Tujina

Pogajanja o reformi fiskalnih pravil gredo po mnenju Slovenije v pravo smer

Bruselj, 08. 12. 2023 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
2

Finančni ministri članic EU, ki jim ponoči ni uspelo doseči dogovora o reformi evropskih javnofinančnih pravil, poudarjajo v pogajanjih doseženi napredek. Špansko predsedstvo Sveta EU pa je pripravljeno do konca leta sklicati novo izredno zasedanje, da bi sklenili dogovor, je povedala španska gospodarska ministrica Nadia Calvino. Da gredo pogajanja o reformi evropskih javnofinančnih pravil v smer, ki je po mnenju Slovenije ustrezna, meni tudi minister Boštjančič.

"Ponoči smo imeli zelo intenzivno izmenjavo mnenj, ki je sledila prav tako intenzivnemu posvetovanju v zadnjih dneh in tednih. Smo skoraj na cilju. Naredili smo bistven napredek in upam, da bomo v prihodnjih dneh uspeli dokončati potrebna tehnična, pravna, pa tudi politična posvetovanja," je povedala Nadia Calvino, katere država predseduje Svetu EU.

Pojasnila je, da so na mizo dali novo kompromisno besedilo, v katerem so odprta vprašanja, vključno s kvantitativnimi vrednostmi, bolj natančno opredeljena. Gre za določbe v t. i. varovalkah, ki so jih članice v okviru pogajanj dodale aprila predstavljenemu predlogu Evropske komisije. Štiri varovalke so med drugim namenjene zniževanju javnega dolga ter zagotovitvi fiskalnega prostora pod tremi odstotki javnofinančnega primanjkljaja, ki bi članicam omogočil proticiklične ukrepe. Namenjene so še temu, da bi lahko članice vlagale v zeleni prehod, digitalizacijo, socialo in obrambo, ter zagotavljanju bolj stabilne gospodarske rasti. Varovalke so opredeljene v številčnih vrednostih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je glede tega pojasnil, da so našli boljše ravnovesje med omogočanjem naložb v zeleni prehod in zagotavljanjem trdnih javnih financ. Dodal je, da sta zdaj z nemškim kolegom Christianom Lindnerjem usklajena o 95 odstotkih besedila, potem ko sta bila pred četrtkovo neformalno večerjo o 90 odstotkih. Izrazil je pripravljenost udeležiti se izrednega zasedanja finančnih ministrov, če ga bo špansko predsedstvo sklicalo. 

Calvinova je napovedala, da so pripravljeni sklicati izredno zasedanje, da bi še pred koncem leta sklenili dogovor. Potekalo bi v tednu pred božičem.

Da so ministri ponoči dosegli bistven napredek v pogajanjih, sta se strinjala tudi izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis in evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Pogajanja o reformi fiskalnih pravil gredo po mnenju Slovenije v pravo smer

Pogajanja o reformi evropskih javnofinančnih pravil gredo v smer, ki je po mnenju Slovenije ustrezna, je po nočnih pogovorih finančnih ministrov EU v Bruslju povedal slovenski minister Klemen Boštjančič. Ta je danes ocenil, da je bil na delovni večerji, ki je trajala do 3. ure, narejen napredek, do končnega dogovora pa niso prišli. Tega sicer niti ni pričakoval, saj je bilo odprtih preveč vprašanj, da bi lahko prišli do kompromisa.

"Eno je namreč nek splošni dogovor na ministrski ravni, drugo pa je to potem spraviti v pravni tekst. Seveda je velikokrat vrag v podrobnostih, tako da si vsak želi podrobneje pogledati, kako bo nekaj zvenelo v pravnem besedilu, in to preslikati na razmere posamezne države," je povedal.

"Če bi mene vprašali, bi za Slovenijo rekel, da smo prišli do 98 odstotkov kompromisa," je dejal. Pogajanja gredo v zadnjih 14 dneh v smer, "ki je po našem mnenju ustrezna", je poudaril. Dodal je, da so bile stvari, ki so bile pomembne za Slovenijo, večinoma upoštevane. Gre predvsem za to, da je potrebna neka prilagoditev na nova pravila, torej da se bodo v celoti uveljavila 31. decembra 2025, ne pa eno leto od sprejetja, kot je bilo mišljeno sprva.

Glavna odprta vprašanja so sicer po ministrovih besedah povezana predvsem z dodatnimi varovalkami, ki bodo na eni strani zagotavljale dolgoročno stabilne javne finance, na drugi strani pa omogočale naložbe. Eno ključnih odprtih vprašanj je, ali se bo pri zniževanju javnofinančnega primanjkljaja držav, ki imajo letni primanjkljaj nad tremi odstotki bruto domačega proizvoda, upoštevale obresti ali ne, je pojasnil. "Mi smo tu relativno fleksibilni, smo pa sicer bolj na strani Francije in Italije kot Nemčije," je pojasnil Boštjančič. Francija in Italija se zavzemata, da obresti ne bi upoštevali, Nemčija pa nasprotno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
08. 12. 2023 08.03
+4
Jim bo Boštjančič razložil bistvo proračuna EU?
realist9000
08. 12. 2023 08.11
+4