Tujina

Francoze skrbi: v muslimanskih državah protesti proti Macronu in bojkot izdelkov

Pariz, 04. 11. 2020 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
90

Francija razmišlja o tem, da bi imenovala posebnega odposlanca, ki bi v pretežno muslimanskih državah razlagal poglede predsednika Emmanuela Macrona na svobodo izražanja in sekularizem. Ko je stopil v bran karikaturam preroka Mohameda, so v teh državah namreč začeli z bojkotom francoskih izdelkov in protesti proti državi.

Poročali smo že, da se v muslimanskih državah širijo pozivi k bojkotu francoskih izdelkov, kar je povzročilo zagovarjanje karikatur preroka Mohameda s strani predsednika Emmanuela Macrona. V glavnem mestu Bangladeša je potekal tudi protest, na katerem se je zbralo več kot 40.000 ljudi, za bojkot pa so se odločile številne trgovine v Jordaniji, Kuvajtu in Katarju. Macronovo retoriko so obsodili tudi v Egiptu in Iranu, kjer so ga na karikaturah celo prikazali kot hudiča. 

Francija zato zdaj razmišlja o tem, da bi imenovala posebnega odposlanca, ki bi razlagal Macronove poglede na svobodo izražanja in ločenost cerkve od države, s tem pa zaustavil širjenje antifrancoskega sentimenta. 

Macron je sicer že dal daljši intervju za arabsko Al Jazeero, da bi upravičil svoj pristop, do zdaj pa ga je podprl le zunanji minister Združenih arabskih emiratov, Anwar Gargash

Palestinskemu voditelju Mahmoudu Abbasu je Macron zagotovil, da razlikuje med terorizmom in ekstremizmom na eni ter islamom na drugi strani. 

Čeprav so mnogi arabski voditelji obsodili umor francoskega učitelja Samuela Patyja, ki se je zgodil 16. oktobra, umore v Nici in napad na Dunaju, je njihova eksplicitna in v nekaterih primerih implicitna kritika Macronove drže presenetila Francoze. Zaskrbljenost se je pojavila tudi po tem, ko so nekatere večje tiskovne agencije v Turčiji in Katarju objavile komentarje, češ da so bile pravice muslimanov v Franciji okrnjene. 

S savdskoarabskega zunanjega ministrstva so sporočili, da zavračajo vsakršne poskuse povezovanja islama s terorizmom in obsojajo žaljive karikature preroka. Nekdanji malezijski premier Mahathir Mohamad je na Twitterju zapisal, da imajo muslimani pravico, da so jezni, ravnanje francoskega predsednika pa je označil za "skrajno primitivno"

Macron je sicer poudaril, da karikatur ni objavila vlada, a dodal: "Razumem in spoštujem dejstvo, da nas lahko šokirajo, a nikoli ne bom sprejel, da te karikature upravičujejo fizično nasilje. Vedno bom branil svobodo izražanja, pisanja, razmišljanja in risanja v svoji državi."

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BellaCiao
05. 11. 2020 11.51
-3
Moj dom moja pravila! Imajo VSE pravice, včasih še kako več kot avtohtoni prebivalci! Če jim kaj ne paše pa "au revoir"
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2020 18.24
-3
hehe, francoski muslimani uničujejo podobo eiffel stolp, simbol pariza. Globoko so zabredli, to bo državljanska vojna.,
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2020 18.16
-1
Francija že ima vojna območja: "Al Jazeera: France reinforces police in Dijon to stop gang violence " = " Francija pošilja okrepitve v Dijon (mesto), da bi prekinili nasilje"
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2020 18.13
+3
Francozi že imajo tisto, kar so hoteli. Cela evropa se je smejala Orbanu in ga obtoževala, ker je zaprl meje. Sedaj pa ima celotna evropa teroristična dejanja, kot nekaj običajnega. V zadnje so muslimani zavzeli celotno mesto Dijon, o tem seveda 24ur ni pisal. Poslali so specialce in en dan bojevanja, da so "osvobodili" zasedeno mesto. Le zakaj Orban nima teh težav?
Uporabnik1994058
04. 11. 2020 15.37
+2
Francija, bi morala, dajati prednost Evropejcem, in ne kapitalizmu. Umik vsega vojaško, medicinskega, administrativnega, rudarskega.... osebja iz teh držav. Uvest carine in Schengen na njih. Oni bodo na večji izgubi, ko nebo vec nikoga, ki bi branil, da se pokoljejo med sabo, niso sposobni obračati zemlje in razvijati tehnologije, vse kar imajo je trgovina primarnih surovin in nafte.
Walter Pravicek
05. 11. 2020 09.37
V deželah AFRIKE,kjer so imeli kolonije recimo Cote d Ivoire=slonokoščena obala,ima še vedno pristne vezi.Brez tega bi ta država že nekoliko krat bankrotirala.To velja za vse države,kjer govorijo poleg svojih jezikov francosko.Ponekod francoščina vse tam poveže,ker je dialektov preveč.Ti ljudje imajo prednosti pri vselitvi v Francijo.Nekateri uradniki so še vedno v Afriki,učijo njihov kader,a gre bolj počasi.
Maribor?an 1
04. 11. 2020 15.15
-2
A tam doli pa lahko vse delajo in zažigajo vse kaj vidijo bla bla bla. Bravo Francija
Drekachi24
04. 11. 2020 15.15
+1
Giljotina je bila najpopolnejša naprava za obglavljanje. Ironija zgodovine?
Drekachi24
04. 11. 2020 15.14
+3
Ne bodo več kupovali tipično francoskega izuma - giljotine?
dante
04. 11. 2020 15.05
+5
Za denar bo Makron v F prepovedal karikature proti muslimanom
collina
04. 11. 2020 14.54
+1
Tvoje pravice se končajo, ko kršiš pravice drugega! Sam sem musliman in obsojam terorizem, obsojam agresijo in obsojam zlorabo vere. S kakšno pravico nekdo tolmači Koran drugače kot 90% muslimanov po celem svetu? Po drugi strani pa izzivanje nekaterih medijev. S kakšno pravico objavljajo karikature Mohameda a.s. in se pri tem ščitijo s svobodo govora? Svet, ki ga trenutno oblikujejo svetovne politične sile je katastrofalen.
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2020 18.19
-3
vsak lahko svobodno pove, karkoli želi. Ti mu pa lahko vrneš zob za zob in ne zob za glavo. Pomeni, če nekdo žali, kar je tebi sveto, mu nazaj ti žali, kar je njemu sveto in nič več. Živela svoboda izražanja svojih misli.
ni_mi_vse_eno
04. 11. 2020 18.21
-2
mogoče je tvoja misel žalitev vsaj za 4 osebe, ampak nihče te nima pravice ubiti zaradi tvojih izraženih misli, vsi imamo pa pravico do nestrinjsnja in dugačnih nazorov. Živela svoboda izražanja, govora, zapisana tudi v ustavi
Ana desetnica
05. 11. 2020 08.28
-3
Kot vem, je kar nekaj različnih tolmačenj Korana s strani Muslimanov samih. Zato imate Wahabite, sunite, šiite, alavite ...... Objavljajo tudi karikature Jezusa, papeža, pa jih zato nihče je ubije. Kot da Bog (ali Alah kot mu praviš ti) potrebuje navadne smrtnike, da branijo njegovo čast. Vsi bomo odgovarjali za svoja dejanja in Bog bo sodnik, ne ljudje. Nihče nima pravice ubiti drugega človeka zaradi nečesa kar je napisal, narisal ali rekel. Človeško življenje bi moralo biti vredno več kot ena slika- tudi pri Bogu. Ne vem če se bodo ti teroristi, ubijalci nedolžnih ljudi, zbudili v raju, pa čeprav so ubijali v imenu Boga.
Apostol1
05. 11. 2020 11.02
+1
collina..... Jaz sem pa kristjan in se lahko samo strinjam s teboj in strinjanje muslimanov in kristjanov je lahko začetek za lepši svet kot pa ga imamo sedaj.➕➕➕👍
collina
05. 11. 2020 15.12
+2
@ni_mi_vse_eno, strinjam se da če nečesa ne veš, lahko izraziš mnenje, kar vodi do debate in rešitve. Še enkrat, ne zagovarjam terorja, ampak karikature so po mojem mnenju tudi teror, le drugačne vrste. V ustavi piše, da ima vsak pravico do verskega izražanja in nihče nima pravice do verske nestrpnosti, kar pa karikature so. Niso svoboda govora, so izzivanje in verska nestrpnost. @Danakaleb odlično izhodišče in hvala za mnenje. Upam, da lahko razjasnim par zadev. V bistvu Islam kot vera temelji na Koranu, tolmačenje Korana pa temelji na 3 stvareh: arabski jezik, čas ( era) in življenje Preroka Mohameda a.s. ( oz. Sunah ). Kdor teh treh faktorej ne upošteva, ne more trdit, da v Koranu piše ubijaj vse in zasužnji vse, kateri se s teboj ne strinjajo. Ne trdim, da sem Islamski učenjak, vendar nekaj pa le vem. Suniti, šiiti, wahabiti so neke vrste "politične stranke" in ne smer islama. Karikature Jezusa ( Isa a.s.) pa so v Islamu strogo prepovedane, kot vsakega preroka. @Apostol1 se popolnoma strinjam, mir s tabo!
collina
05. 11. 2020 18.31
+1
In še nekaj. Zloraba Islama in skrivanje za šeriatskim pravom. Zelo zelo nizkotno s strani tako imenovanih "muslimanov". Sam že leta iščem odgovore, ker preposto ne verjamem, da ima moški več pravic kot ženska le zaradi spola. Niti tega ne verjamem, da ima nekdo pravico ubijati. Prišel sem do zaključka, da šeriatsko pravo ni to, kar predstavljajo mediji. Če koga zanima, zelo nazorna predstavitev na youtube: Is Shari'ah the most barbaric form of law?
Berenika
04. 11. 2020 14.31
+3
Predlagam, da gredo vsi novinarji iz Charlie Hebdo v muslimanske države pisati in risati svoje umetnije. Seveda ne bodo šli, raje to počno strahopetno v zaledju zahoda. Kaj je to drugega kot strahopetno izzivanje, ko dobro veš kaj bo nekoga prizadelo, pa to počneš v svojem varnem bunkerju. Če imajo novinarji iz Charlie Hebdo kaj proti muslimanom, naj gredo k njim in se zmenijo na štiri oči. Strahopetna in primitivna vojna na daljavo, tako, kakor to počno Američani s svojimi droni. Ob istem času pa za predsednika Amerike kandidira neko zmedeno bitje, ki je - spet na daljavo - umoril iranskega generala Kasema Suleimanija. Ki je ogrožal ameriško, ne demokracijo, pač pa republikanstvo.
Apostol1
04. 11. 2020 14.35
+0
Denebola........... Vidim , da nas je vseeno tukaj nekaj ,ki znamo razmišljati s svojo glavo in ne s populističnimi pravljičarji ,ki zavajajo ljudi v imenu svobode govora . Hvala za komentar➕➕➕➕➕👍
Ana desetnica
05. 11. 2020 08.13
-3
Tudi ti si hinnavec/hinavka. Zaradi vrednot evropske kulture lahko pišeš neumnosti po omrežju, ne da bi te ubili ali zaprli. Poskušaj v Pakistanu Ali Saudski Arabiji napisati nekaj spornega in preživeti . Če ne država, te bodo ubili fanatiki. Takšni socialni bojevniki kot si ti, mi greste najbolj na bruhanje. Pljuvate po kulturi in družbenem sistemu, ki vam omogočata, da nekaznovano pljuvate po njih. Res pogumno.
Berenika
05. 11. 2020 10.13
+2
Vrednote evropske kulture so bile prenešene iz Bagdadsko Abasidskega Kalifata, tiste vrednote namreč, ki so zamrle po zatonu starogrške kulture (ker Evropa ni več uporabljala grškega jezika, enostavno ga je 'pozabila') in jih je omenjeni Kalifat ob prevajanju iz grščine v perzijski in arabski jezik najprej močno znanstveno in filozofsko nadgradil, ter nato 'selil' preko Iberijskega polotoka v Evropo, ki je takrat pod taktirko RKC ne samo stagnirala, ampak nazadovala tako v znanosti kakor filozofiji. Zgodovina, ki ti gre na bruhanje, še bolj pa nje bojevniki, razgaljajo, da sam držiš pljuvajočo baklo inkviziciji katoliške cerkve, ki je na grmadi zažgala Giordana Bruna. Da pa pišem umne stvari po internetu, sem lahko hvaležna preroku Mohamedu, ki je že takrat dejal: "Naj bo črnilo znanstvenikov več vredno, kakor kri mučenikov." Vesela sem, da je tvoj pogumni pljunek priletel v tvoj lastni obraz. Naj ti tekne hinavski okus.
Millady
05. 11. 2020 13.17
+1
Denebola, oprosti nevednežu, vidiš, da ni razumel tvojega posta 😉
Apostol1
04. 11. 2020 14.25
+1
Zloraba vere je če nekdo ubije v imenu vere sočloveka in ravno tako je zloraba vere če nekdo z njo zasmehuje nekoga drugega , oziroma milijone drugačnih. Tule se ne smemo norčevati iz homoseksualcev , ker so drugačni , ne smemo uprabljati besede cigan , ker je žaljiva in še se da naštevat in seveda vse to drži. V imenu svobode govora se pa lahko žali muslimane z karikaturami Mohameda. Res ta svet drvi v **************** (vsak naj si predstvlja kaj sem napisal , ker to svoboda govora na 24 ur ne dovoljuje in prav je tako)
Ana desetnica
05. 11. 2020 08.30
-1
Karikatura naj bi bila kritika in ne žalitev. Ne, da bi pričakovala od takšnih veleumov kot si ti, da bi to doumeli.
borjac
04. 11. 2020 14.22
+4
Potrebno je potegniti črto proti tem državam, ki bojkotirajo Francoske izdelke, če kupujejo od njih nafto ali zemeljski plin zamenjaš dobavitelja, ko bo Iran iskal zaveznike v Franciji da bi se rešil pritiska ZDA, naj jih vprašajo za čemu bojkotirajo Francoske izdelke, Mohamed jim ne bo dal ne hrane ne denarja.
Sebix
04. 11. 2020 13.43
+3
Vse delavce iz bangladesa iz eu poslat domov, potem pa naj doma jejo travo!
Sokril
04. 11. 2020 13.28
+3
Kitajcem pa nobena muslimanska država ne upa niti omeniti Ujgurov. Predlagam da se preneha kritizirati Kitajsko in se tja pošlje strokovnjake, da naredijo zapiske.
EEgon
04. 11. 2020 13.22
+2
Toliko o svobodi govora in izražanja na POPTV. Admin mi je zbrisal sledeč zapis --> francoze skrbi bojkot izdelkov, skrbijo jih €€€??? Kdo je tu nor? Islamisti vam režejo glave, vas pa skrbijo €€€ ??? Ali je bil to tudi razlog da so Francozi tako hitro položili orožje v WW2?? Da ni bilo preveč škode??? ... Kje v testu je sovražni govor ali preklinjanje????
tutabo
04. 11. 2020 13.55
+1
DR.Fejsbuk
04. 11. 2020 13.04
+4
lahko jih skrbi, saj so francoska mesta vedno bolj podobna Kairu.... Samo francosko nogometno reprezentanco poglejte ;)
EEgon
04. 11. 2020 13.20
+3
Tisto je reprezentanca Združenih Afriškid Držav.
Nimasmisla
04. 11. 2020 12.51
+3
nobena žubca se ne poje tako vroča kot se skuha treba malo počakati
nutijan
04. 11. 2020 12.41
+2
pandorina skrinjica se je že davno odprla ,rešitve na tem svetu več ni ....
Ana desetnica
05. 11. 2020 08.16
-1
Je, Kitajska bo rešila ta problem. In če ne, potem Rusija.
macek_garfield
04. 11. 2020 12.38
+1
nimas kaj, tako je to