Tujina

FED z največjim zvišanjem ključne obrestne mere po novembru 1994

Washington, 15. 06. 2022 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
9

Ameriška centralna banka Federal Reserve je v boju zoper naraščajočo inflacijo zvišala ključno obrestno mero za 0,75 odstotne točke na med 1,5 do 1,75 odstotka. Gre za največje zvišanje po novembru 1994. Pred petkom, ko je ministrstvo za delo ZDA poročalo o vztrajanju visoke inflacije in so borzni indeksi zgrmeli navzdol, so analitiki v skladu z majskimi napovedmi centralne banke pričakovali povečanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke. A inflacija je medtem FED prepričala, da je potreben močnejši ukrep.

Odbor za odprti trg Federal Reserve je ponovno potrdil, da ostajajo "trdno zavezani k vrnitvi inflacije na ciljno dveodstotno raven". Ob tem je napovedal, da bo obrestno mero zviševal še naprej, poročajo tuje tiskovne agencije. Člani odbora so opozorili, da ruska invazija na Ukrajino "ustvarja dodaten pritisk na rast inflacije in vpliva na svetovno gospodarsko aktivnost".

Gre za največje zvišanje obrestnih mer od leta 1994, prizadelo pa bo več milijonov ameriških podjetij in gospodinjstev. Američani se sicer spopadajo s hitro naraščajočimi cenami v trgovinah in na bencinskih črpalkah, naloga FED-a pa je, da cene ohranja stabilne.

Predsednik FED-a Jerome Powell je spregovoril tudi o načrtih centralne banke, kako agresivno bo zaostrovala denarno politiko v prihodnjih mesecih. Napovedal je, da bi lahko že julija ključno obrestno mero dvignili še za 0,75 odstotne točke.

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed)
Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) FOTO: Dreamstime

Pred petkom, ko je ministrstvo za delo ZDA poročalo o vztrajanju visoke inflacije in so borzni indeksi zgrmeli navzdol, so analitiki v skladu z majskimi napovedmi centralne banke pričakovali povečanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke. A inflacija je medtem FED prepričala, da je potreben močnejši ukrep. To analitiki povezujejo z obžalovanjem centralnih bankirjev, da so vztrajno trdili, da je visoka inflacija prehoden pojav, in so zamujali z ukrepanjem. Inflacija se je izkazala za dolgoročnejši pojav, FED pa zvišuje obrestno mero in tvega z zaviranjem gospodarske rasti ZDA.

Borzni vlagatelji so se na odločitev FOMC odzvali z razprodajo delnic, po začetku Powellove novinarske konference pa so borzni indeksi spet začeli rasti. Pred objavo odločitve je Dow Jones pridobil okrog 220 točk, po objavi odločitve pa je začel padati, v času Powellove novinarske konference pa je napredoval za več kot 300 točk.

Powell je tako na novinarski konferenci napovedal, da se morda julija obeta še en takšen dvig obrestne mere, ker je centralna banka odločena znižati inflacijo. "Jasno je, da je današnje zvišanje obrestne mere za 0,75 odstotne točke nenavadno veliko. Na naslednjem zasedanju odbora v juliju pa bo sledil dvig ali za 0,50 odstotne točke ali za 0,75 odstotne točke," je napovedal Powell.

FOMC je v odločitvi o obrestnih merah sporočil, da se bo ključna obrestna mera po naslednjih štirih zasedanjih FOMC povišala še za okrog 1,75 odstotne točke in da bo do konca leta presegla tri odstotke. Večina članov odbora meni, da se bo do konca leta ključna obrestna mera povišala na 3,4 odstotka.

FED je po današnjem zasedanju FOMC izdal tudi nove ocene obetov gospodarske rasti, inflacije in stopnje brezposelnosti. Centralna banka sedaj pričakuje, da bo letos inflacija 5,2-odstotna, medtem ko je marca napovedovala 4,3-odstotno letno stopnjo inflacije.

Gospodarska rast se bo letos upočasnila na 1,7 odstotka, in ne na 2,8 odstotka, kot je FED napovedal marca. V prihodnjem letu naj bi bila rast namesto 2,2-odstotne le 1,7-odstotna.

Stopnja brezposelnosti naj bi bila letos 3,7-odstotna, in ne 3,5-odstotka, kot je FED napovedal marca. Prihodnje leto FED napoveduje 3,9-odstotno stopnjo brezposelnosti, v letu 2024 pa naj bi bila 4,1-odstotna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
16. 06. 2022 18.34
Evropa in ZDA zvišujejo obrestne mere, da bi ustavile inflacijo. Rusija pa znižuje obrestno mero, da bi zmanjšali deflacijo. Zgleda da veliki plan Zahodnih superintelektualcev, da zrušijo Rubelj ni šel ravno po načrtih.
M teorija
16. 06. 2022 10.55
+1
Kot let 2008. Država je v dobri kondiciji, kriza nas bo le lplazila. Inflacije pa soh ni je izjavljal Janez. In spet nam je podobno govoril. Dobro, da imamo Janeza. Spet bo klical trojko in zabteval, da se v Ustavo zapiše zlato pravilo!?! Aja je že, sam ga je treba odmrznit!?
nature.com
15. 06. 2022 21.58
+1
Končno da ne bo naložbenih nepremičnin več.
Zmaga Ukrajini
15. 06. 2022 21.41
-2
Najbrž jalovo početje. Oz. ne samo jalovo, pač pa škodljivo. Inflacija je na ponudbeni strani, zato nima smisla zadevo reševat z monetarno politiko. Da slučajno res ne zdrsnemo v stagflacijo. Tudi Ameri,... upam, da bodo prišli k pameti in bolj previdno poskušali zajeziti inflacijo.
medus
15. 06. 2022 21.38
+4
Še več bi bilo treba zvišati
Cuti 89
15. 06. 2022 21.30
-1
Jao kašni baloni bojo tokrat pokal to bo še zanimivo
Mušmula
15. 06. 2022 21.28
+3
Too. Zakon. Vse naj propade čimprej.
Shisui
15. 06. 2022 21.28
+7
Kripte bodo padle ampak kar se tiče evra/dolarja je pa tole standardna praksa. Po vsakem "QE" smo dvignili obresti, drugače je bila inflacija previsoka. In kot vsi vemo, je bilo precej printanja denarja med covidom. Nimaš kaj.
Zamorec
15. 06. 2022 21.26
+6
Prihaja ekonomska kriza! Pripravite se, balon bo počil! Hihihi!