Tujina

EU bo beloruskim letalskim družbam onemogočila dostop do letališč

Minsk / Bruselj, 24. 05. 2021 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
127

Voditelji članic EU so v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev beloruskega novinarja Romana Protaseviča. Charles Michel je dogodek označil za mednarodni škandal. Da dogodek predstavlja državni terorizem, pa je dejal slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prebilic o incidentu z letalom Raynaira
    03:36
    Iz 24UR ZVEČER: Prebilic o incidentu z letalom Raynaira
  • Iz 24UR ZVEČER: Prizemljitev letala pod pretvezo bombe
    03:40
    Iz 24UR ZVEČER: Prizemljitev letala pod pretvezo bombe
  • Iz 24UR: Odzivi na prizemljitev letala
    02:20
    Iz 24UR: Odzivi na prizemljitev letala
  • Iz SVETA: Logar o dogodku v Minsku
    04:48
    Iz SVETA: Logar o dogodku v Minsku

"To je dogodek, ki po mojem mnenju predstavlja državni terorizem. Gre za tako močan korak v popolnoma 'noro' smer, zato je treba poudariti, da so Evropska unija, njene države članice in demokratični svet javno in glasno nemudoma obsodili tovrstno dejanje," je za 24UR dejal minister za zunanje zadeve Anže Logar in dodal, da čemu takšnemu še ni bil priča. 

Dodal je, da gre za dogodek, ki krši vse mednarodne uzance, na katerih deluje sodobni svet. "Najhuje je to, da je šlo za interni let v schengenskem prostoru, kjer je tretja država ugrabila letalo," je dejal Logar in poudaril, da sankcije morajo biti in da je treba razmisliti o zaprtju letalskega prometa nad Belorusijo in onemogočiti pristanke beloruskih letal. "Celotna mednarodna skupnost mora povedati, da tovrstnih dejanj ne bomo tolerirali," je pripomnil.

V začetku maja je Logar na neformalnih delovnih pogovorih sprejel belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko. "Tihanovsko so uvrstili na seznam teroristov," je pojasnil Logar, ki je z njo govoril na štiri oči. Dejal je, da je Tihanovsko strah, saj spremljajo vsak njen gib in trgujejo z informacijami o tem, kjer se giba. "Mednarodna skupnost mora poskrbeti za njeno varnost in varnost vseh, ki si prizadevajo za ohranjanje demokratičnih procesov v Belorusiji," je dejal. 

Poudaril je, da gre za kršitev vseh zakonov in pravic. "Tu moramo narediti stop in klicaj. To je preprosto nesprejemljivo. Če to dovolimo, potem se lahko vam naslednjič iz kakršnegakoli razloga zgodi podobno," je dejal.

Letalski potniki
Letalski potniki FOTO: Shutterstock

Voditelji so v ponedeljek na vrhu med drugim pozvali k sprejetju potrebnih ukrepov za uvedbo prepovedi preletov zračnega prostora Evropske unije za beloruske letalske družbe in za preprečitev dostopa do letališč v uniji, piše v sklepih, ki so jih sprejeli ob koncu razprave o Belorusiji. Podrobnosti naj bi v prihodnjih dneh dorekli na ministrski ravni.

Napovedali so tudi razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb v Belorusiji, ki bi jih lahko doletele sankcije. Poleg tega naj bi pripravili dodatne ciljne gospodarske sankcije proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki naj jih visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in Evropska komisija predstavita čim prej, so še pozvali.

Vrh je tudi ostro obsodil nedeljsko preusmeritev letala družbe Ryanair v Minsk ter aretacijo Protaseviča in njegove partnerke Sofie Sapega. Pozvali so k njuni takojšnji izpustitvi. Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO) pa so pozvali, naj nemudoma razišče dogodek.

Tuji mediji so v ponedeljek poročali, da naj bi imel opozicijski novinar težave s srcem, proti večeru pa je po spletu zaokrožil videoposnetek, v katerem novinar pove, da je v zaporu in da z njim lepo ravnajo. Kot kaže, naj bi tudi priznal zločine, ki mu jih očitajo beloruske oblasti. Za zdaj še ni jasno, če je govoril resnico, ali je bil v "izpoved" prisiljen in so mu oblasti narekovale, kaj naj reče. Aktivisti so prepričani, da je bil v priznanje zločinov prisiljen, njegova družina pa se boji, da so ga po aretaciji tudi mučili, poroča BBC.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je dogodek označil za mednarodni škandal. Življenja evropskih civilistov so bila ogrožena. "To je grožnja mednarodni varnosti in civilnemu letalstvu," je glede dogodka še dejal Michel in dodal, da je potreben odločen odziv EU.

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen gre za "skrajno nesprejemljivo ugrabitev Ryanairovega letala". 

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila kritična od ravnanja beloruskih oblasti, ki da je "brez primere". Po njenih besedah je šlo za "prisilen pristanek" letala, in vse druge razlage glede pristanka Ryanairovega letala v Belorusiji so "povsem neverodostojne". Pozvala je k takojšnji izpustitvi Protaseviča in njegove partnerke. Zavzela se je tudi za mednarodno preiskavo dogodka.

K takojšnji mednarodni preiskavi dogodka in izpustitvi vseh pridržanih je pozval tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Naš odgovor mora biti močan, takojšen in enoten. Evropska unija mora ukrepati brez obotavljanja in kaznovati odgovorne," je dejal v svojem govoru ob začetku zasedanja.

EU je zaradi nasilnega zatrtja protestov in represije nad prebivalstvom nazadnje lani decembra sprejela nov, že tretji krog sankcij proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Sankcije vključujejo prepoved potovanj v unijo in zamrznitev premoženja. Na seznamu je več kot 80 posameznikov, tudi Lukašenko, ter več podjetij in institucij.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je dogodek primerjal z dejanjem državnega terorizma proti evropski skupnosti. "Čas govorjenja in izjav je mimo, potrebujemo jasna dejanja, da bi spremenili način obnašanja tega zelo nevarnega režima," je bil oster. Med možnimi ukrepi je omenil zaprtje evropskega zračnega prostora za beloruske letalske družbe, razglasitev beloruskega zračnega prostora kot nevarnega za civilno letalstvo in razširitev sankcij proti režimu predsednika Aleksandra Lukašenka.

Slovenski premier Janez Janša ob prihodu na vrh EU ni dajal izjav. Je pa že pred tem obsodil incident in podprl nove sankcije. Kot je zapisal med drugim na Twitterju, morajo sankcije vključevati vse, kar Lukašenkov režim uporablja za svojo legitimacijo, vključno s športnimi dogodki. Zraven je objavil tudi fotografijo rokovanja Lukašenka s predsednikom evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom.

"Litovska vlada se je odločila, da od 25. maja od 3. ure dalje poleti na litovska letališča ali z njih skozi beloruski zračni prostor niso dovoljeni. Naša prioriteta je varnost potnikov," je po Twitterju sporočil Marius Skuodis, tamkajšnji minister za promet.

K ustavitvi letov nad beloruskim zračnim prostorom pozivajo tudi evropski poslanci

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta iz različnih političnih skupin, sicer članice in člani Delovne skupine za medije Evropskega parlamenta, med katerimi je tudi evropska poslanka Irena Joveva, so Evropski svet in Evropsko komisijo pozvali k odločnemu ukrepanju proti beloruskemu režimu. V pismu pozivajo k ustavitvi letov skozi beloruski zračni prostor, ustavitvi vseh zračnih povezav med Evropsko unijo in Belorusijo ter začetku celovite preiskave kršitve mednarodnih letalskih pravil.

Poziv so zapisali v ostro oblikovanem pismu, ki ga je sestavila Delovna skupina za medije Evropskega parlamenta. "Kar se je zgodilo včeraj, je nezaslišano. Današnji Evropski svet bi moral konkretno ukrepati proti nelegitimnemu režimu Aleksandra Lukašenka," so zapisali evropski poslanci. "To dejanje terorizma, ki ga financira država, je surovo napadlo Evropsko unijo in ogrozilo varnost potnikov in posadke. Na to se je treba odzvati z močnim in enotnim evropskim pristopom," so še zapisali. Člani Delovne skupine za medije Evropskega parlamenta vztrajajo pri razširjenih sankcijah proti Lukašenku osebno in vsem, ki so odgovorni za ta dejanja.

"Beloruska predsedniška tiskovna služba je potrdila, da je Aleksander Lukašenko osebno zahteval uporabo vojaškega bojnega letala MiG-29 beloruske vojske za prisilno spremstvo potniškega letala s 171 sedeži, registriranega v EU, proti letališču v Minsku. Ukrep je bil sprejet na podlagi lažne varnostne zahteve, ki je ogrozila življenja vseh potnikov na letalu. Uporaba takšnih nevarnih zastraševalnih metod začasnega pridržanja potnikov in posadke na beloruskem ozemlju ter nasilna ugrabitev in aretacija gospoda Protaseviča in njegove partnerice je popolnoma nesprejemljiva," so zapisali.

"Glede na neprimerljivo in neznosno uporabo sile beloruskega režima menimo, da beloruskega zračnega prostora ni več mogoče šteti za varnega za nobeno potniško letalo, registrirano v EU," so še dodali in pozvali k takojšnji prekinitvi letov skozi beloruski zračni prostor, prekinitvi vseh zračnih povezav med EU in Belorusijo in takojšnjemu zaprtju zračnega prostora EU za vsa registrirana beloruska letala. Pozvali so še, naj Mednarodna uprava za civilno letalstvo Belorusiji prekine članstvo.

K izpustitvi vseh pridržanih pozvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo

K izpustitvi vseh potnikov in neodvisni mednarodni preiskavi je že včeraj pozvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

"Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor obsoja ravnanje beloruskih oblasti in se zavzema za neodvisno preiskavo dogodka," je glede nedeljskega dogajanja zapisal Pahor. 

Premier Janez Janša je incident obsodil že v nedeljo. Danes pa je podprl predlog poljskega premierja Mateusza Morawickega za razširitev dnevnega reda današnjega zasedanja voditeljev EU v Bruslju z razpravo o takojšnjih sankcijah proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. "Sankcije morajo vključevati vse, kar Lukašenkov režim uporablja za svojo legitimacijo. Tudi športne dogodke," je zapisal slovenski premier.

"Mednarodna skupnost že od lanskega avgusta spremlja nedopustna dejanja beloruskih oblasti in represivnih organov, ki vztrajno zatirajo ne le medijsko svobodo, ampak tudi temeljne človekove pravice državljanov Belorusije. Pričakujemo, da bo Evropska unija končno resno vzela številne pozive k ukrepanju proti represivnemu režimu Lukašenka ter se na nedopustno preusmeritev letala in politično motivirane aretacije odzvala z odločnimi in konkretnimi ukrepi, ne le načelnimi obsodbami," so zapisali v DNS.

Tudi v Društvu novinarjev Slovenije nedopustna dejanja beloruskega režima najostreje obsojajo in zahtevajo takojšnjo izpustitev aretiranega blogerja, študentke ter 28 drugih novinarjev in medijskih delavcev, ki so trenutno pridržani v Belorusiji. V Evropski zvezi novinarjev so v izjavi opozorili, da se je v nekaj dneh število novinarjev za zapahi skoraj podvojilo, kar kaže, da se represija v državi le še stopnjuje. 

EU na pogovor poklicala beloruskega veleposlanika

Iz Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS) so sporočili, da je generalni sekretar EEAS Stefano Sannino na zahtevo visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella na pogovor poklical beloruskega veleposlanika pri EU Aleksandra Mihneviča. V pogovoru je obsodil "nesprejemljiv korak beloruskih oblasti, ki so civilno letalo prisilile v zasilni pristanek v Minsku in pridržale potnika Romana Protaseviča, neodvisnega beloruskega novinarja in aktivista," so zapisali.

"Veleposlanik Mihnevič je bil obveščen, da institucije in članice EU odločno obsojajo prisilno dejanje, s katerim so beloruske oblasti ogrozile varnost potnikov in posadke," so pojasnili na EEAS. Sannino je veleposlanika seznanil s stališčem EU, da to dejanje beloruskih oblasti predstavlja nov poskus utišanja vseh opozicijskih glasov v državi. Zahteval je tudi takojšnjo izpustitev Protaseviča.

Dodali so, da bodo o tem incidentu razpravljali voditelji EU na vrhu v Bruslju. "EU bo preučila posledice teh dejanj, vključno z morebitnimi ukrepi proti odgovornim," so še navedli v evropski službi. Mihneviča, ki je tudi beloruski veleposlanik v Belgiji, je na pogovor poklicalo tudi belgijsko zunanje ministrstvo.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: Dreamstime

Za tovrsten ukrep so se odločili tudi na Češkem. Tamkajšnje zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo beloruskega veleposlanika v Pragi. Tiskovna predstavnica češkega ministrstva je opozorila, da takšna kršitev mednarodnega prava ne more biti brez odgovora.

Zaradi dogodka so beloruskega veleposlanika na pogovor poklicali tudi v Nemčiji in Združenem kraljestvu. "Pojasnila beloruske vlade o prisilnem pristanku Ryanairovega letala v Minsku so absurdna in niso verodostojna," je sporočil nemški zunanji minister Heiko Maas. "Potrebujemo jasno sliko, kaj se je v resnici zgodilo na krovu in na terenu," je dodal in dejal, da nocoj na njegovem ministrstvu pričakujejo veleposlanika Denisa Sidorenka.

Maas je dejal, da Berlin pričakuje tudi jasno informacijo "glede dobrega počutja" pridržanega novinarja Romana Protaseviča in njegove partnerice, ter dodal, da je treba oba "nemudoma izpustiti".

Britanski zunanji minister Dominic Raab pa je incident označil za "obsojanja vreden" in "očitno kršitev mednarodnega prava". Kot je dodal, London razmišlja o nadaljnjih sankcijah in "raziskuje vse potencialne mednarodne možnosti".

V torek pa bodo o incidentu razpravljali tudi veleposlaniki članic Nata. "Zaveznice se posvetujejo o prisilnem pristanku Ryanairovega letala v Belorusiji, veleposlaniki bodo o tem govorili v torek," je potrdil uradnik Nata.

Več članic zavezništva je že obsodilo nedeljski incident, ko so beloruske oblasti prisilno preusmerile Ryanairovo potniško letalo in aretirale opozicijskega novinarja Protaseviča. "To je resen in nevaren incident, ki zahteva mednarodno preiskavo," pa je na Twitterju zapisal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Blinken zahteval takojšnjo izpustitev opozicijskega novinarja

Obsodbam dogodka so se pridružile tudi ZDA. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je zahteval takojšnjo izpustitev 26-letnega beloruskega novinarja, ki sicer živi na Poljskem. "To šokantno dejanje, ki ga je izvedel Lukašenkov režim, je ogrozilo življenja več kot 120 potnikov, vključno z ameriškimi državljani," je dodal. "Prva poročila, ki kažejo na vpletenost beloruskih varnostnih služb in uporabo beloruskih vojaških letal za spremljanje letala, so zelo skrb vzbujajoča in zahtevajo celovito preiskavo," je pozval Blinken.

ICAO, ki deluje pod okriljem Združenih narodov, je sporočila, da bi lahko bil prisilni pristanek "v nasprotju s čikaško konvencijo", ki ščiti suverenost zračnih prostorov držav.

Litva, kjer je letalo iz Aten pristalo v nedeljo zvečer, je medtem sprožila svojo preliminarno preiskavo, so sporočili iz urada litovskega generalnega tožilca. Tamkajšnja policija bo med drugim zaslišala potnike in člane posadke letala. "Pričakujemo, da bodo sodelovali z organi pregona in našim policistom povedali vse informacije, ki jih imajo," je po srečanju s potniki na letališču v Vilni povedala litovska premierka Ingrida Šimonyte.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markospenca
25. 05. 2021 10.12
+1
Me zelo zanima kako bo hitro se lahko EU uresničijo deklarativni dogovori o sankcijah.
Ate_ist
25. 05. 2021 08.11
+1
dragi evropejci se niste malo zaleteli? po zvočnih zapisih je jasno, da sta se pilota sama odločila pristati v minsku! niti pikice podobnosti z letalom (pozor) PREDSEDNIKA moralesa.
zelo star kavkaški ov?ar
25. 05. 2021 08.01
-3
SD in Levica brez zaskrbljenih komentarjev, ce bi to naredil Orban, bi bila ga. Fajon hudo zaskrbljena, kako da se tokrat ne oglasi s svojo zaskrbljenostjo?
bohinj je zakon
24. 05. 2021 21.58
+0
Evropa uživa v tem, da zdisciplinira neposlušne. Žal smo zraven.
SnowmanR
24. 05. 2021 21.52
+2
Konec Evrope kot jo poznamo, propad dolarja in umetno oplojevanje evrovalute je znak da Zahod ne more dosegat uspešnosti vzhoda, Kitajci in Rusi so naslednji vladarji sveta. USA ne more skriti vseh klošarjev, kriminalcev, zapornikov in narkomanov, enako velja za EU...
rjurij
25. 05. 2021 08.48
-1
Pepe Bolcev
24. 05. 2021 21.50
+2
Ko bo Pacient tudi pri nas razglasil vojno nas cakajo podobni ukrepi. Verjetno se hujsi.
SnowmanR
24. 05. 2021 21.49
+1
Evropa propada, dvojna merila bodo uničila Evropo, saj ima palca dva konca...
rekapaka
24. 05. 2021 21.32
+5
Kakšne sankcije so dobili Saudijci, ki so razkosali novinarja Jamal Khashoggija. Protasevič je vsaj živ. Dvojna merila!
mediji so teoretiki zarote
24. 05. 2021 21.26
+5
TE LOPOVSKE POSLANCE POLOVIT, RUBIT NJIH IN BLIZNJE, DOSMRTNO ZAPRET, ENAKO VELJA Z DOSEDANJO LEVO DESNO POLITIKO Z PRISESKI V SLOVENIJI
SFRJJNA
24. 05. 2021 21.18
-5
Ne mešajte JJ v Lukašenka, komunistični tifligerji. Lukašenko je veliki prijatelj levice, Karla Erjavca, Fajonke,...verjetno mu Luka leze v ritko!
lnterReflections
24. 05. 2021 21.22
+7
Oba je ustvarila partija, oba se delata, da verjameta v Boga. No Lukašenko je vsaj iskren, on je zase rekel, da je pravoslavni ateist. Edina razlika med njima je, da je Lukašenko dosmrtni vodja Belorusije, IJJ pa zgolj dosmrtni vodja stranke SDS. Lukašenko je uresničil to, o čemer IJJ sanja celo življenje.
SnowmanR
24. 05. 2021 21.49
+1
bema1201
24. 05. 2021 21.17
-3
Nikjer pa nič kako je dve leti nazaj Čeferin bil navdušen nad Lukašenkom in njegovim prispevkom k razvoju športa v Belorusiji.
kamu
24. 05. 2021 21.42
+3
Čeferin je bil v Belorusiji zaradi organizacije evropskega superpokala leta 2019, ki ga potem niti ni bilo v Belorusiji. Janšev vzornik, podpornik in finančnik Viktor Orban je bil pri Lukašenku lani poleti v času ko so v Belorusiji že bili protesti proti vladi in je pozneje po EU moledoval za ukinitev sankcij Belorusiji. Res čudno, da janšisti o tem nič ne napišete.
Nimasmisla
24. 05. 2021 20.57
+1
lnterReflections
24. 05. 2021 20.51
+4
To se ne bo zgodilo, saj je Lukašenko vzornik našega IJJ. Ustvarila ga je partija, zase je izjavil, da je pravoslavni ateist. To pa pomeni, da se mora delati, da verjame v Boga. On je isti kot naš IJJ, le s to razliko, da ima to smolo, da je lahko samo dosmrtni vodja stranke SDS, ne pa Slovenije.
schrodingerScat
24. 05. 2021 20.44
+4
Polovica komentatorjev je whatabout ovc. Lepo obsodite tale drzavni terorizem, assangu in snowdnu se pa posvetite na novicah o njima. Pretezko? Ko politicna zaslepljenost omraci um.
Obi-van-Kenobi
24. 05. 2021 20.42
+2
V Belorusiji imajo red in disciplino zato pa EU ne paše. Tam lahk kolesarji samo sanjajo...
Prototip
24. 05. 2021 20.40
+4
Lukašenko Al pa janšari.. nobene razlike, samo še streljat nas začnejo... ☢️
madras
24. 05. 2021 20.38
+4
Komunjar janšari danes napovedal državljansko vojno v Sloveniji ki jo bo sprožil,koga briga belorusija.
Rene Jelinčič
24. 05. 2021 20.38
+4
Kaj se zgražajo HINAVCI,sami so enako naredili leta 2013,ko so Austrijski lovci Tayfun prisilili letalo predsednika Bolivije in je moral prisilno pristati na Dunaju kjer so ga zadrževali 13 ur.
schrodingerScat
24. 05. 2021 20.47
+1
Yes yes Rene, ce je Maduro moral tankat drag kerozin na Dunaju, je pravilno, da ugrabijo letalo privat kompanije s 100 nedolznimi potniki, kar s pomocjo vojske in obvescevcev. What about...
Gepard007
24. 05. 2021 21.54
+0
Ate_ist
25. 05. 2021 08.17
gepard; naciku grozi 12 do 15 let diete in družba tistih, ki jih je sam poslal v zapor
Slovenecsem
24. 05. 2021 20.32
-1
Lukašenko pa Čeferin to je kombinacija, oba diktatorja.
madras
24. 05. 2021 20.35
+6
Čeferin je šef UEFE,janšari pa komunjara kot lukašenko
FC Chelsea2
24. 05. 2021 20.31
+1
Naše opozicije to še vedno ne gane. Oni bolj mislijo na naše mučenike novinarje
madras
24. 05. 2021 20.34
+2
Milijon ubitih v Iraku,Siriji,Afganistanu....te kaj ganejo svečko?

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.