Tujina

Rafa pred izraelsko ofenzivo: milijon beguncev na 62 kvadratnih kilometrih

Gaza, 08. 04. 2024 13.02 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.V., STA
Komentarji
0

Šest mesecev je bilo od začetka nove vojne v Gazi, ki jo spremlja obsežna humanitarna katastrofa. Je konec spopadov blizu? Najverjetneje ne. Informacije, ki prihajajo iz Gaze, Izraela in sosednji držav, so protislovne. Medtem ko naj bi bila po egiptovskih virih Izrael in Hamas blizu dogovora in Izrael umika vojsko iz Han Junisa, pa iz Tel Aviva prihajajo drugačni signali. Datum za izraelsko vojaško operacijo v Rafi na skrajnem jugu Gaze je določen, je namreč sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Podrobnosti ni podal, je pa poudaril, da izraelska zmaga nad Hamasom zahteva vstop vojske v omenjeno mesto in uničenje tamkajšnjih borcev gibanja. Medtem pa je Nikaragva pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) predstavila svoja stališča v postopku proti Nemčiji in Berlinu očitala, da Izraelu pomaga pri genocidu v Gazi, nemško dobavo humanitarne pomoči Palestincem ob istočasnem oboroževanju Izraela pa je označila kot patetično.

Eden izmed najpogosteje navajanih podatkov od začetka vojne v Gazi je neprestano spreminjajoče se število (civilnih) žrtev. Po zadnjih podatkih je to preseglo 33.000, večino predstavljajo otroci in ženske. Če je bil glavni cilj Izraela, poleg izpustitve talcev, uničenje Hamasa, potem je polletna ofenziva v Gazi neuspešna, ocenjujejo številni analitiki. Pa vendar je Benjamin Netanjahu pred nekaj dnevi sporočil, da je Izrael korak do zmage. Kako dolg bo ta korak, ni pojasnil. Pred tem, po besedah obrambnega ministra Joava Galanta, sledi ofenziva v Rafi, kamor se je zateklo veliko število beguncev s severa. Kakšne bi bile oz. bodo posledice tako za palestinsko prebivalstvo kot sosednji Egipt, ni težko uganiti. 

Po besedah izraelskega premierja si Izrael nenehno prizadeva za dosego svojih ciljev, tudi v okviru pogovorov o prekinitvi ognja v Kairu. Ponovil je, da sta prioriteti uničenje palestinskega islamističnega gibanja Hamas in izpustitev preostalih talcev, ki jih je gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra, poročajo izraelski mediji.

"Ta zmaga zahteva vstop v Rafo in eliminacijo tamkajšnjih terorističnih bataljonov. To se bo zgodilo - datum je določen," je dejal Netanjahu, a podrobnosti ni podal.

ZDA so v odzivu sporočile, da še vedno nasprotujejo ofenzivi, saj da bi imela ta "izjemno škodljiv učinek na civiliste" v mestu. Po besedah tiskovnega predstavnika State Departmenta pa bi na koncu škodila tudi varnosti Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu FOTO: AP

In prav v Egiptu si močno prizadevajo, da bi v Gazi zavladalo premirje, saj bi se v nasprotnem primeru humanitarna katastrofa razširila tudi na njegovo ozemlje. V Kairu že dalj časa potekajo pogovori o premirju. Po poročanju egiptovskega Al Kahera, ki se sklicuje na visoke vire v vladi, naj bi pogajalske skupine dosegle napredek pri več spornih točkah. Delegaciji Izraela in Hamasa naj bi pogajanja nadaljevali v prihodnjih dneh. Doslej je pogajalcem, kjer so prav tako predstavniki ZDA – med njimi po navedbah AP direktor Cie Bill Burns – in Katarja, uspelo doseči le kratkotrajno premirje in izmenjavo ujetnikov novembra lani. 

Umik iz Han Junisa

Izraelska vojska je v nedeljo sporočila, da umika svoje enote iz Han Junisa na jugu Gaze, ki je bil dolgo časa tarča izraelskih operacij. 98. divizija je po navedbah IDF končala svojo misijo v mestu. "Divizija je zapustila območje Gaze, da bi si opomogla in se pripravila na prihodnje operacije," je v izjavi zapisala izraelska vojska.

Ofenziva izraelske vojske v Gazi
Ofenziva izraelske vojske v Gazi FOTO: AP

Izraelski obrambni minister Galant je sicer že pred časom zatrdil, da je vojska premagala Hamas v Han Junisu in se pripravlja na napad na Rafo, ki leži približno 7 kilometrov južno ob meji z Egiptom in kjer se zdaj, v še manjši enklavi, nahaja več kot 1,2 milijona Palestincev, ki so pribežali s severa. Območje te enklave obsega 62 kvadratnih kilometrov, kar je primerljivo s površino slovenske občine Beltinci. Da zdaj načrtuje napad na Rafo, je Netanjahu javno razkril marca. Svetovalec Bele hiše John Kirby je v nedeljo za ABC povedal, da ni jasno, ali objava umika napoveduje ali razkriva načrte za začetek drugih vojaških operacij Izraela. "Kot razumemo po javnih objavah in napovedih, gre v resnici le za počitek teh enot, ki so bile na terenu štiri mesece, in ni nujno, da se bodo udeležile nadaljnjih vojaških operacij." 

162. divizija in brigada Nahal bosta še naprej delovali v Gazi, je sporočila izraelska vojska.

Medtem se po poročanju svetovnih medijev nekateri Palestinci že v vračajo na svoje domove v Han Junis. Muhamad Junis, 51-letni Palestinec, je ob vrnitvi za Al Jazeero dejal, da v mestu vidi samo opustošenje. "Pod ruševinami so še vedno trupla. Lahko vohamo smrad."

Tik pred ofenzivo v Rafi

Upanja, da do ofenzive v Rafi vendarle ne bo prišlo, po zadnjih izjavah izraelskih politikov in predstavnikov vojske ni veliko. Aidit Silman, minister v vladi Netanjahuja, je za izraelske medije dejal, da je do prekinitve spopadov s Hamasom še daleč. Minister pravi, da se bo izraelska vojaška operacija v Rafi začela kmalu. 

V Rafo, na meji z Egiptom, se je zateklo milijon beguncev s severa
V Rafo, na meji z Egiptom, se je zateklo milijon beguncev s severa FOTO: AP

Netanjahu je sicer po velikim pritiskom z vseh strani. V Washingtonu, ki tradicionalno velja za največjega izraelskega zaveznika, naj bi Tel Avivu močno odsvetovali ofenzivo v Rafi. Bidnova administracija je namreč deležna številnih kritik znotraj demokratske stranke zaradi podpore Izraelu. Kljub nekaterim signalom, da Bela hiša vladi Netanjahuja obrača hrbet, pa ZDA še vedno dobavljajo orožje Izraelu, pred dnevi je Pentagon najavil novo večjo pošiljko. 

Izraelski premier ima tudi vse več težav doma. Na eni strani čimprejšnji začetek akcije v Rafi zahtevajo 'jastrebi' v vladi. Minister za nacionalno varnost Ben Gvir je dejal, da Netanjahu ne bo obdržal premierskega mandata, če ne bo prišlo do velike ofenzive v Rafi. Njegovi vladi pa številni tudi očitajo, da si ne prizadeva dovolj za izpustitev talcev. Prav zaradi tega se v Izraelu vrstijo množični protesti in pozivi premierju, naj odstopi.

Protesti proti vladi Benjamina Netanjahuja
Protesti proti vladi Benjamina Netanjahuja FOTO: AP

Protivladni protesti so v več izraelskih mestih potekali tudi v soboto, potem ko je izraelska vojska našla truplo enega izmed talcev, ki jih je 7. oktobra lani zajel Hamas. Udeleženci shodov so zahtevali dogovor o talcih. Največji je bil shod v Tel Avivu, kjer se je po navedbah organizatorjev zbralo okoli 100.000 ljudi. Demonstranti so izrazili razočaranje nad nezmožnostjo vlade, da bi osvobodila talce, navaja STA.

Pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas so 7. oktobra vdrli v Izrael. Takrat je bilo ubitih okoli 1170 ljudi, še 250 pa so jih zajeli pripadniki Hamasa. Izrael je v odzivu razglasil vojno stanje in s ciljem uničenja Hamasa sprožil ofenzivo na Gazo, ki še vedno traja.

Nikaragva pred ICJ Nemčiji očita pomoč pri genocidu v Gazi

Predstavnik Nikaragve Daniel Müller je humanitarno pomoč za Gazo, ki jo tudi s pomočjo letal dobavlja Nemčija, označil kot patetičen izgovor, saj da Berlin istočasno Izraelu dobavlja orožje, ki ga ta koristi za ubijanje palestinskih otrok, žensk in moških, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah strokovnjaka za mednarodno pravo Müllerja, ki je februarja predstavljal stališča Slovenije v okviru postopka o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih, se predstavniki nemške vlade zavedajo grozovitih razmerah v Gazi, a kljub temu vztrajajo pri podpori Izraelu. Kot dokaz tega je izpostavil nedavno izjavo zunanje ministrice Annalene Baerbock, ki je razmere v oblegani palestinski enklavi označila za pekel.

Zasedanje Meddržavnega sodišča v Haagu
Zasedanje Meddržavnega sodišča v Haagu FOTO: Profimedia

Nikaragva je postopek proti Nemčiji sprožila pred več kot mesecem dni, v njem pa Berlinu očita, da z zagotavljanjem politične, finančne in vojaške podpore Izraelu ter z ukinitvijo sredstev za agencijo ZN za palestinske begunce (UNRWA) spodbuja izvajanje genocida.

Očita ji še, da ni izpolnila svojih obveznosti, da stori vse, kar je mogoče, da bi preprečila izvajanje genocida, še posebej v oziru, da ima Nemčija, kot poudarjajo njeni politični predstavniki, zaradi zgodovinske odgovornosti do judov, poseben odnos z Izraelom.

Nikaragva od sodišča zato zahteva, naj proti Nemčiji uvede začasne ukrepe, kot je to storila v primeru postopka Južne Afrike, v katerem so sodniki ugotovili, da obstaja verjetnost, da Izrael izvaja genocid v Gazi.

Kot piše portal katarske televizije Al Jazeera, Nikaragva želi, naj sodišče Nemčiji odredi ustavitev izvoza orožja v Izrael, in ji zapove, da mora zagotoviti, da že dobavljenega orožja Izrael ne koristi pri resnih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava. Prav tako od ICJ želijo, da Nemčiji ukaže obnovitev financiranja dela UNRWA v Gazi, ki ga je ta začasno ukinila po izraelskih obtožbah o domnevnih aktivnostih sodelavcev agencije med vdorom palestinskih borcev na jug Izraela 7. oktobra lani.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Berlinu je že vnaprej zavrnil obtožbe, nemška predstavnica Tania von Uslar-Gleichen pa je po zaključku današnje seje ponovila, da Nemčija v celoti zavrača navedbe Nikaragve. Današnjo predstavitev je označila kot izjemno pristransko ter izrazila prepričanje, da Nemčija ni neposredno ali posredno kršila konvencije o genocidu ali mednarodnega humanitarnega prava.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja