Tujina

Fico ob dnevu spomina na fojbe tudi o prisilni italijanizaciji Slovanov

Rim, 10. 02. 2021 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V italijanskem parlamentu so dopoldne slovesno obeležili dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Predsednik poslanske zbornice Roberto Fico je poudaril, da je treba ohraniti spomin, opozoril pa je tudi na nasilno italijanizacijo slovanskih ljudstev. Tradicionalna slovesnost je potekala tudi blizu Bazovice pri Trstu.

Roberto Fico
Roberto Fico FOTO: AP

Fico je v svojem govoru poudaril, da nas mora dan spomina opomniti, da mir, sožitje in spoštovanje človekovih pravic niso za vedno pridobljeni. Dejal je še, da si je treba vsak dan prizadevati za to, da konflikti, ideološki in nacionalistični ekstremizmi, totalitarizmi, etnično in razredno sovraštvo ne bodo spet vodili v grozote, preganjanja in zločine proti človečnosti.

Po pisanju tržaškega Primorskega dnevnika je Fico opozoril tudi na nasilno italijanizacijo slovanskih ljudstev. Izpostavil je tudi velik simbolni in politični pomen lanskega srečanja med slovenskim in italijanskim predsednikom Borutom Pahorjem in Sergiom Mattarello, ki sta skupaj položila venca k fojbi ob Bazovici in k spomeniku bazoviškim junakom. Omenil je tudi uspešno sodelovanje Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture, ki je po njegovih besedah "dragocen signal za dve neločljivo povezani skupnosti".

Predsednica senata Maria Elisabetta Alberti Casellati je med drugim omenila etnično čiščenje. Kot je dejala, je moralo več 100.000 Italijanov iz Istre v svet, tisoči pa so končali v fojbah.

Mattarella: Trpljenja v preteklosti ni mogoče zanikati

Mattarella, ki se je tudi udeležil slovesnosti v Rimu, je ob dnevu spomina objavil svoje sporočilo. V njem je opozoril na veliko trpljenje in izkoreninjenje, smrt in eksodus, ki jih je utrpelo več deset tisoč družin na obmejnem območju, v Istri, na Reki in v Dalmaciji. "Trpljenja v preteklosti ni mogoče zanikati. Prihodnost je zaupana sposobnosti preprečevanja, da bi se bolečina spremenila v zamero, to pa v sovraštvo, ki novim generacijam preprečuje, da bi ponovno vzpostavile sožitje iz medsebojnega spoštovanja in sodelovanja," je zapisal.

Omenil je še, da vsaka skupnost tudi ohranja spomin na svoje najhujše zgodovinske izkušnje. V medsebojnem sporazumevanju se vzpostavljata dialog in prijateljstvo med osebami in kulturami.

Polaganje vencev pri bazoviški fojbi.
Polaganje vencev pri bazoviški fojbi. FOTO: Damjan Žibert

Kot je poudaril, sta te vrednote želela poudariti s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem med srečanjem in ostalimi julijskimi pobudami ob podpisu sporazuma za vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini v Italiji. "Te vrednote so temelj za nastanek cenjenih pobud, kot je bila izbira kandidature Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025."

Mattarella je med drugim zapisal, da je integracija Slovencev, Italijanov in Hrvatov v Evropski uniji odprla nova obzorja solidarnosti, prijateljstva, sodelovanja in razvoja. Gre za bogastvo različnih kultur in identitet, s katerimi lahko presežemo tragične strani zgodovinskega dogajanja in ki odpira poti za skupno prihodnost.

Predsednik Pahor je izjavo italijanskega kolega ob dnevu spomina sprejel z zadovoljstvom in ocenil, da je v duhu slovesnosti sredi lanskega leta v Bazovici in Trstu. Z redkimi izjemami, ki jih je še vedno treba opaziti in se nanje odzvati, je v tem duhu govorila tudi večina visokih predstavnikov italijanske oblasti, so še sporočili iz urada slovenskega predsednika.

Zaradi pandemije covida-19 slovesnost pri spomeniku žrtvam brez širše javnosti

Tradicionalna slovesnost ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus je potekala tudi pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice, a tokrat zaradi pandemije covida-19 brez širše javnosti. Udeležili so se je le visoki predstavniki lokalnih oblasti, predstavniki različnih ezulskih in drugih združenj in ter senatorka Tatjana Rojc in poslanka Sandra Savino.

Tržaški župan Roberto Dipiazza je na slovesnosti kritiziral Titov režim ter poboje Italijanov, a izrazil tudi upanje na spravo, pri čemer je med drugim omenil gesto miru slovenskega in italijanskega predsednika. "Ne bo mogoče imeti skupnega spomina, a kljub temu je vredno nadaljevati to pot ljubezni," je dejal Dipiazza.

Predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga pa je po poročanju tržaškega časnika Il Piccolo, izpostavil, da se je treba zoperstaviti oživljanju teženj po zanikanju zločinov na vzhodni italijanski meji.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
11. 02. 2021 11.12
+1
Prvič se je zgodilo da je Italijan na pomembni funkciji kot je predsednik poslanske zbornice Roberto Fico izjavil, da se moramo spomniti na nasilno italijanizacijo slovanskih ljudstev, prvi Italijan na funkciji , ki sem ga slišal to izjaviti, nisem pa tega slišal od Slovenskega predsednika Pahorja, on hodi v Italijo samo zaradi fotk, kar pa se tiče Janše in Grimsa pa ne smemo nikdar pozabiti, da sta po Twiterju izražala podporo neofašistu Salviniju, ko si je zaželel Slovenske zemlje in je obtoževal Slovence genocida, niti z besedico pa ni omenil 28 letnega fašističnega terorja nad Primorskimi Slovenci, ni kaj enkrat kolaboracionisti in izdajalci svojega Slovenskega naroda, za zmeraj izdajalci in kolaboracionisti fašistov.
Cool8
11. 02. 2021 09.38
+2
Italijani naj držijo gobec, silili in napadli so Slovenijo (v ex YU), okupirali Ljubljano in počeli zločine, nato pa so dobili svoje, kar jim pripada za takšno početje. Priporočam jim, naj tega ne poskusijo nikoli več !
samuray1
10. 02. 2021 17.39
-3
100.000 Slovencev je vzelo tudi italijanski potni list. Torej danes se številni prostovoljno italijanizirajo.
Periot222
10. 02. 2021 15.27
+1
PAHOR spelji se dol!
ivan z Doba
10. 02. 2021 15.22
+3
Fojbe so zgolj nadaljevanje italijanske "politike" v Istri! Le, da so se strani zamenjale, pa tudi italijanskih žrtev je manj kot hrvaških ali slovenskih, ki so jih v fojbe zmetali Italijani!
malaraja
10. 02. 2021 18.34
+3
Bi morali pa oboji stopiti korak naprej, da se ne ponovi. Samo to je pomembno, napake so delali na obeh straneh. Ne moremo govoriti manjše zlo, večje zlo, ker je vsako sovraštvo in pobijanje zlo in pika.
puspan
10. 02. 2021 19.05
-1
Ivan, da so med vojno Italijani delali svinjarije, pobili ogromno talcev in do smrti puščali izhirati taboriščnike v Gonarsu, Padovi, Rabu in ostalih koncentracijskih taboriščih, so žalostna dejstva. Ampak to se je delalo med vojno. Ampak partizanska maščevanja so se dogajala, ko je bilo vojne že konec in tega z nobenimi lažmi ne boste mogli zanikati tudi, če uporabite še sto Pirjevcev. Še bolj žalostno pa je, da je bilo največ žrtev na obeh straneh nedolžnih. Tudi, da so partizani tajno sodelovali med vojno z Italijani, vam ne bo dolgo uspevalo zanikati. Vojna je vedno umazana igra, še bolj pa podtalna in hinavska, kar so prakticirali partizanski poveljniki, saj so natančno vedeli, kako se na svinjski način lahko dokopljejo do oblasti, do katere sicer ne bi prišli nikoli. To je vsa resnica o mitu NOB.
puspan
10. 02. 2021 19.06
+0
nivampomo?i
11. 02. 2021 08.56
+1
Lahko bi končali še slabše in bi se do oblasti dokopali Draža in njegovi "junaki".Ker bilo je ali-ali.
borjac
11. 02. 2021 11.28
+1
Puspan praviš, da so to fašisti počenjali med vojno in to uporabljaš kot opravičilo v dobro fašistom, pa povej kdaj se je začelo fašistično nasilje nad Slovenci ?, z požigom Slovenskega narodnega doma v Trstu 6. junija 1920 leta, ki so ga izvedli fašisti in je trajalo do propada Italije leta 1943, torej puspan tudi ti navkljub tvojim skromnim možganskim sposobnostim lahko izračunaš, da so zapirali Slovence v zapore, taborišča in jih pobijali celih 20 let pred uradnim začetkom 2 SV na bivšem ozemlju stare Jugoslavije, ko so fašisti prišli do Ljubljane, za Primorske Slovence je to trpljenje trajalo 25 let od leta 1918 dalje. Vendar so tudi takrat obstajali fašistični kolaboranti med Slovenci, točno taki kot si ti puspan, jih je pa bilo med primorskimi Slovenci malo, zelo malo.
ivan z Doba
11. 02. 2021 12.20
+1
@puspan, Bolečina desnuhov je neznosna. Zaradi izdaje, ki jo poskušate zaviti v celofan povojnih pobojev. Konec koncev so po vojni pobiti izdajalci in nacifašisti bili "obsojeni" na isti način kot njihove žrtve med vojno (in po vojni!). Tudi kazen je bila enaka. ..."V prvih istrskih fojbah leta 1943 je bilo približno 400 žrtev. Po Pirjevcu so v glavnem posledica maščevanja domačega prebivalstva nad dotedanjimi fašističnimi gospodarji. Po dosedanjih raziskavah pa je bilo po 1. maju 1945 v fojbah pobitih okrog 2300 ljudi. Razlogi zanje so v povojnem neredu, v maščevanju nad pripadniki fašističnih formacij in njihovimi pomagači, ki so bili obdolženi medvojnega nasilja, in tudi v ravnanju jugoslovanskih oblasti pri utrjevanju svoje vladavine. V obeh primerih pa po Pirjevcu ne moremo govoriti o etničnem čiščenju. Tudi o žrtvah na Bazovici, italijanski nacionalistični vročekrvneži govorijo o tisočih pobitih Italijanov, so podatki znani. Zavezniška poročila in dokumenti angleških raziskovalcev pišejo o 150 žrtvah, ki pa so bili nemški vojaki in en civilist. Očitno pa je za marsikoga resnica o fojbah »boleča«. "