Tujina

Fajonova v Riadu za krepitev gospodarskega sodelovanja

Rijad, 15. 05. 2024 18.35 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v Riadu sestala s savdskim kolegom Fajsalom bin Farhanom ter ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Fajsalom Ibrahimom. Glede bližnjevzhodne krize se je zavzela za rešitev dveh držav, ki bi vodila v priznanje Palestine. Izrazila je tudi željo po krepitvi gospodarskega sodelovanja s Savdsko Arabijo.

Savdska Arabija je zadnja postaja bližnjevzhodne turneje, v okviru katere je ministrica Tanja Fajon pred tem obiskala Egipt, Združene arabske emirate in Katar.

"Minister je priznal izjemno pomembno vlogo Sloveniji in se tudi zahvalil za nedavno sprožitev postopkov za priznanje Palestine," je po srečanju s Farhanom dejala Fajonova. Poudarila je, da je postopek priznanja pomembno sporočilo, zlasti ob pomanjkanju prizadevanj za reševanje konflikta v Gazi. Mirovna pogajanja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas so namreč zastala.

Priznanje ustvarja tudi dodaten pritisk na Izrael za prekinitev spopadov, je nadaljevala in dodala, da bi mednarodna skupnost morala glasneje pozvati k trajnemu premirju v Gazi, okrepitvi humanitarne pomoči in rešitvi dveh držav, ki bi vodila v priznanje Palestine.

Ministrica se je danes sestala tudi z gospodarskim ministrom Savdske Arabije Ibrahimom in mu izrazila željo po krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Savdska Arabija sicer predstavlja največji trg na Bližnjem vzhodu in je po obsegu bruto družbenega proizvoda 16. najmočnejše svetovno gospodarstvo. Je tudi najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije v Perzijskem zalivu in na 21. mestu med zunanjetrgovinskimi partnericami.

Blagovna menjava med državama se je v zadnjih letih nekoliko povečala, a predvsem na račun slovenskega uvoza naftnih derivatov. Lani je skupna vrednost blagovne menjave znašala okoli 1,1 milijarde evrov, od tega je izvoz znašal približno 129 milijonov, uvoz pa eno milijardo evrov.

Slovenska podjetja se namreč zanimajo za savdski trg. Posebej je pomembno tudi sodelovanje na področju umetne inteligence. V zadnjih letih pospešeno narašča število savdskih turistov v Sloveniji.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
16. 05. 2024 11.59
+3
haha, Fajonova je pokorila Arabce. Jih kar vidim, kako so ji vse pritrdili in olajšano zavzdihnili, ko je odšla. :) Vse bo zdaj tam, neodvisna Palestina, mir z Izraelom, pa še gospodarsko sodelovanje. Ljubljana bo ko Dubaj. In potem je odšla domov.
MathewM
15. 05. 2024 18.49
+4
Lol...njihova zatiranja lastnih državljanov jo pa čudežno ne motijo, niti vojni zločini v Yemnu ne.