Tujina

Britanski gasilci naj bi slikali ženska trupla in razpravljali o spodnjem perilu

London, 01. 02. 2023 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Veliki Britaniji so gasilki med intervencijo na uho prišli komentarji njenih moških kolegov, v katerih so ti razpravljali o spodnjem perilu smrtno ponesrečene ženske. Primer je podala na policijo, ta pa gasilce postaje Dorset in Wiltshire sumi, da so med več intervencijami žrtve ženskega spola tudi redno fotografirali.

Gasilci v Veliki Britaniji
Gasilci v Veliki Britaniji FOTO: Shutterstock

Gasilci gasilske postaje Dorset in Wiltshire v Veliki Britaniji naj bi med intervencijami v prometnih nesrečah v objektiv svojih telefonov zajemali predvsem intimne predele ženskih teles, nato pa prek aplikacije WhatsApp razpravljali o njihovem spodnjem perilu, ugotavlja britanska policija. Opazke naj bi bile prisotne tudi na samem kraju nesreč. Kot je poročala britanska televizija ITV News, naj bi bila večina komentarjev ponižujoča. 

Kolegica omenjene skupine gasilcev je v intervjuju za televizijo dejala, da naj bi posedovali več fotografij nesreč, na katerih so trupla, materialna škoda in kočljive fotografije umrlih, predvsem žensk. "Posredovanje pri nesreči s smrtnim izidom bi te moralo pretresti, ne pa v tebi vzbuditi želje po fotografiranju in to le iz tega vzroka, da se kasneje iz umrlega norčuješ. Gre za družinske člane in ljubljene osebe," je bila ogorčena nad gasilci.

Nadaljevala je, da se ji delo ob takih ljudeh upira, saj da službe ne opravljajo iz pravih vzrokov. Položaj gasilca naj bi tako zavzeli le zaradi želje po moči in nadzoru. 

'Nujne službe bi morale nuditi varen prostor'

Direktor gasilsko-reševalne postaje Dorset in Wiltshire Ben Ansell pravi, da pri preiskavi dogodka sodelujejo z regionalno policijsko postajo, a da bodo tudi znotraj organizacije sprožili preiskavo dogajanja, povzema SkyNews. Na postaji bodo tako organizirali zasebno zaslišanje, na katerem bodo lahko vse ženske kolegice spregovorile o njihovih izkušnjah med intervencijami.

"Izpostavljena težava je zelo zaskrbljujoča, navedbe pa obravnavamo zelo resno," je povedal Ansell, saj da od zaposlenih pričakujejo delovanje v skladu s splošno sprejeto moralo, pa tudi poklicno etiko. Zaključil je, da bi morale nujne službe nuditi varen prostor, za kar se bo tudi zavzel. Vse Britance,  ki bi o navedbah kar koli vedeli, je zato pozval, naj to čim prej sporočijo policiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
01. 02. 2023 15.54
-1
Čudno da ji tak halo ko to počno policaji ali kriminalisti, ali forenziki.
periot22
01. 02. 2023 14.51
+5
Žal je pokvarjencev na vsakem koraku!
123soba
01. 02. 2023 12.26
+2
To pa je novica, da dol padeš...
Hugh_Mungus
01. 02. 2023 11.19
+6
New-age, all-inclusive, intersekcionalni feminizem in še kaj. Črni humor je sestavni del tako stresnih služb, kjer se soočaš s smrtjo, trpljenjem in žalostjo nasploh. Norčevanje je bilo znotraj kolektiva in ne javno. Seveda, razne fotke, posnetki in podobno so druga stvar in so nedopustne, ampak zgolj samo norčevanje znotraj kolektiva (ne javno) je čisto druga stvar. Nekdo, ki se s tovrstnimi prizori ne sooča na dnevni bazi, verjetno ne bo razumel zakaj črni humor in norčevanje iz trpljenja lahko deluje blagodejno, ostaja pa dejstvo teh služb. Pravilno je, da se opozori in kaznuje vdore v zasebnost z raznimi fotkami ipd, da se pa tukaj izpostavlja črni humor, je naravnost nezrelo, sploh pa za predstavnico take službe.
brusilec
01. 02. 2023 11.02
+6
eh kje .. ne gasilci, lokalni pijancki pokvarjeni ? ne, to so ful odgovorni, prijazni, nabildani .. roko na srce, smo pa vsi malce pokvarjeni, sam odvisno kolk se sprostimo, v kaksni druzbi .. zenske in moški
Hugh_Mungus
01. 02. 2023 11.10
+0
Valda, ti kar vseh par sto tisoč ljudi vrži v en koš 👍. Btw, tam so udeleženi poklicni gasilci, ampak to tebi itak ne igra vloge, ker so predsodki glavni.
brusilec
01. 02. 2023 11.27
+1
skyline .. pol si mnenja da so prostovolji bolj profesionalni ? :) ma dej, ne poznam gasilca da ne bi pil ... ko raznašajo koledarje po vaseh se prntretji bajti že naslanjajo. glede alkohola me ne boš prepričal, glede pokvarjenosti pa, kot sem napisal.. je med gasilci, zdravstveniki, policaji, psihiatri,... vsi smo ljudje, ko se pa sprostiš, si v varnem okolju, se mogoce z malce alkohola, protistresnem sredstvu, je pa zgodba se bolj ekstremna. je pa vseeno grozno in neprofesionalno .. ampak je pa tko
Quatflow
01. 02. 2023 10.59
+5
Izprijenost druzbe, to je ze nekrofilija
Hugh_Mungus
01. 02. 2023 11.11
+3
ata_jez
01. 02. 2023 10.30
+5
Ko imaš celo življenje opravka s takimi in drugačnimi poškodbami, rataš rahlo poseben, ali pa pustiš vse skupaj. Velja tudi za reševalce, policaje, ... eni so bolj, drugi manj dovzetni, noben pa nima teflona na psihi.
borjac
01. 02. 2023 10.40
+18
ata_jez
01. 02. 2023 10.59
+7
Ni. Pa še za marsikaj druge ne. Sam tako je pač življenje.
brusilec
01. 02. 2023 11.12
+4
borjac .. ni glih lepo, smo pa ze slisal marsikatero zgodbo o prigodah v mrtvasnici, pa se dela z trupli. medtem ko pa so dejanja nad zivimi toliko bolj grozna in stresna za vse, predvsem žrtve. take sale, zgodbe so najbrž tudi med zdravniki ..
borjac
01. 02. 2023 11.32
+5
Vsepovsod kjer ste napisali se marsikaj dogaja, ampak jaz sem komentar napisal za to skupino gasilcev, ki so to delali, nisem napisal za vse gasilce generalno, tako da ne bi širil sedaj teh umazanih dejanj na široko, kajti to zmanjšuje odgovornost teh ki so to delali, in za njih NI OPRAVIČILA.
brusilec
01. 02. 2023 11.51
+0
borjac .. ni opravicila .. in kaj sploh to pomeni ? kaksne naj bi bile po tvoje posledice, ukrepi .. ni opravicila pomeni glih tko kot ..