Tujina

Fajonova: Edino jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država

Bruselj, 22. 01. 2024 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Izraelskega ministra sem v razpravi pozvala, naj naredijo vse za ustavitev morije v Gazi," je pred zasedanjem zunanjih ministrov v Bruslju dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Poleg tega je jasno povedala, da je edino jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država. Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in več zunanjih ministrov držav članic Unije se je zavzelo za rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. "Kakšne druge rešitve imajo v mislih? Da vsi Palestinci odidejo, da vse pobijejo?"

Tanja Fajon v Izraelu
Tanja Fajon v Izraelu FOTO: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Edino jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država, je zunanja ministrica Tanja Fajon povedala na današnjem zasedanju zunanjih ministrov, na katerem se jim je pridružil tudi vodja izraelske diplomacije Izrael Kac.

"Kar se dogaja v Gazi, je test za našo kolektivno humanost. Izraelskega ministra sem v razpravi pozvala, naj naredijo vse za ustavitev morije v Gazi," je povedala v izjavi med zasedanjem. To po njenem mnenju pomeni kršenje mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic.

"Zato sem pozvala, da je nujno takojšnje premirje in zelo resen, verodostojen pogovor, kako naprej z mirovnim načrtom, mirovno konferenco, ki bo zagotovila tako varnost Izraelcev kot Palestincev z rešitvijo dveh držav," je dejala Fajonova. V razpravi s Kacem je tudi jasno povedala, da je edino jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država.

Poudarila je, da kljub trenutnemu zavračanju rešitve dveh držav s strani izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pritisk narašča. 

Ena od tem današnjega zasedanja, na katerem poleg izraelskega ministra sodeluje še več drugih ministrov iz regije, je sicer tudi dogajanje v Rdečem morju, kjer hutiji v znak podpore Palestincem napadajo tovorne ladje.

Fajonova je zagotovila, da je vlada v stiku z Luko Koper, kjer pa za zdaj nimajo težav. Dogajanje spremljajo, je še povedala.

V EU trenutno potekajo pogovori o vzpostavitvi vojaške operacije EU, ki bi zagotavljala svobodo plovbe v Rdečem morju. Po neuradnih informacijah se Slovenija operaciji ne bo pridružila.

'Začeti moramo govoriti bolj konkretno o procesu rešitve dveh držav'

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in več zunanjih ministrov držav članic Unije se je danes ob prihodu na zasedanje v Bruslju zavzelo za rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. Borrell je poudaril, da Izrael miru ne more vzpostaviti zgolj z vojaškimi sredstvi.

"Nehati moramo govoriti o mirovnem procesu, začeti moramo govoriti bolj konkretno o procesu rešitve dveh držav," je ob prihodu na zasedanje v Bruslju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU.

Kot je dejal, je pripravil celovit pristop k temu. Opisan je v delovnem dokumentu, v katerem so opredeljeni praktični koraki za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Dokument po neuradnih informacijah med drugim predvideva čim prejšnjo organizacijo pripravljalne mirovne konference, na kateri bi sodelovali tisti, ki želijo prispevati k miru na Bližnjem vzhodu. Približno sočasno bi organizirali tudi ločeni srečanji z izraelsko in palestinsko stranjo.

Na konferenci naj bi obravnavali prvi osnutek mirovnega načrta, okvirni načrt pa naj bi nato pripravili v enem letu. Pogajanja o dokončni vsebini mirovnega načrta bi prepustili stranema, vpletenima v konflikt.

Glede nasprotovanja izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja oblikovanju palestinske države in s tem rešitvi dveh držav je poudaril, da se zanjo zavzemajo Združeni narodi in celotna mednarodna skupnost.

"Kakšne druge rešitve imajo v mislih? Da vsi Palestinci odidejo, da vse pobijejo?" je vprašal Borrell. "Miru in stabilnosti ni mogoče zgraditi zgolj z vojaškimi sredstvi," je še poudaril.

Pomen vzpostavitve izraelske in palestinske države na Bližnjem vzhodu so ob prihodu v Bruselj poudarjali tudi zunanji ministri članic.

Vodja nemške diplomacije Annalena Baerbock je dejala, da je rešitev dveh držav edina možna rešitev. "Tisti, ki ne želijo niti slišati o tem, niso predstavili še nobene alternative," je povedala.

Da je vzpostavitev dveh držav edini način za trajen mir v regiji, je poudarila tudi belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, katere država trenutno predseduje Svetu EU.

Podobno je menil francoski zunanji minister Stephane Sejourne, ki je Netanjahujeve izjave označil za skrb vzbujajoče. "Treba je vzpostaviti palestinsko državo z varnostnimi zagotovili za vse," je dejal.

Več jih je opozorilo tudi na slabe humanitarne razmere v Gazi, ki jo izraelska vojska silovito obstreljuje vse od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. "Humanitarne razmere ne bi mogle biti slabše," je povedal Borrell. O tem je v nedeljo po telefonu govoril s koordinatorko ZN za humanitarno pomoč za Gazo Sigrid Kaag, ki bo razmere v Gazi danes predstavila tudi na zasedanju v Bruslju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S56EM
24. 01. 2024 10.24
Palestinska država. Neizvedljivo, pa niti Palestinci je nočejo.
sabro4
23. 01. 2024 13.25
samo da ne bo kakšnih sankcij za ubožce IzraHELLce
Wolfman
23. 01. 2024 13.15
+1
Tudi Benjamin je rekel, da se ne bo pogajal s teroristi in že se mora, drugače mu že huda prede doma! Svojci talcev vztrajajo in vzklikajo svašta pred njegovim lastnim domom!
oježeš
23. 01. 2024 10.26
Pustite ta trenutek tujino in najprej uredite razmere v Sloveniji. Bomo imeli državljani več od tega, pa še manj denarja se bo zapravilo. Potovali naokoli po tujini boste lahko takrat, ko boste nam zagotovili nekaj več perspektive za bodočnost. Pa tistih nekaj zdraharjev iz politike vrzite ven, da bodo ostali lažje zadihali in se bolj zavedali, da se gre za Slovenijo in Slovence ter Slovenke. Ker kar najmanj potrebujemo pri nas so zdraharji, kje so ti pa vsi vemo razen peščice njihovih podpornikov.
mali.mato
23. 01. 2024 09.19
+2
Upam, da vlada čimprej pade in nam Fajonka ne bo več delala sramote po svetu.
oježeš
23. 01. 2024 10.27
-1
Prej, ko jo je delal Janša si bil pa tiho. Le zakaj?
mali.mato
23. 01. 2024 09.17
+3
Fajonova naj bo raje tiho!
iziizi
23. 01. 2024 08.33
+6
Nagtada za terorizem dobiś državo vauuu
Na pol ovca
22. 01. 2024 21.58
+5
WEF orodje kako ironično hlapčuje imperialistom a preseduje stranko ki je izšla iz protiimperialistične fronte, bolj tragikomično ne more biti.
Mi16
22. 01. 2024 21.25
+5
Lahko je pametovat iz tople pisarne!
RevenKapitalist
22. 01. 2024 19.58
+7
Tudi Slovenija je ze ene vrste palestina. Zeleta vozijo samo zdravstvo. Gradijo domove pocasneje in manj kot v Gazi. Celo ena nova hiska bo v SG za eno druzino. Slovenski narod zivi pod slabsimi pogoji kot Azilanti v azilu... Razlika je edino ta, da je zaenkrat mir. Fajonova pravzaprav dela veliko skodo drzavi, ceprav misli da so njena dejanja plemenita.
Eagle76
22. 01. 2024 19.42
+9
Edino jamstvo za slovenski narod pa je da pride na oblast vlada , ki ljubi Slovenijo, naš narod in slovenski jezik!
Sickk 2
22. 01. 2024 19.50
-5
marker1
22. 01. 2024 20.47
+3
Čisto dovolj če rečem, da trenutna to ni.
Resnica v obraz
22. 01. 2024 19.19
+14
Tebe fajonka noben ne šljivi 5 pošto. Samo sramoto delaš Sloveniji...
iskriv
22. 01. 2024 18.56
-5
Do te vojne sploh ne bi prišlo , če ne bi Izrael mimo mednarodnih meja dobesedno kradel ozemlja Palestincem in jih stiskal v kot in jim ozemlje ločil na dva dela . Temu so se uprli Palestinci , zato jih je Izrael poimenoval teroristi in temu je pritegnila mednarodna skupnost , ni pa poslušala druge strani in je bila slepa za dejanja Izraela .Zato je prišlo do vrelišča in eskalacije problema . Že Arafat je od mednarodne skupnosti zahteval priznanje Palestinske države a je bil proti temu Izrael in njegova največja podpornica Amerika , kajti , če bi priznali Palestinsko državo ne bi mogli neovirano zasedati ozemlja , kot to počno sedaj . Palestincem pa odrekajo pravico do obstoja , zato so se odločili za to genocidno dejanje in kot pravi izraelski premier Natanjahu , do iztrebljenja , do končne zmage , ki je že do sedaj zahtevala preko 25000 žrtev v večini otrok in ostalega civilnega prebivalstva , Gazo pa spremenili v kup ruševin . Kolikor niso Palestincev v Gazi pobili vojaki in bombe jih bodo sedaj lakota in bolezni , ker jim Izrael ne dovoli dovoza hrane in zdravil . TO JE ČISTI GENOCID !
niktalop
22. 01. 2024 19.27
+8
Imaš napačne podatke. Arafat je priznal Izrael. Za mirovna prizadevanja je tudi dobil Nobelovo nagrado za mir. Tudi Izrael bi priznal palestinsko državo a ne v mejah iz leta 1948 ampak iz leta 1967. Zaradi priznanja so palestinci sami pregnali Arafata na zahodni breg, kjer so ga do smrti varovali Izraelci, na oblast pa so izvolili Hamas. Sicer pa Izrael ni ukradel niti m2 ozemlja. Če je kdo žrtev genocida, oz. so mu namenili popolni zbris so to Židi. Namen arabskih sosedov je bil še pred 1948 letom popolno uničenje Židov. Preberi si kaj je govoril egiptovski predsednik Naser kaj bodo naredili z Židi ko jih premagajo. Seveda se to ni zgodilo, saj je Izrael uničil egiptovske letalske sile že prvi dan vojne. Zgodovina temelji na dejstvih, ne pa na palestinski oz. arabski propagandi.
Misija1
22. 01. 2024 20.08
+6
niktalop točno tako. Problem določenih ljudi je v tem, da na slepo izberejo stran, ki jim pač trenutno diši in pluvajo po drugi strani. Zgodovina pa je jasna, se je ne da spreminjati, prirejati. Čeprav bi določeni to želeli. Izrael je od ustanovitve trn v peti vsem sosednjim muslimanskim državam in od takrat dalje so jo 3 x združno napadle in vedno izgubile. Največja fora pa je v tem, da neizobražen folk niti ne razume dejstva, da so palestinci (kot ljudje) enak narod kot Izrael, s to razliko, da imajo drugo veroizpoved. Večina muslimanov pa pozablja, da je islam nastal ravno iz židovske vere Judaizma in da 99 procentov muslimanov koristi najpogosteje uporabljen stavek in niti ne ve, da je izvor židovski. Salam Alejkum je stavek, ki ga muslimani uporabljajo za pozdrav, pomeni pa Mir s tabo. Židi pa že več kot 3 tisoč let uporabljajo stavek Shalom Aleichem, ki pomeni ravno tako Mir s tabo. Izvor muslimanskega pozdrava je nič druga kot izpeljanka židovskega pozdrava. Folk pa še kar ne razume, da je jedro vsega spora VERA. In v tem primeru vemo, katera vera je daleč najbolj nestrpna do drugih.
Vinkll
22. 01. 2024 18.37
+16
najmanj škode bo če butara rdeča jugonostalgična takoj odstopi ...... o diplomaciji in o palestinskem vprašanju ne ve nič, njente, nada, nothing ...in zakaj ni podprla resolucije EU pred leti o obsodbi totalitarizmov .........
smuuki
22. 01. 2024 18.36
+14
Če bo palestina kdaj država bodo morali začeti delati in plačevati davke. Misija nemogoče. Oni čakajo na pomoč delo jih ne zanima. Zato zavračajo državo
Valkidžija
22. 01. 2024 20.20
+6
Tudi velika večina teh, kateri prihajajo v Evropo ne namerava delati, pač pa se bo obešala na socialne transferje in izkoriščala velikodušno evropsko socialo. So pač ista ali podobna rasa kot palestinci.
marker1
22. 01. 2024 18.17
+13
Palestinci nočejo države, miru pa še manj. Saj jih bogato financiramo, skrivajo se pa za civilisti.
marker1
22. 01. 2024 18.15
+14
Kaj pa Fajonovo brigajo Palestinci in Izrael? Če misli da zato ker je v VS, se krepko moti. Slovenija je v VS samo zato, da ne bi bila Belorusija.
ActiveR
22. 01. 2024 18.14
+13
Fajonova, pred volitvam si obljubila jamstvo za varnost - dostop do specialista v 30 dneh. Zdaj že tedne gledamo tvoje privatne angažmaje pri Palestincih. Počasi bo dve leti od tvoje obljube do skrbi za našo zdravstveno varnost, kdaj pridemo na vrsto mi Slovenci?
User300173
22. 01. 2024 18.04
+3
Dokler se vi zmenite, bo Palestincev veliko manj. Takole je bilo tudi.z domorodci Indijanci v Ameriki? Sprejeli zaščitni zakon ko so jih skoraj že iztrebili, kot bizone.
Ana desetnica
22. 01. 2024 19.51
+8
A res? Pa poglejmo številke. Leta 1948 je bilo v Gazi 80.000 prebivalcev - Palestincev vključno z Židi. Leta 2006 so se Židje umaknili iz Gaze, še grobove so vzeli s seboj. Leta 2023 je bilo v Gazi 2.200.000 Palestincev - nič ne kaže, da bi izumirali. Zmisli si kaj drugega.
Valkidžija
22. 01. 2024 20.22
+5
themightyred92
22. 01. 2024 17.24
+13
Skrajno desni haha..za leve je vse kar ni levo skrajno desno. O skrajni levici ki uničune evropo pa nikoli nobene novice