Tujina

Gadafijevo letalo preživelo vojno in je po sedmih letih znova v zraku

Pariz, 05. 05. 2021 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
35

Leto 2011 je v vrhuncu arabskih pomladi pomenilo tudi padec avtokratskega režima Moamerja Gadafija. Ena izmed pomembnejših domin, ki so sprožile ta padec, je bilo zajetje letališča v Tripoliju in luksuznega letala airbus A340-200, zasebnega Gadafijevega letala.

Gadafijev airbus
Gadafijev airbus FOTO: Clément Alloing

Zajetje letala je bilo eno najpomembnejših uspehov upornikov do tistega trenutka, le zajetje in usmrtitev Moamerja Gadafija je zanje pomenilo večjo zmago. Zajeto letalo je bilo precej poškodovano v bojih za letališče, a sama notranjost je ostala bolj ali manj enaka, uporniki pa so medije z veseljem povabili na ogled. 

Videti je bilo masažno kad, zasebne projektorje in zelo luksuzno spalnico, kopalnico in nekakšno dnevno sobo. Letalo se je sicer "skrivalo" pod znamko nacionalne letalske družbe Afriqiyah Airways, a jasno je bilo, da je bil lastnik zgolj eden, letalo pa prava leteča palača.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po vrsti let, ko je bilo letalo prizemljeno v južni Franciji, ga je 3. maja 2021 opazil fotograf Clément Alloing, ki je letel nad Perpignanom, piše CNN. 

Nekaj mesecev po padcu Gadafijevega režima je bilo lastništvo letala nejasno, saj so številni trdili, da so oni pravi nasledniki, ali pa jim je bil Gadafi dolžan denar, zato so ga želeli zase. Na koncu so sodišča le odločila, da je letalo v državni lasti. Nekaj tednov kasneje je poškodovano letalo začelo let proti Perpignanu, kjer je sedež podizvajalca Airbusa, ki bo letalo tudi obnovil. 

A340 je bil torej poln lukenj, tehniki pa so morali preveriti kritične komponente, da bi letalo lahko poletelo. Zanimivo je sicer to, da je med drugimi letali na letališču, ki so bila v lasti državne letalske družbe, le Gadafijevo letalo "preživelo". Tehniki so letalo pogojno označili kot primerno za letenje, a z omejitvami – letenje je bilo mogoče le na 3000 metrih višine ali nižje in podvozje se ni smelo "zložiti" v trup. Pri potniških letalih je namreč zrak v kabini pod pritiskom, njihova potovalna in najbolj ekonomična višina letenja pa je na približno 10.000 metrih, kar ni preveč prijetno za človeško telo. Ker je letalo bolj spominjalo na švicarski sir kot na zaprt enoviten aluminijasti cilinder, so morali leteti nižje. 

Gadafijev Airbus
Gadafijev Airbus FOTO: Clément Alloing

Letalo je tako opravilo 1.500 kilometrov dolgo pot do Francije na približno 3.000 metrih, in to z izvlečenim podvozjem, kar je porabo kerozina močno povečalo, a jim je za silo uspelo zakrpati gorivne prostore. Poraba pa ... predstavljate si lahko, kakšna bi bila poraba, če bi avtomobil vozili z oprtimi vrati.

V Franciji so nato letalo popravil in na novo pobarvali, nova podoba pa je imela libijsko zastavo. Leta 2013, kot piše CNN, je bilo letalo pripravljeno za ponovno uporabo, ampak prvotni načrt, da bi ga uporabljali za komercialne namene, se ni uresničil – spet ga je začel uporabljati državni vrh Libije. Samo leto dni kasneje je bila varnostna situacija v Libiji tako slaba, da so letalo znova peljali v Francijo. 

Letališče Tripoli leta 2011 - številna letala so bila v napadu uničena.
Letališče Tripoli leta 2011 - številna letala so bila v napadu uničena. FOTO: AP

Francozi so sicer imeli pripravljene plombe, saj so nekatere od številnih tožb zdaj dosegle tudi mednarodne razsežnosti, letalo pa je bilo – tako kot njegov lastnik – spet predmet tožb in kontroverznosti. Prvič je poletelo leta 1996, lastnik pa je bil brunejski sultan, ki ga je tudi opremil z vsemi luksuznimi dodatki. Štiri leta se je sultan ukvarjal z nevšečnostmi, kot sta korupcija in nepravilna poraba državnega denarja, zato se je letala hitro rešil, kupil pa ga je milijarder, princ Al Valid bin Talal. Kmalu zatem pa ga je kupil Gadafi in zanj odštel 100 milijonov evrov. 

Prva tožba se je zgodila nekje med temi preprodajami, saj se je eden od posrednikov pritožil, da ni bil plačan – osem milijonov evrov plus obresti. Londonsko sodišče je leta 2013 dosodilo, da ima prav, in Savdijci, ki jim je pripadal Bin Talal, so morali plačati. 

Druga tožba pa je veliko resnejša: istega leta, ko je Gadafi kupil svoj airbus, je libijska vlada s skupino Al Kharafi, kuvajtskim konglomeratom, podpisala dogovor o razvoju obmorskega letovišča v Tajuri blizu Tripolija. Dogovor ni nikoli resno zaživel, leta 2010 pa ga je libijska stran opustila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kuvajtska skupina se je na to odzvala s tožbo proti Libiji na mednarodnem arbitražnem sodišču v Kairu, ki je podjetju leta 2013 na podlagi ocene potencialnih donosov projekta, če bi bil uspešen, prisodilo 775 milijonov evrov odškodnine. Ker denarja ni bilo, so želeli zajeti letalo, a je francosko sodišče to zavrnilo. Pritožbe na sodbo so bile vložene, stroški parkiranega letala pa so naraščali. Tri milijone evrov neplačanih računov kasneje se je v tožbo vključil tudi Air France. 

Zakleto letalo je tako počasi "zaživelo" leta 2020, ko so opazovalci opazili, da občasno zaganjajo motorje, kar je po navadi znak vzdrževalnega  programa. Leta 2021 je tako končno spet poletelo, a prihodnost ostaja nejasna – podobno kot v državi, ki je letalo nazadnje uporabljala. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
05. 05. 2021 20.14
+2
Gadafija so zato, ker je zahteval zlato za nafto, največji profit so pa imeli Francozi. (=Gaddafi gold for oil). Cel svet ve, da dolar tiskajo iz nič za dolg in obresti na obresti in da ej dolar iz dneva v dan manj vreden, zato ga ni več hotel prodajati nafte za dollar, ampak je hotel zlato (skladišče vrednosti v času krize). Clintonova gospa se je takrat hecala: "prišli smo, videli, on je umrl". Tu je jasno, kdo je imel prste zraven, saj ni mogla, da se ne bi pohvalila. --- Letalo nima veze, je zgolj izgovor, spomin na Gadafija in na ruševine Libije.
jankomat
05. 05. 2021 20.04
+3
Letalo ostalo,kje pa je zlato ?A so Francozi,Angleži in ostali kolonialisti vrnili denar!!Kak izvoz demokracije je to,ki povzroča državljansko vojno in okrade državo. Sedaj naredijo to bolj na hiter,kot so to delali prej.Američani,Turki danes javno kradejo nafto Siriji,stegujejo pa se tud proti Rusiji.Boljš diktator,blaginja in mir.Sem hotel pred leti obiskazi Libijo,pa mi je ta demokracija,ki je ce Arabski polotok spravla v vono stanje,to preprečila.
MihaGliha
05. 05. 2021 18.59
+5
Imeli so mir in blaginjo ,,diktatorja,, danes imajo demokracijo morijo siromaštvo vojno
jozejoze1
05. 05. 2021 16.35
+2
Imperialistični izvoz Yenkijevske "demokracije". Denar ki ga je Gadafi nakradel, so ga zahodni jastrebi še enkrat ukrali....danes ga ni več. Ljudstvo Libije sedaj živi v bedi in vojni...prej so imeli blaginjo in mir, pa NI BILO V REDU. Sedaj imajo "jebeno "demokracijo"
pirotehnik112
05. 05. 2021 15.20
+5
Libija je morala past ker so ameri tako rekli. Prej jim je dobro šlo sedaj pa kaos.
Don Jr.
05. 05. 2021 15.46
-8
Libija je padla ker ji je vladal oster diktator ki ni spoštoval lastnega naroda in je tiščal terorizem v grdi kapitalistični svet. Američani so na koncu le pritisnili na petelina. Ti pa se kar tolaži da bi svet danes bil z Gadafijem, Huseinom, Bin Ladnom, Titom in podobnimi fanatki lepši. Imaš vso pravico do lastnega mnenja.
Reality check
05. 05. 2021 16.02
+5
Preveri podatke…ni spoštoval lastnega naroda??? Visoke denarne nagrade za vsakega otroka, poroko…vsak ki si je želel je lahko šel študirat v tujino, popolnoma zastonj šolstvo in zdravstvo…napaka gadafija je bila da je želel ukiniti dolar kot plačilno stedatno za nafro…
Uporabnik1816146
05. 05. 2021 15.07
+7
Ma kapotalisti ameriski, francoski in britanski vsepovsod vtikajo nos. Pokradejo državo, poberejo nafto in zlato vse v ime u demokracije. Fuj iste cvetke pr nas v parlamentu basejo si zepe z denarjem pokradejo kar je mozno. Narod pa mirno gleda in trpi
scipio
05. 05. 2021 15.06
-4
Kdor visoko leta, nizko pade.
main
05. 05. 2021 15.05
+8
Gadafija so zaklali zato, da lahko zdaj horde afričanov rinejo proti Evropi.
Jozekizkumrovca
05. 05. 2021 15.04
+6
V Siriji pa so hotel podobno... V Siriji zivijo oz so ziveli šiiti, suniti, alaviti, kurdi in krščani... Vsi so ziveli v miru, dokler je bila sekularna drzava, ki jo moras vodit s tršo roko... Pred 10 leti a so dobili pravice, demokracijo pa zdej bols zivijo... Nimas kej...raj na zemlji... BRAVO spet za iste Americane, VB, Francijo...
Jozekizkumrovca
05. 05. 2021 14.59
+13
Za cas Gadafija je bila Libija 2 najbogatejsa drzava v Afriki, takoj za JAR...folk je zivel v miru, odpisovali so jim kredite, dobro zdravstvo, se nasi zdravniki so hodili dol delat...verjamem pa da ni bil idealen... Dobr da imajo danes demokracijo...drzavljansko vojno, v vsaki vasi svojo milico, vse razrusen....pa se k nam so poslali 50 mil beguncev.... Vsa cast Ameriki, VB in Franciji... Ljudje so osvobojeni... BRAVO
TheGreatRusia
05. 05. 2021 14.57
+13
ŽE UDARNA PRVA POVED JE LAŽ IN ZAVAJNJE, POPOLNOMA NOBEN AVTOKRAT NAPRAM "ZAHODNIM DEMOKRATOM" NI BIL IN NIKOGAR ZUNAJ NI OGROŽAL ZA RAZLIKO OD TISTIH, KI SO NJEGOVO DRŽAVO SPREMENILI V BEDO, NASILJE IN JO POTISNILI ZA 40 LET V NAZAJ!
mungus
05. 05. 2021 14.56
+9
Dokler je bil Gadafi je blo vse pod kontrolo ...dokler se ni umešal amerikaner zaradi svojih interesov....ko so pa naredili sranje so se pa umaknali sedaj pa državljanska vojna sedaj pa ni več zanimivo amerikanarjem ....
Andree
05. 05. 2021 14.48
+8
vsi so si pri njem sposojali denar tudi nemška CDU/CSU zato je bil junior Gadafi v Munchenu nedotakljiv. Stari Gadafi je bil eden redkih,ki je lahko pristal na Munchen letališču po 22.00
Andree
05. 05. 2021 14.53
+3
Gnile banane
05. 05. 2021 14.33
+2
Mnogo podobnih primerov je za sesut na tem svetu,......
devote
05. 05. 2021 14.30
+8
kdaj bo tozba proti franciji pred mednarodnim sodiscem za vracilo 400 milijard dolarjev libijskemu narodu??????????
olimpija007
05. 05. 2021 14.25
+11
Zahvala za uvajanje “demokracije” v Libiji pa židje (kot povsod) in francozi... Veliko ljudi iz cele exYu je tam delalo in celo živelo... o dolgovih Gadafija lahko povem samo da je to zgodba za otroke... človek je financiral Berlisconija, Sarkozya in še marsikoga ko mu niso mogli tega vrniti pa
olimpija007
05. 05. 2021 14.26
+4
Andree
05. 05. 2021 14.42
+2
Tudi Söderja, mali Gadafi je bil v Münchenu nedotakljiv
Da se mene pita..
05. 05. 2021 14.21
+14
Komu je šla v nos država ki ni imela brezposelnih,kjer je bilo kompletno šolanje zastonj..zdaj narod objokuje minule čase,medtem ko beračijo za kakš kovanček in bežijo pred oboroženimi bandami.
BOLFORUNO
05. 05. 2021 14.16
+3
pop tv BLAZNO pomemben podatek jst bom dal za mašo
Karnead
05. 05. 2021 14.05
+16
Ko je Libija še delovala pod Gadafijem, si je marsikateri Slovenec tam zaslužil za hišo, dober avto ali celo štartni kapital za podjetje!
sloZebra
05. 05. 2021 14.30
+4
Res je ... SCT je npr gradil na veliko dol... je pa tudi marsi katera Slovenka dobila dol kapital samo se o tem ne govori 😂
nestabilen
05. 05. 2021 13.44
+20
Gadafi je dajal vsaki familiji na leto 5 tisoc USA$, zato je moral biti utisan.Blo je zahodnjake prevec sram ker samo izkoriscajo,dajo pa nic.
JApajaDAja
05. 05. 2021 13.48
+11
ne samo njegovo letalo, tudi država je "v zraku"...po čigavi zaslugi le?