Tujina

Evroskupina o Grčiji, napredku Hrvaške in Bolgarije na poti k evru ter bančni uniji

Bruselj, 17. 06. 2021 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni ministri držav v območju evra bodo v Luksemburgu razpravljali o naslednjem obroku pomoči Grčiji pri zmanjševanju njenega javnega dolga ter o napredku Hrvaške in Bolgarije na poti k prevzemu evra. Evroskupina v razširjeni sestavi vseh finančnih ministrov Unije pa bo pretresla načrt za dokončanje bančne unije.

Evroskupina, ki se je bo udeležil tudi slovenski minister Andrej Šircelj, bo pregledala poročilo v okviru procesa spremljanja položaja Grčije po koncu programa finančne pomoči, ki je po navedbah virov pri EU kljub zahtevnim pandemičnim razmeram pozitivno. Zato je pričakovati podporo naslednjemu transferju pomoči državi v okviru ukrepov za zmanjšanje grškega javnega dolga v vrednosti 748 milijonov evrov.

Denar, evro, EU, splošna
Denar, evro, EU, splošna FOTO: Shutterstock

Finančni ministri držav v območju evra bodo pregledali tudi napredek Hrvaške in Bolgarije v prizadevanjih za prevzem skupne evropske valute. Državi sta že skoraj eno leto v mehanizmu deviznih tečajev ERM II, ki je pomemben korak k prevzemu evra. 

Da lahko država postane članica območja evra, mora biti v ERM II vsaj dve leti. Pričakuje se pozitivna ocena o napredku v prvem letu, a odločitve o njunem vstopu v območje evra bodo sprejemali čez eno leto.

Evroskupina v razširjeni sestavi pa bo razpravljala o delovnem načrtu za dokončanje bančne unije, k čemur so decembra lani pozvali voditelji članic Unije. Ključno je vprašanje skupnih jamstev za bančne vloge. Glavna ovira za dogovor naj bi bila politična. Bližajo se volitve v Nemčiji, za katero je to izjemno občutljivo vprašanje. Če se bodo ministri strinjali, da je dogovor bolje poskusiti doseči kdaj drugič, ko bodo politične razmere ugodnejše, ni pričakovati dolgega sestanka. Če bodo dogovor poskušali doseči sedaj, pa bi se lahko srečanje zavleklo pozno v noč.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
17. 06. 2021 17.16
-1
Kmalu bo Slovenija na tapeti, ko bo Mesec postal novi Cipras.
samuray1
17. 06. 2021 19.23