Tujina

Fiona opustošila Portoriko: poplavne vode odnesle most, otok brez elektrike

San Juan, 19. 09. 2022 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
6

Orkan prve kategorije Fiona je v ponedeljek zgodaj zjutraj po lokalnem času dosegel vzhodno obalo Dominikanske republike, v bližini letovišča Punta Cana. Fiona je pred tem z vetrovi hitrosti do 140 kilometrov na uro pustošila po sosednjem Portoriku in sprožila hude poplave in zemeljske plazove. Tamkajšnji guverner je ocenil, da je škoda katastrofalna. Po celotni državi je prekinjena oskrba z električno energijo, prebivalci pa se sprašujejo, kdaj bo ponovno vzpostavljena. Orkan Maria, ki je otok prizadel leta 2017, je povzročil ogromno škodo na električnem omrežju, ki je še danes izjemno občutljivo, izpadi pa so vsakodnevni pojav.

Ameriški predsednik Joe Biden je za Portoriko razglasil izredne razmere in tamkajšnjim oblastem olajšal dostop do zvezne pomoči. Orkan prve kategorije je tekom nedelje na otoku povzročil hude poplave, sprožilo se je več zemeljskih plazov. 

Neurje je ob tem prekinilo oskrbo z elektriko za 3,3 milijona prebivalcev, izpad pa je prizadel tudi nekatere zdravstvene ustanove, ki zdaj delujejo na generatorje. Zaprta so pristanišča, leti z glavnega letališča pa so odpovedani. Orkan je trgal kose asfalta s cest, v mestu Utuado so poplave odnesle most. Gre za most, ki ga je nacionalna garda postavila po orkanu Maria leta 2017. 

Guverner Portorika je že v nedeljo sporočil, da bodo v ponedeljek šole in vladni uradi ostali zaprti, prebivalce pa je pozval, naj najdejo varno zatočišče. Oblasti za zdaj še ne poročajo o smrtnih žrtvah, škoda pa je po prvih ocenah ogromna. "Škoda, ki smo ji priča, je katastrofalna," je dejal guverner. 

Neurje je odneslo tudi strehe več domov, vključno s hišo Nelsona Cirina v mestu Loiza na severni obali. "Spal sem, ko je odneslo streho," je povedal za AP in dejal, da je lahko le nemočno opazoval, kako je dež zmočil vse njegovo imetje. 

Oblasti so evakuirale na stotine prebivalcev, meteorologi pa opozarjajo, da hudega še ni konec. Na vzhodu in jugu Portorika naj bi danes padlo kar do 76 centimetrov dežja.

Orkan Fiona je prizadel Portoriko le dva dni pred obletnico orkana Maria, ki je leta 2017 zahteval skoraj 3000 žrtev. Tudi takrat so na otoku zabeležili obsežen izpad elektrike, infrastruktura pa pet let po orkanu ostaja šibka. Izpadi so še vedno pogosti, obnova se je ponekod začela šele pred kratkim. 

Središče orkana Fiona se zdaj pomika proti severozahodu s hitrostjo 15 kilometrov na uro. V nedeljo zvečer je bilo na morju 85 kilometrov jugovzhodno od Punta Cane v Dominikanski republiki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Neurje bo nato prešlo severni del Haitija, kasneje pa še Turks in Caicos. V torek naj bi doseglo Bahame. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delavec_Slo
19. 09. 2022 10.07
+1
frisk2k
19. 09. 2022 09.34
+2
Spet: Fiona razturava, but Scotty doesn't know
Stolček
19. 09. 2022 09.04
+4
Shrek, je razjezil Fiono.
Blue Dream
19. 09. 2022 08.51
+7
itak je mogu jogij zamenjat počas
User896701
19. 09. 2022 11.14
+1
Krneki 00
19. 09. 2022 08.24
+8
Ko bi pri nas Romsko naselje zadelo zgleda.....