Tujina

Evropski poslanci v luči ruske agresije za usklajene ukrepe proti tujemu vmešavanju

Strasbourg, 08. 03. 2022 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EU potrebuje usklajeno strategijo in postopek sankcij za boj proti tujemu vmešavanju in dezinformacijskim kampanjam, so se v luči ruske agresije na Ukrajino v Strasbourgu zavzeli evropski poslanci. Zunanje vmešavanje je del ruske propagande in sestavni del te agresije, je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Skupni imenovalec obeh največjih kriz, s katerima se sooča EU, to sta pandemija covida-19 in ruska agresija na Ukrajino, je razširjanje ciljno usmerjenih lažnih informacij, je v razpravi o poročilu posebnega odbora o tujem vmešavanju v demokratične procese v EU na zasedanju Evropskega parlamenta opozorila latvijska poslanka Sandra Kalniete (EPP). Propagandna mašinerija Kremlja je aktivno usmerjena v upravičevanje agresije, Rusi ne dobivajo informacij, kaj se v Ukrajini resnično dogaja – vendar se ta propaganda ni sprožila 24. februarja, ampak deluje že dolgo, je opozorila.

Po njenih besedah si je treba zastaviti vprašanje, kako se je svet sploh znašel na tej točki, in kako preprečiti, da bi se to dogajalo tudi v prihodnje. Z evri smo financirali Putinov vojaški stroj, in če ne bomo prekinili dotoka ruskega plina in nafte v Evropo, "bomo nosili posledice te vojne zaradi naše pohlepnosti in neumnosti", je opozorila.

Josep Borell
Josep Borell FOTO: AP

Ruska agresija je pokazala, da so dezinformacije velika grožnja evropski varnosti, stabilnosti in demokraciji, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ključni del ruske agresije na Ukrajino je tudi po njegovih besedah namreč propagandna mašinerija Kremlja, ki razširja dezinformacije in lažne informacije tudi glede razlogov za invazijo. Ruski državni mediji lažejo o vojaških razmerah in trdijo, da ukrajinske oblasti napadajo lastne državljane. Ne gre samo za vojaški napad, gre tudi, tako Borrell, za bombardiranje in zastrupljanje preko medijev. Informacije so gorivo demokracije, če so sistematično okrnjene in prepojene z lažmi, državljani ne poznajo prave resnice in to vpliva tudi na njihovo odločanje, je ponazoril.

Odziv na agresijo Rusije v Ukrajini je tudi boj proti dezinformacijam. Treba je združiti sile za podporo neodvisnim medijem, je na zasedanju poudarila tudi podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova. Prav neodvisni mediji so namreč ključni steber za delovanje demokracije, je poudarila.

V poročilu posebnega odbora, o katerem bo parlament odločal v sredo, evropski poslanci med drugim izpostavljajo, da bi morala EU imeti določen postopek sankcij, s katerimi bi se borila proti tujemu vmešavanju in dezinformacijskim kampanjam tujih akterjev. Med drugim izražajo zaskrbljenost zaradi vse bolj prefinjene narave tujih poskusov vmešavanja in manipulacije z informacijami, ki jih izvajata pretežno Rusija in Kitajska ter so usmerjeni na vse dele demokratičnega delovanja Evropske unije in njenih držav članic. V poročilu Evropsko komisijo med drugim pozivajo k pripravi strategije in zagotovitvi finančnih sredstev, da bi EU in njene države članice opremili z ustreznimi politikami predvidevanja in odpornosti ter orodji za odvračanje.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gr?arica
09. 03. 2022 13.12
Kje bo vlada dobila 400 miljonov mesecno za begunce. Skozi davke, cene goriva, elektrike, zdravstva ????
gr?arica
09. 03. 2022 13.07
Aja v evropo se lahko vmesavajo samo americani. Lahko je vam pametovati in sprejemati neumnosti ko imaste po 20.000€ vsak mesec v zepu. No verjetno bodo si tile EU posranci kmalu izplacali se kaksne krizne dodatke. Mi pa bomo kmalu posteno to vutili v svojih zepih in na mizah.
Vap0
08. 03. 2022 13.04
+3
Se pravi, proti ameriškem vmešavanju? Pohvalno in skrajni čas!
User768643
08. 03. 2022 13.44
+1
Lahko se seliš v Rusijo, se ti nihče ne bi nikamor vmešaval. Po tvoje.
nikhrast
08. 03. 2022 15.16
-1
Ej, saj smo v NATO paktu, vsi za enega, eden za vse. Ljuba teta, koliko zabitega folka.
gr?arica
09. 03. 2022 13.07
Tudi ti se lahko odselis v ameriki...nihce te ne bo pogresal ko bos tam po smetnjakih brskal
gr?arica
09. 03. 2022 13.11
Nato ima drugo logiko in sicer vsi za enega in ta eden je samo amerika. Tudi sedaj bomo kar lepo vsi v evropi placali za amerisko korist. Obenem bomo energetsko odvisnost od rusije zamenjali za bistveno drazjo odvisnost od amerike. Rusi niso nikoli prekinili digovorjenih kolicin, ameeicani pa se zelo radi posluzujejo izsiljevanja dobav. Odvisni bomo se naprej samo za bistveno vec denarja bomo enega zamenjali za drugega.