Tujina

General v flanelasti srajci

Praga, Ljubljana, 31. 01. 2023 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
29

Z izvolitvijo novega predsednika države so češki mediji dobili novo osebnost, ki bo polnila stolpce gledanosti in branosti. Življenjepis upokojenega Natovega generala Petra Pavla je impresiven že sam po sebi, družbena omrežja pa so preplavile tudi podobe, ki ga prikazujejo kot akcijskega junaka ali manekena. Med drugim ga primerjajo s Tomom Cruisom, sam pa pravi, da se najbolje počuti v flanelasti srajci, v katero je oblekel tudi svoje privržence. Njegove nasprotnike pa na drugi skrbi generalova neomajana podpora vojaški pomoči Ukrajini v vojni z Rusijo. Eno prvih čestitk je dobil prav iz Kijeva, odločil pa se je tudi, da bo poklical na Tajvan, čeprav s tem tvega diplomatski bes Pekinga.

Petr Pavel v Pragi
Petr Pavel v Pragi FOTO: AP

Poročali smo, da je pretekli konec tedna v drugem krogu predsedniških volitev na Češkem slavil upokojeni general Petr Pavel, ki je z dobrimi 57 odstotki glasov ugnal nekdanjega premierja in milijarderja Andreja Babiša. Pavlovi podporniki so zmago bučno proslavili, po praških ulicah je odmevalo skandiranje "Pavel na grad" kot navezava na podobne vzklike "Havel na grad" iz leta 1989, ki so bili takrat namenjeni junaku žametne revolucije Vaclavu Havlu, ki je iz predsedniške palače Češkoslovaško popeljal proti demokraciji.

Novi češki predsednik Petr Pavel
Novi češki predsednik Petr Pavel FOTO: AP

V soboto zvečer so Petru Pavlu v volilnem štabu številni zaploskali v srajcah iz flanele. Flanelasta srajca je namreč postala neuradni simbol njegove kampanje, saj se je pogosto fotografiral v njej.

"Nisem vajen smehljanja pred kamerami. Pred ljudmi se najbolje počutim v flaneli," je na začetku novembra zapisal na Twitterju, v prihodnjih tednih pa so sledile še številne druge objave v tej opravi – v ujemajočih srajcah sta skupaj s soprogo Evo ljudem voščila tako za božič kot novo leto, objavila pa sta tudi video priprav na praznično večerjo, ko je on nasekal drva, ona pa je naložila na ogenj.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi flanele je zbodel tudi svojega protikandidata Babiša. Sam se je konec decembra namreč pošalil, da je prišel čas, da v kampanji uporabi najmočnejše orožje in je poziral s svojim muckom v naročju, Micko pa je nato še nekajkrat nastopil v njegovih objavah. Nekaj dni pozneje je z mačko poziral tudi Babiš, zato je Pavel "plagiatorja" hudomušno povprašal, ali namerava obleči tudi flanelko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da njegova kampanja ne bo suhoparna, je nakazal že ob predaji podpisov za kandidaturo, saj jih je oddal v glasni družbi. Na Harley Davidsonih ga je namreč spremljala skupina bajkerjev, ki mu je pomagala pri zbiranju podpisov po vsej državi. "Prišel je v naš klub na enega izmed sestankov in bil je tako super, da smo mu ponudili vsakršno pomoč, ki bi jo potreboval," je novinarjem pojasnil eden od članov praškega motorističnega kluba. Petr Pavel je tudi sam navdušen motorist, v lasti ima motor BMW GS.

Prav njegova slika na motorju je številne takoj spomnila na vožnjo Toma Cruisa v vlogi Maverica v kultni filmski uspešnici Top Gun. Nekateri uporabniki so na družbenih omrežjih pisali, da je videti kot oče slavnega hollywoodskega zvezdnika, drugi pa so hitro izbrskali podatek, da je pravzaprav le nekaj mesecev starejši od njega. Novi češki predsednik z gostimi sivimi lasmi in brado je 61 let dopolnil novembra lani, Cruise pa jih bo julija letos.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji so ga povezali še z enim zvezdnikom, saj so izbrskali njegov portret iz mladosti in ugotavljali, da je videti kot "bratranec Matta Damona".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na spletu so se pojavili številni plakati, kjer Pavla upodabljajo kot enega izmed akcijskih junakov, slavnega agenta 007 ali pa manekena, ki oglašuje (izmišljeni) parfum – Flanel, seveda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med kampanjo je podpise zbiral tudi s supanjem po reki Vltavi in na pohodu po Beskidih, kjer je na hrbtu tudi sam nekaj časa nosil velikanski vrč piva. Da je eden izmed njih, je Čehom nekajkrat dokazoval tudi s sproščenim nazdravljanjem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neomajana podpora Ukrajini

Manj do smeha pa je tistim Čehom, ki nasprotujejo vojaški pomoči Ukrajini, saj jih skrbi, da bo to tudi njihovo 10-milijonsko državo potegnilo v spopad z Rusijo. 

Petr Pavel
Petr Pavel FOTO: AP

Pavel je v kampanji večkrat poudaril, da se zavzema za nadaljevanje pošiljanje orožja v Ukrajino, njegov protikandidat Babiš pa je v enem izmed zadnjih televizijskih soočenj denimo dejal, da ni naklonjen posredovanju, če bi bila napadena denimo Poljska, ki je ena izmed držav članic Nata.

"Želim mir, ne vojne. V nobeni situaciji ne bi poslal naših otrok v vojno," je poudaril Babiš, ki je Pavla označil za vojnega hujskača. Eden izmed uporabnikov na Twitterju je tako denimo še pred Pavlovo zmago ljudi pozval, naj uničijo svoje osebne dokumente, češ da se bodo tako izognili vpoklicu.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V volilni kampanji je Pavel podprl vojaško pomoč Ukrajini v vojni z Rusijo in poudarjal, da bi morebitna zmaga Rusije pomenila veliko tveganje. Ob izvolitvi mu je med prvimi čestital prav ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ga povabil na obisk v Kijev. Tega namerava Pavel skupaj s slovaško Zuzano Caputovo obiskati po predaji poslov, ki je načrtovana za marec, in še pred vrhom zveze Nato, ki bo julija v Litvi.  

Bogata vojaška kariera

Prav z Natom je tesno povezana tudi Pavlova poklicna pot. Njegova kariera v vojski se je začela strmo vzpenjati po vstopu v komunistično partijo. Prav komunistično preteklost mu nekateri Čehi zamerijo, sam pa se je branil, da je bilo članstvo v partiji v njegovi družini nekaj normalnega ter da tedaj ni imel dovolj informacij in izkušenj, da bi ocenil zločinsko naravo komunističnega režima, kot je dejal.

Petr Pavel
Petr Pavel FOTO: AP

Po vstopu Češke v zvezo Nato leta 1999 je tri leta delal v regionalnem poveljstvu zavezništva na Nizozemskem. Kasneje je magistriral iz mednarodnih odnosov na King's Collegeu v Londonu, nato je bil načelnik generalštaba češke vojske.

Leta 2015 je bil imenovan za poveljnika vojaškega odbora zveze Nato, najvišjega vojaškega organa zavezništva. Dobil je vrsto vojaških odlikovanj, med drugim ameriškega reda legije za zasluge in francoskega vojnega križa, leta 2018 pa se je upokojil. 

Pomembno vlogo v njegovi karieri je imelo tudi sodelovanje v mirovnih silah Unprofor v Bosni in Hercegovini, kjer je bil elitni padalec, njegova enota je leta 1993 rešila skupino francoskih vojakov.

Petr Pavel v Afganistanu
Petr Pavel v Afganistanu FOTO: AP

Klic v Tajpej

Čeprav bo Pavlova vloga na Praškem gradu večinoma protokolarna, češki predsednik tudi imenuje vlado, izbira guvernerja centralne banke in ustavne sodnike ter je vrhovni poveljnik oboroženih sil. 

Petr Pavel
Petr Pavel FOTO: AP

Da vsekakor bo kraljeval na naslovnicah, je dokazal že z eno prvih potez po izvolitvi. Poklical je namreč predsednico Tajvana Caj Ingven. Po pogovoru je sporočil, da se ji je zahvalil za čestitke in ji zagotovil, da Tajvan in Češka delita vrednote svobode, demokracije in človekovih pravic. Kot je dodal, sta se strinjala, da bodo partnerstvo še okrepili. 

Gre za zelo nenavadno potezo glede na pomanjkanje uradnih diplomatskih stikov s Tajpejem, ki bo verjetno razjezila Kitajsko, poroča Reuters. Spomnili so, da se voditelji večine držav izogibajo javnim stikom na visoki ravni s Tajvanom in njegovim vodstvom, saj ne želijo izzivati Kitajske, drugega največjega gospodarstva na svetu. Leta 2016 je tudi novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump kmalu po zmagi na volitvah po telefonu govoril s Tsaijem, kar je sprožilo vihar protestov iz Pekinga, dodajajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
31. 01. 2023 15.27
-23
Bravo Čehi, dobro se spominjajo leta 1968.
nikhrast
31. 01. 2023 17.21
-23
Spomnim se leta 20. avg 1968, ob štirih zjutraj oprem radio v avtu, pa novica da so Rusi vdrli v Češko, ni čudno da so Rusi tako zasovraženi.
Veles_zaš?itnik
31. 01. 2023 18.08
+22
Rusi Hrast? In na Češko (a ubogo Slovaško so pa izpustili?). Vdrle so na Češkoslovaško vojaške enote držav Varšavskega pakta,... razen Romunije, ki ni sodelovala in enot NDR (so pa dovolili prehod čez njeno ozemlje). In največje sile so bile iz SOVJETSKE ZVEZE, ki je bila sestavljena iz 15 republik,... Torej so v okviru Rdeče armade vkorakali v Češkoslovaško tudi vojaki ukrajinske, beloruske, gruzinske in še katere narodnosti. ti pa govori o Rusih,.... in kako so zasovraženi,... Pa da ti povem, tvoji ukrajinski in še kateri ex sovjetski prijatelji in sodelavci so ista pašta kot Rusi,... In spomniš se leta 1968,...( a je tebi jasno, da je to skoraj 55 let nazaj in da vedno znova pogrevaš eno in isto). Kako to, da se ne vprašaš kaj pa je bilo 1. septembra 1939 ali 6. aprila 1941,..., takrat je tudi nekdo nekam vdrl. Pa ne rabiš mi takoj pričeti govoriti kaj je bilo 1948 in kako ste v šoli čakali napad Rusov.... Ker točno vem, da boš to govoril ti že vnaperj povem, da se ne rabiš truditi. Pa da smo si na jasnem, jaz nisem Rusofil,..., samo mi "pade v oči" tvoje bombastično in pavšalno komentiranje.
nikhrast
31. 01. 2023 21.36
-22
Vely, malo se pogovori s folkom tu v Severni Ameriki, pojma nimaš. Po letu 1968 pa polno Izobraženih Čehov in Slovakov tu v Kanadi, dobro se spomnim. Pa ta naval se je stalno dogajal po vojni, Madžari, Čehi, Slovaki, Poljaki... Pa kako se spomnim kako so prihajali Poljaki, še precej vicov smo slišali, nekateri zelo neprimerni.
Veles_zaš?itnik
31. 01. 2023 21.50
+22
Kaj naj se pogovorim z ljudmi (jaz ne uporabljam pouličnega besednjaka kot ti; npr. folk, bajta,...) v Severni Ameriki? In kakega pojma nimam, Hrast? A boš trdil, da so na Češkoslovaško leta 1968 vkorakali izključno Rusi? In kaj ima to veze, da so Čehi in Slovaki prišli po letu 1968 v Ameriko? Spet govoriš kar nekaj povprek, ker nimaš pravega argumenta. FYI, tudi v Jugoslavijo so prišli Čehi in Slovaki takrat in mnogi so dalj časa tudi ostali v Jugoslaviji, ker se niso mogli / hoteli vračati domov. In kakšno vezo ima to, da so Madžari, Čehi, Slovaki in Poljaki po vojni šli v Ameriko s tem, da ti pretenciozno pišeš Rusi, Rusi, Rusi,... Ma da ti povem, da so leta 1944 ob tem, ko je Rdeča armada pomagala osvobajati Srbijo posilstva zagrešili rdečearmejci vseh narodnosti SZ,..., tudi tvoji Ukrajinci, pa Gruzijci,... In a po tvojem so po Dunaju ali Berlinu posiljevali ženske samo Rusi, Ukrajinci pa ne? Daj,..., ne goni svoje propagande,... in se malo bolj poglobi v stvari, ne pa da pavšalno nekaj govoriš brez repa in glave.
nikhrast
01. 02. 2023 21.49
-19
Vely, praviš da nimaš stik z navadnim folkom, žalostno. Malo na bicikel ali sprehod po mestu, parku, plaži..., vsaj vidiš kaj folk misli ali govori, pa to gre za mene tu v Kanadi, na Floridi, na Hrvaškem... Pa saj vidim pametnemu folku zavidaš.
Veles_zaš?itnik
02. 02. 2023 08.13
+19
A ti sploh razumeš kar prebereš,... očitno ne. Kje piše, da nimam stika z (navadnimi) ljudmi? Tvoje razumevanje prebranega je očitno zelo slabo. In ne laskaj si,..., nihče ti ne zavida,... Če nekdo ne piše v skladu s tvojimi nebulozami in se ne strinja z njimi, še ne pomeni, da ti zavida. In kdo je "pameten folk"?
nikhrast
02. 02. 2023 14.15
-19
Vely, malo ti samo odpiram oči kako je drugje po svetu, pa da nismo vsi reveži. Malo drugačen pogled imam na situacijo po svetu, pa moji sorodniki in prijatelji tu in v Evropi tudi ne životarijo, večkrat prihajajo na obiske v Severno Ameriko. Preseneča pa me kakšni negativci so nekateri Slovenci, zastarela mentaliteta, še polno idej socializma.
Veles_zaš?itnik
02. 02. 2023 15.23
+19
Hrast, ne rabiš ti meni odpirat oči, ker jih imam sam odprte. Mislim, da sem ti že enkrat odgovoril, da sem prepotoval več kot pol sveta do sedaj in da pozna zelo dobro kako se svet vrti.
Banion
31. 01. 2023 13.47
-1
ježeš maria, bez panike
User2187838
31. 01. 2023 13.42
+0
Pa je Pahor dobil aslednika na družbenih omrežjih.
Posteni
31. 01. 2023 13.22
-2
Putinofili ne boste komentirali ? En mesec nazaj ste trdili da so cehi itak za ruse...))
JAZsemTI
31. 01. 2023 13.06
-1
Meni se ne zdi pametno preveč drezati v ruskega medveda in kitajskega zmaja. Če se zgodi kaj neprijetnega si lahko z dolarji kvečjemu zakuriš, ker ja jest glih niso🤔
Posteni
31. 01. 2023 13.21
+1
Zato te pa noben ne bo vprasall.. Pa mene tud ne...
Viejo cabron
31. 01. 2023 13.21
+2
Misliš, da so leta 1968 Čehi tudi drezali v Ruse? Danes je svet drugačen in Putin se tega še ne zaveda, saj razmišlja kot Rusi leta 1968.
gozdar1
31. 01. 2023 12.46
+0
Rusofili so nas prepričevali, da so čehi za putina.
31. 01. 2023 12.44
-5
Res je težko biti brezdenež v Zasluženi penziji.
amigp
31. 01. 2023 12.44
+0
Cavazza predsednik
wsharky
31. 01. 2023 12.38
+9
JJ pa je samo desetar JNA ccc
brabusednet
31. 01. 2023 12.31
+1
Boljši od Musarjeve ljubiteljice kapitala.
xyxyxyxyxyxyxy
31. 01. 2023 12.25
+6
Prav nevaren Natov služabnik.
Anion6anion
31. 01. 2023 12.19
+1
Pahor je dobil naslednika. In to mnogo bolj sarmatnega in karizmatičnega.
PuabloC
31. 01. 2023 13.19
-1
Dej ne govor tako, te bo Borči s katrco zgazil.
Roadkill
31. 01. 2023 12.16
-8
Češki narod je visoko na moji lestvici
Pagliaccio 46
31. 01. 2023 13.05
+2
Roadkill
31. 01. 2023 13.07
Viejo cabron
31. 01. 2023 13.23
+2
Blue Dream, poznam jih poslovno in zasebno vsaj skoraj 30 let in so na svetu po mentaliteti nam Slovencem najbližji. So večinoma ateisti, umirjeni in v politiki ne nakladajo preveč.
Roadkill
31. 01. 2023 13.32
Foxn.ca
31. 01. 2023 20.38
+2
Meni so Škode kakor WV, visoko kadar se vanjo usedem...