Tujina

Evropsko javno tožilstvo imenovalo slovenska delegirana tožilca

Bruselj/Luxembourg, 24. 11. 2021 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z., STA, M.V., M.P.
Komentarji
168

Evropsko javno tožilstvo je v Luksemburgu je imenovalo Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca. Na funkciji bosta prihodnjih pet let tako kot vsi preostali evropski delegirani tožilci, so sporočili. Tožilca sta sporočila, da sta izjemno zadovoljna z odločitvijo tožilstva. Poudarila sta, da se želita ne glede na vse zaplete pri imenovanju osredotočiti predvsem na pregon kriminala na škodo proračuna EU.

"Izjemno sva zadovoljna, da sva bila imenovana za evropska delegirana tožilca za poln mandat petih let in nama je bila s tem dana priložnost sodelovati v tem projektu. Evropskemu javnemu tožilstvu se zahvaljujeva za izkazano zaupanje. Ne glede na vse zaplete pri imenovanju pa se želiva predvsem osredotočiti na nadaljnje delo, to je pregon kriminala na škodo proračuna EU," sta Tanja Frank Eler in Matej Oštir sporočila v skupnem odzivu.

Kolegij EPPO je slovenska evropska delegirana tožilca imenoval za petletni mandat tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce in ne zgolj začasno, kot je najprej sporočila vlada. Na Evropskem javnem tožilstvu (EPPO) so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek.

Odločitev slovenske vlade so označili za korak v pravo smer in izpostavili, da bodo razvoj še naprej pozorno spremljali do uspešnega in zakonitega zaključka postopka.

Evropsko javno tožilstvo je v ponedeljek na Twitterju poudarilo, da nacionalne oblasti kandidate predlagajo, kolegij EPPO pa sprejme odločitev o njihovem imenovanju. "To je bistveno za našo neodvisnost," so zapisali.

Matej Oštir in Tanja Frank Eler
Matej Oštir in Tanja Frank Eler FOTO: POP TV

S potrditvijo zakonitosti imenovanja delegiranih tožilcev je zadovoljen tudi Državnotožilski svet (DTS). Imenovanje Frank Elerjeve in Oštirja so pozdravili ter ob tem dejali, da njuno imenovanje za poln petletni mandat "pomeni potrditev zakonitosti predloga DTS", so sporočili na spletnih straneh. Menijo, da bo z njunim imenovanjem "omogočeno ustrezno delovanje evropskega javnega tožilstva tudi v Republiki Sloveniji".

Premier Janez Janša pa je glede imenovanja dejal, da "se ne dogaja nič, kar ni bilo dogovorjeno". "Če je še kakšna nejasnost, bo v naslednjih mesecih odpravljena," je povedal na novinarski konferenci s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim. Podobno meni tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič, ki je dejal, da si je slovenska stran več čas prizadevala, da se z evropskima delegiranima tožilcema čim hitreje in v polni meri vključi v delo EPPO. "Z današnjo odločitvijo se je to tudi uredilo," je še dejal.

Jourova in Reynders pozdravila imenovanje evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za vrednote in preglednost, Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders sta pozdravila današnje imenovanje Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za evropska delegirana tožilca iz Slovenije.

EU je EPPO, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija.

"Dobre novice, zdaj imamo delegirane tožilce iz vseh sodelujočih držav," je zapisala Jourova, ki je pri tem poobjavila tvit EPPO o imenovanju Frank Elerjeve in Oštirja za evropska delegirana tožilca za poln petletni mandat. Podobno je zapisal evropski komisar za pravosodje Reynders. "Po več pogovorih s slovenskim premierjem Janezom Janšo in ministrom za pravosodje Marjanom Dikaučičem me veseli, da imamo zdaj delegirane tožilce iz vseh držav članic, ki sodelujejo v EPPO," je poudaril.

EU je evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic Unije, tudi Slovenija, ki do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je v zadnjih mesecih večkrat opozorila, da to ovira delovanje tožilstva, spodkopava njegovo učinkovitost pri zaščiti finančnih interesov EU in terja ukrepanje z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Vlada kandidata predlagala začasno

Predlog vlade je sicer govoril o "začasnem" imenovanju, dokler ne bo uspešno končan nacionalni del postopka imenovanja kandidatov. Ker je Slovenija zamujala pri posredovanju predloga kandidatov evropskemu javnemu tožilstvu in ker bi lahko zaradi tega po oceni vlade nastala občutna škoda za državo, je kandidata predlagala začasno.

Vlada je odločitev o začasnosti pojasnila z argumentom, da se je seznanila z dosedanjim postopkom imenovanja in da je ugotovila, da ni bil končan v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, ker da ni bilo vloženo zadostno število kandidatur. DTS naj bi namreč glede na razlago vlade moral za vsako razpisano mesto predlagati najmanj tri kandidate, kar pa so v DTS zavrnili. Tudi pravna stroka je podpirala to stališče, vendar pa je vlada vztrajala pri svojem vse do minulega četrtka, ko se je odločila za "začasno" imenovanje.

Vendar pa je kolegij EPPO slovenska evropska delegirana tožilca imenoval za petletni mandat tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce.

Kandidate za položaje evropskih delegiranih tožilcev sicer predlaga sodelujoča država, ko evropsko javno tožilstvo prejme predlog, pa kandidate interno oceni in nato se kolegij tožilstva odloči, ali jih imenuje ali ne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andro69
03. 12. 2021 10.53
+1
Kake pa face pa to...
Trippin balls
24. 11. 2021 20.51
+6
Dobro so zignorirali pacienta s tem začasnim imenovanjem. Nisem presenečen da ga nihče več ne jemlje resno. Tip enostavno ni dorasel
simeoni
24. 11. 2021 20.43
+4
Še kar ima rdeče ušesa od zaušnice, ki jo je dobil prištinki začasni predsednik .
eliton
24. 11. 2021 19.49
+5
Če bosta delala v korist in spoštovanje delavskega razreda imate vso našo podporo!
srebrnibreg
24. 11. 2021 18.23
+4
Nekdo jih je spet dobil po svoji pokvarjeni surli. Aja...kdo je pa krivec? Kučan, Jenull, Stefanović, Fajon, Mesec, Šarec... ali morda kar partizani?
nalijmo si čistega vina
24. 11. 2021 18.34
+8
Partizani so mu preganjali očeta , ki je bil nepomemben belogardist in konjski tat . Naš Janoš je pa itak maščevalec
piljan
24. 11. 2021 18.12
+10
Svečarija,ne boste vi vseh puš našli,ki jih bo do volitev puklavi gospodar muh zmetal v koruzo.
nalijmo si čistega vina
24. 11. 2021 18.15
+7
Puklavi je škrt - on jih bo preko snežiča prodal skopnemu priatelju dodiku
nalijmo si čistega vina
24. 11. 2021 18.09
+10
naj gredo v arest , ampak ne na študij lumparije kot genialni duo janez-rok . ampak če bo dokazano .rešile se bojo pa milijarde , ki bi jih ta državna mafija pobasala . Sramota . Država Italija se bori proti mafiji . Nam pa mafija vlada . Spreglejte že enkrat . Če je uspelo ESMERALDI ? Če ne gre , vam tudi na Polju pomoči ni
nalijmo si čistega vina
24. 11. 2021 18.08
+5
naj gredo v arest , ampak ne na študij lumparije kot genialni duo janez-rok . ampak če bo dokazano .rešile se bojo pa miljarde , ki bi jih ta državna mafija pobasala . Sramota . Država Italija se bori proti mafiji . Nam pa mafija vlada . Spreglejte že enkrat . Če je uspelo ESMERALDI ? Če ne gre , vam tudi na Polju pomoči ni
srebrnibreg
24. 11. 2021 18.01
+10
Naj se ve koliko v Evropi in Evropi pomeni predsednik Evropske Unije. Manj kot nič.
Rudolf Maister
24. 11. 2021 17.35
-3
kaj se veselite ,sedaj bodo pele Stožice. Jaklič se najbolj veseli, sodijo pa mu za pranje denarja iz EU fondov.Butale press
piljan
24. 11. 2021 18.08
+8
Kradljivec častnih imen,svečar nesrečni,niti toliko malo ne premoreš v glavi,da bi končno dojel,da se nam j za Zokija.To rešilno bilko še otroci ne bi več opurabljali.
User300173
24. 11. 2021 17.33
+15
"PsihoPacient" pravi, da je vse kakor je bilo dogovorjeno, pravosodni "ministrant" pa pohlevno kima. Sprenevedanje leto dni je bilo tudi v dogovoru? Dejstvo je, da se furerju računica ni izšla in je verjetno preklel dan, ko je bil sprejeto, da Slovenija da dva delegirana tožilca za preganjanje talanja EU denarja "po domače" in "najbolj potrebnim". V kolikor ne bi bilo tožilca, ne bi bilo EU denarja. No, to zadnje je bilo dogovorjeno in nič drugega. V nekih državah že tožbe in aretacije zaradi talanja EU denarja "po domače". Upam, da bosta preiskala do zadnjega centa kam denar gre. Janši ni več potrebdo "bedeti" nad porabo EU denarja, bosta to tožilca. Vsekakor ne bosta vsega sama, ampak z ostalimi organi pregona S(D)S policijo in tožilstvom. NPU pa bo preiskovala protestnike in njihovo povezavo z širjenjem virusa. Tudi policija je šla remengo, postali so tisti, kateri veselo mahajo z repkom. Brižna država s temi arestanti in obtoženci, kateri "vodijo" državo. "PsihoPacientu" pobrati potni list in tistim ki mahajo z repkom, dokler so še v Sloveniji.
CIGU MIGU
24. 11. 2021 17.59
+3
primorec,nekateri ki so ,,furešti,,bojo rabili prevod
rogla
24. 11. 2021 17.09
+17
Janša, nič na, in nič v glavi!
CIGU MIGU
24. 11. 2021 17.05
+14
maja meseca 2022 se bo začelo,,popotovanje od triglava v jajce in nazaj,,
RedCell
24. 11. 2021 16.29
+22
Psihota nihce v EU ne jemlje resno in vsi ignorirajo njegove blodnjave poteze.
totinori
24. 11. 2021 16.08
+19
Ne samo da naša ablast do onemoglega nagaja, se spreneveda in postavlja svoja pravila igre, tudi butasti in nevedni so do te mere, da so omenjena imenovali za "določen čas", ker so bili prepričani, da bodo lahko še naprej afne guncali. Iz EU so sporočili, da tam veljajo njihova pravila, tako da se je nekdo pošteno uštel (mogoče pa so komu strli jajca za takšno odločitev ?)
fNovak
24. 11. 2021 16.04
+19
Jajo bravo, še enkrat si dokazal, da si res pacient
CIGU MIGU
24. 11. 2021 17.03
+14
Brakedirt
24. 11. 2021 16.02
+17
svecke so spet zacasno pokadili...
2fast4
24. 11. 2021 15.05
+10
Mešalci megle okoli nas, po domače strokovnjaki po nase, za lepe denarce, kjer se sam ne ve kaj je naredil v 8 urah...
homcan
24. 11. 2021 15.04
-12
zgledata kot na tiralici,ja res zaupanja vredni faci
Maxx365
24. 11. 2021 15.11
+10
Predvsem si zaupanja vreden ti, ki človeka ocenjuješ po faci, LOL.
homcan
24. 11. 2021 15.53
-8
nalijmo si čistega vina
24. 11. 2021 18.18
+4
Apoteka
24. 11. 2021 14.45
+21
Ivanov oči,pokojni babo Rushiti bi v čast tožilcema zamesil odličen burek.
muci007
24. 11. 2021 15.50
-13
Prijazni24, a si to izvedel od Tanje iz CaffeFajon v Tirani? To je gospa milijonarka z bruseljskega parketa, katere pomočnik in tolmač je sestavljal poročilo o vladavini prava in medijev v Sloveniji. Kdo bi si mislil, da je SD polna petokolonašev.
CIGU MIGU
24. 11. 2021 17.13
+9
nalijmo si čistega vina
24. 11. 2021 18.21
+3
JA PRSTNE ODDTISE JE JEMAL FORENZIČNA STROKOVNJAKINJA TOMČEVA . KALJENA IZ NCSI LOS ANGELES NADALJEVANKE