Tujina

Evropski parlament zaskrbljen zaradi položaja javnih medijev

Bruselj, 25. 11. 2020 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski parlament je sprejel resolucijo, v kateri izraža zaskrbljenost zaradi stanja na področju medijske svobode v EU ter obsoja nasilje, nadlegovanje ter politične pritiske in napade na novinarje. Opozarja na poskuse nekaterih vlad držav članic, da bi utišale kritične in neodvisne medije ter spodkopale medijsko svobodo in pluralnost.

Resolucijo je podprlo 553 evroposlancev, 54 jih je bilo proti, 89 pa se jih je vzdržalo. Podprli so jo tudi vsi evropski poslanci iz Slovenije, razen Romane Tomc in Milana Zvera (oba EPP/SDS), ki sta se vzdržala.

Evropski poslanci so zaskrbljeni zlasti zaradi položaja javnih medijev v nekaterih državah članicah, kjer so ti postali orodje vladne propagande, poudarjajo v sprejeti resoluciji.

V njej Evropski parlament med drugim poudarja, da so svoboda, pluralnost in neodvisnost medijev ter varnost novinarjev bistvene za pravico do svobode izražanja in obveščanja ter ključnega pomena za demokratično delovanje Evropske unije. Vendar pa je medijske svobode v zadnjih letih vse manj, pandemija novega koronavirusa pa je stanje še poslabšala.

"Brez neodvisnosti medijev ni svobode in brez pluralizma medijev ni demokracije. Mediji bi morali služiti resnici in ne laži. Služiti bi morali volivcem, ne pa tistim, ki so na oblasti, oblast morajo nadzirati. Mediji bi morali zaščititi demokracijo, vendar pa jo lahko tudi uničijo. Zato morajo biti neodvisni," je opozorila poročevalka, poljska poslanka iz vrst EPP Magdalena Adamowicz.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: Shutterstock

Vse več je ustrahovanj z namenom utišanja novinarjev, opozarjajo v resoluciji, kot primere tveganj, ki so jim izpostavljeni preiskovalni novinarji, pa navajajo umor malteške novinarke Daphne Caruana Galizie ter slovaškega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke. Poudarjajo, da so še zlasti ranljive novinarke, ki bi jih bilo treba dodatno zaščititi.

Pluralnost je ogrožena, ko je lastništvo medijev v rokah majhnega števila ljudi. To otežuje tudi omejevanje širjenja dezinformacij. Od držav članic zato zahtevajo, naj preprečijo prekomerno koncentracijo lastništva in zagotovijo preglednost. Kritični so do prekomernega vmešavanja države v javno oglaševanje in odločno poudarjajo, da se sredstev unije ne sme porabljati za politično propagando in medije pod vladnim nadzorom.

Evropsko komisijo evroposlanci pozivajo, naj za vsako državo članico oceni, kako pregledno je lastništvo medijev. V svojo letno oceno o stanju pravne države naj vključi tudi poročilo o zasebnem in državnem vmešavanju v medije v državah članicah. Parlament vztraja, da bi bilo treba poskuse ogrožanja medijske svobode in pluralnosti obravnavati kot hudo in sistematično zlorabo pooblastil, ki je v nasprotju s temeljnimi vrednotami Evropske unije.

Poslanci pozivajo tudi k bolj zanesljivemu pravnemu okviru za preprečevanje vse pogostejšega spletnega sovražnega govora in spoprijemanje z njim. Želijo si več sodelovanja med spletnimi platformami in organi za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj.

Izražajo tudi zaskrbljenost zaradi tujega vmešavanja v demokratične procese, katerega cilj je polarizirati in izničiti pluralnost. Opozarjajo tudi, da ima lahko prirejanje informacij v zvezi s pandemijo koronavirusa škodljive posledice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (309)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dark Knight
26. 11. 2020 14.09
-1
Naj pogledajo v naši državici, kjer obvezno plačljivi javni mediji propagira in navija izključno za eno stran.
Saloreich
26. 11. 2020 11.12
-1
Pri nas pa je javni medij propagandno orodje opozicije. 😂
riss
25. 11. 2020 21.57
+0
Muca, ki grize: v Sloveniji ni tako, kot drugje, ker ni bilo lustracije komunizma , so ti komunisti ostali v vseh porah naše države, tudi v medijih, zato so na strani levičarjev in če bi bili sedaj levičarji še na oblasti, potem pa preostali naši poslanci v EU, ne bi podprli resolucije, da so mediji orodje vladne propagande. Ljudmila Novak ni več mirodajna, ker ne mara JJ, zato glasuje proti tudi svojemu razumu. Ampak to je zadeva NSi, pomeni, da se ji s tem mandatom izteka politična kariera.
srebrnibreg
26. 11. 2020 09.13
+0
Svečko, če bi bila lustracija vi sds sektaši ne bi imeli pokvarjenega lažnivega vodjo in svojega idola iz Grasuplja.
Dark Knight
26. 11. 2020 14.10
+0
Svečko?? Si pozabil nick v "piljan" spremeniti?? :)
Zmaga Ukrajini ...
25. 11. 2020 21.57
+0
Neodvisni in kritični mediji so nujni, da sploh funkcionira demokracija. Brez tega ni demokracije. Mediji, ki si ne upajo kritizirati oblast, sploh ne opravljajo svoje vloge. Kot je v članku že omenjeno - morajo biti mediji v službi LJUDSTVA in ne POLITIKE. Npr. NoraTV je tipičen primer odsotnosti vsakršne novinarske etike in profesionalnosti in je navadno politično in strankarsko trobilo. Odsotnost neodvisnih in profesionalnih medijev vodi v diktaturo. Seveda si arestant prav tega vroče želi.
srebrnibreg
25. 11. 2020 21.55
+2
In kdo je iz Slovenije bil proti ter zakaj? Seveda kdo drugi kot janšista Romana in Milan. En velik dokaz, da njun vodja počne ravno to kar omenjajo v tej resoluciji.
Castrum
26. 11. 2020 08.28
+2
Tisti, ki razumemo kaj preberemo seveda vidimo, da iz Slovenije ni bil nihče proti!
srebrnibreg
26. 11. 2020 09.22
-3
Farbaj ti koga drugega ne mene. Tisti kateri so bili za so dvignili roko. Ne opravičuj in se ne delaj finega ter poštenega, ker si in ste svetlobna leta od tega.
Castrum
26. 11. 2020 10.08
+0
@kljukec, kaj od napisanega "razen Romane Tomc in Milana Zvera (oba EPP/SDS), ki sta se vzdržala."....tebi intelektualcu ni razumljivo?:)))))))
riss
25. 11. 2020 21.51
+0
Evropski poslanci so zaskrbljeni zlasti zaradi položaja javnih medijev v nekaterih državah članicah, kjer so ti postali orodje vladne propagande, poudarjajo v sprejeti resoluciji. HAHAHA, v Sloveniji so mediji sedaj v rokah opozicije in orodje protivladne propagande. TO JE IZKLJUČNA RESNICA. Zato je razumljivo, da sta se poslanca EU iz vladajoče stranke SDS vzdržala pri glasovanju. Slovenija je v tem unikum v EU. Mediji pa ves čas v rokah levičarjev kontinuitete komunizma. Mogoče to ni res?
MucaNeGrize
25. 11. 2020 21.33
-5
Evropski parlament zaskrbljen zaradi položaja javnih medijev. V Sloveniji bi morali biti še bolj zaskrbljeni , ker imamo v evropskem parlamentu ljudi , kot sta janševca zver , tomc , ki nista podprla resolucije .
MucaNeGrize
25. 11. 2020 21.31
-2
Zakaj konkretno se janševca tomc in zver ne strinjata z resolucijo , ki jo je podprlo 90 % evropskih poslancev ? Česa ju je strah ? Imata delež v noratv , tako kot gorenak , hojs , irglova ..etc ?
Centenario
25. 11. 2020 21.30
+1
Tadicionalni mediji bodo v prihodnosti vedno manj zanimivi. Verjetno bo zato še večja polarizacija medijev, ne pa pluralnost. Nova tehnologija pa bo prinesla še lažji dostop do direktnih informacij in izbirne selekcije informacij na osebni ravni. A bo to pravi ključ do objektivnih resnic bomo videli.
Zmaga Ukrajini ...
25. 11. 2020 21.38
-3
Seveda se mediji spreminjajo. Natančneje - tehnologija se spreminja. In to, kar imamo danes, je v resnici problem zato, ker je pomanjkljiv nadzor. Šele v zadnjem času je npr. Twitter začel lepiti oznake o "nepreverjenih informacijah", ali izbrisal sovražne vsebine,... vendar pa vseeno marsikaj pride skozi te filtre, tudi razna gibanja ljubiteljev teorij zarot, itd. Zato je nujno potrebno, da imamo vsaj en državni medij, ki mora zastopati čim več, če že ne vseh področij, poročati uravnoteženo in objavljati preverjene informacije. Za vse ostalo pa mora človek preprosto biti toliko razgledan in zrel, da mu je jasno, da marsikaj na družbenih omrežjih ni ravno suho zlato. In prav ta nadzor nad širjenjem takšnih nebuloz je nevaren. Dokaz je noraTV. Poglej kako so tukajšnji troli prav zaradi NoreTV popolnoma "skrenjeni"🤣
Zmaga Ukrajini ...
25. 11. 2020 21.40
-2
Ah,... popravek - nevarna je ODSOTNOST nadzora in ne nadzor sam.
Centenario
25. 11. 2020 21.49
+1
V visoko razviti demokraciji, ki jo bo prinesla nova tehnologija bo vsak spremljal kar bo hotel na enostavno dostopne načine do svojih idolov ali preferenc, to bo verjetno prihodnost.
Zmaga Ukrajini ...
25. 11. 2020 21.59
-2
Yap,... problem so algoritmi, ki ljudem PRAVILOMA ponujajo vsebine, za katere je verjetneje, da jih bo bral, ipd.
Zmaga Ukrajini ...
25. 11. 2020 21.59
-1
Zato je potreben nadzor, ki se ga trudi doseči EK.
Realni
25. 11. 2020 21.24
+1
Ja, se absolutno strinjam. Rtv, pop, vecer, delo, mladina itd., boste morali nehat vsak dan hvalit jj in njegovo vlado.
NPCL
25. 11. 2020 21.22
+2
levicharji so zlo 21 st.
MucaNeGrize
25. 11. 2020 21.36
+0
Janševiček kvazi desni - želiš povedati da je v EU parlamentu 90 % levičarjev ? Toliko jih je namreč to resolucijo - podprlo .
MucaNeGrize
25. 11. 2020 21.15
+0
Evropsko komisijo evroposlanci pozivajo, naj za vsako državo članico oceni, kako pregledno je lastništvo medijev. V svojo letno oceno o stanju pravne države naj vključi tudi poročilo o zasebnem in državnem vmešavanju v medije v državah članicah. Parlament vztraja, da bi bilo treba poskuse ogrožanja medijske svobode in pluralnosti obravnavati kot hudo in sistematično zlorabo pooblastil, ki je v nasprotju s temeljnimi vrednotami Evropske unije.
MucaNeGrize
25. 11. 2020 21.17
-1
Sektašem se že tresejo hlačke , zato takšna histerija . Trikotnik klike in rabote orbana iz mađarske preko Slovenije v severno makedonijo so jasne in znane .
DemokracijaMolka
25. 11. 2020 21.22
-2
V glavnem: Sékta ali ločina je druga najmanjša verska organizacija in verska skupina, ki je nastala z odcepitvijo od kake že utrjene verske skupnosti.
MucaNeGrize
25. 11. 2020 21.25
-1
O čem sanjariš , ideološko nemoralni ? "Ta stranka je postala sekta,« pravi nekdanji član SDS Franc Pojbič...
MucaNeGrize
25. 11. 2020 21.10
+2
Dovolj zgovoren podatek , kdo želi enoumje in se ne strinja z resolucijo . Resolucijo je podprlo 553 evroposlancev, 54 jih je bilo proti, 89 pa se jih je vzdržalo. Podprli so jo tudi vsi evropski poslanci iz Slovenije, razen Romane Tomc in Milana Zvera (oba EPP/SDS), ki sta se vzdržala.
resslovenka
25. 11. 2020 21.09
+1
Seveda resolucija zadeva tudi nas. Pa še kako. Vse je dokazljivo, ampak Tomc in Zver, zaprisežena jansista tega ne bosta nikoli priznala. Tako kot, ko koalicija glasuje proti amandmajem opozicije. Ampak glej ga čuda...koalicija, preplonka amandma opozicije, mal besedilo obrne, pa potrdi. 😀 Al pa tko kot tisti "izvirni" Janšev govor, o svetilniku Evrope. Se še spomnite desničarji? Sej ni tolk dolgo tega. 🙄
gremonadesno
25. 11. 2020 20.52
+6
Pri nas mediji organizirajo proteste proti vladi , z svojo naljubso stranko levica .
MucaNeGrize
25. 11. 2020 21.11
-1
Greste v maloro . a zato vaši ne podprejo resolucije ? Zanimivo , ne pa tudi - presenetljivo.
resslovenka
25. 11. 2020 21.14
-2
Tolk traparij kot sem danes slišala pri prenosu seje iz hrama demokracije iz ust SDS poslancev pa še ne. Njihova resnica je edino zveličavna , oni sami so najbolj pametni, vedo vse. Hudič je ko so ljudje tako sami vase zaverovani, da ne vidijo in ne slišijo kakšne traparije kvasijo. Kakšen cvet slovenskih poslancev. 🙄
tutabo
25. 11. 2020 21.30
+0
ma nemoj.. poglej svoje komuniste, ko vceraj nekaj goviri drug dan pa se spreneveda , da nic ne ve... a to pa je ok? luzerji
Defragment
25. 11. 2020 20.51
+7
Medij katerega nališpani napovedovalci dajejo ob podajanju novic lastne komentarje in gestikulirajo, vsekakor NISO profesionalni!
Defragment
25. 11. 2020 20.55
+2
Recimo Muhič zelo rad nekaj cmoka zraven.....ko je nekaj kar je v nasprotju z njegovimi osebnimi nazori.
Zmaga Ukrajini ...
25. 11. 2020 21.21
-3
Torej bi se temu lahko reklo "ideološko cmokanje",... ali pa "pristransko cmokanje". Mimogrede, 24ur je komercialka,... zato pač lahko počnejo kar pač počno. Tudi mene včasih kaj zmoti,... pa prešaltam, grem drugam, ali pa preprosto "pozabim" in si mislim svoje. "Nališpani" pa morajo biti. Red je red! A bi morali eno Marjanco Scheicher gledat, po tvojem?
Defragment
25. 11. 2020 21.23
+0
Zmaga Ukrajini ...
25. 11. 2020 21.51
-2
Joj, kako sem žalostna🤭. Mi je pa zelo zanimivo koliko mazohistov je med svečkarji - neznansko trpite in kritizirate prav te medije, ki vam gredo najbolj na živce. V čem je problem, da se ne osredotočite na svoj medij. Ste redka politična opcija, ki ima nekaj popolnoma svojih medijev. Je temu kriva patologija?
Netajkun
25. 11. 2020 20.51
+6
Edini novinar , ki so ga pri nas resno napadli . . . je bil Petek . Večina zdajšnjih progresivnih " napadancev " si je sama narisala tarčo na hrbtu , pa na njihovo žalost še pljune nihče vanjo .
Defragment
25. 11. 2020 20.57
+6
Najhuje je pa to, da VSI vedo kdo ga je dal nabunkat! To pa pove vse še o našem sodnem sistemu.
gremonadesno
25. 11. 2020 20.49
+7
Tej mediji bi nam nafuralii potencijalnih teroristov na tisoce , migrate za katere nimajo pojma kaj so poceli v svojih drzavah zagovarjajo bolj kot slovenske delavce .
Razumnež
25. 11. 2020 20.48
+9
Tudi v Sloveniji smo lahko zaskrbjeni glede nepristranskega poročanja.
piljan
25. 11. 2020 20.55
+0
Zmaga Ukrajini ...
25. 11. 2020 21.17
-1
Treba je poročat tako, da je všečno arestantu, ... in nič drugače🤣. Edino takšno poročanje je "pravo".
TikTak
25. 11. 2020 20.46
+11
Prihajamo do točke, ko bo tako levim kot desnim jasno, da drug drugega pač ne bodo mogli izbrisat in da bo ali potrebno medsebojno spoštovanje ali pa celo sodelovanje.