Tujina

Napad v Nici: smrt sejal 21-letni tunizijski migrant, pridržali še 47-letnika

Nica, 30. 10. 2020 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Voščun, Urša Vrečar
Komentarji
26

Francoska policija je pridržala še enega osumljenca, 47-letnega moškega, ki je bil večer pred terorističnim napadom v Nici v stiku z napadalcem. Slednjega je policija identificirala kot 21-letnega Tunizijca, ki je kot nelegalni migrant prispel v Italijo, na otok Lampedusa, nato pa nadaljeval pot v Francijo. Po državi je danes močno poostrena varnost, pred cerkvijo v Nici pa žalujoči prižigajo sveče v spomin na žrtve terorističnega napada.

Francija danes žaluje za žrtvami terorističnega napada v Nici. Žalujoči prižigajo sveče in polagajo cvetje pred cerkvijo Notre-Dame, kjer je 21-letni Tunizijec včeraj umoril tri osebe. 

Po napadu v Nici
Po napadu v Nici FOTO: AP

Po vsej državi je močno poostrena varnost, oblasti so posvarile, da je varnost francoskih državljanov "povsod ogrožena". 

Protifrancoski protesti, na katerih protestniki sežigajo francoske zastave in stopajo po fotografijah predsednika Macrona, v nekaterih azijskih državah in na Bližnjem vzhodu potekajo tudi danes. Protesti in pozivi k bojkotu francoskih izdelkov so izbruhnili po obglavljenju učitelja, ki je med poukom pokazal karikature islamskega preroka Mohameda. Francija je namreč odločno stopila v bran vrednotam sekularizma in svobodi izražanja, predsednik Emmanuel Macron je dejal, da se "karikaturam ne bodo odpovedali" in napovedal boj proti ekstremizmu. 

Kar pa je v muslimanskem svetu sprožilo ostre odzive, med najglasnejšimi kritiki je turški predsednik Erdogan, ki je med drugim dejal, da bi moral francoski predsednik "preveriti svoje duševno zdravje". Nadaljeval je, da se muslimani v Evropi dnevno soočajo s islamofobijo, svoje besede pa nato stopnjeval in položaj islamske skupnosti v Evropi primerjal s položajem Judov pred drugo svetovno vojno. 

Po včerajšnjem napadu v Nici je Macron ponovil, da se Francija svojim vrednotam ne bo odrekla.

Francoska policija je danes aretirala še drugega osumljenca. Gre za 47-letnega moškega, ki je bil noč pred napadom v stiku z napadalcem.

Preiskava medtem poteka tudi v Tuniziji. Tožilec je za AP dejal, da je odgovornost preko objave na spletu prevzela doslej oblastem neznana skupina Al Mehdi iz južnega dela države. 

Kdo je napadalec iz Nice? 

Francoske oblasti so potrdile, da je napadalec iz Nice 21-letni tunizijski migrant Brahim Aouissaoui, ki je v Francijo prispel v začetku oktobra. Še pred vstopom v Francijo ga je pot iz Tunizije po nelegalnih migracijskih poteh vodila do italijanskega otoka Lampedusa, kamor je prispel 20. septembra, nato pa 14 dni preživel v karanteni zaradi odločitve vlade za zajezitev širjenja novega koronavirusa. 9. oktobra so ga premestili na celino, natančneje v pristaniško mesto Bari na jugu Italije. Italijanski sodni organi so dejali, da je Aouissaoui prejel ukaz, da mora v sedmih dneh zapustiti Italijo, vendar se ni vrnil v Tunizijo, ampak je odpotoval v Francijo - sem naj bi prispel z vlakom, poroča BBC. Francozi so potrdili, da s seboj ni imel osebnega dokumenta, le dokument italijanskega Rdečega križa, in da v Franciji ni zahteval političnega azila.

Pri Europolu so v začetku letošnjega leta dejali, da po njihovih ugotovitvah teroristične organizacije ne kažejo znakov sistematične uporabe "nezakonite migracije". Odbor strokovnjakov pri Združenih narodih pa je temu nasprotoval, saj da je aretacija devetih beguncev na Cipru maja letos pokazala, da so bili ti povezani bodisi z Isisom ali Al Kaido, kar kaže na to, da bi potencialni teroristi lahko uporabili nezakonite migracijske poti do Evrope.

Svoje krvavo dejanje izvedel v pol ure

Na dan napada so Tunizijca ob 6.47 zjutraj posnele nadzorne kamere na železniški postaji v Nici, kako si preoblači jakno in čevlje. Potem ko se je uredil, je stopal proti 400 metrov oddaljeni baziliki Notre-Dame, v notranjost katere je vstopil okoli 8.30, kjer je izvršil krvave zločine. V približno pol ure je na prizorišču že bila policija, ki je vstopila v cerkev in streljala na napadalca, ki je vzklikal "Alah je velik" in ni hotel odvreči noža. Francoski preiskovalci so na večerni tiskovni konferenci potrdili, da je imel s seboj tri nože, od katerih dva nista bila uporabljena, in Koran. 

Ena od žrtev je bila 60-letna gospa, ki je v baziliki molila kmalu po njenem odprtju. Francoski protiteroristični tožilec Jean-François Ricard je dejal, da je nesrečnici prerezal grlo "do te mere, da jo je skoraj obglavil". Druga žrtev je bil 55-letni oče dveh otrok in oskrbnik cerkve, tretja pa 44-letnica, ki ji je kljub večkratnim vbodom uspelo pobegniti iz cerkve v bližnji lokal, kjer je zaradi poškodb umrla. Brazilski tisk je sporočil, da gre za mamo treh otrok iz Salvadorja. 

'Francija je v vojni'

Takoj po napadu je v Nico prispel francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da gre za islamistični teroristični napad in da je Francija "napadena zaradi naših vrednot, vrednot svobode in naše želje, da se ne vdamo terorju". Napovedal je povečanje zaščite in poostritev varnostnih ukrepov v okolici šol ter dodatno mobilizacijo francoske vojske v okviru protiteroristične operacije Sentinelle. Število vojakov na francoskem ozemlju se bo več kot podvojilo, s 3000 na 7000 vojakov. Poostrena bo tudi zaščita verskih objektov, ki jih bo po novem varovala vojska. 

Varnostne ukrepe v okolici šol in verskih objektov so danes že poostrili. 

Notranji minister Gerald Darmanin je danes dejal, da je Francija "v vojni s politično ideologijo militantnega islamizma". 

V istem dnevu incidenta v Franciji in Savdski Arabiji

V Lyonu je moški z nožem grozil mimoidočim, še preden pa mu je uspelo vstopiti na tramvaj, ga je policija aretirala. Afganistanec naj bi bil znan francoskim obveščevalnim službam. V bližini Avignona je moški s pištolo v roki grozil policiji in vzklikal "Alah je velik". Policija je sporočila, da je moškega ustrelila. Napadalec v Savdski Arabiji pa je bil aretiran, potem ko je na francoskem veleposlaništvu napadel stražarja. 

Nica se je zgodila le slaba dva tedna po umoru učitelja v Parizu

Učitelja Samuela Patyja je pred šolo v Parizu 18-letni Čečen, ki je bil v Franciji s statusom begunca, obglavil zaradi kazanja karikatur islamskega preroka Mohameda med učno uro državljanske vzgoje. Macron je po tem dogodku poudaril, da se ne bodo odpovedali karikaturam, in podprl svobodno izražanje v Franciji. Napovedal je še odločnejši boj proti islamskemu radikalizmu, tudi z zaprtjem mošej, če te širijo radikalne ideje. 

Napad v Nici so obsodili tudi mnogi evropski voditelji in izrazili solidarnost s Francijo. Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da Francija v teh težkih časih ni sama in da so njene misli usmerjene k svojcem umrlih in ranjenih. Predsednik Evropskega parlamenta pa je dejal, da je globoko šokiran in da to bolečino čuti vsa Evropa. Odzval se je tudi Vatikan: "To je trenutek bolečine v času zmede. Terorizma in nasilja ni mogoče sprejeti. Današnji napad je sejal smrt na kraju ljubezni in tolažbe, v gospodovi hiši."  

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Napad je obsodil tudi Francoski svet muslimanske vere (CFCM): "Ostro obsojamo teroristični napad, ki se je zgodil v baziliki Notre-Dame v Nici. V znak žalovanja in solidarnosti z žrtvami in njihovimi družinami pozivamo francoske muslimane, da odpovedo vsa slavja ob Mavlidu." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja