvenih groženj. Med drugim prinašajo jasnejša pravila za skupno naročanje zdravil in medicinskih pripomočkov.

Gre za prvi sveženj ukrepov pri oblikovanju evropske zdravstvene unije, ki temeljijo na izkušnjah, pridobljenih med pandemijo covida-19, poudarjajo v Evropskem parlamentu.

Poslanci so podprli dogovor, dosežen s Svetom EU, o krepitvi mandata Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Cilj nove zakonodaje je okrepiti zmogljivosti EU za preprečevanje izbruhov nalezljivih bolezni, pripravo nanje in njihovo obvladovanje.

Kot je v razpravi pojasnila poročevalka, evropska poslanka Joanna Kopcinska, bo ECDC sodeloval pri razvoju zdravstvenih kazalnikov, s katerimi se bo Unija odzivala na nalezljive bolezni ter s tem povezana vprašanja javnega zdravja. Center bo lahko tudi zagotavljal zanesljivo in neodvisno strokovno znanje in podpiral ukrepe za preprečevanje čezmejnih groženj za zdravje ter pripravo in odzivanje nanje.

Gre za prvi sveženj ukrepov pri oblikovanju evropske zdravstvene unije, ki temeljijo na izkušnjah, pridobljenih med pandemijo covida-19.
Gre za prvi sveženj ukrepov pri oblikovanju evropske zdravstvene unije, ki temeljijo na izkušnjah, pridobljenih med pandemijo covida-19. FOTO: AP

Evropski poslanci so potrdili tudi dogovor o vrsti ukrepov, ki bodo EU omogočili boljše odzivanje na resne čezmejne zdravstvene grožnje. Evropska komisija bo lahko uradno razglasila izredne razmere na področju javnega zdravja na ravni EU, kar bo sprožilo tesnejše sodelovanje znotraj EU ter omogočilo pravočasen razvoj in kopičenje zalog zdravil in medicinskih pripomočkov.

Zakonodaja opredeljuje tudi postopke za skupno naročanje zdravil in medicinskih pripomočkov, vključno z možnostjo omejitve vzporednega naročanja in pogajanj sodelujočih držav v primeru izdelkov, ki se kupujejo skupaj na ravni EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Harpuna
04. 10. 2022 18.00
+2
Zakonodaja za skupno naročanje zdravil na ravni EU, to zopet pomeni,da mora vsaka članica kupiti samo zdravila,ki jih priporoča Bruselj,ponavadi Ameriška,pa če so še tako neučinkovita in stokrat dražja,kot nekatera iz drugih držav,nečlanic EU.