Tujina

Sedmi dan nasilja: v napadu na Gazo novih 40 mrtvih, tudi osem otrok

Gaza / Tel Aviv, 16. 05. 2021 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urša Vrečar, STA, Ti.Š.
Komentarji
900

Sedmi dan medsebojnega obstreljevanja med Izraelom in Palestinci je terjal nove smrtne žrtve, v napadu na tri stanovanjske stavbe v Gazi je umrlo 40 ljudi, tudi osem otrok. S tem je nedelja postala najsmrtonosnejši dan od izbruha nasilja. Sirene so se oglasile tudi v Tel Avivu, kjer so se prebivalci zatekli v zaklonišča. Izraelski premier Benjamin Netanjahu medtem obljublja, da se bo Izrael še naprej "odločno odzival" na raketne napade na njihovo ozemlje.

Nasilje na območju Gaze tudi danes ne pojenja. Izraelska brezpilotna letala so zadela še dve skladišči orožja gibanja Hamas, nadaljuje se tudi palestinsko raketiranje izraelskih mest. Tarča Hamasa, ki iz Gaze obstreljuje izraelsko ozemlje, je bil tako znova Tel Aviv, kjer so se ljudje zatekli v bombna zaklonišča. Napadeni sta bili tudi južni mesti Ašdod in Beršeba.

S kar 40 ubitimi je današnja nedelja najbolj krvav dan v Gazi od začetka spopadov pred skoraj tednom dni. V New Yorku se je medtem začelo zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN). Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je v sobotnem televizijskem nagovoru dejal, da se bodo napadi nadaljevali, dokler bo potrebno, ter trdil, da delajo vse, da bi se izognili civilnim žrtvam.

V najhujšem izbruhu nasilja po letu 2014 zaenkrat ne popušča nobena stran. V gosto naseljeni palestinski enklavi Gaza je bilo od ponedeljka ubitih že najmanj 188 ljudi, med njimi kar 55 otrok, več kot 1200 je ranjenih. Na izraelski strani število smrtnih žrtev ostaja pri deset, umrla sta tudi dva otroka. V nasilju izginjajo celotne družine. O spopadih med Izraelom in Palestinci razpravlja tudi Varnostni svet ZN na odprti seji. V tem tednu so o situaciji že razpravljali za zaprtimi vrati, a do zaključkov niso prišli.

V letalskem napadu na središče Gaze ubitih tudi osem otrok

V letalskih napadih na središče mesta Gaza so bile porušene vsaj tri stanovanjske stavbe, umrlo pa je najmanj 40 ljudi, med njimi je po podatkih zdravstvenega ministrstva več žensk in osem otrok. Še 50 oseb je bilo ranjenih, reševalci se še prebijajo skozi ruševine. Gre za najsmrtonosnejši napad od začetka izbruha nasilja v ponedeljek.

Izrael napadel tudi dom vodje Hamasa

Že pred tem je izraelska vojska uničila tudi dom vodje političnega krila palestinskega gibanja Hamas na jugu Gaze. Jahja Sinvar se sicer po njihovih podatkih skupaj s celotnim vodilnim krogom gibanja, ki nadzoruje območje Gaze, skriva, navaja AP. Izraelska vojska je napadla tudi hišo njegovega brata. Pred tem pa so v Tel Avivu sporočili, da so streljali tudi na hišo Halila al Haja, ki je namestnik vodje Hamasovega političnega urada. Tarče napadov so bili tudi drugi visoki predstavniki tega palestinskega gibanja, ki vlada na območju Gaze.

Od ponedeljkovega izbruha nasilja naj bi bilo ubitih 20 pripadnikov Hamasa, priznavajo v gibanju, medtem ko Izrael trdi, da je ta številka veliko višja.

Izrael je davi napovedal, da nadaljuje z valom napadov na Gazo in da je v minulih 24 urah zadel več kot 90 ciljev.

Proti Izraelu doslej poletelo okoli 3000 raket, večino jih je prestregla protiraketna obramba

Obenem je izraelska vojska danes sporočila, da je bilo s palestinske strani iz Gaze na območje Izraela od ponedeljka izstreljenih že okoli 3000 raket, kar je največ kadarkoli doslej. Od tega je bilo 450 izstrelitev neuspešnih, več kot tisoč raket pa je prestregel izraelski protiraketni sistem.

Izrael pa je na drugi strani doslej izvedel na stotine letalskih napadov na ta ozek pas zemlje, ki je že vrsto let pod blokado. V napadih je bilo porušenih več stolpnic.

Zgolj včeraj je bilo v napadu porušeno poslopje v Gazi, od koder so delovale številne tuje medijske hiše. V stavbi sta imeli med drugim sedež ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP) in katarska televizijska mreža Al Jazeera. Kot razlog so navedli, da so v stolpnici hranili vojaško opremo. Odmeval pa je tudi (in predvsem) sobotni napad na stolpnico, ki jo je Izrael napadel v sklopu obstreljevanja beguinskega taborišča. Napad je terjal življenja desetih članov iste razširjene družine, večinoma otrok. Edini preživeli je bil petmesečni dojenček Omar Al-Hadidi, ki so ga rešili izpod ruševin. Med umrlimi pa so njegovi štirje sorojenci, mama, teta ter štirje bratranci.

"Intenzivnost tega konflikta je tolikšna, da čemu takemu doslej še nismo bili priča. Zračni napadi na gosto poseljeno Gazo se vrstijo brez prestanka in rakete dosegajo velika mesta v Izraelu," so sporočili iz Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Zaradi zaostrenih razmer je danes preko spleta potekalo tudi izredno srečanje 57 članic Organizacije za islamsko sodelovanje (OIC), v torek pa bodo o tem govorili zunanji ministri EU.

Guterres je na začetku zasedanja Varnostnega sveta obsodil nasilje in obe strani pozval, naj nemudoma nehata s spopadi, ki lahko povzročijo veliko humanitarno krizo in podžigajo ekstremizem ne le na zasedenih palestinskih ozemljih, ampak tudi v celotni regiji Bližnjega vzhoda. Med drugim je znova kritiziral tudi sobotni napad Izraela na stolpnico, v kateri se nahajata sedeža ameriške tiskovne agencije AP in televizije Al Jazeera. Še enkrat je izrazil veliko zaskrbljenost ob spopadih in izgredih judovskih in arabskih nasilnih skupin v več izraelskih mestih.

Guterres ob začetku VS ZN: Nasilje na Bližnjem vzhodu se mora končati

Zaskrbljenost zaradi vse večjega nasilja in vse več žrtev med civilisti je sicer izrazil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. "Ta nesmiseln krog prelivanja krvi, nasilja in uničenja se mora nemudoma ustaviti," je pozval danes ob začetku zasedanja Varnostnega sveta ZN o zaostrenih razmerah na Bližnjem vzhodu, že tretjega v tednu dni. V nasprotnem primeru regiji grozi "neobvladljiva" kriza, je posvaril.

Kot je nadaljeval, je zgrožen ob naraščajočem številu palestinskih civilistov, tudi številnih žensk in otrok, ubitih v letalskih napadih Izraela na območje Gaze. Obenem obžaluje smrti na izraelski strani zaradi raket, izstreljenih iz Gaze, je dodal.

Prav tako skrb vzbujajo spopadi med izraelskimi varnostnimi silami in Palestinci na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu, je nadaljeval in med drugim omenil morebiten pregon nekaterih palestinskih družin iz njihovih tamkajšnjih domov, kar je bil eden od sprožilcev sedanjega nasilja, najhujšega v zadnjih sedmih letih.

Opozoril je, da je globoko pretresen tudi zaradi izraelskega napada na stavbo, v kateri so imeli prostore tuji mediji, so sporočili iz New Yorka. Spirala nasilja lahko ima hude in neobvladljive posledice za celotno regijo, je posvaril Guterres, ki kot edino rešitev vidi pot dialoga in pogajanj s ciljem tako imenovane rešitve dveh držav.

Najbolj krvavo je v Gazi, a nasilje se je razširilo tudi na zasedeni Zahodni breg, kjer je bilo od ponedeljka ubitih 19 Palestincev, poleg tega pa se krvavi napadi in spopadi med Judi in Arabci vrstijo tudi v več izraelskih mestih.

Varnostni svet ZN je z današnjim zasedanjem o razmerah na Bližnjem vzhodu začel ob 16. uri po srednjeevropskem času. Za petek napovedano zasedanje so blokirale ZDA, glavni zaveznik Izraela. Današnje zasedanje 15 držav članic VS ZN pa je bilo pričakovano z veliko napetostjo, saj naj bi na njem po napovedih nastopilo več zunanjih ministrov. ZDA so ostale na minulih dveh zasedanjih v veliki meri izolirane, a so kot stalna članica lahko blokirale sprejetje skupnega stališča.

Kitajski zunanji minister obžaloval ameriško blokado skupnega stališča VS ZN o Bližnjem vzhodu

Kitajski zunanji minister Vang Ji je še pred izrednim odprtim zasedanjem VS ZN o položaju na Bližnjem vzhodu izrazil obžalovanje, da ZDA blokirajo izjavo VS ZN o nasilju med Izraelci in Palestinci.

"Na žalost zaradi obstrukcije ene same države, Varnostni svet ne more govoriti z enotnim glasom. ZDA pozivamo naj prevzamejo svojo odgovornost," je dejal in VS ZN pozval k trdnim ukrepom, vključno z izrazom podpore rešitvi dveh držav. Vang je tudi izrazil pripravljenost, da Kitajska gosti mirovne pogovore med Izraelci in Palestinci.

Izraelci in Palestinci v Varnostnem svetu krivdo za nasilje valijo drug na drugega

Predstavnika Izraela in Palestincev sta medtem na izredni javni seji VS ZN za izbruh in nadaljevanje zadnjega nasilja obtožila drugo stran. Izraelski veleposlanik Gilad Erdan je zatrdil, da je nasilje zakuhalo palestinsko gibanje Hamas, palestinski zunanji minister Rijad al Maliki pa je Izrael obtožil vojnih zločinov.

"Nasilje je premišljeno dejanje Hamasa, da dobi politično moč," je dejal Erdan in pojasnil, da gre za notranjepolitične manevre med Palestinci, ker je predsednik Mahmud Abas preložil volitve. Svoj nastop na virtualnem zasedanju VS ZN je začel s prikazom fotografije 16-letne palestinske izraelske državljanke, ki jo je ubila Hamasova raketa.

ZDA so kot največji zaveznik Izraela preložile zasedanje VS ZN in ne kažejo pripravljenosti na izjavo, ki bi obsodila nasilje obeh strani. Predsednik ZDA Joe Biden, ki je pod pritiskom tako republikancev, ki so povsem na strani Izraela, in demokratov, ki so razdeljeni, je dejal, da deluje v ozadju, izjava VS ZN pa bi lahko zadeve poslabšala. ZDA glede Izraela izkoriščajo položaj stalne članice VS ZN, podobno kot to v primeru drugih držav počneta tudi Kitajska in Rusija. Kitajska na primer blokira obsodbo vojaškega udara v Mjanmaru, Rusija pa že desetletje onemogoča ukrepanje VS ZN glede državljanske vojne v Siriji.

Hamas, ki obvladuje območje Gaze, trdi, da so raketni napadi na Izrael odgovor na vdor izraelskih varnostnih sil na območje mošeje Al Aksa v Jeruzalemu sredi napetosti zaradi deložacij palestinskih družin iz mesta.

Erdan se je zahvalil ZDA za podporo in pozval ZN naj obsodijo Hamas. "Hamas meri na civiliste, Izrael meri na teroriste," je dejal in zagotovil, da si Izrael zelo prizadeva, da se izogne civilnim žrtvam. Med okrog 200 Palestinci, ki so umrli v izraelskih zračnih napadih je umrlo tudi 55 otrok, na izraelski strani pa je bilo doslej okrog deset žrtev.

Al Maliki je Izrael medtem obtožil izvajanja politike apartheida in vojnih zločinov. Pozval je VS ZN, naj takoj ukrepa za zaustavitev agresije. Izrazil je obžalovanje zaradi žrtev na izraelski strani, vendar VS ZN prosil, naj pri ukrepanju upošteva razmerje moči. "Izrael vedno pravi, da se brani in poziva svet, naj obuje njegove čevlje. Vendar pa Izrael ne nosi čevljev, ampak vojaške škornje," je dejal palestinski zunanji minister.

V nedeljo je izraelske napade na Palestince kot barbarske v Kairu obsodila 57-članska OIC. Islamske države zahtevajo takojšen konec izraelske ofenzive na Gazo, ki bo imela resne posledice za regionalno in svetovno varnost.

V New Yorku se je za razpravo prijavilo veliko držav, vendar pa zaradi stališča ZDA ni pričakovati ukrepanja.

Izraelci so v nedeljo pred začetkom zasedanja VS ZN uničili hišo enega od vodij Hamasa, pri čemer je umrlo 26 ljudi. Tuji mediji poročajo, da je v vseh izraelskih napadih v nedeljo umrlo doslej 42 Palestincev. Izraelska vojska je sporočila, da je Hamas do nedelje izstrelil okrog 3000 raket, od katerih pa jih je 450 namesto na Izrael padlo na Gazo.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield ni zahtevala takojšnje prekinitve ognja, dejala pa je, da je predsednik ZDA Joe Biden v stiku z vsemi stranmi, vključno s Katarjem, ki ima tesne odnose s Hamasom in Egiptom, ki meji na Gazo. "ZDA so pripravljene ponuditi podporo, če se bosta strani odločili za prekinitev ognja. Verjamemo, da imajo Izraelci in Palestinci enako pravico do življenja v varnosti," je dejala Američanka.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin je pozval k nujnemu srečanju Bližnjevzhodne četverice (ZN, EU, Rusija in ZDA) na ministrski ravni skupaj s predstavniki držav iz regije. Poudaril je, da je potrebno takoj ustvariti pogoje za vnovični zagon mirovnega dialoga med Palestinci in Izraelci. "Ta dialog zahteva zavrnitev enostranskih ukrepov, kot je uničevanje palestinskih stanovanj, nadaljevanje aktivnosti naseljevanja, deložacij arabskega prebivalstva ter provokacij in vzpodbujanja k nasilju. Rusija je pripravljena gostiti srečanje med izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom," je povedal.

Biden izrazil veliko zaskrbljenost zaradi nasilja, pa tudi varnosti novinarjev

Ameriški predsednik Biden je v noči na nedeljo sicer govoril z Netanjahujem, potem ko je Izrael v soboto z z letalskimi raketami napadel in porušil stolpnico v Gazi, v kateri so imeli prostore AP  in drugi mediji. V telefonskem pogovoru je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi nasilja v Izraelu in Gazi, pa tudi za varnost novinarjev, so sporočili iz Bele hiše.

Obenem je sicer znova izpostavil pravico Izraela do samoobrambe. Kot so navedli v Washingtonu, je Biden izrekel podporo Izraelu do pravice, da se brani pred napadi palestinskega gibanja Hamas "in drugih terorističnih skupin". Po drugi strani pa je obenem izpostavil tudi zaskrbljenost zaradi velikega porasta žrtev na obeh straneh, so še sporočili iz Bele hiše, ter dodali, da je predsednik ZDA "obsodil te nediskriminirane napade na mesta in kraje v Izraelu".

Biden, ki se doslej javno ni oglašal glede porasta nasilja na Bližnjem vzhodu, je poleg tega izrazil tudi podporo ZDA do rešitve bližnjevzhodnega konflikta z vzpostavitvijo dveh držav na pogajanjih. To je izpostavil tudi v telefonskem pogovoru s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. ZDA so močno zavezane iskanju rešitve z vzpostavitvijo dveh držav, "kar je najboljša pot do pravične in trajne rešitve izraelsko-palestinskega konflikta". Hkrati je Abasa pozval, naj stori vse, da bi Hamas končal z izstreljevanjem raket v Izrael.

Napad na stolpnico Al džala v Gazi, v kateri je bilo nameščenih več medijskih podjetij, je močno razburil mednarodno skupnost. Nezadovoljstvo zaradi tega napada je že v soboto izrazil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je vodji AP Garyju Pruitu izrazil vso podporo za neodvisno novinarstvo in medije po vsem svetu. Opozoril je, da so novinarji nepogrešljivi pri poročanju s konfliktnih območij, so sporočili iz State Departmenta.

Na obisku v Izraelu se medtem mudi ameriški odposlanec, namestnik pomočnika državnega sekretarja Hady Amr, ki ima napovedane pogovore tako s predstavniki Izraela kot Palestincev.

Netanjahu: Stavba z mediji v Gazi je bila "povsem legitimna tarča"

Izraelski premier Netanjahu pa je danes zavrnil kritike zaradi sobotnega letalskega napada na stolpnico v Gazi, v kateri sta je imelo sedež več medijev. V stavbi je bila po njegovih navedbah "obveščevalna pisarna za palestinsko teroristično organizacijo (Hamas), ki načrtuje in organizira teroristične napade na izraelske civiliste". "Zato je bila povsem legitimna tarča," je Netanjahu dejal za ameriško televizijo CBS.

Poudaril je tudi, da so pred napadom na stavbo opozorili vse, ki so bili v njej, naj se umaknejo. "Streljamo na teroristično organizacijo, ki cilja na naše civiliste in se skriva za svojimi in jih uporablja kot človeški ščit," je dejal izraelski premier.

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem govoril z Netanjahujem in v telefonskem pogovoru izrazil veliko zaskrbljenost zaradi nasilja v Izraelu in Gazi.
Ameriški predsednik Joe Biden je medtem govoril z Netanjahujem in v telefonskem pogovoru izrazil veliko zaskrbljenost zaradi nasilja v Izraelu in Gazi. FOTO: AP

Nasilje je v začetku tedna izbruhnilo po tednih stopnjevanja napetosti v vzhodnem Jeruzalemu, čemur so sledili izgredi in spopadi v svetem mestu. Ranjenih je bilo na stotine Palestincev, palestinsko gibanje Hamas pa je začelo z obstreljevanjem Izraela, čemur so sledili povračilni napadi.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (900)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
17. 05. 2021 10.18
+2
Izjava Izraelcev, "Hamas meri na civiliste, Izrael meri na teroriste," , verjetno je tistih 55 palestinskih otrok umrlo zato ker so se prenajedli sladoleda.
Janez Francl
17. 05. 2021 10.14
+1
E moj Dolfe , moral si prej zagnati proizvodnjo !
bohinj je zakon
16. 05. 2021 19.23
-1
Premalo pameti na obeh straneh.
Salamandros
16. 05. 2021 18.21
+4
Zakaj je vam Slovencem tako važno kaj počnejo tam spodaj? Kaj niso tam blizu Kuvait, Saudova arabija, Združeni emirati - to so ene najbogatejših držav na svetu z najvišjo vojaško tehnologijo in vojsko 10x večjo kot Izrael. Zakaj jim oni ne pomagajo?
Mogočnež
16. 05. 2021 18.23
-1
Noben se noče ukvarjat s terorist, vsi našteti pa podprajo Izrael!
srebrnibreg
16. 05. 2021 18.50
+3
Enim nam je žal otrok janšisti pa ob njihovi moriji uživajo.
puspan
16. 05. 2021 21.14
+3
Srebrni, tu si jo pa krepko mimo pihnil. Jaz bi preje krivil vašo lažno solidarnost, ki nima niti kančka pozitivnega impulza v smer umiritve spopada. Če ne bi bilo države Izraela, bi palestinsko ljudstvo še bolj klestile težave njihovega preživetja. Raje se vprašajte, kdo je iz stoletij samega peska ustvaril zelene nasade virov, ki jim zagotavlja življenje neodvisno od drugih. Če že hočete levaki Palestincem pomagati, se namesto na dopust v Italijo ali Španijo, napotite v Gazo, ko bo spet mir in jim pomagajte ustvariti pogoje za pridelovanje hrane, kar Izraelci počnejo že desetletja. Velike besede in pametovanje ne koristi nikomur,celo vzpodbujati jih k nasilju.
Stanislav Marn
16. 05. 2021 21.36
+2
ker za vojno in raketiranjem Izraela vc resnici stoji Iran, ki vodi in oborožuje Hamas in Hezbolah, ki z raketiranjem in z vzdrževanjem večne vojne in islamske revolucije v Palestini locira svoje rakete v gosto naselja zato, da je ob odgovoru Izraela posledično čim več civilnih žrtev in s tem poglablja sovraštvo palestincev do izraelske države in preprečuje Palestini sklenitev mirovnega sporazuma
Janez Francl
17. 05. 2021 10.17
+1
Mogočen @ Arabci, tiste najmočnejši države , ne podpirajo Palestincev zaradi bojazni za svoje riti ! Palestinci so najbolj nevarni ravno najbogatejši dekandenci na Arabskem polotoku in njihovi "demokraciji"
M teorija
16. 05. 2021 18.19
+6
Tole Janezovo obešanje zastave pove, da Janez realni svet dojema kot virtualnega. Al pa da ima kamen , kjer bi moralo bit srce. Najbž bo oboje!?
enakatalena
16. 05. 2021 17.24
+6
Otroke naučijo, da sovražijo. Ko ti postanejo odrasli, je sovraštvo del njih. Saj ni potrebno iti do Izraela, da je to jasno. Lahko se samo ozremo okrog sebe.
Mogočnež
16. 05. 2021 17.10
-6
Vlada bi morala obesit dve zastave za duplo podporo zavednih Slovencev Izraelu v borbi proti teroristom
samuray1
16. 05. 2021 16.42
+1
Jaz sem prepričan v poštenje zahodnjaško ker NATO praviček-zločinček že pripravlja bombnike, nevidnike in ostalo svojat katera bo hrabro in demokratčno mimo resolucije UN udarila po Izraelskih "pomota" položajih vse do Damaska.Potem bodo kar rekli da Palestinci so žrtve prijateljskega ognja,ter da so isti pač vojna kolaterala. Rezervna opcija bo da kar obtožijo Ruse,Kitajce,Srbe...
RealCRr7
16. 05. 2021 16.38
+7
Nevem kaksna je to vojna? Da pobijajo in trpijo nedolzni ljudje in otroci, unicujejo mesta, ce majo politiki kaj proti pa naj se oni pobijajo med seboj
puspan
16. 05. 2021 19.09
-2
To naj se oni med seboj vprašajo za posledice, ne mi. Vem samo to, da bi oni uživali v tem, če bi konflikt prenesli k nam in v Evropo. Vlada ravna popolnoma prav in samo veseli smo lahko, da nimamo na vodilnih mestih teh štiri kekcev, ki še opozicija ne znajo biti, čeprav parlamentarnem potrebuje tudi dobro delujočo opozicijo.
puspan
16. 05. 2021 19.11
-5
Blallka
16. 05. 2021 16.23
+2
In kako bi zapisali, če bi bila druga žena z otroci?
samuray1
16. 05. 2021 16.18
-1
Pa so Palestinci kaj razmišljali da bi odvrgli islam,se lepo vrnejo pravoverju in normalnemu življenju v skupni toda njihovi izraelski domovini.
Nihad Sulejmanovi?
16. 05. 2021 16.41
-10
Nikada Islam je vjećan.Tudi če izraelci zapustijo danasnji izrael jih bomo sovražili
samuray1
16. 05. 2021 16.45
+7
Ker si preteral bomo mi dosledno udejanil določila NON PAPERJA nad Bosanskim vilajetom inprepovedali nenavadno vero...
samuray1
16. 05. 2021 16.58
-1
Nihad, dobronamerno te pozivam da začneš razmišljat po slovensko. Veš,vera predvsem islamska te vodi v fanatizem in sovraštvo. Pa niti ni ista tvoja vera, že po naravi kulturi...Vidiš Sirijci se tudi počasi vračajo pravoverju.
samuray1
16. 05. 2021 17.03
+7
Nihad,a zato vi sovražite Srbe,ker živijo v lastni domovini?
semtvojavest
16. 05. 2021 16.15
+4
saj se vidi kdo izziva in na kaksen nacin. Poleg tega govoriti o nekem genocidu in etnicnem ciscenju je sprevrzeno - poglejte statistike rasti prebivalstva in vam bo jasno: Palestincev leta 1990 je bilo 2 milijona, leta 2020 4,6 milijona. O kaksnem genocidu je torej govora??
JApajaDAja
16. 05. 2021 16.28
+2
asdfghjklqwertz
16. 05. 2021 16.09
+3
Žalostno je, da palestinci še kar napadajo izrael, pa jim skoraj vse rakete izraelski protiraketni ščit vse uniči visoko v zraku ... med tem, ko palestinci potem pokasirajo najhujše, ker nimajo protiraketnega ščita. In še enkrat ... zakaj američani držijo z izraelci? Ker izraelci razvijajo eno najnaprednejšo vojaško orožje oz. tehnologijo. Recimo ta protiraketni ščit, ki palestinske rakete uničuje v zraku, nimajo niti američaniin ne rusi.
Think with your own head
16. 05. 2021 15.47
+4
Prav tako potekajo demonstracije v Avstraliji, na Novi Zelandiji, na Nizozemskem.
Mogočnež
16. 05. 2021 16.49
+1
Think with your own head
16. 05. 2021 15.45
-3
V Veliki Britaniji potekajo demonstracije v 80 mestih po UK, največje demonstracije do sedaj na katerih je 150 tisoč ljudi v podporo Palestini.
wolfterier
16. 05. 2021 15.48
+6
Think with your own head
16. 05. 2021 15.51
+0
Poglej si na youtubu. Kdo je norec.: Ti ki podpiraš naše hinavce JJ in Tonina. Svečkar.
crt33
16. 05. 2021 15.43
+2
Izrael tja ne sodi. Nasilno so si prisvojili to ozemlje z podporo bogatega dela sveta (židje)
pursuit
16. 05. 2021 15.16
+3
kdaj se bo pa pehota vmešala ?
niktalop
16. 05. 2021 15.30
+10
Verjetno se ne bo. Izraelci so pametni in uničevanje teroristov prepuščajo letalstvu in topništvu. Da bi teroristi pridobili naklonjenost svetovne javnosti izstreljujejo rakete iz mestnih središč. Potem pa jočejo da so žrtve genocida če Izrael uniči mesta od koder pošiljajo rakete.
spaceair
16. 05. 2021 15.12
+10
komentirate pa ne veste zakaj se tepejo haha....komentarje pišete take kot da so palestinci total nedolžni......najbolj umazano je da se največji packi v palestini skrivajo za civilisti ki jih bombandirajo izraelci!
Mogočnež
16. 05. 2021 15.03
-1
Muca kako, da te minusi ne uspavajo?
Think with your own head
16. 05. 2021 15.08
-4
MucaNeGrize
16. 05. 2021 15.28
-2
samo popolni patetiki in beebci se obremenjujejo s pluski in minuski ...Nivo 6.letnika ...moj curek nese dlje...
Mogočnež
16. 05. 2021 15.32
+2
Think with your own head
16. 05. 2021 14.58
-1
Izrael izvaja etnično čiščenje tudi v državi Izrael. Ki danes mečejo iz lastnih hiš Arabce, Palestince, ki živijo tam še pred nastankom države Izrael in v njihove hiše nameščajo Žide. Koliko bo potrebno smrtnih žrtev, da se bo zahodni svet zganil in obsodil odsutna in nagnusna dejanja.
samuray1
16. 05. 2021 15.06
-5
Kar se Janezka nauči to Janezek zna. Menda kaj takega niso nikoli počeli Turki,Američani,Nemci,Angleži,Albanci,Hrvati,Italijani...
Think with your own head
16. 05. 2021 15.09
-4
To ni noben izgovor za neodzivnost Zahoda na trenutno dogajanje v Gazi.
samuray1
16. 05. 2021 15.19
-2
Potem daj ukaz NATO hudiču da naj nemudoma pošlje Palestincem pravico kar po DHL-u...V isto pravico pa naj vdelajo vsaj eno mater vseh(bomb) mater.
wolfterier
16. 05. 2021 15.51
+0
Ne izzivaj močnejšega,to je neumno in nevarno. So pa vsi Palestinci podporniki teroristov.
Think with your own head
16. 05. 2021 15.57
-3