Tujina

Brat ubitega Floyda: Utrujen sem od bolečine. Prosim vas, da to ustavite. Ustavite bolečino

Houston/Pariz, 10. 06. 2020 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
139

V ožjem družinskem krogu so se v Houstonu še zadnjič poslovili od pokojnega Georgea Floyda, žrtve policijskega nasilja. Njegova nečakinja Brooke je v čustvenem govoru pozvala k spremembam in rasni pravičnosti. "Policist, ki je ubil mojega strica, ni pokazal nobenega obžalovanja. Le gledal je, kako njegova duša zapušča telo," je dejala. Brat Georgea Floyda je danes v odboru predstavniškega doma ameriškega kongresa pozval k reformam, ki bodo pomagale odpraviti policijsko nasilje.

Philonise Floyd, brat ubitega Georgea Floyda, je v odboru za pravosodje opisal bolečino svoje družine, ko so gledali video posnetek bratovega umiranja. "Ne morem vam opisati bolečine ob gledanju posnetka. Ko gledaš umiranje starejšega brata, ki si ga občudoval celo življenje, kako umira in kliče na pomoč mamo. Utrujen sem od bolečine, ki jo čutim in utrujen od bolečine, ki jo čutim vsakič, ko brez razloga ubijejo temnopoltega. Prosim vas, da to ustavite. Ustavite bolečino," je dejal.

Predsednik odbora, demokrat Jerrold Nadler iz New Yorka, je pred zaslišanjem opozoril, da so pod velikim pritiskom ameriške javnosti. Izrazil je upanje, da to čutijo tudi republikanci in se bodo odzvali. "Potrebujemo resnične reforme in spremembe. Iskreno povedano mislim, da bo vsak, ki bo stal na poti reform, enostavno povožen," je dejal Nadler.

Demokrati so v kongresu že vložili predlog reform in še čakajo na izraz podpore republikancev. Ti so na zaslišanje v kongres povabili nekdanjega agenta tajne službe in konservativnega komentatorja Dana Bognina in nekaj drugih prič, ki bodo predstavile položaj z vidika policije. S te strani se reforme, ki bi kaj spremenile, ne pričakujejo.

"Utrujen sem od bolečine," je pred kongresniki dejal brat ubitega Georgea Floyda.
"Utrujen sem od bolečine," je pred kongresniki dejal brat ubitega Georgea Floyda. FOTO: AP

Floydova nečakinja: Amerika, čas je za spremembo. Ni miru brez pravičnosti

V Houstonu so se v torek na spominski slovesnosti in pogrebu poslovili od 46-letnega Floyda, čigar smrt je sprožila množične proteste proti policijskemu nasilju. S tem so se zaključile šestdnevne pogrebne slovesnosti. Sam pogreb je potekal v družinskem krogu, udeležilo pa se ga je okoli 500 ljudi, tudi nekateri politiki in zvezdniki. 

"George Floyd ni bil ničev. Zato smo tu. Njegov zločin je bil ta, da je bil rojen črn. George Floyd si zasluži dostojanstvo in spoštovanje," je med drugim dejal demokratski kongresnik iz Houstona Al Green. Župan Houstona Sylvester Turner je na slovesnosti napovedal podpis izvršnega ukaza za prepoved policijskega davljenja. "V tem mestu moraš najprej opozoriti, preden streljaš. V tem mestu moraš posredovati," je dejal župan.

Po govoru brata Georgea Floyda, ki ni mogel zadrževati solz, je na oder stopila Floydova nečakinja Brooke Williams. Smrt strica po njenih besedah ni bila samo umor, temveč zločin iz sovraštva. Pozvala je k spremembi zakonov, ki, kot je dejala, temnopolte Američane postavljajo v neenakopraven položaj z belopoltimi. V svojem govoru se je dotaknila tudi slogana kampanje aktualnega predsednika Donalda Trumpa, ki ga z besedami ni poimenovala. "Nekdo je nekoč dejal: naredimo Ameriko spet veliko. A je bila Amerika sploh kdaj velika?" 

Floydova nečakinja Brooke Williams je pozvala k rasni pravičnosti.
Floydova nečakinja Brooke Williams je pozvala k rasni pravičnosti. FOTO: AP

Pozvala je tudi k rasni pravičnosti. "Lahko diham, dokler bo pravici zadoščeno. Policist, ki je ubil mojega strica, ni pokazal nobenega obžalovanja. Le gledal je, kako duša mojega strica zapušča telo. Prosil je in molil, da vstanete," je dejala Williamsova. Svoj čustveni govor je zaključila s pomenljivimi besedami: "Amerika, čas je za spremembo, četudi se ta začne s protesti. Ni miru brez pravičnosti." 

Spregovoril je tudi Trumpov nasprotnik na novembrskih volitvah Joe Biden, in sicer prek video sporočila. "Ko bo pravici zadoščeno, bomo v Ameriki resnično na poti k rasni pravičnosti," je dejal Biden, ki se je pred tem srečal s Floydovo družino. Demokratski kandidat je ostro kritiziral Trumpa in ga pred dnevi obtožil, da so bile predsednikove besede o Floydovi smrti "gnusne". A tudi na Bidna so pred kratkim letele kritike, ko je dejal, da Afroameričani niso črni, če sploh razmišljajo o glasovanju za Trumpa, s tem pa dal vedeti, da glasove temnopoltih Američanov jemlje za samoumevne. 

Pokojni Floyd bo pokopan na pokopališču v predmestju Pearland, poleg svoje matere. Floyd je umrl v Minneapolisu, tam je živel le nekaj let, odraščal pa je v Houstonu, kjer so se od njega še zadnjič poslovili. 

Po ZDA se sprejemajo ukrepi proti policijskemu nasilju

Dva tedna protestov proti policijskemu nasilju po smrti sta v ZDA že prerasla v konkretne ukrepe za spremembe policijskih postopkov v smeri zmanjšanja nasilja. Policijski sindikati se sicer upirajo, a jih trenutno nihče ne upošteva.

Kongres zvezne države New York je v torek potrdil predlog zakona, po katerem bodo kartoteke nasilnih policistov javno objavljene. Doslej je bilo nemogoče priti do podatkov o tem, koga je ubil ali pretepel določeni policist v preteklosti. Pripravljajo se tudi druge spremembe, kot so obvezne kamere na telesih policistov, zagotavljanje zdravniške oskrbe in duševne pomoči aretiranim, prepoved davljenja in podobnih prijemov, po drugi strani pa tudi olajšanje tožb proti tistim, ki lažno prijavljajo zločine iz rasizma.

V New Yorku so v torek aretirali policista Vincenta D'Andraia, ki je 29. maja brez provokacije surovo porinil protestnico, ki je padla in z glavo udarila na pločnik. Obtožen je napada. Sodnik ga je sicer nemudoma izpustil brez varščine, vendar mu je ukazal prepoved približevanja napadeni. Newyorški župan Bill de Blasio je napovedal še več pregonov nasilnih policistov in tokrat ga prvič ni ganilo ogorčenje šefa policijskega sindikata Pata Lyncha.

V San Franciscu je okrožni tožilec Chesa Boudin zagotovil, da bodo žrtve policijskega nasilja poslej dobile javno pomoč za stroške pogreba ali zdravljenja. Za grehe policistov bodo torej še naprej plačevali davkoplačevalci, kar pa predsednika sindikata Tonya Montoye ni ustavilo pri kritikah. "Gre za politično potezo. Namesto da bi si prizadeval za pomoč žrtvam posilstev, napada ali ropa, se je odločil za pomoč kriminalcem," je dejal Montoya. Od sodelovanja s policijo se odmika celo korporacija IBM, ki je napovedala, da ne bo več ustvarjala tehnologije za prepoznavanje obrazov. Glavni izvršni direktor IBM Arvind Krishnja je dejal, da je treba začeti dialog, kako lahko policija uporablja to tehnologijo, ki se lahko zlorabi za masovni nadzor in rasno profiliranje. IBM ima slabo vest skupaj z Amazonom in Microsoftom, saj so testiranja tehnologije pokazala, da je lahko tudi računalnik rasno pristranski.

Rasizem obsodil tudi Macron 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes obsodil rasizem in diskriminacijo, potem ko so tudi Francijo zajeli protesti proti rasizmu, ki jih je sprožila Floydova smrt.

Protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi so se iz ZDA razširili tudi v Francijo.
Protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi so se iz ZDA razširili tudi v Francijo. FOTO: AP

Rasizem je "bolezen, ki zadeva vso družbo", je dejal Macron in pozval, da se v boju proti rasizmu ne sme popuščati, treba pa je okrepiti dejanja proti njemu. Obenem je branil policiste, med katerimi velika večina po njegovih besedah ne sme biti omadeževana. Zavzel se je tudi za modernizacijo policijskih tehnik pridržanja in posredovanja, je povedala tiskovna predstavnica vlade. Izpostavil je, da je delo varnostnih sil zahtevno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
10. 06. 2020 17.51
+12
pravičnost za črne v ameriki? a hočejo, da se na račun države vrnejo v rodno afriko? huligani, ki te dni pustošijo ameriko se nočejo integrirat v družbo. kje podobno sliko lahko opazujemo? a! italija, francija, nemčija, švedska in anglija? to so ljudje, ki se nočejo šolati in ki nočejo delati. sprevrženost demokratične liberastične elite pa jim vse to omogočajo.
Uporabnik1095190
10. 06. 2020 19.51
+5
Tega politično korektnim zblojencem ne boš dopovedal,oni bi jim raje umivali noge.
Malo_sutra
10. 06. 2020 17.20
+10
Spremembe? Pravicnost? Pa kdo je zelel placati s ponarejenim bankovcem? Kaj me to nervira tip goljufal, kradel in potem amerika cas je za pravicnost?? Haha top.
Millady
10. 06. 2020 17.54
+10
Če ne bi bilo predvolilno leto oz. predvolilni meseci se noben živi ne bi ukvarjal z bogim Floydom..tko pa..
Maks Novak
10. 06. 2020 15.01
+10
Pa saj se dogajajo spremembe v Ameriki ,ki poveličuje kriminalce in iz njih dela svetnike, kaj takšnega se še nikoli ni zgodilo,tako ,da spremembe so.
jured100
10. 06. 2020 12.26
+8
Imamo znanstvenike, ki so raziskali bog ve kaj vse in ne dobijo nobenega medijskega poročanja, ampak en nepridiprav, ki je pač črn, je pa vreden več kot preostanek človeštva skupaj ali kaj? Vse kar je njegova smrt dosegla je smrt več nedolžnih ljudi. Tudi s tem končnim dejanjem je naredil gromozanski minus ne samo svoji družbi (ZDA), ampak celotni zahodni (kar vključuje nas). No ja, vsaj njegova družina je kar naenkrat postala vredna par milijonov. Naj gredo vsi, ki podpirajo proteste, v pekel.
+1
jst sm prebral da nej bi zaradi korone umrl?..
Devilz Pff
10. 06. 2020 17.47
+5
v Minneapolisu so sprejeli zakon da vsakdo ki umre pozitiven s kovidom se šteje kot žrtev kovida. Ni važno ali je to prometna nesreča, samomor, rak, pljučnica ali pa če te ubije policaj. In ja Floydova smrt je pripisana kovidu. O tem je tudi video na YT.
Damjan Qwertz
10. 06. 2020 12.09
+7
ko so zadušili Tony Timpa se ni noben sekiral, čeprav so se policisti posmehovali mrtvemu človeku
beaxie
10. 06. 2020 11.32
+21
Malo dejstev: v Ameriki zaradi policijskega nasilja umre najvec en nedolzen clovek na leto. To ni nic v primerjavi z naprimer 4 milijoni otrok, ki vsako leto umrejo zaradi lakote. Torej te protesti, ki bodo povzrocili priblizno 100 smrti in milijarde skode, potrkajo zaradi ene smrti na leto, ko tisoce nedolznih umre vsak dan. Resili pa bodo bojda 10 ljudi v naslednjih 100 letih.
sonofabitch
10. 06. 2020 11.30
+14
Očitno bi nasilje tolp opazili šele če bi bli belci pa so v temnopoltih skupnostih veliko večji problem kot policija.
Brabus
10. 06. 2020 10.57
+37
Prvi kriminalec pokopan v pozlačeni krsti z državljanskimi častmi. Only America.
mkug5g
10. 06. 2020 10.40
+27
Nezaposlenost in kriminal med črnci si lahko podasta roki, obe cifri se končata pri 70 %
IanNow
10. 06. 2020 10.45
+32
In zdaj ko nimam službe grem. Dilat drogo... Ma daj.. Taka opravičila. Pa ropat starke.. Delat pojdi..
HelenOfTroy
10. 06. 2020 10.55
-13
Ughh ja no. Temu se reče sistemski rasizem. Delodajalci manjkrat dajo delo temnopoltim ne glede na sposobnosti in izkušnje.
mkug5g
10. 06. 2020 11.08
+19
Sposobnost in izkusnje niso crnska mentaliteta
Krematorij666
10. 06. 2020 10.37
+29
Njegova duša je zapustila telo, ko je v nosečnico naperil pištolo. Policaj je pa poslal le še telo za njo...
Koronavirusovec
10. 06. 2020 10.34
+18
Sam sem specialist za respiratorne bolezni in kot je iz posnetka aretacije razvidno je floyd ležal z obrazom vodoravno s tlemi, tako da policaj ni direktno klečal na njegovem sapniku, v takmu položaju kot je bil floyd bi mogel imeti še vedno dovolj odprto dihalno pot za preživetje, najverjetneje je umrl zaradi predoziranja v kombinaciji s šokom zaradi aretacije kot tudi poročajo številni mediji
shaft6
10. 06. 2020 11.52
+8
Specialist za respiratorne bolezni? Smem vprašati, v kateri kliniki delaš kot pulmolog? Ker sam sem radiolog, pa bi z veseljem pozdravil kolega.
yanay
10. 06. 2020 12.25
+2
Klečal mu je na vratu, torej je velika možnost, da mu je onemogočal dotok krvi v možgane. Posnetka nisem gledal, če se je policaj večkrat malo premaknil, mu je samo podaljševal agonijo.
Uporabnik1908624
10. 06. 2020 13.24
+2
shaft6
10. 06. 2020 14.57
+3
Ravno zaradi tega sprašem Folo, ker glede na njegove komentarje o koronavirusu iz prejšnjih "postov", močno dvomim v njegovo specializacijo
Ate_ist
10. 06. 2020 17.58
+2
na posnetku ni vidno drugega policista, ki je tudi klečal na prestopniku in to v območju prsnega koša in trebušne votline. in zakaj ga ni vidno? morda zato, ker ni belec?
Uporabnik1921539
10. 06. 2020 10.31
+30
Ko,nekoc manjsina,postane vec,kot polovica prebivalstva in ima skozi par stoletij specificen nacin zivljenja,zahteva pa zase vec,kot zeli vloziti,tudi pride do rasizma.V obrstatni smeri smeri.
HelenOfTroy
10. 06. 2020 10.58
-19
Oh ubogi, ubogi ti! A se čutiš zatrtega? Temnopolti se s tem soočajo več kot 400 let. Vsi imamo srečo, če oni želijo samo enakost in ne maščevanje.
M teorija
10. 06. 2020 10.31
-19
Važno, da je Tramp zadovoljen z gospodarsko rastjo!? Pa da smo ponosni na prvo damo k ma tko fejst moža!?
HelenOfTroy
10. 06. 2020 11.00
-12
Ha! Kakšna gospodarska rast? Recesija se je po zadnjih podatkih začela že februarja-torej pred splošnim zaprtjem zaradi covida. Resnica je da je nesposoben in je bila njegova ekonomija tako dobra samo ker je podedoval fantastično od Obame.
Charlie Nooris
10. 06. 2020 11.15
+8
IanNow
10. 06. 2020 10.30
+30
Izkoriščanje mrtvega človeka in pretiravanje. So ielo svojega predsednika 8 let..zakaj pa takrat niso protestirali?.. Imajo svoje senatorjev.. Župane.. Vodje policije.. Zakaj nihče ni nič naredil.. Samo hočejo vsi nekaj.
Carmenlula
10. 06. 2020 10.30
+23
Poveličevanje kriminalcev, barab in kriminalitete vseh vrst se prej, ko slej se vrne kot Bumerang nazaj, človeka ni bilo kaj prida smrti ni zaslužil svet bo pa morda lepši ker je eden , ki je na oni strani zakona, kulture in normalnosti manj. Meni osebno ga ni žal, žal mi je policistov,ki so zaradi teh kriminalcev kriminalizorani.
Bott
10. 06. 2020 10.28
+36
Ta Gregor je bil stari znanec policije in mu nasilje ni bilo tuje...
Pacek22
10. 06. 2020 10.28
+22
A niso svoje dosegli? Zdaj ko so vsi 4 policisti zaprti.
HelenOfTroy
10. 06. 2020 11.02
-18
Ta problem sega dosti dlje od tega primera. In to da smo dosegli pravico za Georga je šele začetek!
Rudar
10. 06. 2020 16.11
+3
Kaj si ti dosegla? Nič. Pacek ima prav, kaj bi še radi.
Mamuth
10. 06. 2020 10.28
+21
Naj jih pustijo,da razbijejo in izropajo vse kar lahko, dokler ne zmanjka zalog po trgovinah. Ko bodo uvideli da so pljuvali v svojo skledo bo že prepozno.
Pacek22
10. 06. 2020 10.27
+40
Temnopolti bi morali veliko spremeniti tudi na sebi, ne pa se samo žrtve igrati. Npr. Odpovedati se kriminalu