TUJINA

Filmski rop v Nemčiji: na avtocesti ustavili vozilo za prevoz denarja

Berlin, 06.03.2023, 18:34 | Posodobljeno pred 15 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Štiri dni po filmskem ropu vozila za prevoz denarja, ki se je odvil kar na izvozu z avtoceste, nemška policija še vedno išče storilce, za katerimi se je izgubila vsaka sled. Oboroženi roparji, ki so s seboj odnesli več milijonov evrov, so namreč svoje dejanje skrbno načrtovali, med begom pa so zažgali tudi več vozil.

V četrtek malo po 6. uri zjutraj se je na avtocestnem dovozu blizu kraja Gützkow na severu Nemčije zgodil filmski rop. Kombi, ki je prevažal denar iz Greifswalda v podružnico zvezne banke v Neubrandenburgu, sta naenkrat prehiteli dve vozili in ga pričeli ustavljati. Na cesti so postavili tudi betonske bloke, s katerimi so voznika prisilili, da je dokončno ustavil. 

Nato sta v hipu iz vozil skočila zamaskirana roparja, oborožena z avtomatskimi puškami. Izstrelila sta nekaj opozorilnih strelov proti vozilu, vetrobransko steklo sta poškropila s črnim barvnim sprejem in vdrla v zadnji del kombija, iz katerega sta odnesla več škatel z denarjem. V njih naj bi bilo več milijonov evrov. 

Varnostnika, ki sta prevažala denar, med oboroženim ropom nista bila poškodovana. Vozilo sta zapustila šele, ko so roparji odšli. Preden sta roparja zapustila prizorišče, pa sta zažgala kombi za prevoz denarja in eno od vozil, s katerim sta se pripeljala. 

Policija je nato v gozdu, ki je od kraja ropa oddaljen nekaj kilometrov, našla še drugo vozilo, ki so ga uporabljali kriminalci. Tudi tega so zažgali. Predvidevajo, da so si kriminalci tam organizirali tretje vozilo, s katerim so nato zbežali. 

Rop vozila za prevoz denarja v Nemčiji
Rop vozila za prevoz denarja v NemčijiFOTO: Profimedia

Od tam naprej se je za storilci izgubila vsaka sled, čeprav je policija takoj sprožila obsežno iskalno akcijo. "Preverili smo morebitne priče in vozila v bližini kraja kaznivega dejanja, prav tako pa smo ustavljali in preverjali vozila na vseh možnih smereh, v katerih bi lahko pobegnili," so v četrtek sporočili iz policije. 

A štiri dni po ropu ima policija več vprašanj kot odgovorov. "Požari in morebitni posegi v vozila otežujejo njihovo identifikacijo," je povedala tiskovna predstavnica policije v Neubrandenburgu. 

"Še vedno ni jasno, kje so storilci dobili svoja vozila in kako to, da so vedeli za ta prevoz denarja," so poudarili. V zadnjih dneh so sicer prejeli 13 namigov, vendar so se ti nanašali predvsem na postavitev betonskih blokov na izvozu. 

V povezavi z ropom iščejo dva zamaskirana storilca, ki sta opravila rop, in enega ali dva pomočnika. Glede na skrbno načrtovan rop gre najverjetneje za organiziran kriminal. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.