Tujina

FBI je iz Trumpove hiše odnesel enajst svežnjev zaupnih dokumentov

Washington, 12. 08. 2022 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S., U.Z., STA
Komentarji
205

Agenti FBI naj bi na floridskem posestvu nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa med drugim iskali zaupne dokumente o jedrskem orožju. Ameriško pravosodno ministrstvo je objavilo vsebino naloga za preiskavo, potem ko je tudi Trump izrazil željo, da se to stori. Iz naloga je razvidno, da so agenti iz hiše odnesli enajst svežnjev zaupnih dokumentov. Preiskava na posvetvu Mar a Lago je povezana s sumom na kršitve zakona o vohunjenju.

O tem, da naj bi več kot 30 agentov FBI na domu Donalda Trumpa Mar a Lago iskalo dokumente v zvezi z jedrskim orožjem, je prvi poročal ameriški časnik Washington Post. Anonimni viri časnika sicer niso navedli, ali gre za informacije o orožju ZDA ali katere druge države. 

Trump ima kopijo preiskovalnega naloga že teden dni, vendar se je šele zdaj odločil, da podpre njegovo objavo. To je sporočil, potem ko je pravosodni minister ZDA Merrick Garland v četrtek dejal, da bodo zaradi dezinformacij glede preiskave in političnih napadov sodišče zaprosili za dovoljenje za objavo vsebine naloga. Ob tem je razkril, da je ministrstvo za pravosodje zaprosilo floridsko sodišče za umik oznake zaupnosti. Garland je še dodal, da je na njegovo odločitev vplival tudi Trump, ki je javno oznanil, da so agenti preiskali njegovo posestvo. 

Ameriški mediji so poročali, da so agenti odnesli 11 svežnjev zaupnih dokumentov. Wall Street Journal poroča, daje med zaseženimi stvarmi 20 škatel, albumi s fotografijami in pismo pomilostitve, napisano v imenu političnega stratega Rogerja Stona, dolgoletnega Trumpovega zaveznika. Zasežene so bile tudi "informacije o predsedniku Francije", še poroča časopis, čeprav ni jasno, na kaj točno se nanašajo.

S seznama je razvidno, da ima en sveženj dokumentov oznako "TS/SCI" oz. strogo zaupne/občutljive informacije – gre za stopnjo tajnosti, rezervirano za informacije, ki bi lahko povzročile "izjemno resno" škodo varnosti ZDA, poroča Wall Street Journal.Poleg tega naj bi seznam vključeval štiri svežnje "strogo zaupnih dokumentov", tri svežnje "tajnih dokumentov" in tri svežnje "zaupnih" dokumentov.

Donald Trump pred zaslišanjem v New Yorku
Donald Trump pred zaslišanjem v New Yorku FOTO: AP

Trump je dejal, da navedbe niso resnične in zahteval, naj se objavi vsebina preiskovalnega naloga. Na svoji platformi Truth Social je v četrtek zapisal, da "racija ni bila potrebna", saj so njegovi odvetniki v celoti sodelovali z oblastmi, "vlada pa bi lahko dobila, kar je želela". Trdi tudi, da so zvezni agenti brskali po omari in osebnih predmetih nekdanje prve dame Melanie Trump. 

Trumpovi zavezniki in republikanci kritizirajo FBI in grozijo s povračilnimi ukrepi. Nekateri podporniki nekdanjega predsednika na družbenih omrežjih pozivajo k uporu, revoluciji in napadom na agente FBI. 

Po preiskavi posestva na Floridi je sledil buren odziv Trumpovih podpornikov, ki so preiskavo označili za "politično motivirano". V četrtek je policija ustrelila moškega, ki je poskušal vdreti v prostore FBI v Cincinnatiju. 

 Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi
Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi FOTO: AP

Domnevna prisotnost dokumentov o jedrskem orožju na Trumpovem posestvu bi lahko bila razlog, zakaj je Garland osebno podpisal preiskovalni nalog. Pridobitev teh dokumentov bi namreč veljala za prednostno nalogo v imenu zaščite nacionalne varnosti, poroča Guardian. 

Trump se je med predsedovanjem večkrat pohvalil, da je seznanjen z "zelo zaupnimi informacijami". Cheryl Rofer, strokovnjakinja za jedrsko orožje, je na Twitterju zapisala, da bi lahko imel Trump dostop do zaupne različice poročila o ameriški jedrski strategiji. Lahko bi obdržal tudi kartico z identifikacijskimi kodami, potrebnimi za izstrelitev jedrskega orožja. Te kode so se sicer spremenile v trenutku, ko je Joe Biden lani januarja prevzel položaj. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
13. 08. 2022 15.42
Da ni še v sevnici kaj ? En tovorni vlak ; je lifral dol ene čudne črne zaboje! tam je stal za razvažaje wolt in uber in glovo; pa črnci& delavci z rdečim šiltkapcam ! Še v sevnico preverit
Betuul
13. 08. 2022 15.44
Zato je blo toliko pomembno izdelat tretji tir
Yoka Nono
13. 08. 2022 11.49
+1
Domoljub tipa jufkar JaJo.
GRoman
13. 08. 2022 11.02
+1
Kaj pa je bilo s Hunterjevim laptopom pri FBI? :)
Ramzess
13. 08. 2022 11.04
+1
ValterUdovernik
13. 08. 2022 11.06
Trenutnega direktorja FBI je pred 5 leti nastavil Trump.
Matobato84
13. 08. 2022 10.40
+3
Spustite NPU k JanŠŠatu, pa Hojsku pa Oljaju, pa Pigiju, Pa Grimsijiju, boste vidli da se bo tam tud najdlo
dober-man
13. 08. 2022 10.24
+2
Kaj pa gargamel, ga je že kaj zagovarjal? jansizem, putinizem, trampizem...glej ga zlomka kakšne podobnosti! 😁😁
Maxx365
13. 08. 2022 10.28
+1
Je že preklical čestitko trumpeljnu za zmago in se opravičil Bidnu? Še čakamo.
Ramzess
13. 08. 2022 10.10
+3
Predsednik Trump napovedal vojno zvezni vladi Michael Baxter - 9. Avgust Zvezni preiskovalni urad, oborožena roka kriminalnega režima, je v ponedeljek sprožil nezakonito, nepričakovano racijo na dom predsednika Donalda J. Trump v Mar-a-Lago trdi, da mu ni uspelo predati zaupnih dokumentov, ki pripadajo nacionalnim arhivom. Kot roj jeznih sršenov je več kot 50 oboroženih gestapovcev vdrlo na posestvo, pripeljalo goste in celo razbilo predsednikov osebni sef. Čeprav je FBI trdil, da je bil poslan po pridobitev zaupnih podatkov, ki naj bi jih Trump januarja 2021 odnesel s seboj iz Bele hiše v svoje letovišče Palm Beach. Viri pri Mar-a-Lagu menijo, da so agenti, ki sta jih vodila Merrick Garland in direktor FBI Christopher Wray, tam iskali nekaj povsem drugega: zapečatene obtožnice proti saboterju globoke države Trumpu, ki ga je soavtorstvo po ukradenih volitvah; dokaz, da se je Trump skliceval na Zakon o uporništvu iz 1807., ki je dal začasen nadzor nad narodom ameriški vojski; in domnevno Trumpov neizpodbiten dokaz, da Biden ukradel volitve. V zvezi z obtožnicami je naš vir dejal, da v Mar-a-Lago niso hranili takih dokumentov, ker bi jih Trump ob odhodu iz Bele hiše predal vojaškim poveljnikom Bele klobuka, kot tudi dokumente, ki se nanašajo na Zakon o uporništvu. Do konca racije je FBI odnesel 15 škatel papirologije, ki jih je po navedbah virov agencija vzela brez razlike, ne da bi sploh pregledala, katere papirje so ukradli. Ni presenetljivo, da se je racija zgodila, ko je bil Trump v New Yorku. "Strahopetci se nikoli ne bi soočili z njim osebno," je dejal vir Mar-a-Lago. Predsednik Trump je prvič slišal za prihajajočo racijo enega od šestih mornariških SEALOV, obtoženih za zaščito svojega poveljniškega centra na Floridi. Medtem ko so se agenti FBI v taktični opremi kopičili na vhodnih vratih, Seal je poklical Trumpa za smer. "Pripravljeni smo odbiti vsiljivce," naj bi dejal SEAL, vendar se je želel izogniti prelivanju krvi, zlasti ker so bili na posestvu civilni gostje, Trump prosil SEAL, naj odstopi. Trump je v ponedeljek zvečer podal izjavo o Truth Social, svoji platformi družbenih omrežij, v kateri je dejal: “To so temačni časi za narod... ", in komentiral, da je politično motivirana invazija še ena taktika globoke države, katere namen je odvrniti od kandidiranja leta 2024. Globoka država je, pravi vir, gotovo čutila težave. Aretacije in usmrtitve so oslabile režim, izdajajo pa prepustnice za to, da bi destabilizirali vojno Belih klobukov proti njim. Nevihta Trumpovega doma postavlja nov najžji nivo za federalce — pravosodno ministrstvo je prvič vdrlo v predsednikov dom.
meval
13. 08. 2022 10.01
+5
Biden dementen (tako se govori), Trump na meji kriminala...ZDA se ne obeta nic dobrega ce bo slo tkole narej.
oježeš
13. 08. 2022 09.51
+4
Tako, da ne bi trdil, da preiskujejo samo v Libiji in drugod, ampak si upajo tudi doma. Pač to ni Slovenija, kjer so posamezniki nedotakljivi, posebej tisti z vodilnimi funkcijami.
ochi
13. 08. 2022 09.51
+2
"11 svežnjev zaupnih dokumentov". koga vi farbate? edini dokumenti, ki jih imam jaz na papirju so položnice, pa še to ne vse. kdo v tej dobi karkoli "zaupnega" hrani v papirnati obliki? malo za lase privlečeno.
AlexReal
13. 08. 2022 09.30
+6
Nekaterim očitno ne odgovarja, da se piše resnica o Trumpu in raje brišejo komentarje. Zato bom ponovil: če ameriški novinarji v številnih časopisih pišejo o Trumpu kot o najslabšem predsedniku vseh časov, je se je potrebno zamislit. Vsaj nekaj člankov je dostopnih na povezavi imgur.com/gallery/oIqfP3v - pod sliko. Če to ne zadošča vsem podpornikom Trumpa, potem to samo pomeni, da imajo vnaprej ustvarjeno mnenje in jim pač nikakršna drugačna resnica ne pomaga.
Ramzess
13. 08. 2022 09.57
+0
Maxx365
13. 08. 2022 10.30
+2
Podporniki trumpeljna pa kot papige ponavljajo za njim vse nebuloze, ki jih izreče.
Betuul
13. 08. 2022 09.24
+3
So vse najdl? Kaj pa na c - deju in usb ključku ! Tist je pa v kleti tam
Covidus
13. 08. 2022 09.21
+2
Tale kramp ima zelo nizek IQ.
Nidani
13. 08. 2022 09.13
+5
Riđo, ti je Janez že čestital?
jazpatipažidanamarela
13. 08. 2022 09.09
+7
Samo še z Rusi "povežejo" te dokumente in je s Trumpom konec.
štajerski janezek
13. 08. 2022 09.11
+2
Z Rusi so ze enkrat poizkusili pa ni slo... :) pa 2 krat je imel impetchment... pa se marsikaj, pa se vedno mu niso nic mogli. Mislis da bo tokrat drugace?
jazpatipažidanamarela
13. 08. 2022 09.11
+5
Je pa čudno glede na to, da je Trump že nekaj časa na tapeti, da ne bi teh dokumentov, če bi že res bili pomembni, nekam zakopal npr. v kakšen grob.
ValterUdovernik
13. 08. 2022 09.16
+2
Med dokumenti, ki so jih nasli v Trumpovem sefu, so tudi taki, ki dokazujejo koliko denarja ima Trump parkiranega v Rusiji, do katerega zaradi ameriskih sankcij ne more.
štajerski janezek
13. 08. 2022 09.17
-1
User2120423
13. 08. 2022 08.57
+4
A mu je Janez Janša že čestital?
Adolph
13. 08. 2022 08.49
+3
Trump je mesetar.In zaupni dokumentiso velik kapital . . . . . . . .
štajerski janezek
13. 08. 2022 08.48
+2
Haha... malo poglejte ameriske medije. Pa ne cnn... :) vsi se zgrazajo nad pocetjem FBI. Ze to da odvetniki Trumpa niso smeli bit prisotni je smesno :)
Mickay
13. 08. 2022 08.52
-2
Kot Partizani ( UDBA ) leta 45 ali KNOJ med vojno VOS po, ..to so bili zločinci ? dejanje pa porazno..za ljudi..
štajerski janezek
13. 08. 2022 08.52
+6
Da ne govorimo kdo je podpisal nalog za preizkavo. Dober prijatelj Hilary in reden obiskovalec otoka ped... :)
User2120423
13. 08. 2022 08.59
+4
Kot domači izdajalci na Urhu... Celjskem piskru... Dobro da je zmagovalec ukrepal in preprečil njihova povojna dejanja in nevtraliziral povojne teroristične vpade v državo.
User2120423
13. 08. 2022 09.01
-2
@mickay A boš letos tudi dopustoval na Golem otoku? Ko so ti tako pri srcu partizani, komunisti, UDBA... Tito... Kardelj... Maček...
ValterUdovernik
13. 08. 2022 09.01
+8
To je laz. Odvetnik je bil prisoten, kar naknadno dokazuje tudi odvetnikov podpis na zapisniku inventarja, ki so ga odnesli.
štajerski janezek
13. 08. 2022 09.03
+2
Lazes ti. Poglej malo ameriske medije. Ob vseh teh virih informacij znas kaj najt ne? Celo njegova glavna odvetnica je bla na fox v zivo. Vsi so morali zapustit posest
ValterUdovernik
13. 08. 2022 09.07
+7
Nalog za preiskavo je podpisal, med drugimi, tudi direktor FBI; Christopher Asher Wray, ki ga je pred 5 leti Trump postavil na to funkcijo in ga pred tem, na Twitterju predstavil kot zelo kompetentnega strokovnjaka.
štajerski janezek
13. 08. 2022 09.12
-3
A res? Kateri pa je podpisani sodnik? Kaksna je njegova preteklost? In kje je potem podpis odvetnika Trumpa kot si trdilm
ValterUdovernik
13. 08. 2022 09.40
+7
Sodnik, ki je podpisan pod nalog je Bruce Reinhart, na funkcijo pa ga je imenoval bivsi guverner, republikanec Ric Scott. Pod zapisnik o zasezenih stvareh se je podpisala Trumpova odvetnica Christina Bobb.
ValterUdovernik
13. 08. 2022 09.57
+5
Vprasanje o preteklosti je nerelevantno; kaksna je preteklost Janeza Janse, Vinka Gkorenaka al pa Ernesta Petrica?
Ramzess
13. 08. 2022 10.03
Fox & Friends je objavil, da je sodnik Reinhart, ki je podpisal racijo Mar-a-Lago, aktiven politični donator Obame, Jebu Bush & povezan tudi z Jeffreyjem Epsteinom.
ValterUdovernik
13. 08. 2022 10.07
FOX je neizmerno kompetenten medij. Fox je pred leti pisal, da je imela Clintonova na svojem serverju zaupne dokumente, kar se je v preiskavi pokazalo kot netocna - lazna trditev. Clintonova je bila oproscena obtozb.
Hrast1234
13. 08. 2022 08.41
+3
Eni še kar ne razumete. Revčki!
Mickay
13. 08. 2022 08.32
+6
Zdej bodo pregledali preštudirali kako je TRUMP bil alfa in omega za mir na svetu, ker senilni starec Bidon ne zmore ničesar..)) Ja TRUMP CAR, Bidon temačne zgodovine vladar..Baje Bidon mora že na tešče dve vijagri zjutraj, da si copatov ne poščije in, da ne zgrabi policaja za pendrek..
ValterUdovernik
13. 08. 2022 08.58
+3
Pa se ena informacija za uravnotezenje; za Trumpa je ze leta znano, da zaradi neuspele operacije na prostati, nosi plenice.
štajerski janezek
13. 08. 2022 09.01
+0
oježeš
13. 08. 2022 09.57
+2
Morate biti pa res reveži, da se kregate glede Trumpa in dogajanj okoli njega. Kot, da bi imeli od tega kaj osebne koristi. V Ameriki ni važen položaj ampak kaj kdo dela na položaju, kar bo za nas še svetlobna leta nedosegljivo.
ValterUdovernik
13. 08. 2022 10.09
+2
Trump je na polozaju drzavljane hujskal k napadu na demokraticen in zakonit prenos oblasti na novoizvoljenega predsednika.
User1538643
13. 08. 2022 08.28
+3
Jaz sem Obami osebno, še na poletje leta 2014, lepo bil povedal, 'Stari moj, kje si ti še bil, ko sem jaz punce guncal, zatorej prisluhni ti meni dobro, ker ti bo sicer bjondo po Beli hiši hodil, in se z rdečmi telefonom igral. Ko mu boš zajamral: 'Kaj misliš, da počneš!?', bo najbrž prepozno.', vendar mi ni prisluhnil. Je pa poslal celo vojsko NSA & co. nad mene, vključno z našimi bedniki in križarskimi izrodki, in nič mu ni uspelo. Mu je pa bjondo po Beli hiši hodil in mu še vedno štrene meša, in se, kot kaže, bo spet z AF1 okoli pelal.