Tujina

Nov niz raketnih napadov, napadli tudi begunsko taborišče

Gaza, 08. 12. 2023 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izrael je ponoči nadaljeval z napadi vzdolž Gaze. Kot poroča katarska televizija Al Jazeera, so izraelska letala ciljala tarče v mestih Gaza na severu in Han Junis ter Rafa na jugu palestinske enklave. Kljub mednarodnim pozivom k umiritvi razmer izraelska vojska medtem še naprej nemoteno izvaja racije na zasedenem Zahodnem bregu.

Nov niz raketnih napadov sledi telefonskemu pogovoru, ki sta ga v četrtek opravila izraelski premier Benjamin Netanjahu in ameriški predsednik Joe Biden, v katerem je slednji poudaril nujnost zaščite civilistov in okrepljene dobave pomoči v oblegano enklavo, je sporočila Bela hiša. Biden se je na temo miru na Bližnjem vzhodu pogovarjal še z jordanskim kraljem Abdulahom II.

Kot je sicer v četrtkovem pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom poudaril ameriški obrambni minister Austin Lloyd, Izrael še naprej uživa neomajno podporo ZDA v boju s Hamasom.

Izraelsko letalstvo je ponoči med drugim napadlo begunsko taborišče Nuseirat, davi pa Han Junis in Rafo, kamor se je po predhodnih navodilih izraelskih sil zateklo na tisoče civilistov. Palestinska tiskovna agencija Wafa poroča še o smrtonosnih napadih na območja vzhodno od mesta Gaza.

Od začetka izraelskega obleganja Gaze je bilo ubitih več kot 17.000 Palestincev, še 46.000 je bilo ranjenih, je v četrtek sporočilo zdravstveno ministrstvo enklave. Število ubitih izraelskih vojakov med kopensko invazijo v Gazi se medtem približuje 100.

Poročila o nočnih operacijah izraelskih sil prihajajo tudi z Zahodnega brega. Med eno od tamkajšnjih izraelskih racij zahodno od Betlehema so izbruhnili spopadi, v katerih je bilo ranjenih najmanj 18 Palestincev, navaja Al Jazeera.

'Za prebivalce Gaze ni izhoda'

Vodja humanitarne pomoči ZN Martin Griffiths je opozoril, da v Gazi ni več varnega mesta, omenil pa je tudi, da humanitarna pomoč ne more priti do ljudi.

"To pomeni, da če danes načrtuješ humanitarno dostavo v Gazo, moraš predvideti, da bo prekinjena, da bo napadena, da bo izropana, da bo ustavljena, da bo preusmerjena, da ne bo uspešna," je dejal.

Han Junis
Han Junis FOTO: AP

Griffiths je ob tem pozval k nujni prekinitvi ognja in dejal, da uničenje zdravstvenega sistema v Gazi pomeni tudi, da se bodo vedno bolj širile bolezni.

Varnostni svet ZN bo glasoval o pozivu k prekinitvi ognja v Gazi

Združeni arabski emirati so pripravili osnutek resolucije, o kateri bodo glasovali danes, poroča BBC. Do tega prihaja le par dni po tem, ko se je generalni sekretar Antonio Guterres skliceval na 99. člen Ustanovne listine ZN, ki mu omogoča, da svet opozori na "vsako zadevo, ki bi po njegovem mnenju lahko ogrozila vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti". 

"Razmere na območju Gaze so katastrofalne. Ne moremo čakati. Svet mora odločno ukrepati in zahtevati humanitarno prekinitev ognja," je po poročanju katarske televizije Al Jazeera v četrtek sporočila misija Združenih arabskih emiratov pri ZN.

Zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov
Zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov FOTO: AP

Kratka resolucija, o kateri bodo danes glasovali, poleg prekinitve ognja poziva tudi k zaščiti civilistov, takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, ki jih zadržuje palestinsko oboroženo gibanje Hamas ter humanitarnemu dostopu do Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To bo sicer že peti poskus iskanja enotnosti med članicami sveta. Svet je že zavrnil štiri predhodne osnutke resolucij, ki so bili predstavljeni.

Polarizirani VS ZN je doslej v zvezi aktualno krizo na Bližnjem vzhodu uspel potrditi le resolucijo, ki sprti strani poziva k uvedbi humanitarnih premorov v spopadih in poudarja potrebo po zaščiti civilistov, predvsem otrok.

Da bi bila resolucija v VS ZN sprejeta, mora zanjo glasovati vsaj devet od 15 članic sveta, nobena od petih stalnih članic - ZDA, Rusija, Kitajska, Francija in Velika Britanija - pa ne sme vložiti veta. Podobne resolucije so doslej praviloma blokirale ZDA.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3