Tujina

Filipinska novinarka, ki je bila tarča napadov, prejela Unescovo nagrado

Manila, 28. 04. 2021 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
3

Organizacija združenih narodov Unesco je svojo letno nagrado za svobodo medijev podelila filipinski novinarki Mariji Ressa, katere poročanje je postalo tarča sodstva v njeni državi in tudi spletnih kampanj sovraštva. Večkrat je bila tarča zlorab, groženj in nadlegovanja na podlagi spola. "Nepogrešljiv boj Marije Resse za svobodo izražanja je lahko zgled mnogim novinarjem po vsem svetu," je povedala predsednica žirije Marilù Mastrogiovanni.

Filipinska novinarka Maria Ressa je nekdanja vodilna preiskovalna novinarka za azijsko mrežo CNN in vodja domače mreže ABS-CBN News. Zdaj upravlja spletno stran z novicami Rappler, katere poročanje je postalo tarča besa filipinskega voditelja Rodriga Duterteja.

Večkrat je bila tarča zlorab, groženj in nadlegovanja na podlagi spola, je zapisala organizacija. V nekem trenutku je na družbenem omrežju prejemala povprečno tudi več kot 90 sovražnih sporočil na uro, poroča The Guardian.

Maria Ressa, filipinska novinarka
Maria Ressa, filipinska novinarka FOTO: AP

57-letna novinarka je prejšnji mesec na sodišču zanikala obtožbe o izogibanju davkom. Medtem so oblasti nadaljevale napade na neodvisne medije v državi. Rappler je pred tremi leti filipinski voditelj označil za "lažnivi medij", Ressa pa je bila od takrat predmet vsaj 11 preiskav njenega dela. Ressa je dejala, da so pravni primeri povračilo za njeno kritiko predsednikove politike, vključno z njegovo vojno z drogami, ki je ubila na tisoče ljudi.

"Nepogrešljiv boj Marije Resse za svobodo izražanja je lahko zgled mnogim novinarjem po vsem svetu," je v izjavi povedala predsednica žirije Marilù Mastrogiovanni. "Njen primer je simbol svetovnih trendov, ki resnično ogrožajo svobodo medijev in s tem tudi demokracijo," je dejala.

Unesco nagrado za svobodo medijev podeljuje enkrat na leto.
Unesco nagrado za svobodo medijev podeljuje enkrat na leto. FOTO: AP

Ressa je vključena v številne mednarodne pobude za spodbujanje svobode medijev, "zaradi domnevnih zločinov, povezanih z opravljanjem njenega poklica", pa je bila večkrat tudi aretirana, je v obrazložitvi dejal Unesco.

Lani je sodišče v Manili filipinsko novinarko, ki je bila leta 2018 imenovana za Timesovo osebo leta, obsodilo spletnega obrekovanja, vendar je bila ob plačilu varščine izpuščena do odločitve glede pritožbe v zadevi, zaradi česar bi lahko prejela zaporno kazen do šestih let. Drugi postopki proti njej še potekajo. Mednarodni pozivi, naj Duterte opusti obtožbe zoper novinarko, pa so padli na gluha ušesa.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
28. 04. 2021 13.22
+1
To nagrado bi morali dodeliti našemu ivanu. On je najboljši v boju proti medijem.
Generacija56
28. 04. 2021 12.08
+2
Jaz si tudi zaslužim nagrado!!!!!! Sem podvržen TRAJNI PROPAGANDI!!! Kje je danes Navalny? Je pojedel zajtrk?
Dbist
28. 04. 2021 13.23
-3
Resnica boli, kajneda. Pojdi raje na noro, tam ti je mesto.