Tujina

Francoski duhovniki spolno zlorabili več kot 200.000 otrok

Pariz, 05. 10. 2021 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
0

Člani katoliške duhovščine so v zadnjih sedmih desetletjih v Franciji spolno zlorabili več kot 200.000 mladoletnikov. To je pokazala neodvisna preiskava, ki je raziskovala razširjenost spolnih zlorab v okviru Cerkve. Zločine je zagrešilo okoli 3000 njenih članov.

Po podatkih francoske neodvisne komisije za spolne zlorabe v Cerkvi (CIASE) je med letoma 1950 in 2020 od 2900 do 3200 pripadnikov katoliške duhovščine posililo ali spolno nadlegovalo 216.000 mladoletnikov ali ranljivih odraslih v Franciji. To število pa lahko po ocenah predsednika neodvisne komisije za spolno zlorabo Jeana-Marca Sauveja variira in se poveča na približno 330.000, če upoštevamo tudi žrtve nasilnežev, ki niso bili duhovniki, vendar so bili na drug način povezani s Cerkvijo – katoliške šole, programi za mlade ipd. 

Jean-Marc Sauve je predstavil izsledke raziskave.
Jean-Marc Sauve je predstavil izsledke raziskave. FOTO: AP

Sauve je še dodal, da je verjetnost, da bodo otroci zlorabljeni v okviru Katoliške cerkve, večja kot v državnih šolah, na poletnih taborih ali v katerem koli družinskem okolju. 

Sauve je dejal, da je bila zloraba sistemska, in dodal, da je Cerkev že leta "kazala globoko, popolno in celo kruto ravnodušnost" glede poročil o zlorabah."Ko je bila obveščena o zlorabah, Cerkev ni sprejela strogih ukrepov, potrebnih za zaščito otrok pred naslneži," je še dodal Sauve. 

V začetku leta, še preden so bile znane končne ugotovitve, je Sauve dejal, da je boji, "da bo število žrtev preseglo 10.000". Sedaj, ko je poročilo na mizi, pa se domneva, da je končno število 30-krat večje od zgodnje ocene. 

Približno 2,6 odstotka od skupaj okoli 115.000 duhovnikov in sodelavcev, ki so takrat delovali v Katoliški cerkvi v Franciji, je sodelovalo pri predofilskih zločinih. 

Poročilo obsega 2500 strani.
Poročilo obsega 2500 strani. FOTO: AP

Izsledke preiskave je CIASE predstavil na jutranji novinarski konferenci. Poročilo je zelo obsežno, saj obsega 2500 strani. Preiskava je trajala dve leti in pol. 

Francois Devaux, ustanovitelj združenja žrtev, se je CIASE zahvalil za izjemen trud in delo.
Francois Devaux, ustanovitelj združenja žrtev, se je CIASE zahvalil za izjemen trud in delo. FOTO: AP

Francois Devaux, ustanovitelj združenja žrtev 'La Parole libérée' (Osvobojena beseda), je danes zjutraj na začetku novinarske konference nagovoril člane komisije: "Vem, iz kakšnega pekla ste se vrnili. Raziskovali ste najtemnejše in najbolj ogabne podrobnosti. Spustili ste se v najbolj neznosne globine, v tisto, kar je videti kot množično grobišče raztrganih duš Cerkve. Za vaš izjemen trud se vam iskreno zahvaljujemo."

Francoska katoliška cerkev je po objavi poročila izrazila sram in žrtve prosila odpuščanja. Predsednik Francoske škofovske konference (CEF), nadškof Eric de Moulins-Beaufort, je izrazil "sram in grozo" nad ugotovitvami preiskovalne komisije. "Moja današnja želja je, da vsakega od vas prosim odpuščanja," je dejal.

Papež Frančišek je ob objavi poročila izrazil veliko žalost, je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni. "Njegove misli so z žrtvami, z veliko žalostjo za njihove rane in hvaležnostjo za pogum, da so o zlorabah spregovorile," je dejal ter dodal, da so papeževe misli tudi s Cerkvijo v Franciji, za katero upa, da se bo lahko podala na pot odrešenja. Papež je sporočil tudi, da moli za vse vernike v Franciji, zlasti žrtve zlorab.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3