Gospodarstvo

Evrsko območje v drugem četrtletju po prvi oceni z 0,7-odstotno rastjo

Luxembourg, 29. 07. 2022 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Območje z evrom je v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi s prvim po sezonsko prilagojenih podatkih zabeležilo 0,7-odstotno gospodarsko rast, celotna EU pa 0,6-odstotno, v prvi oceni navaja evropski statistični urad Eurostat. V prvem četrtletju je območje beležilo rast BDP v višini 0,5 odstotka, EU pa 0,6 odstotka.

Na letni ravni so vse države, za katere Eurostat že ima podatke, zabeležile rast BDP.
Na letni ravni so vse države, za katere Eurostat že ima podatke, zabeležile rast BDP. FOTO: AP

Bruto domači proizvod (BDP) se je v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim v evrskem območju in v celotni EU povečal za štiri odstotke. V prvem letošnjem četrtletju se je ta v medletni primerjavi v območju z evrom povečal za 5,4 odstotka, v EU pa za 5,5 odstotka. Eurostat je popravil podatke za prvo četrtletje navzgor.

Med državami, za katere so podatki že na voljo, se je BDP v drugem četrtletju letos v primerjavi s predhodnim četrtletjem najbolj povečal na Švedskem (+ 1,4 odstotka), v Španiji (+ 1,1 odstotka) in Italiji (+ 1 odstotek). Najbolj se je znižal v Latviji (– 1,4 odstotka), Litvi (– 0,4 odstotka) in na Portugalskem (– 0,2 odstotka).

Na letni ravni so vse države, za katere Eurostat že ima podatke, zabeležile rast BDP.

Eurostatova objava še ne vključuje podatkov za Slovenijo. Podatke o rasti BDP v drugem letošnjem četrtletju bo republiški statistični urad po napovedih objavil 16. avgusta. Po desezoniranih podatkih, ki se uporabljajo za primerjave v EU, je bila gospodarska rast v Sloveniji v prvem četrtletju na letni ravni 9,6-odstotna, na četrtletni pa 0,8-odstotna.

Nemško gospodarstvo stagniralo

Podatke so objavile nekatere gospodarsko najmočnejše evrske države. Nemško gospodarstvo je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim, ko je beležilo 0,8-odstotno rast, stagniralo. To je pripisati težavam v dobavnih verigah in vplivu rusko-ukrajinske vojne. V drugem četrtletju je BDP v medletni primerjavi zrasel za 1,5 odstotka.

Francija je v drugem letošnjem četrtletju zabeležila 0,5-odstotno gospodarsko rast. Rast je bila večja od pričakovane, poganjal pa jo je predvsem močan izvoz. Francosko gospodarstvo se je medtem v letošnjem prvem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotka. V medletni primerjavi je BDP v drugem četrtletju narasel za 4,2 odstotka.

Italijanski BDP se je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim okrepil za odstotek, v prvem pa se je v primerjavi z zadnjim lanskim povečal za 0,1 odstotka. V letošnjem drugem četrtletju je v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasel za 4,6 odstotka.

V Španiji se je BDP v četrtletni primerjavi okrepil za 1,1 odstotka, medtem ko se je v prvem četrtletju za 0,2 odstotka. V drugem četrtletju so se povečali potrošnja gospodinjstev, investicije v osnovna sredstva ter uvoz in izvoz. V medletni primerjavi je BDP v drugem četrtletju obstal pri 6,3 odstotka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.